RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”

RETROSPECTIVA lunii APRILIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”

1 aprilie: România a exportat pe 29 martie 400.000 de metri cubi de gaze în Republica Moldova, un lucru care se întâmplă destul de rar, potrivit datelor interactive Transgaz din România. Totodată, în ziua respectivă Transgaz a pompat din Bulgaria 4,3 milioane metri cubi și s-a procedat la o extracție din depozite de 1,1 milioane metri cubi. Pe de altă parte, au fost înmagazinate 2,3 milioane metri cubi, dovadă că nu prea este cerere de gaz în România.

1 aprilie: Posibilitatea de a introduce conceptul de stare de bine în școală, în legislație sau de a crea programe naționale de formare a profesorilor cu privire la starea de bine în școli și cum poate fi aceasta asigurată a fost discutată de deputata Angela Munteanu-Pojoga cu expertă în educație din România, Anca Tîrcă. Experta Anca Tîrcă a declarat că este un concept important pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor și pentru a crea un mediu educațional propice în instituțiile de învățământ. Acest concept presupune includerea stării de bine în școală în strategia de dezvoltare a școlii, intervenții la nivelul elevilor, profesorilor, părinților, dar și a comunității în vederea creșterii stării de bine în școală, ceea ce asigură transformarea sau reformarea școlii, angajamentul comun pentru obținerea stării de bine și, în final, rezultatele. Experta a menționat că în școlile în care a fost aplicat conceptul stării de bine elevii și-au îmbunătățit rezultatele academice, dar și cele care țin de dezvoltarea socio-emoțională.

2 aprilie: Portretele a 71 de femei care au fost reținute în perioada comunistă din rațiuni politice și catalogate drept „dușmance ale poporului” sunt prezentate într-o expoziție dedicată femeilor române victime ale comunismului, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Potrivit organizatorilor, expoziția aduce în vizor istoria neagră care a acoperit o jumătate, dacă nu toată Europa, în perioada regimurilor comuniste și care trebuie să fie cunoscută tinerilor generații. Expoziția „Dușmance ale poporului” este un proiect al Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România.

3 aprilie: Republica Moldova trebuie să fie integrată în planul de reconstrucție a Ucrainei și să participe la masa de discuții privind reabilitarea țării vecine, devastate de război. Opinia aparține reprezentanților societății civile, potrivit cărora Republica Moldova trebuie să asigure tranzitul mărfurilor din Uniunea Europeană spre Ucraina, în acest sens fiind necesare investiții în infrastructura terestră și feroviară. Directorul-adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) spune că Republica Moldova trebuie să beneficieze de fonduri occidentale pentru a-și dezvolta infrastructura, astfel asigurând tranzitul mărfurilor necesare reconstrucției Ucrainei.

3 aprilie: Autoritățile de la Chișinău urmăresc proiectul care ar permite Armatei Române să intervină în afara teritoriului țării pentru a proteja cetățenii români aflați în pericol. Cu un comentariu în acest sens a venit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, solicitat de presă să comenteze inițiativa Bucureștiului în contextul în care un număr mare de moldoveni sunt și cetățeni ai României. „Urmărim îndeaproape evoluțiile care sunt în spațiul regional cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare, inclusiv țara vecină, România, care este un prieten devotat al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău, Guvernul, vor urmări această inițiativă, care înțelegem că este în fază de proiect la această etapă, deci urmează pe interior consultări, discuții, iar noi le vom urmări”, a declarat Daniel Vodă într-o conferință de presă.

4 aprilie: Ultimul vagon cu motorina donată de România a ajuns ieri în Moldova, iar astăzi începe să fie distribuită agricultorilor, primele raioane fiind Anenii Noi, Basarabeasca și Criuleni. Autoritățile au elaborat un grafic de repartizare a motorinei în raioanele țării. Ieri seara, ultimul vagon a fost descărcat la depozitul din Căușeni. Astăzi va avea loc livrarea de probă în câteva raioane. Agenția Rezerve Materiale este responsabilă de acțiunea de repartizare a motorinei, a precizat Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unei ședințe cu șefii direcțiilor agricole raionale.

