RETROSPECTIVA lunii AUGUST. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”
1 august: Pădurile lumii sunt grav amenințate din cauza defrișărilor. În ultimii 15 ani se înregistrează o reducere de 1,3 milioane de kilometri pătrați a suprafeței împădurite. Pentru a proteja sănătatea umană și bunăstarea, este necesar să existe colaborare între țări, instituții, oameni, ca această tendință să se inverseze, să se treacă cât mai curând de la defrișare, la plantări de arbori. Despre cooperarea moldo-română în domeniul forestier au discutat invitații dezbaterii publice „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier”, organizată de Agenția de presă IPN.
1 august: 29% din suprafața României este împădurită, iar autoritățile române depun eforturi pentru a majora această suprafață. Este declarația directorului științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România, Ovidiu Badea, și a fost făcută în cadrul dezbaterii „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier”, organizată de IPN. Potrivit lui Ovidiu Badea, procesul de împădurire în România decurge lent din cauza lipsei finanțărilor și a condițiilor meteo extreme.
1 august: Obiectivul de a crește suprafața împădurită a țării cu 145 de mii de hectare este unul foarte ambițios și necesită eforturi financiare și logistice. Opinia aparține directorului Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, Dumitru Galupa, și a fost expusă în cadrul dezbaterii „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier”, organizată de IPN. Potrivit lui Dumitru Galupa, programul național de împădurire necesită și creșterea puieților rezistenți la condițiile meteo extreme.
1 august: În anul 2024 ne-am setat drept obiectiv împădurirea a 7400 de hectare. Doar în primăvara acestui an, am plantat 3300 de hectare. Datele au fost făcute publice de șeful Agenției Moldsilva, Victor Durbală, în cadrul dezbaterii „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier”, organizată de IPN. Potrivit directorului Moldsilva, împădurirea țării este o prioritate a guvernanților, numai în anul 2023 au fost alocate din bugetul de stat 102 milioane de lei în acest sens.
2 august: Ziua de 2 august a rămas în istorie ca una dramatică, care până astăzi dă roade nu bune. Și după declararea independenței față de URSS, Republica Moldova se află în continuare în aceeași barcă cu Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Majoritatea cetățenilor nu-și cunosc istoria, iar regimul stalinist care a rămas în picioare în Federația Rusă întreține și ideile stataliste din Republica Moldova. Sunt declarații făcute la o conferință de presă la IPN, susținută de Liga Studenților din Basarabia în contextul împlinirii a 84 de ani de la formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.
2 august: Liga Studenților din Basarabia cheamă la asumarea identității românești. Într-o conferință de presă la IPN, vicepreședintele organizației, Silviu Plopa, a remarcat că în procesul de integrare europeană, asumarea identității românești se dovedește a fi o direcție clară și eficientă. Potrivit lui Silviu Plopa, care face referire la sondaje de opinie, cetățenii Republicii Moldova care se consideră români sunt și cei mai proeuropeni. 74% dintre aceștia se pronunță pentru integrarea în Uniunea Europeană, spre deosebire de 34% proeuropeni printre cei care se identifică drept moldoveni.
5 august: „Autostrada A7 Ploiești-Pașcani, fără A8 Iași-Târgu Mureș, este ineficientă economic. De 25 de ani tot vorbim de A8, dar nu s-a vrut să se facă”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Iași, Paul Butnariu. Oficialul a mai spus că Moldova are nevoie ca de aer de o autostradă către vestul României.
6 august: Târgu Mureș - Iași - Ungheni, pe teritoriul României, Ungheni - Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre Autostrada Unirii, care va interconecta infrastructura rutieră din cele două țări. De la Târgu Mureș la Ungheni, Autostrada Unirii va avea o lungime de 304 kilometri și va asigura legătura cu Republica Moldova prin noul pod peste Prut de la Ungheni, pentru a cărui proiectare și execuție a fost deja lansată licitația. Despre construcția noului pod peste Prut la Ungheni, ca parte a proiectului Autostrăzii A8, despre îmbunătățirea legăturilor de transport între Uniunea Europeană și Republica Moldova au discutat participanții la dezbaterea publică „Autostrada Unirii, interconectarea infrastructurii rutiere din România și Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.
6 august: În momentul în care vom avea un obiectiv de infrastructură de așa nivel cum este Autostrada Unirii, care va interconecta infrastructura rutieră din România și Moldova, vom putea să ne integrăm în Uniunea Europeană. Drumul spre Uniunea Europeană înseamnă o conectivitate, îmbunătățită prin infrastructură modernă. Declarațiile aparțin lui Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, IDEP-Moldova, și au fost făcute la o dezbatere publică organizată de IPN.
6 august: Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, România, consideră că construcția Autostrăzii Unirii ar putea întârzia cu doi ani față de termenul stabilit prin lege, adică 2030. Motivul fiind faptul că din puțin peste 300 km din autostradă, mai mult de jumătate trece prin zona montană. Declarațiile au fost făcute de în cadrul dezbaterii publice „Autostrada Unirii, interconectarea infrastructurii rutiere din România și Republica Moldova”, organizată de IPN.
6 august: Autostrada Unirii, de la Ungheni spre Chișinău și spre Odesa, urmează a fi gata până în anul 2035. O spune Nicolai Mîndra, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Republica Moldova, în cadrul dezbaterii publice „Autostrada Unirii, interconectarea infrastructurii rutiere din România și Republica Moldova”, organizată de IPN.
9 august: Participarea activă la alegeri și votul politic al alegătorului român din Republica Moldova va depinde în măsură hotărâtoare de prezența agendei moldovenești în programele electorale ale concurenților, dar nu și în ultimul rând, de prezența pe listele electorale a candidaților domiciliați în stânga Prutului. Nu este un secret, că cei mai activi politic cetățeni români din Republica Moldova aparțin segmentului cu viziuni unioniste al societății moldovenești. Concurența pentru voturile lor presupune o nuanțare tot mai pronunțată a dezideratului reîntregirii naționale românești în mesajul electoral al partidelor politice. Cine va ignora acest deziderat în campania electorală din acest an, cu probabilitate mare va rata și votul alegătorului român din Republica Moldova – menționează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.
