RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 05 – 11 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 5 iunie

Moldovagaz a solicitat ANRE micșorarea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali


SA „Moldovagaz” anunță că a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023.

Conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propune să fie diminuat până la 16 492 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 36,8% mai puțin ca în prezent .

Reforma patentei de întreprinzător – reformă de dragul reformei, declarație

Persoanele care desfășoară activitate în baza patentei de întreprinzător se declară nemulțumite de reforma anunțată de ministrul Dumitru Alaiba, prin care, de la 1 iulie, activitatea în bază de patentă urmează a fi înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. „Luați mâna de pe patentă și nu faceți reforme de dragul reformei”, a declarat Olga Ceapchi, deținătoare de patentă, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Alternativa patentei de întreprinzător poate fi doar impozitul unic diferențiat, opinie

Alternativa patentei de întreprinzător poate fi doar impozitul unic diferențiat, fiindcă piețele și volumul de marfă este diferit și nu toți sunt pe același cântar. Opinia a fost exprimată de Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, membră a unui grup de titular de patentă, într-o conferință de presă la IPN. Comercianții sunt împotriva trecerii de la patentă la activitate individuală, cu aparat de casă.

Dumitru Alaiba: Comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă, nu se negociază

Comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă. Asta nu se negociază. Orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de aparat de casă și toți să-și plătească partea corectă din impozite. Așa a comentat ministrul economiei, Dumitru Alaiba, nemulțumirile deținătorilor de patentă legate de trecerea din 1 iulie la activitatea independent.

Statul va împrumuta 55 mln dolari pentru dezvoltarea agriculturii

Statul va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare 55 de milioane de dolari pentru a-i investi în dezvoltarea agriculturii. Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și directorul de țară pentru Moldova a Băncii Mondiale, Inguna Dobraja, au semnat acordul de împrumut. Investițiile vor fi direcționate pentru creșterea veniturilor agricultorilor, pentru crearea noilor locuri de muncă, dar și pentru a implementa practici agricole inteligente.

● MARȚI, 6 iunie

Igor Grigoriev: În agricultură e nevoie de cooperare, nu de proteste


Republica Moldova nu are nevoie astăzi de proteste în domeniul agriculturii, ci de cooperare și platforme de dialog. O spune fostul președinte al Asociației „Agrocereale”, Igor Grigoriev, după ce reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au anunțat un protest non-stop începând cu data de 7 iunie. Potrivit lui Igor Grigoriev, Republica Moldova nu ar trebui să se alăture interdicției de import a produselor cerealiere ucrainene, întrucât această decizie ar determina Kievul să aplice sancțiuni produselor moldovenești.

Recomandările Expert-Grup pentru politica fiscală din 2024

Cotele pe venit din activități investiționale, inclusiv a venitului obținut din valori mobiliare emise de orașe sau alte forme administrativ-teritoriale, trebuie unificate. De asemenea, trebuie instituită o echitate fiscală la stabilirea taxei de folosire a drumurilor, dar și un mecanism de facilitare a majorărilor salariale și a „trecerii pe alb” prin instituirea unui mecanism temporar de rambursare a costurilor fiscale ale majorării salariale suportate de angajatori. Cu aceste recomandări vine Centrul Analitic Independent Expert-Grup pe marginea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală înaintată spre consultări publice.

● MIERCURI, 7 iunie

Renato Usatîi: Facem Marea Adunare Națională 2, dar nu mă asociez cu penali și fugari


Demisia conducerii ANRE, procurarea volumelor de gaz la preț de piață și reducerea tarifului pentru consumatorii casnici. Sunt solicitările liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, către guvernarea de la Chișinău. În caz contrar, politicianul cere oamenilor să iasă la proteste. Președintele Partidului Nostru spune că la protestele antiguvernamentale, pe care-și planifică să le organizeze, sunt binevenite toate formațiunile sănătoase, care nu sunt conduse de penali sau fugari.

Rodica Iordanov: Se cer investiții în gestionarea deșeurilor, nu în gunoiști enorme

Opinii diferite între reprezentanții Guvernului și cei ai Primăriei Chișinău cu privire la gestionarea deșeurilor din capitală. Ministra Mediului Rodica Iordanov spune că Primăria Chișinău dorește să investească mai mulți bani în gunoiștea de la Țânțăreni, însă autoritățile centrale optează pentru crearea platformelor de gestionare a deșeurilor, unde gunoiul va fi sortat și supus reciclării. Potrivit șefei de la Mediu, Republica Moldova trebuie să renunțe la practica gunoiștilor întinse pe zeci de hectare și să opteze pentru centre moderne de gestionare a deșeurilor, cu sisteme de captare a mirosului.

