RETROSPECTIVA lunii AUGUST. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Dublă integrare prin cooperare și informare ”
4 august: Doar pe această cale, prin integrarea în economia și piața internă a României, se rezolvă rapid și cardinal problema dezvoltării economice a Moldovei la est de Prut, se va înregistra un salt calitativ al nivelului de viață al populației, va fi pus un punct definitiv coșmarului aspirațiilor imperialiste ale Moscovei asupra acestui teritoriu. Prin refacerea unității naționale românești zona la est de Prut va înceta să fie un focar de instabilitate geopolitică, prefăcându-se într-un factor de securitate garantată în spatele Ucrainei – precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.
9 august: Colaborarea dintre Republica Moldova și România în domeniul sănătății s-a dezvoltat în timp și a devenit tot mai strânsă, oferind într-un final servicii medicale de calitate mai înaltă și condiții mai bune în instituții medicale pentru cetățenii celor două țări. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.
9 august: Experiența României este de referință pentru Republica Moldova în procesul de aliniere a legislației naționale din domeniul sportului la standardele Uniunii Europene. Declarații în acest sens au fost făcute de Sergiu Gurin, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de IPN.
9 august: Mobilitatea academică și parteneriatele existentă între universitățile cu profil sportiv din Republica Moldova și România reprezintă un mare avantaj și o reală oportunitate pentru identificarea problemelor din domeniul sportului și a soluțiilor acestora. O declarație în acest sens a fost făcută de Irina Volcu, secretarea senatului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de IPN.
9 august: Sportivii din Republica Moldova și România au o conexiune strânsă, prin intermediul acordurilor dintre autorități, dar și al federațiilor de profil. Este o apreciere făcută de șeful Departamentului relații internaționale și marketing al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Vladislav Vîrtos în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.
9 august: În zilele următoare va fi lansat un apel de proiecte în valoare de 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile destinate investițiilor transfrontaliere România-Republica Moldova. Este vorba despre Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, al cărui Comitetul de Monitorizare a aprobat Ghidul solicitantului pentru proiectele de investiții transfrontaliere. Persoanele interesate vor avea la dispoziție 4 luni pentru a depune cererile de finanțare.
10 august: Companiile care își doresc să-și dezvolte afacerile exportând pe piața din România pot beneficia de suport în cadrul programului Export Missions, lansat astăzi. Programul oferă o platformă strategică pentru a încuraja colaborarea între mediul de afaceri, experți în comerț internațional și instituții guvernamentale. Export Missions este implementat de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Proiectul Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii susținut de Banca Mondială.
11 august: Fostul negociator-șef pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, va veni în luna septembrie la Chișinău pentru a oferi instruiri funcționarilor din Republica Moldova. A declarat consilierul ministerului de externe de la Chișinău, Igor Zaharov.
12 august: Autoritățile Republicii Moldova nu și-au onorat promisiunile făcute în timpul protestelor agricultorilor din luna iunie. Guvernul n-a aprobat regulamentul de repartizare a compensațiilor pentru agricultori și nici mecanismul de distribuire a motorinei acordate de Guvernul României. Declarațiile aparțin directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”. Alexandru Slusari spune că refuzul autorităților de a ajuta agricultorii, determină fermierii să reia protestele începând cu data de 14 august.
12 august: De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova este un exemplu de solidaritate și va continua să fie aproape de poporul ucrainean, dar trebuie să facă față și unor provocări. Despre aceasta s-a spus în cadrul unor discuții purtate la Galați de către factorii de decizie ai Republicii Moldova, Ucrainei, României, Comisiei Europene și SUA pe subiectul exportului și tranzitului de cereale.
14 august: Cea de-a VI-a ediție a Salonului Internațional de Carte „Bookfest” va avea loc în perioada 30 august - 3 septembrie, la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova. Și în acest an evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohannis. La toate evenimentele din programul acestei ediții „Bookfest” Chișinău intrarea publicului va fi liberă. Vor fi prezente edituri relevante atât din România, cât și din Republica Moldova, cu carte exclusiv în limba română.