9 august: Cluj-Napoca – 2016, Iași – 2018, Alba-Iulia – 2022, Chișinău- Suceava – 2024. Este vorba despre Congresul Național al Istoricilor Români, care este convocat o dată la doi ani. În ceea ce privește ediția a IV-a, aceasta urmează să-și deschidă lucrările în data de 28 august, la Chișinău, în incinta Palatului Republicii, apoi se vor desfășura pe secțiuni, la Universitatea de Stat din Moldova. În zilele de 29 și 30 august, sesiunile științifice ale Congresului vor continua în România, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. La această reuniune științifică vor participa figuri ilustre ale științei istorice, cadre didactice și cercetători consacrați, circa 500 de reprezentați ai celor mai prestigioase instituții preuniversitare, universitare și academice din Republica Moldova, România și alte țări. Despre eveniment, despre problemele care stau în fața istoriografiei naționale, dar și despre dezvoltarea învățământului transfrontalier Republica Moldova-România au discutat participanții la dezbaterea publică „Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău- Suceava”, organizată de Agenția de presă IPN.
9 august: Universitatea de Stat din Moldova (USM) este parte a consorțiului universitar creat din nouă universități mari, iar acest lucru oferă multiple oportunități studenților și profesorilor. Declarația aparține rectorului USM, Igor Șarov, și a fost făcută în cadrul dezbaterii „Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău-Suceava”, organizată de IPN. Potrivit lui Igor Șarov, USM nu concurează cu universități din Republica Moldova, ci cu instituții de învățământ superior din afara țării.
9 august: În ultimii 30 de ani istoricii s-au debarasat de implicarea politicului, iar, grație sprijinului oferit de partea română, istoriografia din Republica Moldova a înregistrat mari progrese. Opinia aparține secretarului științific al Institutului de Istorie al USM, Silvia Corlăteanu-Granciuc, și a fost expusă în cadrul dezbaterii „Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău-Suceava”, organizată de IPN. Potrivit Silviei Corlăteanu-Granciuc, România a ajutat mult Republica Moldova la crearea manualelor de istorie și a primelor volume „Istoria Basarabiei”.
9 august: Absolvenții facultăților Universității „Dunărea de Jos” din Galați, originari din Republica Moldova, reușesc să-și creeze afaceri de familie prin care promovează produsele moldovenești în afara țării. O spune Gina Necula, director al Departamentului de științe socio-umane, Facultatea Transfrontalieră a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ex-decan al Facultății Transfrontaliere în perioada 2020- iunie 2024. În cadrul dezbaterii „Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău-Suceava”, organizată de IPN, Gina Necula a explicat că și în acest an instituția a venit cu o ofertă educațională vastă, iar rezultatele admiterii au fost la cote maxime.
9 august: Prorectorul la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Ștefan Purici, a menționat că de la Congresul Național al Istoricilor Români la Alba-Iulia din 2022 și până în prezent, au evoluat semnificativ performanțele academice. „Pe parcursul celor doi ani, s-au publicat numeroase lucrări, volume, atât științifice, cât și volume de documente, se publică reviste de specialitate, reviste care au ca scop nu doar cunoașterea și popularizarea trecutului, ci și integrarea rezultatelor cercetării istoricilor români în cercetarea internațională. Din acest punct de vedere, în universitățile din România și din Republica Moldova se publică lucrări în limbi străine, în special în limba engleză, anume cu acest scop de a face cunoscut trecutul românesc și publicului larg sau specialiștilor din afara granițelor României și Republicii Moldova”, a spus Ștefan Purici la o dezbatere publică, organizată de IPN.
13 august: Ansambluri folclorice din Republica Moldova, Lupii lui Calacea și Surorile Osoianu vor participa la Festivalul Internațional de Folclor „Doina Covurluiului”. Festivalul va avea loc în perioada 23-26 august, la Grădina Botanică din Galaţi, România.
14 august: Exponenții opiniei publice exprimă nemulțumire în legătură cu amânările legate de Autostrada Unirii, pe care le consideră a fi „pe bandă rulantă”. Potrivit mediei de peste Prut, Compania de Drumuri a prelungit, din nou, pentru 19 august, respectiv, 28 august, depunerea ofertelor pentru proiectarea și execuția loturilor de munte Pipirig – Leghin și Miercurea Nirajului – Sărățeni de pe Autostrada Unirii A8, deși șeful CNAIR spunea pentru Economedia că se așteaptă ca ofertele să fie deschise la jumătatea lunii august și mai devreme.
16 august: Președintele Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă din Republica Moldova, Ion Rață, pledează pentru urgentarea legalizării cânepii industriale și sugerează că ar trebui de urmat exemplul României, care a trecut prin acest proces încă acum 11 ani. Într-o conferință de presă, Ion Rață s-a referit la proiectul moldo-român de tehnologizare și modernizare „Procesarea Cânepii Industriale pe ambele maluri ale Prutului”. „Acest proiect este coordonat cu prietenii noștri, cu colegii noștri din România, care cultivă deja de mulți ani această plantă. De 11 ani, în România este cultivată această plantă, care este foarte bună și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere biologic”, a notat președintele asociației.
16 august: Președintele Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă din Republica Moldova, Ion Rață, susține că legalizarea cultivării cânepii industriale ar avea foarte multe beneficii pentru economia națională, dar și pentru agricultorii, care s-au pomenit într-o situație dezastruoasă. Aceștia și-ar diversifica activitatea, iar astfel ar putea ieși din gaura financiară în care s-au pomenit. Cânepa are multiple posibilități de prelucrare și nu mai există altă plantă din care să se facă și medicament, și cosmetică, și produse agroalimentare, uleiuri, fibre, sau materiale de construcție, afirmă Ion Rață.
17 august: Municipiul Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, marchează 235 de ani de la fondare. De Ziua orașului, locuitorii și oaspeții urbei sunt așteptați în această seară la un concert de zile mari, care va culmina cu un recital al trupei Akcent din România, participarea căreia este susținută de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Formația va evolua începând cu ora 22.20.
17 august: 69 de autobuze școlare noi, procurate cu suportul financiar al Guvernului României, vor fi transmise în mai multe raioane ale țării în cadrul unui eveniment care va avea loc pe 29 august. „Am stabilit în această săptămână când urmează să transmitem o parte, marea parte a autobuzelor școlare care ajung în raioanele țării până pe 1 septembrie. Pe data de 29 august va avea loc această activitate de transmitere a autobuzelor”, a declarat ministrul educației, Dan Perciun.
19 august: Zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei se duc în „pelerinaje” la Moscova, unde sunt primiți regește, serviți cu mâncăruri și băuturi scumpe și „luați în seamă” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei ruse. La întoarcere primesc carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică, scrie deschide.md. Potrivit surselor portalului, în perioada lunilor august-septembrie 2024, sunt programate mai multe deplasări ale preoților Mitropoliei Moldovei în Rusia, finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu susținerea Patriarhiei de la Moscova, la care ar urma să participe, în total, peste 120 de fețe bisericești. Plecările sunt organizate de fiecare protopop, care folosește grupurile interne de pe Viber, unde le propune doritorilor să călătorească în Rusia.