4 aprilie: Republica Moldova va avea în premieră acces la programul Interreg Europa, al cărei buget este de 130 de milioane de euro. Interreg Europa își propune să reducă disparitățile între regiunile europene, punând accentul pe inovație, sustenabilitate și incluziune socială pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor. La program pot aplica, până pe 7 iunie 2024, instituțiile publice și cele guvernamentale.

5 aprilie: Șeful Cancelariei prim-ministrului României, Alexandru Mihai Ghigiu, și ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, au discutat în cadrul întrevederii stadiul aprobării celei de-a doua tranșe din ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de Guvernul Românei pentru Moldova.

5 aprilie: Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat că astăzi își depune oficial candidatura pentru un nou mandat în Parlamentul European. El spune că va continua să apere valorile europene, fondurile europene pentru România, să reprezinte interesele românilor în Parlamentul European și să sprijine integrarea europeană a Republicii Moldova. „Îmi asum această candidatură fiindcă vreau să continui munca în Parlamentul European pe care am depus-o în ultimii 10 ani în interesul românilor. În primul rând, voi continua să apăr valorile europene, precum democrația, independența și statul de drept, în România și peste tot în Uniunea Europeană. Valorile și regulile noastre comune sunt baza proiectului european de care beneficiem cu toții”, susține eurodeputatul.

8 aprilie: Președinta Republicii Moldova Maia Sandu i-a invitat la Președinție pe dansatorii din Ansamblul „Hecenii”, după succesul din ultima emisiune „Românii au talent”. Tinerii dansatori din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, au trecut direct în semifinala sezonului al 14-lea al vestitei emisiuni din România. Președinta Maia Sandu vine cu un mesaj de felicitare și de susținere pentru succesul Ansamblului de jocuri populare „Hecenii” care a ridicat sala în picioare și a stârnit valuri de aplauze. Potrivit ei, acest ansamblu are nevoie de sprijinul autorităților centrale și locale.

9 aprilie: Birocrația a fost cea care a frânat procesul de recepționare a motorinei acordate în calitate de ajutor umanitar de Guvernul de la București. O spune ministrul agriculturii și industriei alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, Agenția Rezerve Materiale a organizat patru licitații pentru  recepționarea, transportarea și depozitarea motorinei, însă niciun agent economic nu a participat la aceste licitații. Ministrul Agriculturii dă asigurări că obstacolele birocratice au fost depășite, iar agricultorii au început să-și primească motorina promisă.

10 aprilie: Pe șoselele din Republica Moldova vor circula mai puține camioane de mare tonaj cu producție agricolă din Ucraina. La Dornești, Suceava, încep testele – și imediat după aceasta, exploatarea - pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

10 aprilie: Guvernul va aloca 1,3 milioane de lei pentru reparația spațiului unde fac repetiții „Hecenii”, tinerii dansatori din Heciul-Nou, Sângerei, care au devenit virali pe rețelele de socializare după ce au făcut senzație la o emisiune din România. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean la ședința Guvernului de miercuri. „Suntem cu toții mândri de tinerii de la Heciul Nou, care ne-au adus faima la „Românii au talent. În același timp, colegii noștri de la Hâncești au fost și au văzut în ce condiții ei se antrenează. S-a descoperit că avem nevoie să-i ajutăm. Acolo înțeleg că este nevoie de o reparație de aproximativ 1,3 milioane de lei”, a menționat premierul Dorin Recean.

11 aprilie: Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a declarat, că Bursa de Valori de la Chișinău are șanse bune de dezvoltare, iar Republica Moldova poate fi și ea o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România. Șefa BNM a făcut aprecierea respectivă la încheierea unei vizite de lucru la București. Timp de două zile, Anca Dragu a purtat discuții cu reprezentanții Bursei de Valori București (BVB), Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Băncii Naționale a României (BNR). Acestea au vizat posibilitatea listării duale a companiilor moldovenești la bursa din Republica Moldova și cele de peste hotare și mecanismele de tranzacționare a acțiunilor și altor instrumente financiare la BVB.

