RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 13 septembrie
Primăria va întocmi o „listă neagră” a antreprenorilor care nu-și onorează angajamentele
Până la sfârșitul anului, municipalitatea va întocmi și publica o „listă a rușinii”, o „listă neagră” în care vor fi incluși agenții economici care nu-și onorează angajamentele în cadrul contractelor cu administrația publică a Chișinăului. Cu o solicitare în acest sens a venit primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative de la Primărie. „Foarte mult îmi doresc să avem o listă a oamenilor care pot lucra și trebuie să lucreze, iar cei care nu se conformează diferitor standarde, începem cu „lista rușinii”. Ca să fie clar pentru toată lumea cine, de fapt, nu poate lucra, chiar dacă și-a adjudecat contractul. Și aceasta, pentru că sunt companii de nu prea bună credință. Aceasta este și o atenționare publică în adresa acestor companii”, susține edilul. „Oamenii trebuie să înțeleagă că nu poți lua bani publici și să faci lucrări de mântuială. Mă adresez pretorilor, Direcției transport, care are contracte foarte multe, Direcției locativ-comunale, care la fel are contracte foarte multe. Dacă oamenii nu-și pot onora angajamentele, nimeresc în lista rușinii, iar dacă situația este cu totul proastă, atunci în lista neagă și să nu mai avem de afacere cu aceste companii”, a mai spus primarul.
Numărul plăților cu carduri, în creștere cu 55 la sută
Pe parcursul trimestrului doi al anului curent, indicatorii plăților cu carduri bancare și-au menținut tendința de creștere, numărul cardurilor aflate în circulație majorându-se cu 7,9 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în Republica Moldova s-au majorat cu 55,2 la sută, față de perioada similară a anului precedent. 87,3 la sută din numărul și 87,0 la sută din valoarea operațiunilor TC (transfer de credit) au fost inițiate în format electronic prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanță (SADD), ceea ce reflectă gradul de digitalizare a serviciilor de plată în Republica Moldova. Debitarea directă rămâne a fi un instrument mai puțin utilizat pe teritoriul Republicii Moldova. La finele trimestrului al doilea al anului curent, acest instrument a fost utilizat de către 21,6 mii de plătitori. Debitarea directă pe teritoriul Republicii Moldova este utilizată doar de către persoanele fizice în majoritatea cazurilor pentru plata serviciilor comunale.
● MARȚI, 14 septembrie
Radu Marian: Legea PSRM-Șor privind reducerea vârstei de pensionare este o crimă
Fracțiunea PAS din Parlament ia în considerare fie depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii ce vizează reducerea vârstei de pensionare, fie abrogarea acestei legi. Vicepreședintele PAS, Radu Marian califică decizia coaliției tacite PSRM-Șor din legislatura trecută de reducere a vârstei de pensionare drept o crimă la adresa vârstnicilor. Marian spune că guvernarea nu va permite intrarea în vigoare a acestei legi din ianuarie 2022, întrucât Republica Moldova se confruntă cu o criză a forței de muncă. Vicepreședintele PAS, Radu Marian, spune că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei este un imperativ al realităților în care trăim. În anul 2022 implementarea acestei decizii va costa bugetul de stat peste 2 miliarde de lei, bani pe care guvernarea speră să-i obțină în urma distrugerii schemelor de delapidare a banilor publici. „În acest an majorările au loc din surse interne, în baza majorărilor veniturilor la bugetul național. Pe viitor, ne propunem să asigurăm o creștere economică, de asemenea, vor fi oprite schemele de furt din banul public. În plus, a te împrumuta este un lucru pe care-l fac toate țările din lume. Întrebarea este cu ce cost te împrumuți? Socialiștii au izolat țara pe plan extern și s-au împrumutat extrem de scump de pe intern, noi am reușit să restabilim relațiile cu partenerii externi și dacă va fi nevoie, pentru proiecte de infrastructură, ne vom împrumuta la costuri extrem de mici, pentru că avem parte de deschidere și credibilitate pe exterior. Opțiunea noastră este să majorăm pensiile și să creăm condiții de creștere economică”, a spus Radu Marian în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Conținutul hotărârii CNESP contravine declarațiilor ministrei Nemerenco, MĂR
Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din 9 septembrie, nu prevede modalitatea de prezentare a documentației COVID-19 din partea vizitatorilor localurilor. De asemenea, nu prevede nici mecanismul de verificare a acestor documente. O spun reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR”. Potrivit lor, conținutul de facto al hotărârii contravine declarațiilor făcute de către ministra sănătății în cadrul unei emisiuni TV, la care Ala Nemerenco a declarat că restaurantele nu cad sub incidența acestei deciziei. Asociația precizează că în hotărâre nu este descris nici mecanismul de control din partea instituțiilor cu funcție de control. „Autoritățile statului din nou emit doar decizii generale cu caracter de executare, fără a explica mecanismul de implementare și de control. Astfel, lăsând la latitudinea instituțiilor cu funcție de control, aprecierea subiectivă a respectării sau nerespectării deciziei CNESP. Ca și în trecut, această manieră de lucru lasă loc de abuzuri față de cei care trebuie să execute deciziile CNESP”, susțin reprezentanții MĂR. Asociația reiterează că în Codul Activităților Economice din Moldova (CAEM) nu există așa tipologie ca și „club de noapte”, cu atât mai mult că pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt unități distractive sau de alimentație publică înregistrate ca și „ring de dans”. Clasificarea și atribuirea codului CAEM unei activități economice se face în funcție de activitatea principală a unei unități.
Ziua Națională a Vinului, anulată în acest an
Ziua Națională a Vinului, ediția 2021, nu va avea loc din cauza condițiilor pandemice. Un document privind anularea organizării desfășurării evenimentului a fost semnat de ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, și transmis Oficiului Național al Viei și Vinului. „Stimaţi reprezentanţi ai sectorului vitivinicol, susţinători şi promotori ai vinului moldovenesc. Vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic, întru prevenirea răspândirii infecţiei Covid-19 (SARS-COV-2), toate evenimentele publice, festive, vor fi anulate, inclusiv Ziua Naţională a Vinului. Ziua Naţională a Vinului e mai mult decât un eveniment şi, chiar dacă nu ne întâlnim anul acesta în PMAN, vă suntem aproape, cinstind tradiţiile moldoveneşti, mândri de produsul care ne duce faima în toată lumea – vinul şi brandul de ţară Wine of Moldova! Aveţi grijă de voi şi de cei dragi”. Este mesajul transmis de Oficiul Național al Viei și Vinului, pe pagina de Facebook. Decizia Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare vine ca urmare a unei circulare emise de premierul Natalia Gavrilița privind evitarea organizării evenimentelor în masă, evenimentelor festive cu caracter unic și desfășurarea altor activități cu prezența fizică a persoanelor.
●MIERCURI, 15 septembrie
Autorizațiile de transport vor fi eliberate doar pentru parcul eligibil real antrenat
Autorizațiile de transport rutier vor fi eliberate operatorilor de transport rutier și întreprinderilor din Republica Moldova doar pentru parcul eligibil real antrenat. Acest fapt tinde să excludă din procesul de eliberare a autorizațiilor a unităților de transport care nu sunt antrenate în traficul internațional. Prevederea se conține într-un proiect aprobat astăzi de Guvern. Prin același proiect, este exclusă obligativitatea de a utiliza autorizația de transport rutier internațional în termen de 30 de zile de la momentul eliberării. Totodată, noul proiect menține obligația operatorului de transport rutier de a restitui autorizația, în termen de 90 de zile din data eliberării, în cazul neutilizării acesteia. Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, proiectul vine să oprească corupția în transportul marfar internațional. Prin respectiva hotărâre este introdusă claritate în ceea ce înseamnă noțiunea de „parc real antrenat”. Potrivit lui, o schemă pe larg răspândită este că se introducea în acest parc de autocamioane alte tipuri de unități, care de fapt nu sunt implicate în traficul internațional de mărfuri. Astfel creștea numărul artificial de așa unități și beneficiari de mai multe autorizații.