19 august: Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău se va desfășura între 28 august și 1 septembrie la centrul Mediacor, unde participanții vor putea să se întâlnească cu personalitățile culturale de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul lansărilor și al prezentărilor de carte. Unele dintre cele mai importante edituri din România și Republica Moldova îi vor întâmpina pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale. Pentru al treilea an consecutiv, evenimentul va avea loc sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis, și al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
21 august: Mai mulți preoți care au pornit ieri în „pelerinaj” în Rusia au decis să se întoarcă acasă după publicarea investigației privind călătoriile organizate de Ilan Șor și Patriarhia Moscovei. Potrivit surselor deschide.md, imediat după ce au aterizat pe aeroportul din Moscova, aceștia au cumpărat bilete de avion și au făcut cale întoarsă.
21 august: 100 de opere de artă și artefacte care oferă o incursiune în istoria și cultura României, provenite din colecții publice și private de prestigiu, sunt prezentate la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Lucrările ilustrează momente cruciale și personalități marcante, de la mari domnitori, precum Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, până la titani ai literaturii române, cum ar fi Mihai Eminescu, Ion Creangă și Tudor Arghezi.
21 august: Președintele PNL Diaspora Republica Moldova, Adrian Dupu, a avut o întrevedere cu biroul de conducere al organizației teritoriale PNL Orhei, Republica Moldova. S-a discutat despre alegerile pentru președintele României și Parlamentul României, precum și despre importanța referendumului din 20 octombrie din Republica Moldova, pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
22 august: România este determinată să continue sprijinul politic și practic pentru Ucraina și Republica Moldova, atât în ceea ce privește procesul de aderare, cât și în contextul deosebit de dificil generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă. Declarația aparține ministrei afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și a fost făcută într-o discuție telefonică cu omologul ei lituanian, Gabrielius Landsbergis.
22 august: Sute de copii din România și Republica Moldova sunt așteptați la a treia ediție a Festivalului Internațional al Sportului pentru Tineret. Evenimentul va avea loc la Iași, România, în perioada 29 august - 19 octombrie. Organizatorul evenimentului, Cezar Honceru, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres, că evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura pe terenurile de sport ale mai multor școli și licee din Iași. La competițiile sportive vor lua parte copii din Iași și din alte județe ale țării, dar și din Republica Moldova.
23 august: La sfârșitul lui august, la Chișinău și Suceava, în perioada 28-31 august 2024, își va ține lucrările cea de-a IV-a ediție a Congresului National al Istoricilor Români. Edițiile precedente ale Congresului au avut loc în România: Cluj-Napoca (2016), Iași (2018) și Alba-Iulia (2022). La această reprezentativă reuniune științifică participă figuri ilustre ale științei istorice, cadre didactice și cercetători consacrați, reprezentanți ai celor mai prestigioase instituții preuniversitare, universitare și academice din Republica Moldova, România și alte țări – menționează într-un Op-Ed Anatol Țăranu.
23 august: Cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români se va desfășura în perioada 27-28 august la Chișinău, iar apoi, între 29 și 31 august, va continua la Suceava. Potrivit organizatorilor, evenimentul își propune să deschidă noi oportunități de comunicare între reprezentanții istoriografiei române, care vin cu rezultatele consacrate ale muncii lor, și cercetătorii aflați în formare, care aduc idei inovatoare și sunt preocupați de accesul la infrastructura de cercetare, finanțări și proiecte comune.
23 august: Perspectivele cooperării moldo-române în domeniul turismului și oportunitatea realizării unor proiecte comune pentru stimularea dezvoltării acestui sector au fost discutate de către premierul Dorin Recean cu primari români, membri ai Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România.
26 august: Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este cea mai consistentă din punct de vedere al evenimentelor dintre toate cele organizate până acum, evidențiază directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică, care a invitat publicul să viziteze evenimentul pentru a explora vârfurile literaturii românești de ambele părți ale Prutului. Bookfest nu este doar un spațiu de prezentări de carte, ci oferă posibilitatea de a dezbate probleme și de a găsi soluții, a mai spus Mihai Mitrică la conferința de presă dedicată Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău.
27 august: Ziua Națională a Republicii Moldova marchează în acest an deschiderea unei etape unice și intense în istoria recentă a poporului din stânga Prutului. O spune secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României, Adrian Dupu. Într-un mesaj transmis cu ocazia celor 33 de ani de Independență a Republicii Moldova, oficialul român menționează că referendumul ce va fi organizat la 20 octombrie va întări, prin simbolistica și semnificațiile sale istorice și identitare, decizia unui întreg popor de a se alătura țărilor cu aceleași valori și principii.
27 august: România va continua să ofere Republicii Moldova sprijin strategic pe toate planurile, susține președintele român, Klaus Iohannis. Într-un mesaj transmis de Ziua Independenței Republicii Moldova, liderul de la Cotroceni menționează că țara este parte a marii familii europene.
27 august: Vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură și istorie, dorim pentru Republica Moldova un același viitor: sigur, prosper, democratic, în mijlocul familiei europene – spune premierul României, Marcel Ciolacu. Într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Independenței, oficialul menționează că România va fi alături de Republica Moldova, de toți cetățenii săi, pe drumul care va duce la împlinirea acestui ideal.
28 august: De Ziua Independenței Republicii Moldova, este nevoie să transmitem un mesaj clar de susținere și sprijin pentru proiectele și obiectivele Republicii Moldova. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit oficialului, acum doi ani, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova statutul de candidat. A fost momentul care a confirmat traiectoria europeană și dorința moldovenilor de a face parte din familia europeană.
28 august: Un grup de tineri liberali din stânga Prutului, alături de președintele PNL Diaspora Republica Moldova, Adrian Dupu, au participat la conferința „Tinerii unesc cele două maluri ale Prutului, în Europa”, la invitația președintelui PNL municipiul Suceava, deputat Ioan Balan, de Ziua Independenței Republicii Moldova. În următoarele zile, tinerii liberali moldoveni vor participa la activități și întâlniri cu lideri locali și vor vizita obiective turistice din Bucovina.