11 aprilie: Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, susține că procesul de reintegrare depinde de mișcarea țării în direcția europeană. Este foarte important să existe un dialog cu Tiraspolul, inclusiv pe acest dosar european. Rigorile pe care Republica Moldova și-a asumat să le îndeplinească trebuie să fie gradual extinse și pe malul stâng al Nistrului. În acest fel, procesul de reglementare devine nu ceva complementar procesului de integrare europeană, ci el rămâne un proces independent, dar puternic influențat de procesul de integrare europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul primului Forum de Reintegrare a Republicii Moldova, desfășurat astăzi la Chișinău.

12 aprilie: Lituania este un partener apropiat al Republicii Moldova în domenii precum promovarea democrației, lupta împotriva amenințărilor hibride și integrarea europeană, a declarat prim-ministrul Dorin Recean la întrevederea cu șefa executivului de la Vilnius, Ingrida Šimonytė. Părțile au discutat despre consolidarea cooperării bilaterale și proiectele realizate în beneficiul cetățenilor din cele două țări.

12 aprilie: Societatea pe acțiuni „CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM East Energy. Câștigătoarea licitației a fost desemnată compania SRL „Natural Gaz DC”, iar astăzi a fost semnat contractul pentru livrarea a 22279,649 MWhG, la prețul de 691,90 lei/ MWhG. Cantitatea de gaze este procurata pentru perioada mai-septembrie. Conform caietului de sarcini și contractului de vânzare cumpărare, prețul include toate costurile aferente livrării gazelor naturale până la locul de consum, inclusiv costurile de transport, echilibrare și alte taxe.

13 aprilie: Cetățenii moldoveni, care sunt subiecți ai restricțiilor internaționale, riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova. Printr-un proiect de lege, votat de Parlament în primă lectură, Serviciul de Informații și Securitate a fost împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetățeniei și, după caz, sesizează Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de retragere a cetățeniei Republicii Moldova. Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vasile Grădinaru, a explicat faptul că noile prevederi vin să clarifice atribuțiile instituțiilor și modul în care se procedează. „SIS, în temeiul acestui articol, este obligat să sesizeze ASP-ul cu privire la măsurile care trebuie întreprinse în sensul inițierii procedurii de retragere a cetățeniei”, afirmă deputatul.

15 aprilie: Pe arena politică apare un nou bloc politic cu denumirea „Împreună”, care este constituit de către patru partide. Este vorba despre Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării. „Sigla Blocului este o salbă de stele asemănătoare drapelului UE, de la foarte mici, ascendente, până la stele în toată strălucirea, simbolizând prin evoluția lor drumul complicat care urmează să îl parcurgă Republica Moldova în efortul de aderare. Prima acțiune a Blocului definitivat a fost semnarea unui Pact pentru Europa, un document politic similar „acordului de la Snagov”, semnat de către forțele politice din România înainte de aderarea țării la UE, care definește angajamentul partidelor autentic europene pentru spațiul de prosperitate și convergență a Uniunii Europene”, a declarat președintele CUB, Igor Munteanu.

16 aprilie: Rusia duce un război hibrid împotriva Republicii Moldova, iar componenta cea mai vizibilă este cea informațională. O spune analistul politic de la București, Iulian Chifu, potrivit căruia Rusia încearcă să schimbe narativele în spațiul informațional al Republicii Moldova și să pună presiune pe autoritățile de la Chișinău. Potrivit expertului de la București, Rusia folosește conducerea Găgăuziei drept instrument de destabilizare a Republicii Moldova.

17 aprilie: Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei agreează ideea semnării unui pact de către formațiunile politice care susțin vectorul european al țării. O spune liderul PDCM, Ion Chicu, potrivit căruia formațiunea sa este gata să semneze Pactul pentru Europa inițiat de Blocul politic „Împreună”, cu condiția ca din textul declarației să dispară sintagma „spațiu euroatlantic”. Ion Chicu spune că Republica Moldova trebuie să-și mențină neutralitatea, iar orice aluzie privind aderarea țării la NATO este contraproductivă.

17 aprilie: În Republica Moldova este esențială menținerea continuității unei guvernări pro-europene și după anul 2025, când vor avea loc în Moldova alegeri parlamentare, pentru asigurarea ireversibilității traseului occidental al Republicii Moldova. Despre aceasta se spune în raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România pentru anul 2023.