Igor Dodon: Noua conducere nu dorește să se ocupe de problemele ce țin de energetică
Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, susține că, în ajunul unui nou sezon de încălzire, noua conducere a Moldovei se retrage și nu dorește să se ocupe de problemele ce țin de energetică. Și aceasta, în condițiile în care prețul la gaze continuă să înregistreze noi recorduri. Potrivit lui Dodon, cotațiile futures la gaze pe piața europeană au urcat cu 10% – până la 950 de dolari. „Ungaria și Serbia, dacă nu luăm în calcul Belarus, ar putea servi un exemplu de țări conducerea cărora, la nivel de primele persoane ale statului, au convenit, în ultimele câteva săptămâni, cu „Gazprom” și au semnat acorduri avantajoase de furnizare de gaze pentru cetățenii acestor țări”, afirmă Igor Dodon. Președintele Maia Sandu a declarat, la o emisiune TV, că legislația prevede că SA „Moldovagaz” este cea responsabilă de relațiile comerciale și contractuale. Șefa statului nu crede că, dacă în discuții s-ar implica Guvernul, s-ar negocia un preț mai bun. Și aceasta pentru că există un preț de piață și o formulă stabilită deja, iar prețul la care Moldova va achiziționa gazul depinde de prețul la nivel internațional.
Andrei Spînu: E prematur să spunem cum vor evolua prețurile la gaze pentru moldoveni
Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, spune că este prematur să se facă estimări cum vor evolua prețurile la gaze pentru cetățenii moldoveni. „Noi avem un alt mecanism de stabilire a prețurilor pentru Moldova, care e diferit de cel de la bursele internaționale. Chiar dacă acum se atestă o creștere mare a prețului gazului pe piețele internaționale, aceasta nu va afecta imediat Republica Moldova”, a declarat Andrei Spînu, la conferință de presă. Ministerul este în discuții cu Moldovagaz. Chiar astăzi, a avut loc o discuție cu directorul companiei, în vederea stabilirii următorilor pași până la semnarea contractului de livrare a gazelor. Moldovagaz este în discuție cu concernul rus Gazprom și, probabil, în perioada următoare ministerul va avea discuții și cu Gazprom pe subiectul gazelor, a comunicat Andrei Spînu. Vicepremierul a mai spus că Guvernul se gândește și la un program de susținere a cetățenilor vulnerabili în perioada rece a anului, în caz de se va ajunge la o creștere de tarif în perioada următoare.
●JOI, 16 septembrie
Sindicatele cer protecție adecvată față de creșterea excesivă a prețurilor
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de creșterile recente ale prețurilor la produsele de panificație, lactate, legume, alte produse alimentare, precum și la produsele petroliere. Sindicaliștii consideră inacceptabil, în această situație, să fie lăsată fără susținere populația cea mai săracă. „Este neînțeleasă situația la moment, când avem creșteri importante ale volumului de cereale recoltate, iar prețurile la produsele de panificație cresc. În viziunea sindicatelor, statul trebuie să ia măsuri de subvenționare a producerii și să asigure populația cu pâine „socială”, care să fie accesibilă persoanelor cu venituri joase (pensionari, șomeri, persoane cu necesități speciale etc.)”, se arată în Declarația CNSM. CNSM notează că scumpirea produsele petroliere are un impact de avalanșă – conduce la creșterea tuturor prețurilor și tarifelor. Vor crește, în primul rând, cheltuielile în transport, agricultură, procesele tehnologice, unde combustibilul este utilizat în cantități mari. Toate aceste creșteri au drept consecință, diminuarea puterii de cumpărare a salariilor și sărăcirea populației. Confederația se adresează Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea să ia măsuri în regim de urgență. Sindicaliștii propun elaborarea și promovarea unei legi cu privire la reglementarea prețurilor și tarifelor, care să prevadă mecanisme de stabilire a acestora pentru produsele de strictă necesitate, precum și măsuri de protecție socială în cazul unor creșteri de prețuri și tarife. Alte două măsuri se referă la stabilirea salariului minim unic pe țară de cel puțin 3100 de lei și majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei până la valoarea de 3100 de lei, mărime convenită de sindicate și patronate la nivel național.