28 august: Salonul Internațional de Carte Bookfest a fost lansat la Chișinău sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis, și al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. În mesajele adresat participanților la eveniment prin consilierii prezidențiali, cei doi șefi de stat au menționat că Bookfest și-a câștigat deja un loc semnificativ în inima cititorilor mari și mici. Evenimentul unește oamenii de pe ambele maluri ale Prutului într-o sărbătoare a culturii și a limbii române.
28 august: Guvernul României a aprobat inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru achiziționarea acțiunilor Danube Logistics SRL deținute de către BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova. Reprezentanții executivului de la București precizează că achiziția urmează să fie făcută de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
29 august: Pe parcursul ultimelor trei decenii majoritatea clasei politice de la București preferă să evite o abordare frontală a problemei unirii Republicii Moldova cu România, consolându-se cu viziunea că unirea va avea loc atunci când acest lucru va fi dorit de majoritatea populației Republicii Moldova. În realitate, depășirea consecințelor aranjamentului sovieto-nazist din 1939 (Pactul Ribbentrop-Molotov) este un proces complex pentru România, atât din punct de vedere istoric, cât și geopolitic. Republica Moldova, supusă unei deznaționalizări feroce în perioada sovietică, cu repercusiuni adânci în perioada independenței, nu are cum să depășească efectiv, fără implicarea activă a României, consecințele procesului de deconstrucție identitară cu conținut antiromânesc. Unirea nu poate fi realizată cu efortul determinant al Chișinăului, rolul Bucureștiului în înfăptuirea unității naționale este la fel de important – menționează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.
29 august: România importă vin din Republica Moldova și din Italia (cele două state încă au cote apropiate), dar și din Franța, Spania și Germania. Din Republica Moldova se aduce mai mult vin îmbuteliat, în timp ce din Italia mai mult vin vrac, transmite IPN cu referință la o analiză a portalului economic Economedia.ro. În fiecare an, România importă peste 6 litri de vin pe cap de adult, chiar dacă țara este al șaselea producător european de vinuri şi constant în primii 15 la nivel mondial. Exportă însă undeva sub 10% din producția proprie totală și în mare parte vinuri de top, în ciuda faptului că partenerii și distribuitorii externi caută de cele mai multe ori vinuri cu preț mic.
29 august: Primele 40 de microbuze școlare, achiziționate de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Guvernului României, au fost transmise astăzi instituțiilor de învățământ din țară. Cu aceste unități de transport urmează să fie acoperite necesitățile de deplasare pentru peste o mie de elevi din 40 de școli. Fiecare unitate de transport are 16 locuri, este echipată cu sistem electronic de control al stabilității, cu sistem de aer condiționat și cu treaptă de urcare și coborâre pentru copii.
30 august: Participanții la Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, care se desfășoară în perioada 27-31 august la Chișinău și la Suceava, au adoptat o Declarație de susținere a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Congresul îndeamnă cetățenii să participe la referendumul din 20 octombrie și să susțină integrarea Republicii Moldova în familia unită a popoarelor europene.
30 august: Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua sâmbătă o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintei Maia Sandu. Vizita are loc inclusiv în contextul în care pe 31 august România și Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române. „Președintele Klaus Iohannis va transmite la Chișinău un mesaj ferm de sprijin și de încurajare pentru autoritățile și cetățenii Republicii Moldova, în efortul de reformă, de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de securizare a parcursului european”, precizează Președinția de la București.
30 august: Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, va efectua luni, 2 septembrie, o vizită în Republica Moldova. La Chișinău Laura Codruța Kovesi va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministrul Dorin Recean. Vizita este efectuată la invitația ministrei justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a fost lansată în cadrul conferinței interguvernamentale de la Luxemburg.
30 august: Încă 64 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să călătorească spre Moscova la începutul lunii septembrie, scrie deschide.md cu referire la listele pe care le-au văzut jurnaliștii portalului. Aceștia trebuiau să zboare în Rusia pe 25 august, însă călătoria a fost amânată după o investigație publicată pe 19 august. În aceeași zi, au fost difuzate și reportaje de către mai multe posturi TV. Reporterii i-au întrebat pe preoți de ce se duc la Moscova și dacă le-a fost organizată logistica de oameni din anturajul oligarhului fugar Ilan Șor.
Această retrospectivă este realizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Continuitate
Vezi și:
- Cea mai mare donație de carte românească, pentru 300 de biblioteci
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- GECT-urile pot aduce fonduri europene importante în Republica Moldova, director Euronest
- Ce sunt Grupările Europene de Cooperare Teritorială și ce rol au în accesarea fondurilor europene
- Calamitate în România. Prognozele nu indică riscuri pentru Republica Moldova
- A fost semnat contractul de construcție a noului pod peste Prut, la Ungheni
- Mitropolia Basarabiei condamnă implicarea politică a clerului în campania electorală
- Gruparea criminală „Șor” continuă recrutarea cetățenilor în scopuri subversive
- Klaus Iohannis la tribuna ONU: Vom sprijini necondiționat consolidarea rezilienței Republicii Moldova
- Documentarul „Martirul Unirii” va fi lansat vineri la Chișinău
- Intrare liberă la cinema. În premieră, Zilele Filmului Românesc în 10 orașe din Moldova
- Echipamente de ultimă generație pentru 7 laboratoare de la UTM
- Parteneriat moldo-român pentru o şansă egală la educaţie timpurie oferită tuturor copiilor
- Preoți din Mitropolia Moldovei, în campanie contra UE și a guvernării, investigație Nord News
- Aeroportul Chișinău, mai încărcat decât la Iași
- Autostrada Unirii avansează. Când va fi gata
- Spectacol dramatic, jucat de actori ucraineni la Chișinău
- Festivalul de film Debut este deschis și pentru tineri cineaști din România
- Uniunea Cineaştilor din Moldova anunţă organizarea Festivalului de film Debut
- Premise de întărire a Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova
- USM va găzdui secții de vot pentru alegerile din România
