RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10-16 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 10 iunie

Internetul și serviciile audiovizuale aduc cele mai mari venituri în comunicațiile electronice


În primul trimestru al anului curent, volumul veniturilor provenite din serviciile de acces la internet fix și mobil, dar și cele obținute din vânzarea serviciilor de transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale au înregistrat creșteri cu 3,2% și au însumat 1,475 miliarde de lei. Potrivit Raportul privind evoluția pieței respective în primul trimestru al anului 2019, publicat de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), veniturile obținute din vânzarea serviciilor de internet fix au sporit, comparativ cu primul trimestru al anului 2018, cu 6,2% și au însumat 334,7 milioane de lei. Totodată, veniturile din internet mobil au crescut cu 12,4% și au atins cifra de 274,5 milioane de lei, iar vânzările serviciilor de transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 41,6% și au totalizat 83,3 milioane de lei. Scăderea volumului total al vânzărilor pe piața comunicațiilor electronice, atestată în această perioadă, a fost determinată de diminuarea veniturilor din vânzarea serviciilor de telefonie fixă, telefonie mobilă, precum și a veniturilor din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice.

● MIERCURI, 11 iunie

Comisia de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare s-a întrunit în prima ședință


Comisia de anchetă privind frauda bancară, constituită de deputații ACUM și PSRM, va investiga toate acțiunile și inacțiunile ce au dus la devalizarea sistemului bancar, care au avut loc începând cu anul 2010 și până în prezent. Totodată, aceasta va solicita toate documentele obținute de cele două comisii de anchetă, create de deputații din legislatura precedentă. Declarații în acest sens au fost făcute de către Alexandru Slusari, președintele comisiei, după prima ședință. Potrivit lui Alexandru Slusari, în cadrul primei întruniri a comisiei, au fost repartizate sarcinile membrilor, urmând ca toate autoritățile statului abilitate să fie informate despre activitatea comisiei. De asemenea, Alexandru Slusari a precizat că, de la secretariatul Parlamentului, urmează să fie solicitate actele obținute de precedentele comisii de anchetă. Potrivit lui, dacă va fi cazul, vor fi solicitate documente suplimentare de la alte instituții ale statului. „Este posibil să ne adresăm direct către agenția Kroll pentru a primi acest raport Kroll 2, la care vrem să avem acces și să îl publicăm”, a mai spus deputatul.

● JOI, 13 iunie

Au loc extrageri substanțiale de bani din companiile cu capital de stat, Vadim Brînzan


Ministrul economiei și infrastructurii în Guvernul Sandu, Vadim Brînzan, susține că există informații precum că în ultimul timp au avut loc și în continuare se petrec extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri către conturi off-shore. Într-o conferință de presă, Vadim Brînzan a făcut apel către funcționarii și managerii agenților economici cu capital de stat, precum și către organele de monitorizare și combatere a crimelor economice, să dea dovadă de prudență și să se abțină de la efectuarea tranzacțiilor cu caracter dubios sau ilegal. În caz contrar, spune ministrul numit, aceștia vor răspunde conform Codului Penal. „Această creștere subită a numărului și volumului unor astfel de tranzacții financiare care nu țin de activitatea zilnică, normală, a acestor companii de stat, este suspicioasă și extrem de alarmantă. Putem iarăși deveni martori ale unor fraude comise de către un grup restrâns de indivizi care încă̆ mai dețin controlul asupra companiilor și instituțiilor de stat”, a declarat Vadim Brînzan într-o conferință de presă, susținută joi, 13 iunie.Vadim Brînzan a făcut apel către „toți cei cărora li se impun să execute anumite ordine, să dea dovadă de curaj, să nu se implice în acțiuni cu caracter ilegal sau dubioase, să nu semneze acte ce ar duce la delapidarea averii statului”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.