WINET – țările, la o vorbă despre vin
„Frontiere comune. Soluții comune” – sub acest generic producătorii de vin din Republica Moldova, România și Bulgaria se reunesc în teleconferință, astăzi și mâine, pentru a discuta totul ce ține de industria vinului în scopul de a-și coordona efortul de a face vin mai mult și mai bun, dar și de a a-l prezenta destoinic pe piețele lumii. Teleconferința este punctul culminant al proiectul „WINET. Trade and Innovation in the Wine Industry”, inițiat acum un an de Agenția Invest Moldova, cu sprijinul financiar al UE și participarea Programului de cooperare transfrontașieră la Marea Neagră. Principalul obiectiv al proiectului este promovarea comerțului și a colaborării dintre membrii săi din cele trei țări participante. În cadrul teleconferinței de două zile, diferiți vorbitori internaționali, de top din industria vitivinicolă, se vor referi la cooperarea în marketingul vitivinicol pentru regiunea Bazinul Mării Negre. Își vor spune experiența din diferite piețe ale vinului. Vor discuta despre controlul calității sub aspectul sarcinilor interne și internaționale, despre implementarea digitalizării în industria vitivinicolă.
●VINERI, 17 septembrie
Andrei Spînu: Contractul de livrare a gazelor nu trebuie să fie un subiect politic
Nu există premise ca să nu fie prelungit contractul de livrare a gazelor dintre MoldovaGaz și Gazprom, iar speculațiile opoziției că cetățenii vor îngheța la iarnă nu au niciun temei. O spune viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, subiectul aprovizionării cu gaze nu trebuie să fie unul politic și rămâne prerogativa MoldovaGaz, care deja negociază noul contract cu Gazprom. Potrivit vicepremierului, experiența anterioară când factorii politici se implicau în negocierile cu Gazprom, nu aducea rezultate, prețul final fiind rezultatul unei formule de calcul fixe. Spînu spune că relația MoldovaGaz-Gazprom este una strict comercială, unde politicul nu-și are locul. „În 2016-2017 știm cine era președinte, cred că Moldova a plătit atunci cel mai mare preț la gaz. Livrarea de gaze nu trebuie să fie un subiect politic, trebuie să fie un subiect de interes național, un subiect bazat pe relații comerciale între două companii, pe de o parte, MoldovaGaz și, de cealaltă parte, Gazprom. Este responsabilitatea MoldovaGaz să negocieze contractul. La moment, nu există riscuri referitor la prelungirea contractului. La sfârșitul lunii august, s-a ajuns la o înțelegere între MoldovaGaz și Gazprom, contractul a fost trimis directorului Gazprom spre semnare. Contractul va fi semnat și transmis ANRE pentru a stabili tariful”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Audieri publice asupra unui proiect de modificare a Legii cu privire la jocurile de noroc
Comisia economie, buget și finanțe anunță desfășurarea audierilor publice asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc și Legea cu privire la publicitate. Audierile vor avea loc la 21 septembrie, cu începere de la ora 10.30, în incinta Parlamentului. Un proiect care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicţia publicităţii asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Interdicţia publicităţii se va extinde asupra loteriilor, pariurilor la competiţii şi evenimente sportive, şi altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online. Proiectul prevede substituirea art. 53, alin. 2, din Legea cu privire la organizarea şi desfășurarea jocurilor de noroc cu un alineat care se referă la interzicerea sub orice formă, directă sau indirectă, a acţiunilor publicitare sau promoţionale, pentru promovarea sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, inclusiv loterii şi pariuri la competiţii sau evenimente sportive, loterii momentane.
●SÂMBĂTĂ, 18 septembrie
Legea privind piața produselor petroliere – criticată de experți și ex-deputați
Modificările operate la legea privind piața produselor petroliere sunt în favoarea a 3-4 companii monopoliste de pe piață și au fost adoptate în cârdășie cu reprezentanții acestora. Mai mult, legea a fost adoptată pentru a-i încuraja pe marii rechini de pe piața petrolieră și a le distruge activitatea companiilor mici. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei emisiuni televizate, în contextul majorărilor în lanț a tarifelor la carburanți din ultima perioadă. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, modificările operate de majoritatea PAS la legea privind piața produselor petroliere nu încurajează concurența sănătoasă. Mai mult, schimbarea zilnică a prețului afișat pe panouri este lipsită de logică în contextul în care marii petroliști importă produse petroliere mult mai rar, spune expertul. „Tot ce face ANRE este să-i protejeze pe monopoliști. Avem câțiva monopoliști care au voie să importe și avem o mulțime de companii mici care sunt nevoite să cumpere de la monopoliști. În țara asta monopoliștilor li se permite să facă ce vrea, pentru că li s-au dezlegat mâinile, iar petroliștii mici sunt reglementați. Moldova a fost atrasă în acest cazinou când zilnic trebuie să așteptăm tarifele. Care este legătura dintre cotația Platts de astăzi cu tariful de astăzi, dacă petroliștii și-au importat produsele petroliere acum 10 zile?”, s-a întrebat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.