- Energocom a rezervat în premieră cote de energie pe care le va procura de la Nuclearelectrica
- Agricultorii din Moldova își doresc alinierea condițiilor de muncă la cele din UE
- Producătorii de plante aromatice și medicinale solicită mai mult suport din partea autorităților
- RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9 – 15 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
- Universitățile de pe cele două maluri ale Prutului susțin parcursul european al Republicii Moldova
- Cluj-Napoca a donat 3 microbuze pentru instituțiile publice de cultură din Ungheni
- „Trenul Literaturii” va porni în această lună de la Iaşi spre Chişinău
- Cercetătorii din Moldova și din România pot obține granturi pentru proiecte comune
- Profesori din București le predau limba română elevilor din Liceul Olimp din Sângerei
- Diversificarea surselor și a rutelor de transportare a gazelor – un imperativ al timpului
- Parteneriatul Strategic cu Republica Moldova, pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a României
- Reuniunea Teatrelor Naționale Românești va fi inaugurată în această seară la Chișinău
- Un contingent de militari moldoveni va participa la EUFOR ALTHEA
- Adolescent transportat cu SMURD în România pentru a fi supus intervenției chirurgicale
- Ministerul Agriculturii propune instituirea unui regim special în agricultură. Vladimir Bolea: Ne bazăm pe modelul României
- Primarii din România îndeamnă primarii din Republica Moldova sa acceseze fonduri de preaderare
- RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2 – 8 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
- CSE a alocat 100 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă
- Mircea Geoană: „Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele
- DRRM a oferit cărți și rechizite pentru 20 de mii de preșcolari și elevi din Republica Moldova
- România este printre cele mai atractive țări pentru investiții
- Președinții Iohannis și Sandu au semnat Declarația de consolidare a rezilienței Moldovei
- Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Chișinău. Au început discuțiile cu Maia Sandu
- Ambasadorul UE în Moldova: Identitatea culturală și lingvistică este un dar prețios
- „Pelerinajele” preoților continuă. Încă 60 ar urma să ajungă la Moscova la început de septembrie
- Declarație de susținere a integrării în UE, adoptată de Congresul Național al Istoricilor Români
- Klaus Iohannis, în vizită oficială în Republica Moldova de Ziua Limbii Române
- 40 de microbuze școlare, achiziționate cu suportul României, au fost transmise școlilor din țară
- Republica Moldova și Italia sunt principalii furnizori de vin pentru România
- România și depășirea consecințelor aranjamentului sovieto-nazist. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Guvernul României inițiază negocierile pentru a procura acțiunile BERD din Portul Giurgiulești
- De astăzi, toți iubitorii de carte sunt așteptați la Bookfest
- Suceava găzduiește întâlnirea tinerilor liberali de pe ambele maluri ale Prutului
- Mircea Geoană: De Ziua Independenței, trebuie să transmitem un mesaj de susținere a obiectivelor Republicii Moldova
- Premierul României: Dorim pentru Republica Moldova un viitor în mijlocul familiei europene
- Klaus Iohannis, de Ziua Independenței Republicii Moldova: Sunteți parte a marii familii europene!
- Adrian Dupu: Ziua Națională a Republicii Moldova marchează deschiderea unei etape unice în istoria recentă
- Organizatorii Bookfest Chișinău anunță cea mai consistentă ediție din punct de vedere al evenimentelor
- Perspectivele cooperării în turism, discutate de primari români cu premierul Recean
- Congresul Național al Istoricilor Români, la Chișinău și Suceava
- România Mare și lecția Constantin Stere. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Copii din România și Moldova sunt aşteptaţi la Festivalul Sportului pentru Tineret, la Iași
- România e determinată să continue sprijinul politic și practic pentru Ucraina și Moldova, ministru
- Adrian Dupu a discutat la Orhei despre importanța referendumului din 20 octombrie
- Cel puțin șase preoți porniți în „pelerinajul” spre Moscova s-au întors acasă
- Istoria României în 100 de portrete, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
- Bookfest revine la Chișinău pe 28 august cu lansări de carte și dezbateri publice
- Mai mulți preoți sunt trimiși în „pelerinaje” la Moscova pentru instructaj și carduri „MIR”
- 69 de autobuze școlare noi vor ajunge în raioanele țării până pe 1 septembrie
- Comratul marchează 235 de ani de la fondare. Atmosfera va fi încinsă de trupa Akcent
- Cultivarea cânepii industriale va ajuta agricultorii aflați în impas, Ion Rață
- Să așezăm cânepa industrială la locul ei binemeritat în domeniul agricol, Ion Rață
- Încă o întârziere la Autostrada „Unirii”
- Artiști din Republica Moldova participă la Festivalul de Folclor „Doina Covurluiului”, la Galați
- Ștefan Purici: Congresul Național al Istoricilor Români din 2024 va produce o cunoaștere mai profundă asupra trecutul nostru
- Gina Necula: Universitatea „Dunărea de Jos” are și în acest an o ofertă educațională variată
- Silvia Corlăteanu-Granciuc: În ultimii ani istoricii s-au debarasat de implicarea politicului
- Igor Șarov: USM este parte a consorțiului universitar, creat din nouă universități mari
- Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău- Suceava. Dezbatere IPN
- Electorala în România și alegătorul moldovean. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nicolai Mîndra: Autostrada Unirii ar trebui să fie gata până în 2035
- Construcția Autostrăzii Unirii s-ar putea reține cu doi ani, secretar de stat
- Iurie Calestru: Drumul spre UE înseamnă o conectivitate, îmbunătățită prin infrastructură modernă
- Autostrada Unirii, interconectarea infrastructurii rutiere din România și Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Autostrada A8 se va intersecta cu A7 și va trece Prutul
- Liga Studenților din Basarabia cheamă la asumarea identității românești
- Liga Studenților din Basarabia organizează în această seară un eveniment de promovare a identității românești
- Dumitru Galupa: Obiectivul de a crește suprafața împădurită cu 145 de mii de hectare este foarte ambițios
- Ovidiu Badea: România are 29% din suprafața țării acoperită de păduri
- Cooperarea moldo-română în domeniul forestier. Dezbatere IPN
- Șeful Moldsilva: În 2024 ne propunem să împădurim 7400 de hectare
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Transportul din Republica Moldova, România și Ucraina: interconectare și integrare europeană. Dezbatere IPN
- Expert în domeniul feroviar: Nu putem avea o companie feroviară care să aparțină doar statului
- Șeful interimar CFM: Infrastructura feroviară și serviciile de transport feroviar trebuie divizate