14 august: Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermieri afectați de consecințele crizelor din 2022. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ajutorul financiar în valoarea de 200 de milioane de lei pentru fermierii micro și mici și doar pentru culturi de primă grupă va facilita situația financiară precară pentru circa 3 mii de fermieri. Este vorba despre asistență financiară pentru prelucrarea a circa 276 de mii de hectare însămânțate cu culturile de primă grupă.
15 august: Republica Moldova vrea să construiască cel puțin trei cheiuri temporare pe râul Prut pentru a putea transporta mai multă marfă pe cale navală. La reuniunea de nivel înalt de la Galați privind exportul cerealelor, inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că Republica Moldova are nevoie de bani pentru a-și moderniza infrastructura precară, care încetinește exportul și tranzitul de produse agricole.
16 august: Relația politică și diplomatică dintre București și Chișinău este o prioritate de prim rang a politicii externe a României, fiind una cu totul specială, cu legături profunde de limbă, istorie, cultură și spiritualitate. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, în discursul său prilejuit Reuniunii Diplomației Republicii Moldova.
18 august: Doar așa în viitoarea componență a Parlamentului va fi creată o puternică și numeroasă fracțiune unionistă, care împreună cu PAS vor reedita guvernarea pro-europeană, capabilă să accelereze integrarea în UE a Republicii Moldova prin punerea în practică a proiectului perfect europenist al unității naționale românești – precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.
18 august: Gheorghe Cârciu, secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), spune că este firesc ca omul să-și aleagă unde și cum să trăiască. „Datoria noastră, a statului român, este să-i sprijinim pe români acolo unde trăiesc ei. Datoria noastră, a României, este vie și ne-o asumăm, să sprijinim Republica Moldova în vederea aderării la comunitatea europeană”, a declarat oficialul la Congresul Diasporei, organizat la Chișinău.
18 august: Republica Moldova va beneficia de o finanțare de 4,285 milioane de lei (românești) din bugetul total alocat Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară aferent anului 2023. Guvernul României a luat act de o notă de informare privind actualizarea Planului anual de cooperare internațională.
19 august: Există premise ca până la sfârșitul acestui an Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. O spune politicianul din România, Dan Barna, vicepreședinte al Uniunii Salvați România (USR). Potrivit politicianului, procesul euro-integrării Republicii Moldova a fost puternic accelerat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
21 august: Banca Națională a Moldovei (BNM) organizează în perioada 21-29 august un concurs pentru selectarea participanților la cea de-a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”, destinată masteranzilor și studenților din ultimul an de licență de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).
21 august: Proiectele realizare cu sprijinul financiar al Uniunii Europene pot impulsiona eurointegrarea Republicii Moldova. Declarația aparține președintelui organizației IDEP Moldova, Iurie Calestru, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit președintelui IDEP Moldova, România este statul care poate oferi Republicii Moldova expertiza necesară în procesul apropierii de blocul comunitar, iar pentru a prelua bunele practici din România, IDEP Moldova realizează vizite de studiu peste Prut.
21 august: Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru absorbția fondurilor de preaderare. Este opinia președintelui Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru. Potrivit șefului IDEP Moldova, societatea civilă și autoritățile Republicii Moldova trebuie să-și consolideze eforturile pentru a crește potențialul de atragere a proiectelor sprijinite financiar de Uniunea Europeană.
23 august: Republica Moldova se poate baza pe suportul constant al României pentru îmbunătățirea situației în domeniul justiției și atingerea obiectivului de integrare europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de ministra justiției a României, Alina Gorghiu, aflată într-o vizită la Chișinău, și ministra justiției a Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei conferințe de presă.
23 august: Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al ediției a noua a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care se vor desfășura în acest an între 21 și 24 septembrie la cinematograful Cineplex-Loteanu. Toate proiecțiile vor fi cu intrare liberă.