18 aprilie: A 13-a ediție a conferinței ce vizează impulsionarea absorbției fondurilor europene a avut loc la 16 aprilie, la Bruxelles. Într-o conferință de presă, președintele Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru, a declarat că evenimentul a avut drept scop susținerea autorităților centrale ale Republicii Moldova în demersul de integrare europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale.

18 aprilie: După ce a eliminat monopolul „Gazprom”-ului pe piața națională de gaze, Republica Moldova este pe cale să obțină o alternativă avantajoasă și curentului electric de la „Moldavskaia GRES, deținută de Inter RAO (Rusia). Într-un interviu acordat publicației azere Report, ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, a vorbit despre proiectul transportării energiei electrice din Azerbaidjan printr-un cablu electric pe fundul Mării Negre spre România, fiind luate în calcul și necesitățile Republicii Moldova.

19 aprilie: Conducerea „Partidului Național Liberal Diaspora Republica Moldova” a realizat ieri o întâlnire la Rezina cu primari, consilieri raionali și locali, directori de instituții din întreg raionul. Președintele Adrian Dupu, alături de vicepreședintele Anatolie Dimitriu le-au relatat liderilor regionali prezenți despre angajamentul pe care Partidul Național Liberal și președintele PNL Nicolae Ionel Ciucă îl au atât față de parcursul european, cât și față de procesul de dezvoltare și modernizare a Republicii Moldova.

19 aprilie: Forma post-sovietică de modernizare a început în Republica Moldova din 1991 și continuă până astăzi. Numele ei este europenizare, dar traseul se dovedește a fi dificil, sincopat și continuu haotic. Proiectul de modernizare europeană a societății moldovenești astăzi comportă două căi de punere a lui în aplicare. O cale prevede europenizarea Republicii Moldova ca stat suveran, iar cea de a doua cale se deduce ca reluarea proiectului abandonat în 1940 și înseamnă europenizarea în componența României. La următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, electorii moldoveni vor avea posibilitatea să facă alegerea căii de integrare europeană a Republicii Moldova, inclusiv a dimensiunii temporale a acestui parcurs – precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.

19 aprilie: Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată joi, la Muzeul Național al Țăranului Român din București. Manifestarea este un proiect cultural de promovare a unor pictori basarabeni consacrați, realizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor” și Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București. Expoziția include creațiile a 14 maeștri ai penelului din stânga Prutului, nume sonore care și-au dat contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului.

22 aprilie: Actorii Teatrului Muzical „Ambasadorii” din București au revenit în Republica Moldova cu turneul „Cutiuța Muzicală – Aventurile Pălăriei Fermecate”, un proiect care pune în scenă colecția de cântece și povești dedicată copiilor „Cutiuța Muzicală”, informează Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, care a sprijinit desfășurarea turneului. Spectacolul „Aventurile Pălăriei Fermecate”, prezentat cu acces liber la Leova, Rezina, Ungheni și Cimișlia în perioada 17 și 20 aprilie 2024, a întrunit circa 2.500 de copii, părinți, oficialități locale. Spectacolul de teatru muzical, realizat de teatrul „Ambasadorii”, i-a încântat pe cei mici cu personaje îndrăgite precum Cochețica, Rufus, Șoricelul, Broscoiul și Șoricica.

23 aprilie: Societatea pe acțiuni Energocom a câștigat licitația pentru livrarea de gaze pentru luna mai inițiată de Moldovagaz pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei Române de Mărfuri. Astfel, în luna mai vor fi livrate circa 20 de milioane de metri cubi de gaze, în baza unei formule stabilite de Moldovagaz, ce include indicele TTF Front Month. Este prima licitație la care participă Energocom pe platforma BRM East Energy SRL, la licitație fiind trei ofertanți.

25 aprilie: Copii și bătrâni neajutorați din mai multe parohii ale Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova au primit daruri – bani și produse alimentare – în cadrul campaniei de Paști „Aducem împreună Lumină în suflete”, organizată de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși din România. Într-o misiune nobilă de a aduce bucuria Învierii în inimile enoriașilor, o echipă de voluntari s-au aflat în parohiile Malcoci, Făgureni, Strășeni, Ghidighici și Răzeni ale Mitropoliei Basarabiei. În special, vizitând copiii de la Centrul Comunitar Răzeni, donatorii au remarcat că sprijinul financiar și pachetele cu alimente dovedesc angajamentul fraților de peste Prut de a fi aproape de cei sărmani și singuri, de a le aduce alinare și compasiune.