- Mircea Păscăluță: La punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați va fi instituit control coordonat
- HiSky va efectua zboruri spre Paris și alte destinații
- Lucian Liviusz Olteanu: E foarte mare nevoie să fie introdus tineretul în educație, și cât mai repede
- Mariana Marin: E nevoie de investit foarte mult în tineretul care optează pentru o carieră didactică
- Viorel Dolha: Ca să atragi tineri de pe băncile facultății în cariera didactică, trebuie să-i motivezi
- Poduri educaționale între România și Republica Moldova. Dezbatere IPN
- România și Republica Moldova între suveranitate și Unire. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Luminița Odobescu: România rămâne angajată să ofere sprijin pentru procesul de integrare europeană
- Premierul român: România nu ar fi completă fără românii din afara graniţelor
- După Eiffel, NESS PROIECT EUROPE va arunca poduri peste Prut
- Premierul României: Este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova
- Consiliul Concurenței va beneficia de un proiect de asistență coordonat de colegii din România
- România va continua să colaboreze cu Ucraina și cu Moldova pentru a spori interconectarea energetică, ministru
- Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău
- România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în misiuni de menținere a păcii
- Actorii români cuceresc publicul din Ialoveni în debutul turneului de comedie, finanțat de DRRM
- Constantin Poiană: Unitatea sanitară care se implică în atragerea fondurilor europene este una care are viitor
- Proiectele tehnice trebuie să fie gata și depuse la momentul oportun, de comun cu partenerii din România, declarație
- Andrei Uncuța: Spitalul Republican are acorduri de colaborare cu spitale din Timișoara și Iași
- Oleg Canațui: România poate ajuta la scurtarea căii de accesare a fondurilor europene de către Moldova
- Cooperarea în medicină între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului pentru absorbția fondurilor europene. Dezbatere IPN
- Trei basarabeni, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
- Valentin Naumescu: revenirea la lumea sferelor de influență e inadmisibilă
- Polonia și Ucraina au semnat un acord de apărare
- Opere ale pictorului român Ion Theodorescu-Sion sunt prezentate la Muzeul Național de Artă al Moldovei
- Mircea Geoană: Sprijinul NATO – o garanție suplimentară că Ucraina și Moldova își pot îndeplini calea europeană
- Părintele Constantin Necula a fost numit consilier onorific la Departamentul pentru Relația cu Moldova
- Cristina Cambur: Colaborarea între profesori, între școli, între universități creează beneficii sistemului educațional
- Bursa Română de Mărfuri își extinde activitatea în Moldova
- Viorica Andrițchi: Profesorii sunt interesați de predarea în română în școlile alolingve
- Corina Lungu: Parteneriatele profesionale determină calitatea procesului educațional
- Parteneriatul moldo-român în formarea continuă a cadrelor didactice. Dezbatere IPN
- Cel de-al doilea grup de profesori din Moldova merge la Iași pentru cursuri de română
- Raluca Nica: Moldova poate fi o țară model în ceea ce privește dezvoltarea centrelor comunitare de sănătate mintală
- Jana Chihai: Am reorientat vectorul, de la spitalele de psihiatrie spre serviciile comunitare de sănătate mintală
- Izabela Moroz: Reforma în domeniul sănătății mintale a adus multă valoare beneficiarilor
- Parteneriat european în reformarea sistemului de sănătate mintală al Republicii Moldova. Dezbatere IPN
- Creștere semnificativă a serviciilor de roaming România – Republica Moldova
- Expertiza României ne va ajuta să ne mișcăm cu pași rapizi în procesul de negocieri, declarație
- Vatra Dornei găzduiește cea de-a XVIII-a ediție a Forumului Economic Regional Moldova
- Moldova și România au o agendă caracterizată prin continuitate și rezultate, declarații
- Miniștrii de externe din Moldova, România și Ucraina au semnat la Chișinău o declarație comună
- Basarabia românească deportată în Siberia. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Direct Pharma Logistics vine în Republica Moldova și Bulgaria
- Mircea Geoană ocupă primul loc în intenţiile de vot pentru prezidențialele din România, sondaj
- Rusia nu vrea ca moldovenii să spună „da” Uniunii Europene
- USM lansează „Academia Basarabiei” – program interdisciplinar pentru profesorii de istorie și limba română
- Camelia Mihalcea: Grație EURES fenomenul migrației în scop de muncă devine un proces legal
- Raisa Dogaru: Aderând la rețeaua europeană EURES, Moldova va valorifica mai bine capacitățile forței de muncă
- România - Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii. Dezbatere IPN
- Felicia Bechtoldt: Încurajăm crearea locurilor de muncă în mediul rural pentru a reduce din migrația internă
- România poate fi un bun generator de expertiză în agricultura organică
- Adoptarea biotehnologiilor poate salva situația deplorabilă a solurilor și apelor, expert
- Comunitatea USM a sărbătorit Portul Popular
- Pe 30 iunie începe Festivalul românesc de animație pentru copii
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- A patra ediție a TIFF începe astăzi la Chișinău
- Laurențiu Pleșca: După un eventual succes al Rusiei în Ucraina următoarea victimă va fi Republica Moldova
- Pavel Horea: Conflictul înghețat de pe teritoriul Republicii Moldova ne transformă într-o sursă de instabilitate
- România- Republica Moldova, extinderea cooperării în domeniul militar. Dezbatere IPN
- Probleme la autostrada Unirii - departe de Ungheni, Chișinău și Odesa
- România și Republica Moldova în lumina precedentului 28 iunie 1940. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Peste 5 mii de cărți vor fi donate grădinițelor din Moldova datorită unui parteneriat cu România
- Vorbind despre pace în Ucraina, Kremlinul dorește pământuri până-n vestul vestului, articol
- România reduce taxa pe importurile și exporturile de energie electrică către Moldova și Ucraina
- România va acorda suport pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii
- La Orhei se va desfășura Adunarea Tinerilor Ortodocși din Basarabia și România
- Șeful Statului Major al Apărării al României se află în vizită la Chișinău
- Alina Popa: GECT este un instrument extrem de flexibil și fiecare stat poate să-l utilizeze
- Ina Coșeru: Proiecte de cooperare europeană pentru confortul cetățenilor la nivel local
- România-Republica Moldova, crearea Grupării Europene de Cooperare Teritorială. Dezbatere IPN
- Iurie Calestru: Grupul European de Cooperare Teritorială între Moldova și România ar debloca o gamă solidă de oportunități de finanțare
- Centrul Cultural Româno-Moldo-German, în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung și greu brâu românesc
- România își asumă un rol determinant în asigurarea energetică a Republicii Moldova