23 august: Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme, în special după remarcabilele rezultate obținute în domeniul politicii externe. Acum Republica Moldova este văzută cu tot mai multă încredere de către partenerii din România, este lăudată și pentru capacitatea instituțională în lumina multiplelor crize cărora le-a făcut față. A declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă în marja reuniunii diplomației Republicii Moldova, ediția din 2023.
24 august: Ziua Limbii Române va fi sărbătorită împreună de Academia Română şi de Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul va avea loc simultan în Aula Academiei Române din București și în Sala Azurie de la Chișinău. Potrivit programului anunțat de către cele două academii, membrii acestora se vor întâlni în cadrul unei sesiuni științifice comune în format mixt. Manifestarea va fi deschisă de președinții celor două foruri, Ioan-Aurel Pop și Ion Tighineanu.
26 august: În perioada 13-26 septembrie, demnitari, membri ai corpului diplomatic și funcționari publici din Republica Moldova vor participa la cursuri de formare profesională în domeniul afacerilor europene, organizate de Institutul Diplomatic Român. „Experiența României în Uniunea Europeană ca țară candidată și apoi membră; programarea procesului de pregătire a aderării la Uniunea Europeană; rolul instituțiilor, criteriile de aderare, politicile europene; programul de reforme economice; transpunerea și implementarea legislației europene sunt câteva dintre temele care vor fi abordate”, precizează Institutul Diplomatic Român într-un comunicat de presă.
27 august: Republica Moldova trece astăzi printr-o etapă deosebită a existenței sale europene și este vizibil pentru toată lumea că eforturile de racordare reală la spațiul geografic, istoric, spiritual și cultural al Europei generează zilnic rezultate. Acesta este mesajul secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, transmis cu ocaziei Zilei Naționale a Republicii Moldova.
29 august: Peste 30 de mii de titluri de carte din Moldova și din România vor fi prezentate la cea de-a VI-a ediție a Salonului Internațional de Carte „Bookfest”. Evenimentul organizat la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova, va fi inaugurat miercuri și va ține până pe 3 septembrie. În această perioadă vor avea loc mai bine de 90 de lansări de carte, iar vizitatorii vor avea ocazia să-i cunoască față în față pe autori. Detaliile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă.
29 august: Obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei este prioritatea momentului. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, într-un discurs susținut la Cotroceni, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomației române. Klaus Iohannis a menționat că ambele state au nevoie de menținerea angajamentului și a sprijinului ferm al Uniunii Europene și al statelor sale membre față de viitorul lor european.
29 august: Președintele Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovative”, Ion Rață, spune că Republica Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Finanțarea unui asemenea proiect ar putea fi asigurată dacă Guvernul țării ar conlucra cu Guvernul României. România, fiind membră a Uniunii Europene, are acces la investiții mari pentru promovarea energiei verzi.
29 august: Republica Moldova are astăzi minimum cinci milioane de tone de biomasă și deșeuri menajere, din care se poate obține 20 de milioane MW de energie, din care 18 milioane MW energie termică și 2 milioane MW energie electrică pe an prin implementarea tehnologiei ecoHornet. O spune Iuliean Horneț, inventator emerit al României, într-o conferință de presă la IPN.
30 august: Expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, Alexandru Brătuțel, consideră că agricultura din Republica Moldova necesită a fi reorganizată pe motiv că situația actuală nu coincide cu cerințele de concurență globală a țării. Cercetătorul științific spunem că Moldova are nevoie urgent să adopte o politică agrară eco-prietenoasă.
30 august: Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să devină o prioritate a fermierilor, care azi, în goana după profituri, nu se gândesc la viitorul și sănătatea copiilor lor. Agricultura naturală este cea mai ieftină și mai potrivită, fără de mirosuri urâte, fără poluarea mediului, a apelor, a solului etc. O spune expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, cercetătorul științific Alexandru Brătuțel.
30 august: Ministerele culturii de la București și Chișinău fac eforturi considerabile pentru ca generația tânără să citească cărți, iar organizarea Salonului Internațional de Carte Bookfest este o dovadă a colaborării strânse. Declarații în acest sens au fost făcute în evenimentul de deschidere a salonului, de miniștrii din cele două țări.