25 aprilie: Patrimoniul cultural este elementul primordial de legătură între trecut și prezent, între generațiile vechi și cele noi. Tocmai această moștenire comună reprezintă temelia de bază pe care a fost construită Europa. Totodată, patrimoniul comun de pe ambele maluri ale Prutului este inseparabil de destinul european, pentru că el oglindește cel mai bine cine am fost, cine suntem și ce aspirăm să devenim. Declarația aparține ambasadorului României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și a fost făcută conferinței internaționale: „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, găzduită în perioada 25-26 aprilie de către Universitatea de Stat din Moldova.

26 aprilie: Sperietoarea jandarmului român a fost reanimată pentru a camufla imixtiunea evidentă a Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova prin organizarea congresului șorist la Moscova. Un alt scop este de a crea un paravan după care ar putea să se ascundă toți acei politicieni moldoveni ce s-au adunat în Federația Rusă, tara care a atacat Ucraina și desfășoară un război agresiv în statul învecinat cu Moldova. Agresiunea rusă asupra Ucrainei prezintă un pericol existențial și pentru Republica Moldova, de aceia orice asociere politică cu țara agresoare poate fi lesne calificată ca o acțiune de trădare de patrie –precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.

26 aprilie: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) continuă și anul acesta proiectul „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film” în Republica Moldova. Proiectul începe în data de 28 aprilie cu conferința „Educație prin artă teatrală și cinematografică”, organizată la Chișinău, în Centrul „Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă, la care vor participa zeci de specialiști, oficialități și alte persoane interesate.

27 aprilie: Misiunea Socială „Diaconiaˮ organizează sâmbătă, 27 aprilie, colectă națională de produse alimentare. Directorul executiv al Misiunii, Igor Belei, a declarat că tradițional campania se desfășoară în Chișinău, practic în toate rețelele de supermarketuri, și în alte peste 20 de localități din țară. „Colecta de Paști se întâmplă doar în sâmbăta Floriilor, în așa fel încât ulterior, în perioada săptămânii Patimilor, să putem ajunge la bătrânii care sunt singuri. Noi în anii trecuți, prin intermediul grupurilor de voluntari care sunt implicați în campanii, reușeam să facem o distribuție la 1200 de bătrâni, pachete alimentare, iar celelalte cantități de produse care sunt stocate ajung să fie distribuite pe perioada întregului an. De aceea, cumpărătorii care vin în magazine sunt îndemnați să procure și să ofere produse neperisabile, cele care au o perioadă lungă de scadență, în așa fel încât să poată deveni masă caldă și de Paști, și de Crăciun și iarna, și vara, pentru că asta vine să suplimenteze nevoile serviciilor sociale și ale activităților care se desfășoară pe parcursul întregului anˮ, a spus Igor Belei, precizând că publicul țintă al campaniei sunt persoanele care din perspectiva vârstei sau a capacității sunt la limita existenței.

27 aprilie: Festivalul destinat promovării tradițiilor românești în Moldova și consolidării dialogului cultural bilateral revine la Chișinău cu cea de-a doua ediție. Evenimentul va fi organizat în perioada 17-19 mai, la Grădina Botanică. Festivalul cuprinde un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. Patrimoniul din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

29 aprilie: Situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene. O spune europarlamentarul român, Eugen Tomac, după ce președinta Maia Sandu a cerut la Bruxelles ajutor financiar sporit pentru Republica Moldova. Eurodeputatul român spune că mesajul șefei statului este unul corect în contextul în care țara se confruntă cu provocări interne urmare a războiului hibrid purtat de Rusia.

30 aprilie: O a treia linie electrică de înaltă tensiune ce va interconecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României va începe a fi construită la finele anului 2025. Este vorba de o linie de 400 kV care va uni stațiile electroenergetice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), cu o lungime de 190 de kilometri. Acordul pentru construcția porțiunii moldovenești a fost semnat astăzi la Strășeni de către Ministerul Energiei și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Această retrospectivă este realizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. „Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.