- Vladimir Bolea: Proiectul privind cultivarea cânepei industriale este pe ultima sută de metri
- România- Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale. Dezbatere IPN
- Ion Țigănaș: Organismele de gestiune colectivă sunt obligate să-și păstreze transparența
- Andrei Simion Ijac: Foarte mulți artiști din Republica Moldova sunt membri ai organismelor de gestiune colectivă din România
- Eugeniu Rusu: Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi private
- Conferință internațională despre rolul Moldovei în reconstrucția Ucrainei
- Nicolae Ciucă: România acordă Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la UE
- Alexandru Constantin: România și Republica Moldova vor avea pachete comune destinate turismului medical
- Andrei Revenco: Cea mai importantă provocare pentru turism, inclusiv cel medical, este infrastructura
- Parteneriatul moldo-român în domeniul turismului, strategii comune de dezvoltare. Dezbatere IPN
- Andrei Chistol: În Republica Moldova turismul medical are un potențial extrem de mare
- Mihai Isac: Cetățenii români din Republica Moldova nu au căzut în capcana promisiunilor populiste ale partidelor din România
- Informații contradictorii despre zborul anulat Chișinău- Erevan-Chișinău
- STOP-FALS: F-16 românești NU zboară în direcția Odesei
- 57 de profesori pleacă în România pentru un curs intensiv de formare profesională
- Preotul Paul Mihail va fi omagiat la un simpozion științific găzduit de Biblioteca Națională
- Proiecte logistice în Moldova pentru tranzitul de mărfuri în România și în întreaga UE
- Inovații pentru o agricultură competitivă în Moldova în cooperare cu partenerii din România
- Klaus Iohannis la Summitul B9: Republica Moldova trebuie să primească asistență pentru consolidarea rezilienței
- Tudor Braniște: Problema tinerilor care fac cercetare este destul de acută și se va acutiza mai mult în timp
- Moldova și Ucraina, în cooperare trilaterală cu România
- Bogdan Simionescu: Este o idee total greșită că putem să ne dezvoltăm doar cu juriști și economiști
- Ion Tighineanu: Finanțarea științei în Republica Moldova este foarte modestă
- Academia Română și AȘM: parteneriat pentru dezvoltarea cercetării și a inovării în context european. Dezbatere IPN
- Lista europarlamentarilor români care acced în Parlamentul European
- Alegeri europarlamentare în Republica Moldova. Rezultatele parțiale
- Igor Grosu: Prin votul de ieri, Moldova intră pe harta electorală a Europei și a României
- Siegfried Mureșan: Votul vostru mă ambiționează să lucrez și mai mult pentru integrarea europeană a Republicii Moldova
- Prima autostradă din Republica Moldova, tot mai aproape
- Adrian Dupu: Mobilizarea exemplară demonstrează că cetățenilor din stânga Prutului le pasă de viitorul în UE
- Republica Moldova va avea oamenii săi la Bruxelles
- Cursa aeriană Chișinău – New-York via București deja e „pe aripi”
- Transilvania International Film Festival vine la Chișinău
- Adrian Dupu: Sunt încredințat că PNL va câștiga pe 9 iunie alegerile în Republica Moldova
- Bucureștiul și Chișinăul în dilema unității naționale. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Ambasadorul roman a discutat cu primarul de Ceadâr-Lunga despre proiectele care pot fi dezvoltate
- LOC susține PNL în alegerile europarlamentare din 9 iunie
- Ansamblul „Hecenii” s-a clasat pe locul trei la concursul „Românii au talentˮ
- CineMaraton TV vine în Republica Moldova!
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Elevii unei școli din municipiul Galați vor participa la o tabără de vară în Moldova
- Moldova și România vor găzdui în 2027 conferința ministerială SEIS
- Pactul Snagov în Republica Moldova între intenție și realitate. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Rețea de traficanți destructurată de procurorii romani în cooperare cu autoritățile din Republica Moldova
- Viorica Mămăligă: De la colegii noștri din România am învățat cum să accesăm fonduri și să prioritizăm ideile noastre de dezvoltare
- PSDE îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să sprijine pe 9 iunie Alianța PSD-PNL
- Alina Baba: Îmi doresc ca GAL-urile din Republica Moldova să beneficieze cât mai rapid de fonduri de preaderare
- Marina Albu: Grupurile de acțiune locală acoperă 50% din teritoriul Republicii Moldova
- Abordarea LEADER în România și Republica Moldova, schimb de experiență, transfer de bune practici. Dezbatere IPN
- Gheorghe Lăcătușu: Este bine să le explicăm fermierilor, prin consultanță agricolă, de ce e nevoie să se asocieze
- Ina Butucel: Nu va exista imixtiunea statului în activitatea camerelor agricole
- Camerele agricole în Uniunea Europeană, modele pentru Republica Moldova, dezbatere IPN
- Vladimir Bolea: De beneficiile camerelor agricole vor avea parte zeci de mii de fermieri
- Adrian Dupu: 20 de mii de elevi din Republica Moldova vor beneficia de rechizite din partea României
- Traian Băsescu: S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii
- A fost lansată platforma „Prietenii Teleradio-Moldova”
- Pactul pentru Europa, semnat cu gândul la un consens național
- Cercetători din Republica Moldova câștigă proiecte de colaborare cu România
- Festivalul internațional de poezie „Grigore Vieru” – la Chișinău, Sângerei și la Iași
- Mesajul premierului român: e ridicol ca rușii să le spună românilor basarabeni cine sunt ei
- Mihai Popșoi: Astăzi, ca niciodată, relațiile Moldovei și României sunt mai apropiate
- Armata Moldovei și cea a României vor putea participa în misiuni comune multinaționale
- Oportunitățile pieței de capital din Moldova, discutate cu Asociația Investitorilor din România
- Cetățean român, acuzat de trădare și diplomat rus, expulzat
- Moldova în contextul securității Mării Negre și din Balcani
- Cetățenii români vor alege pe 9 iunie cei 33 de membri din România în Parlamentul European
- Alegerile europarlamentare și Republica Moldova românească. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Grosu la București: Suntem tot mai determinați în avansarea procesului de integrare europeană
- Republica Moldova este țara invitată de onoare la Bookfest, ediția a XVII-a
- Nicolae Ciucă: România susține deschis Republica Moldova și Ucraina în aspirațiile lor europene
- Un nou pachet de ajutor pentru Moldova. Premierul României: Continuăm exportul de energie
- Universitățile de pe ambele maluri ale Prutului, scopuri comune
- Tinerii trebuie să-și asume identitatea românească, mai ales în contextul războiului hibrid, declarații
- Marșul Identitar va fi organizat în capitală cu ocazia Zilelor românilor de pretutindeni
- Principesa Margareta a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Moldovei în procesul de integrare europeană
- Vicepremierul Popșoi va participa la Black Sea and Balkans Security Forum