Această retrospectivă este realizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. "Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Dublă integrare
Vezi și:
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Impresii de pe platoul filmului „Omul fără linia vieții”
- Filmul „Omul fără linia vieții” va fi lansat concomitent în Republica Moldova și România
- Reintegrarea pașnică a Moldovei poate fi sprijinită de către partenerii occidentali, expert
- 70 de școli din Moldova au primit table multifuncționale și laptopuri din partea României
- Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova
- Zilele Filmului Românesc au debutat la Chișinău
- De ce Republica Moldova nu devine România. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Răzvan Cotovelea: Republica Moldova are toată experiența României în procesul de aderare
- Corina Crețu: Odată cu deschiderea negocierilor Republica Moldova va beneficia de fonduri de preaderare
- Lucrările marelui maestru român Corneliu Baba au fost expuse la Chișinău
- La Chișinău se desfășoară cea mai mare conferință internațională privind impozitarea - TAXCON
- Donarea de organe înseamnă DA pentru viață
- Europarlamentara Corina Crețu va efectua o vizită la Chișinău
- Lucrările artiștilor din Moldova, expuse la un festival internațional de artă de la Sibiu
- Liliana Popescu: Este în interesul României să avem în vecinătate un stat stabil și prosper
- Este important ca la Chișinău să rămână forțe politice proeuropene, opinii
- Leonard Orban: Din perspectiva integrării Republica Moldova ridică probleme mai mici decât Ucraina
- Guvernul României a aprobat acordurile privind construirea și modernizarea a trei poduri peste Prut
- Spectacole în aer liber la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești
- Universitățile nu se pot dezvolta fără să se țină cont de procesul de internaționalizare, rector ASE București
- Au fost aprobate procedurile de efectuare a misiunilor transfrontaliere SMURD
- Secretarul general adjunct al NATO vine în Republica Moldova
- Moldova va beneficia de expertiza României în procesul de transpunere a legislației UE privitor la TVA
- Festivalul Vinului Moldovei la București - intrare liberă
- Moldova a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări
- Tot mai mulți pelerini români vizitează locașurile de cult din Moldova, Mitropolia Basarabiei
- România ajută la renovarea lăcașurilor sfinte din cadrul Mitropoliei Basarabiei
- Președinta Maia Sandu va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări
- Andrei Chistol: Trebuie să ridicăm nivelul de cultură prin investiții
- Dumitru Grosei: Eu mi-aș dori să nu mai văd vama asta rușinoasă de la Prut
- Petru Hadârcă: Rugămintea mea este să se investească mai mult în cultură, educație și medicină
- Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- A fost lansată a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”
- Mii de copii vor primi ghiozdane și rechizite școlare în cadrul unei campanii de caritate
- Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu o nouă ediție
- Două filme regizate de Igor Cobîleanski vor fi proiectate la „Seri de Cronograf”
- Serile de Cronograf au adus spectatorii mai aproape de filmul autohton
- Summitul Tinerilor „Dor de rădăcini” a fost inaugurat la Chișinău
- IDEP: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin, cu și datorită proiectelor realizate cu susținerea UE
- Conferință de nivel înalt privind impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Moldova
- Guvernul României a donat 800 de mii de euro pentru reparația unui liceu din Comrat
- Summitul tinerilor, mai multă conexiune cu decidenții din procesul de eurointegrare
- Summitul tinerilor „Dor de Rădăcini” se desfășoară la Chișinău
- Proiect de Țară panromânesc în perspectiva pacificării Ucrainei. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Maia Sandu a citit din „Micul Prinț” pentru copiii prezenți la Bookfest
- Sprijinul culturii la Chișinău e o preocupare constantă și crescândă a României, ministru
- Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să fie o prioritate, cercetător
- Agricultura din Moldova necesită a fi reorganizată, expert în biotehnologie
- Moldova poate obține 20 mln MW de energie din deșeurile pe care le are, declarație
- Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Adresare Guvernului
- Klaus Iohannis: Obținerea deciziei de deschidere a negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE, prioritatea momentului
- Bookfest își deschide ușile miercuri cu peste 30 de mii de titluri de carte
- Adrian Dupu: Republica Moldova trece astăzi printr-o etapă deosebită a existenței sale europene
- Diplomați din Moldova vor fi instruiți în domeniul afacerilor europene de către experți de la București
- Ziua Limbii Române, sărbătorită împreună de Academia Română şi de Academia de Științe a Moldovei
- Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme, ambasador în România
- Regizorul Cristian Mungiu, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău din acest an
- Moldova se poate baza pe suportul constant al Românei în domeniul justiției
- Iurie Calestru: Trebuie să fim gata pentru absorbția fondurilor europene
- Iurie Calestru: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin proiectele susținute de Uniunea Europeană
- BNM lansează cea de-a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”
- Dan Barna: Sunt premise bune ca la sfârșitul acestui an Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare
- Moldova va beneficia de 29,6% din bugetul alocat Planului de cooperare al României
- România are datoria să sprijine Republica Moldova și o face cu succes, secretarul DRP
- Există alternativă electorală actualei platforme politice a PAS în Republica Moldova? Op-Ed de Anatol Țăranu
- Luminița Odobescu: România este și va fi alături de Republica Moldova la bine, dar mai ales la greu
- Moldova vrea să construiască trei cheiuri pe Prut pentru a facilita tranzitul de cereale
- Guvernul a aprobat acordarea ajutorului pentru fermieri afectați de crizele din 2022
- Salonul Internațional de Carte „Bookfest” revine la Chișinău
- Provocările legate de tranzitul de cereale, subiectul unor discuții la Galați
- Alexandru Slusari: Nici compensațiile, nici motorina din România n-au ajuns la agricultori
- Fostul negociator-șef pentru integrarea României în UE vine la Chișinău în septembrie
- Program de susținere a antreprenorilor care fac exporturi pe piața din România
- 40 de milioane de euro pentru investiții transfrontaliere România-Republica Moldova
- Vladislav Vîrtos: Sportivii din Moldova și România au o conexiune strânsă
- Irina Volcu: Mobilitatea academică, un mare avantaj pentru studenții și cadrele didactice din Moldova și România
- Sergiu Gurin: România, suport pentru Moldova în alinierea legislației în domeniul sportului la standardele europene
- Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- „România mea” , concurs de promovare a României în Republica Moldova
- „Granițe comune. Soluții comune” - Concurs de fotografie
- Ministrul român al apărării a adus la Chișinău o donație cu echipamente individuale de protecție
- Ion Prisăcaru: Avem oportunități foarte mari datorită colaborării cu România
- Mihai Ciocanu: Nu există impedimente în implementarea proiectelor moldo-române în domeniul sănătății
- Ruslan Baltaga: Agenda de proiecte moldo-române în domeniul sănătății este complexă
- Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- Reunirea germană și românească: convergențe și diferențe. Op-Ed de Anatol Țăranu
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- În premieră, Chișinăul a găzduit Ziua Națională a Imnului României
- Dumitru Pîntea: Moldova se bucură de susținerea României în mai multe sectoare ale economiei
- Ion Iordachi: România, o punte între agenții economici din Moldova și UE
- Sergiu Harea: România este prieten și partener pentru Republica Moldova
- Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană. Dezbatere IPN
- Politica identitară a statului și restabilirea unității naționale românești. Un deziderat pentru Chișinău și București. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Ziua Imnului Național al României, celebrată la Chișinău
- Întrevedere la nivel înalt: Igor Grosu și Bogdan Aurescu, discuții despre securitatea din regiune
- Zilele Chișinăului la Alba-Iulia
- Rodica Cujbă: Mobilitatea cercetătorilor deschide noi oportunități
- Ludmila Armașu-Canțîr: Moldova și România fac echipă bună în domeniul educației și cercetării