Pe site-ul CNAS a apărut o rubrică informativă pentru plătitorii de contribuții la BASS

Pentru plătitorii de contribuții la BASS, Casa Națională de Asigurări Sociale lansează rubrica „Pentru plătitorii de contribuții la BASS”, în compartimentul „Întrebări frecvente”, unde se oferă răspunsuri la un șir de întrebări adresate de către agenții economici și, în general, de plătitorii de contribuții la BASS, transmite IPN

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, acesta este unul din eforturile depuse de Casa Națională pentru a simplifica accesul cetățenilor la informații utile din domeniul asigurărilor sociale de stat și a îmbunătăți procesul de interacțiune cu plătitorii de contribuții la Bugetul de Asigurări Sociale de Stat (BASS).

30 iunie – termenul limită de plată a impozitului pe bunurile imobiliare

Direcția de colectare a impozitelor şi taxelor locale (DCITL) anunță că termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare este 30 iunie 2023. DCITL a expediat deja în adresa cetățenilor, prin intermediul serviciilor poștale, avizele de plată la impozitul pe bunurile imobiliare, anunță Primăria Chișinău.

S-a ieftinit gazul

Gazele naturale se ieftinesc. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat miercuri un tarif de 16 730 de lei pentru o mie de metri cubi pentru consumatorii casnici. La acest tarif se adaugă 8% TVA. Noile tarife intră în vigoare la data publicării hotărârii ANRE în Monitorul Oficial.

A fost aprobat Programul pentru susținerea antreprenorilor „373”

Guvernul a aprobat Programul pentru susținerea antreprenorilor „373”. Acesta reprezintă un instrument de finanțare prin care statul va subvenționa dobânzile la creditele pentru nevoile investiționale ale întreprinderilor.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a declarat că „373” reprezintă și prefixul telefonic al țării, iar fiecare cifră reprezintă un parametru din program. Cifra 3 reprezintă 3% rata dobânzii la creditele în valută străină, euro sau dolari. Cifra 7 reprezintă 7% rata dobânzii la creditele în lei, iar cealaltă cifră 3 – 3 ani, perioada maximă de grație pentru creditele cu maturitatea de până la 7 ani.

Moldova va primi 40 de milioane de euro din partea Comisiei Europene

Republica Moldova va beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 40 de milioane de euro. Banii sunt oferiți în cadrul unui acord de finanțare cu Comisia Europeană, semnat pe 11 mai și ratificat astăzi de Guvern.

Pe site-ul CNAS a apărut o rubrică informativă pentru plătitorii de contribuții la BASS

Pentru plătitorii de contribuții la BASS, Casa Națională de Asigurări Sociale lansează rubrica „Pentru plătitorii de contribuții la BASS”, în compartimentul „Întrebări frecvente”, unde se oferă răspunsuri la un șir de întrebări adresate de către agenții economici și, în general, de plătitorii de contribuții la BASS, transmite IPN

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, acesta este unul din eforturile depuse de Casa Națională pentru a simplifica accesul cetățenilor la informații utile din domeniul asigurărilor sociale de stat și a îmbunătăți procesul de interacțiune cu plătitorii de contribuții la Bugetul de Asigurări Sociale de Stat (BASS).

● JOI, 8 iunie

Ilegalități la achiziția gazului? Maia Sandu: Sunt false aceste acuzații


Republica Moldova nu produce gaze naturale, iar tariful la gaz depinde de prețul de achiziție de pe piața internațională. În plus, în perioada rece a anului, când prețurile erau ridicate, au fost cumpărate volume de gaz, care au rămas în stocuri, iar acum acest gaz trebuie consumat. Este explicația președintei Maia Sandu la întrebarea de ce nu scad mai mult tarifele la gaz în condițiile unor prețuri mici de achiziție pe piața internațională. În plus, șefa statului se arată convinsă că toate achizițiile de gaze naturale au avut loc conform legii, în pofida speculațiilor lansate în spațiul public privind eventuale fraude.

BNM lansează un podcast de educație financiară

Banca Națională a Moldovei lansează de astăzi un podcast de educație financiară care se intitulează „Dă sens banilor”. În prima ediție, invitat este guvernatorul BNM, Octavian Armașu. El va răspunde, în mod special la întrebările instituțiilor mass-media în cadrul interviului cumulativ cu guvernatorul BNM prilejuit de ziua profesională a lucrătorilor bancari.

Guvernatorul BNM: Provocarea următoare nu mai este inflația, ci ieșirea din recesiune

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, spune că în Republica Moldova inflația a avut o amplitudine mai mare, iar procesul inflaționist a pornit mai devreme, dar și s-a reușit oprirea lui mai rapid. Însă, dacă vine vorba despre ciclul economic, Moldova încă este în recesiune. De aceea, provocarea următoare nu mai este inflația, dar ieșirea din recesiune.

Recesiunea este principala cauză a aprecierii leului, guvernator BNM

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a întărit în raport cu dolarul american cu 7% și cu 5% în raport cu moneda euro. Exportatorii și oamenii care trăiesc din remiteri sunt cel mai tare afectați de această întărire a leului. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, cea mai importantă cauză a acestei aprecieri este recesiunea.

Tarifele micșorate la gaz intră în vigoare de astăzi

Tarifele micșorate la gazele naturale intră în vigoare de astăzi. Hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a fost publicată în Monitorul Oficial. Consumatorii casnici vor achita un tarif de 16 730 de lei pentru o mie de metri cubi, la care se adaugă 8% TVA.