Guvernul pasează responsabilitatea negocierii contractului cu Gazprom spre MoldovaGaz, opinii
Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom și să încerce obținerea unui preț avantajos pentru Republica Moldova. O spun comentatorii politici, potrivit cărora strategia Executivului de a pasa întreaga responsabilitate către MoldovaGaz este incorectă. De cealaltă parte, reprezentanții puterii recunosc că prețul de achiziție a gazului în acest an va fi mai mare, iar responsabilitatea Guvernului este să ofere cetățenilor cu venituri reduse compensații, astfel încât noile tarife la căldură să nu le dezechilibreze complet bugetul. Reprezentanții puterii admit că în acest an tarifele la căldură ar putea fi mai mari, iar acest lucru ar fi inevitabil în condițiile unor majorări constante pe piața internațională. „Dacă ne uităm la problema energetică din toată lumea, știri bune nu vedem. Asta este realitatea și la asta trebuie să ne așteptăm, întrebarea este ce face Guvernul pentru cei mai vulnerabili, cum va fi compensată gaura din bugetul fiecărei familii vulnerabile, ca să nu resimtă aceste majorări atât de dureros. Dar noi nu putem influența piața mondială, putem crește salarii și pensii”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
BNM: În 2020, sistemul financiar al Republicii Moldova a dat dovadă de reziliență
Pe parcursul anului 2020, sistemul financiar al Republicii Moldova a dat dovadă de reziliență, condițiile economice și sociale influențate de efectele pandemiei COVID-19 fiind caracterizate de evoluții neuniforme și materializări ale unor riscuri în cadrul segmentelor economiei Republicii Moldova. Potrivit raportului de stabilitate financiară 2020 al BNM, sectorul de creditare nebancară și-a temperat evoluția de expansiune pe toate subcomponentele. Deși ratele dobânzii aplicate de bănci au consemnat evoluții neuniforme, marja bancară de dobândă s-a majorat. Cu toate provocările aferente perioadei analizate, sectorul bancar a continuat să fie caracterizat de o performanță financiară satisfăcătoare, menținându-și pozițiile solide de profitabilitate și solvabilitate, precizează Banca Națională a Moldovei. Potrivit raportului, în contextul economic nefavorabil și al restricțiilor aferente pandemiei COVID-19, portofoliul de credite al sectorului bancar și-a menținut ritmul de creștere. Rata creditelor neperformante în totalul creditelor a înregistrat o reducere, în mare parte, datorită creșterii portofoliului total. Riscul de credit a continuat să prezinte cea mai semnificativă amenințare la adresa stabilității sectorului bancar.
PAS propune 6% TVA pentru HoReCa din 1 octombrie
Un proiect de lege propus de PAS prevede reducerea cotei TVA până la 6% la serviciile de cazare și la produsele alimentare sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, pentru agenții economici din sectorul HoReCa. Autorii propun aplicarea noilor prevederi din 1 octombrie 2021. Potrivit autorilor, inițiativa vine în urma multiplelor restricții impuse la desfășurarea diverselor activități, unde prestatorii au suferit pierderi enorme, care s-au reflectat inclusiv în micșorarea salariilor, în reducerea locurilor de muncă sau, în general, s-a soldat cu falimentarea afacerilor.
În luna aprilie, Parlamentul a adoptat o lege organică care prevede cota TVA de 6% pentru sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență sau pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Intrarea în vigoare a legii respective trebuie să survină însă nu mai devreme de șase luni de la publicarea legilor de politică fiscală.