- Igor Șarov: Legăturile dintre cercetătorii din Moldova și România - strânse, indiferent de guvernele ce s-au perindat
- Integrare prin instruire și cercetare, proiecte educaționale moldo-române. Dezbatere IPN
- Perspectiva reîntoarcerii României în procesul de reglementare în Transnistria. Op-Ed de Anatol Țăranu
- NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, declarație
- Nina Costiuc: Acordurile de înfrățire - diplomația populară de care trebuie să se țină cont
- Valentina Casian: Înfrățirea localităților din Moldova și România trebuie sprijinită și de la nivel central
- Constantin Cojocaru: Prin înfrățirea localităților din Moldova și România, creezi o mare familie
- Președintele României: Voi avea la Summitul NATO un mesaj de susținere a rezilienței Republicii Moldova
- Înfrățirea localităților din Moldova și România, un pas spre integrarea europeană. Dezbatere IPN
- Specialiști din România susțin la Chișinău un curs de medicină materno-fetală
- Artiști din Moldova participă la o expoziție în România
- Concurs pentru selectarea participanților la „Școala finanțelor moderne” din România
- Cercetătorii din Moldova și România vor colabora în programul Orizont Europa 2027
- Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost deschis circulației
- PLDM pledează pentru integrarea Republicii Moldova în UE prin reunificarea cu România
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- Turneul actorilor români: Spectacolul „ActOrchestra” se joacă la Cahul, Chișinău și Bălți
- PRUT-2023: Salvatorii din Moldova și România participă la exerciții comune
- Unui pacient din Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România
- UE investește în infrastructură transfrontalieră a Moldovei și României
- Unirea românească între oportunitate și rateu. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nicolae Ciucă: Transmitem mesajul de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Moldovei în parcursul european
- Marcel Ciolacu: România și Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor războiului
- Noul și fostul prim-ministru al României vin astăzi la Chișinău
- Bogdan Aurescu, decorat de către Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”
- Relațiile bilaterale dintre România și Moldova, mai solide ca oricând
- Ministra afacerilor externe a României vine la Chișinău
- 200 de pompieri și salvatori din Moldova și România fac antrenamente comune la Iași
- Guvernului Ciolacu a fost învestit de Parlamentul României
- „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” în Republica Moldova și România
- Barometrul de Afaceri din Republica Moldova: Trend de creștere pentru toți indicatorii
- Investitorii români sunt tot mai interesați de piața din Republica Moldova
- Maraton pianistic la Filarmonica din Chișinău, sub bagheta dirijorului Răzvan Apetrei
- Vladimir Bolea: Merg la Bruxelles să conving UE că avem nevoie de bani pentru agricultori
- De condiții mai bune la aeroportul din Iași vor beneficia și pasagerii din Republica Moldova
- Maia Sandu: Femeile sunt în prima linie pentru a oferi siguranță și pace
- Condiții mai bune pentru copiii diagnosticați cu cancer, internați la Institutul Oncologic
- O nouă ediție a Târgului Universităților din România va avea loc în Republica Moldova
- USM va implementa proiecte în valoare de peste 3 milioane de lei, finanțate de Guvernul României
- Zilele Chișinăului au loc la Buzău
- Eroii accidentului aviatic de la Haragâș, comemorați de IGSU
- Nicu Popescu: Recunoașterea internațională a Moldovei este subliniată de prezența la CPE
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- România își asumă cheltuielile pentru reabilitarea podurilor de la Sculeni, Cahul și Leușeni
- România sprijină Moldova pentru o bună organizare a Summitului CPE
- Summit 2023. Ana Revenco: România ne este mentor în privința standardelor de securitate
- CNU: Unirea cu România este unica șansă ca Moldova să se integreze rapid în UE
- Doctrina Sandu și modelul de integrare europeană pentru Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- A fost inaugurat Punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta
- Forum dedicat Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027
- Operatorul pieței de energie electrică din România va deschide o filială în Moldova