Proprietarii mașinilor înmatriculate în străinătate le vor putea vămui cu reducere de 70%

Proprietarii mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine le vor putea vămui cu o reducere de 70%. Este vorba despre mașinile cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stânga Nistrului. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative.

Programul de rambursare a TVA va avea mai mulți beneficiari

Numărul beneficiarilor Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli va crește. O inițiativă legislativă în acest sens a fost adoptată de Parlament în primă lectură.

Potrivit autorilor, deputați PAS, numărul beneficiarilor va crește după substituirea anului 2021 cu 2022 în ceea ce privește cuantumul taxei pe valoarea adăugată acumulată în cont care poate fi folosită de către producătorii agricoli pentru achitarea contribuțiilor la bugetul public național.

● VINERI, 9 iunie

Dumitru Alaiba: Birocrația ne costă imens


Birocrația, economia tenebră și lipsa forței de muncă sunt principalii trei factori care împiedică dezvoltarea economică a Republicii Moldova. O spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, potrivit căruia cele mai vizibile acțiuni ale echipei sale vizează reducerea birocrației și digitalizarea proceselor, care au drept obiectiv eliminarea corupției din economie. De asemenea, vicepremierul spune că lipsa forței de muncă este o problemă pentru Republica Moldova care poate fi soluționată prin angajarea legală în câmpul muncii a cetățenilor străini.

Adrian Lupușor: Emiterea eurobondurilor accelerează investițiile în infrastructură

Republica Moldova trebuie să identifice noi oportunități de finanțare, iar emiterea eurobondurilor va asigura investiții pe termen lung în infrastructura țării. O spune directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor. Economistul a explicat că emiterea eurobondurilor va contribui la creșterea economică a țării și la creșterea bunăstării cetățenilor.

Potrivit directorului executiv Expert-Grup, Republica Moldova este una dintre țările care nu emite eurobonduri, iar această inexistență pe piețele financiare internaționale limitează vizibilitatea statului în cercurile investitorilor. Potrivit expertului, un eurobond este un instrument financiar cu ajutorul căruia guvernele se împrumută de pe piețele internaționale de capital.

Energocom a selectat două companii de la care să cumpere gaze pentru această vară

Societatea pe acțiuni SA „Energocom” a finalizat una din primele licitații din acest an de achiziție a gazelor naturale pentru consumul din această vară. Au fost contractate două companii, una dintre care este din Grecia, iar cealaltă deocamdată nu poate fi divulgată. Despre aceasta a anunțat vineri directorul „Energocom”, Victor Bânzari, într-o conferință de presă.

Transferurile din Rusia în scopuri de afaceri s-au diminuat semnificativ. Nu și cele de la persoanele fizice

Odată cu izbucnirea războiului în Ucraina și odată cu impunerea sancțiunilor pentru Federația Rusă, s-au diminuat semnificativ și relațiile comerciale. Respectiv, s-au diminuat și transferurile în scopuri de afaceri. Însă se atestă o creștere a transferurilor persoanelor fizice din Federația Rusă în Republica Moldova. Constatările aparțin guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care spune că este greu de pronunțat cu exactitate asupra naturii acestui fenomen.

În Moldova se plătește cel mai mic salariu minim pe economie din Europa, expert

Deși din 2018 și până în prezent, salariul minim în țară a crescut semnificativ, totuși în primul trimestru al anului curent Republica Moldova asigură și plătește cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. Acesta este de 205 euro, crescând de la 132 de euro în 2018. Spre comparație, în Bulgaria salariul minim este de 399 de euro, în România –  606 euro, iar Germania - 1987 de euro. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Pe 31 iulie expiră termenul de plată a taxei pentru salubrizare în municipiul Chișinău

Locuitorii municipiului Chișinău trebuie să achite taxa pentru salubrizare pe anul trecut până pe data de 31 iulie. Taxa este de 10 lei lunar pentru fiecare persoană înscrisă la adresa declarată ca domiciliu. Calculul a fost efectuat de către Direcţia de colectare a impozitelor şi taxelor locale conform informațiilor furnizate de către Agenția Servicii Publice, din Registrul de Stat al Populației, la situația din 31 decembrie 2022.

Astfel, pe numele fiecărei persoane care este înscrisă la o adresă de domiciliu în municipiul Chișinău a fost calculată taxa pentru salubrizare și aceasta va primi la fel până la 15 iunie un Aviz de plată pentru taxa de salubrizare. În municipiul Chișinău asemenea avize de plată vor primi 405 mii de persoane.

● SÂMBĂTĂ, 10 iunie

Compensații pentru titularii de patentă care trec la activitate independentă

Statul va acorda compensații de până la 10 mii de lei pentru titularii de patentă care trec la activitate independentă. Măsura vine în contextul în care din 1 iulie activitatea în baza patentei de întreprinzător nu va mai fi admisă. Cei care desfășoară activitate de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri etc. sunt obligați să treacă la un regim fiscal nou.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.