- Anca Dragu, la București: Observăm mai mult interes pentru investiții în Moldova
- Războiul hibrid al Rusiei, în spațiul undelor GPS de-a lungul Prutului
- Părintele Constantin Necula revine în Republica Moldova
- Autostrada trece Prutul pe la Ungheni (RO) și Ungheni (MD)
- La Chișinău a fost inaugurat Festivalul Tradițiilor Românești
- Schimb de experiență în domeniul educației dintre Moldova și România
- ROMGAZ a deschis o sucursală în Republica Moldova
- Astăzi se împlinesc 212 ani de ocupație rusească a Basarabiei
- „Republica Moldova prezintă”, expoziție la Brașov pe 28-30 iunie
- Acord de cooperare cu Agenția Națională pentru Sport din România
- Maia Sandu este singura soluție europeană și democratică pentru Republica Moldova, premier român
- Grupul Clever din România lansează două posturi de televiziune în Republica Moldova
- Victor Botnaru: Muzica noastră tradițională și în prezent prezintă interes
- Victor Ghilaș: Cobza este un element identitar care ne reprezintă
- Andrei Prohin: Pentru UNESCO este important ca acțiunile de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial să pornească de la oameni
- Piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial extrem de mare, companie românească
- Sașa-Liviu Stoianovici: Mai sunt doar câteva locuri, în care cobza se apropie de tradiție
- Cobza ar putea fi inclusă în lista patrimoniului UNESCO. Ioana Baskerville: Trebuie să existe colaborare între cele două părți ale Prutului
- Dosarul UNESCO „Cobza”. Cooperarea moldo-română pe domeniul promovării patrimoniului cultural imaterial. Dezbatere IPN
- La Chișinău încep Zilele Literaturii Române
- Siegfried Mureșan: Republica Moldova a reușit să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani
- De ziua Femeilor Mironosiţe, la Bălți se va da spectacolul „Sărbătoarea inimilor smerite și iubitoare”
- 52 de secții de votare vor fi deschise în Moldova pentru alegerea europarlamentarilor din România
- România: partenerul principal al Moldovei în comerț și investiții
- Dorin Recean: Ne propunem până în 2030 să fim cel mai prietenos stat pentru business din UE
- România și Republica Moldova în perspectiva extinderii agresiunii ruse. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Adrian Dupu discută despre importanța alegerilor europarlamentare pentru Republica Moldova și România
- Academia de Științe din România și Academia de Științe din Moldova își consolidează forțele
- Cooperarea moldo-română pe domeniul accesării fondurilor europene. Dezbatere IPN
- Premier Energy va dezvolta în Republica Moldova active de energie regenerabilă
- Iurie Calestru: Pentru a facilita absorbția fondurilor europene, trebuie să pregătim specialiști calificați
- Dionisie Ternovschi: În ultimii ani am simțit o apropiere concretă dintre Republica Moldova și Bruxelles
- Tana Alexandra Foarfă: Fondurile de preaderare sunt legate de progresele atinse
- La Chișinău, Bucureștiul are multe lucruri de analizat la rece, opinie
- ÎPS Petru: Bucuria sfântă umple inima noastră în Praznicul Învierii Domnului
- Mihai Tîrșu: Moldova trebuie să dezvolte capacitatea infrastructurii electrice pe interior
- Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic. Dezbatere IPN
- Pavel-Casian Nițulescu: Avem obiectivul de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova
- Constantin Borosan: România este pilonul securității energetice a Republicii Moldova
- Va fi construită o a treia linie electrică de interconectare Republica Moldova – România
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Eugen Tomac: Situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova
- Festivalul destinat promovării tradițiilor românești revine la Chișinău
- Misiunea Socială „Diaconiaˮ organizează colectă națională de produse alimentare
- Proiectul „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film”, la Chișinău
- Românismul declarat dușmanul Moscovei în Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Mihai Popșoi despre perchezițiile de la MAE: persoana a fost chemată la procuratură, dar nu i s-au impus restricții
- Patrimoniul comun de pe ambele maluri ale Prutului este inseparabil de destinul european, conferință
- Asociația „Filantropia Ortodoxă” din Huși, cu daruri pentru copii și bătrâni de pe acest mal al Prutului
- Moldovagaz va cumpăra și în luna mai gaze de la Energocom, câștigătoarea licitației
- „Aventurile Pălăriei Fermecate” în ospeției la copiii din Leova, Rezina, Cimișlia și Ungheni
- Culorile Basarabiei postbelice au trecut Prutul
- Primul proiect de europenizare sau cum Basarabia a devenit România. Op-Ed de Anatol Țăranu
- PNL România, în campanie europarlamentară, la Rezina
- A 13-a ediție a conferinței ce vizează impulsionarea absorbției fondurilor europene a avut loc la Bruxelles
- După „Gazprom”, și Inter RAO poate pierde poziții în Moldova
- CSAT România: O guvernare pro-europeană la Chișinău după 2025 este esențială
- Ion Chicu: Vom semna Pactul pentru Europa, cu condiția excluderii sintagmei „spațiu euroatlantic”
- Iulian Chifu: Componenta informațională este parte a războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova
- A fost definitivată constituirea blocului politic cu denumirea „Împreună”
- Subiecții restricțiilor internaționale riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova
- CET-Nord a procurat în premieră gaze naturale de pe bursă
- Premierul la Vilnius: Continuăm să ne consolidăm relațiile cu partenerii strategici
- Procesul de reintegrare depinde de mișcarea țării în direcția europeană, vicepremier
- Anca Dragu: În curând vom putea vedea funcțională și Bursa de Valori de la Chișinău
- Guvernul va aloca 1,3 mln lei pentru reparația spațiului unde fac repetiții „Hecenii”
- Tranzitarea producției agricole ucrainene pe șoselele din Republica Moldova se va reduce
- Motorina din România a ajuns la destinație. Vladimir Bolea: Birocrația a frânat procesul
- Succesul în premieră a unui ansamblu de dans a provocat reacția șefului statului
- Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat în PE. Va continua să sprijine integrarea Moldovei
- România pregătește aprobarea celei de-a doua tranșe din ajutorul nerambursabil de 100 mln de euro oferit Moldovei
- Republica Moldova va avea acces la programul Interreg Europa
- Motorina din România a ajuns în Moldova. Astăzi începe distribuirea în primele trei raioane
- Chișinăul urmărește inițiativa care ar permite Armatei Române să intervină în afara țării
- Republica Moldova trebuie să fie integrată în planul de reconstrucție a Ucrainei, opinii
- Calvarul femeilor române victime ale comunismului este ilustrat într-o expoziție la Chișinău
- Posibilitatea de a introduce conceptul de stare de bine în școală, discutat la Parlament cu un expert din România
- Gazele în primăvară, ca sania vara