- Obiectivul Moldovei de aderare la UE în 2030 poate fi atins doar cu eforturi consolidate, eurodeputat
- Integrarea Moldovei în UE este un factor esențial în consolidarea democrației, sondaj
- CALRRM vrea să devină un partener de nădejde pentru guvernele din România și Moldova
- Primarii de pe ambele maluri ale Prutului își unesc eforturile în cadrul unei noi asociații - CALRRM
- Memorandumul cu România presupune și o colaborare în privința energiei nucleare
- Memorandum privind interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică cu România
- Programul Interreg NEXT România - Republica Moldova a fost lansat. UE va aloca 77 mln euro
- USM și UniBuc își extind colaborarea: vor face schimb de studenți și cadre didactice
- Studenți din Moldova și România, gata să pună umărul la înfrățirea localităților
- AUR Moldova și Consiliul Național al Unirii vor organiza pe 21 mai un Marș al Unirii
- Tinerii din Moldova și România își doresc acorduri de înfrățire a localităților mai transparente și eficiente
- Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” - la Iași, Chișinău şi Cahul
- Ana Vasilachi primește postul de ministră de externe a Moldovei... într-un film italo-român
- Meșterii populari din Moldova și România s-au adunat la Festivalul Tradițiilor Românești de la Chișinău
- O fostă viceministră din Moldova, actriță într-o peliculă româno-italiană
- Muzeele din Moldova vor participa într-o ediție comună cu cele din România la Noaptea Muzeelor
- Artiști, artizani și meșteri din România și Moldova se vor reuni la „Bazarul diplomatic” de la Bruxelles
- Instituțiile de frontieră din Republica Moldova și România își consolidează cooperarea
- Ziua Europei – marcată prin evenimente sub genericul „UE-Moldova: Împreună mai puternici”
- „Festivalul Tradițiilor Românești” la Chișinău - eveniment destinat promovării artei populare românești, intrare liberă
- Măsuri de fluidizare a traficului la frontiera moldo – română pe perioada minivacanței
- La alegerile din Găgăuzia propaganda rusă a bătut asistența europeană. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Gheorghe Cârciu: Oferim 2000 de locuri pentru copiii din Republica Moldova la taberele ARC
- Trei poduri peste râul Prut vor fi modernizate
- Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică, ministru român
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- Moldova și România își vor consolida cooperarea în domeniul agriculturii
- Moldexpo va găzdui Salonul Internațional de Carte pentru Copi și Tineret
- „Turneul actorilor români” începe astăzi la Chișinău
- USAID apreciază suportul României pentru Moldova în parcursul său european
- Expoziția artistei Carmen Marin, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
- Cristian Rizea, declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul țării
- Un diplomat român va conduce Misiunea UE în Republica Moldova
- Octavian Armașu, despre avantajele unui parteneriat durabil între BNM și BNR
- Consiliul Național al Unirii îndeamnă oamenii să participe la Adunarea Națională din 21 mai
- Turneul actorilor români în Republica Moldova - intrare liberă
- Expoziție cu genericul „Freamătul bunătății”, vernisată la Parlament
- Integrarea europeană este proiectul generației noastre, opinii
- Parlamentul European a votat o rezoluție privind sancționarea lui Plahotniuc și Șor
- Antreprenorii din Republica Moldova sunt așteptați la Forumul Economic de la Arad
- Nicu Popescu: Suportul României pentru Moldova rămâne de neclintit
- Controlul coordonat în PTF Albiţa - Leuşeni se va aplica din 15 aprilie
- Declarație comună după trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova
- Lilia Dabija: Până în 2027 va fi construit integral podul Leușeni-Albița
- Guvernul român oferă granturi pentru proiecte comune cu Moldova în domeniul cercetării
- Consiliul Suprem de Apărare al României: Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare
- Măsuri de fluidizare a traficului transfrontalier pe perioada sărbătorilor pascale
- Moldova și România au semnat un protocol de colaborare în domeniul turismului
- Securitatea Moldovei, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare din România
- Moldova și România acționează împreună pentru a îmbunătăți sistemul de justiție