RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii IUNIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

1 iunie: Primăria municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău lansează cea de-a doua ediție a Festivalului de Film în Aer Liber. Evenimentul va debuta pe 1 iunie și se va desfășura pe parcursul întregii veri, în fiecare zi de vineri și zilele de weekend, în trei sectoare ale municipiului Chișinău.

3 iunie: S-a încheiat prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I. Din 1 aprilie și până pe 24 mai, peste 9 mii de solicitări au fost expediate prin platforma escoala.chisinau.md. Rezultatele sunt comunicate până pe 3 iunie inclusiv. În cele 387 de clase din instituțiile de învățământ primar și secundar din capitală se planifică înmatricularea a 10 400 de copii, astfel că rata de înscriere în acest moment este de 86,86%.

3 iunie: Campionii Dan Olaru (tir cu arcul) și Anna Dulce (tir), calificați la Jocurile Olimpice 2024, vor putea fi întâlniți la Festivalul „Chișinăul Sportiv 2024”, care se va desfășura pe 8 iunie în Parcul „La Izvor” din capitală. „Vă invităm cu mare entuziasm să participați la Festivalul „Chișinăul Sportiv 2024”, un eveniment unic care aduce laolaltă pasiunea pentru sport și performanță! Veți avea ocazia să întâlniți sportivi de excepție, calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, care vor fi prezenți pentru a împărtăși din experiențele lor”, se arată într-un mesaj al Direcției generale educație, tineret și sport.

4 iunie: Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani pot participa la Programul „Vara la Centru”. În fiecare zi, de marți până sâmbătă, tinerii își vor da întâlnire la centrele de tineret din Chișinău pentru a participa la diverse activități. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Municipal de Tineret din Chișinău, inițiativa vine să ofere tinerilor un mediu prietenos și stimulant în care să-și poată petrece timpul liber într-un mod constructiv și plăcut.

4 iunie: A II-a ediție a Festivalului „Chișinăul Sportiv 2024” va avea loc la 8 iunie în Parcul „La Izvor” din capitală. După un program de activități sportive, festivalul va culmina cu un concert susținut de Formația „Zdob și Zdub”. „Trupa care a cucerit inimile a mii de fani din toată lumea va urca pe scenă pentru a transforma acest festival într-un spectacol de neuitat”, precizează organizatorii: Primăria municipiului Chișinău și Direcția generală, educație, tineret și sport.

6 iunie: Activitățile și locațiile din cadrul festivalului „Chișinăul Sportiv 2024”, care va avea loc pe 8 iunie, pot fi accesate pe o hartă interactivă. Direcția generală educație, tineret și sport precizează că aceasta va ghida pas cu pas către toate punctele de interes, facilitând accesul la evenimentele sportive, standuri și zonele de activități pentru toate vârstele.

7 iunie: Copiii vor avea posibilitatea să-și aleagă o meserie în Orașul profesiilor care va fi amenajat în parcul ,,La Izvor” din Chișinău. Evenimentul se va desfășura pe 8 iunie, între orele 12.00 și 16.00. Fiecare copil va primi un pașaport de participare, iar ulterior va putea să se ,,angajeze” la una din cele peste 150 de profesii prezentate în cadrul evenimentului.

8 iunie: Locuitorii și vizitatorii orașului Chișinău pot astăzi să-și testeze gratuit nevii pigmentari (alunițele) cu ajutorul unui dermatoscop și să apeleze la consultația medicilor dermatologi. Acțiunea are loc în cadrul campaniei naționale „Fii în siguranță la soare”, care se va desfășura pe toată perioada sezonului estival.

8 iunie: Cea de-a doua ediție a Festivalului „Chișinăul Sportiv 2024” are loc astăzi în Parcul „La Izvor”. Vizitatorii sunt așteptați la masterclass-uri de valoare prezentate de sportivi din 17 școli și licee cu profil sportiv și peste 70 de federații, asociații și cluburi sportive. La festival vor fi prezenți campionii mondiali ce vor reprezenta țara în acest an la Jocurile Olimpice de la Paris și care se vor împărtăși cu experiențele și performanțele lor sportive.

8 iunie: Filmul „Carbon” va fi proiectat pe 8 iunie în Parcul „Alunelul” din Chișinău. Pelicula va deschide cea de-a doua ediție a Festivalului de film în aer liber „Seri de Cronograf”. În fiecare zi de sâmbătă, începând cu 8 iunie, în Parcul „Alunelul” vor fi derulate filme motivaționale, educative, comedii și drame. Pelicule vor fi prezentate în intervalul orelor 20.00 - 22.00.

8 iunie: Mii de sportivi și amatori ai sportului s-au adunat sâmbătă în Parcul „La Izvor”, la Festivalul „Chișinăul Sportiv” 2024, ediția a doua. Festivalul a fost inaugurat cu prezentarea mai multor probe sportive de către elevii școlilor sportive din capitală. Șeful adjunct al DGETS, Andrei Pavaloi, instituție organizatoare a evenimentului, a remarcat că alocațiile pentru sport au crescut de la 5 milioane de lei la 20 de milioane de lei anual. „Astăzi ne mândrim cu voi, ne mândrim cu cei care aduc medalii de peste hotarele țării și ne duc faima atât a Chișinăului, cât și a întregii țări, peste hotare”. Andrei Pavaloi este sigur că printre copii sportivi adunați la Festival sunt viitorii campioni naționali, europeni și mondiali.

10 iunie: Aproximativ 400 de muncitori sunt antrenați zilnic în salubrizarea manuală a municipiului Chișinău. Muncitorii fac curățenie în toate spațiile publice, inclusiv în curțile blocurilor de locuit. Pentru a facilita evacuarea deșeurilor vegetale, întreprinderilor municipale le-au fost puse la dispoziție de la 7 până la 30 de mijloace de transport.

14 iunie: Sectoarele Buiucani, Centru și Botanica din capitală au fost grav afectate de ploaia torențială și vântul puternic din noaptea de 11 spre 12 iunie. Rafalele intense au smuls din rădăcină numeroși copaci, provocând daune considerabile automobilelor, gardurilor și acoperișurilor. Toate serviciile de profil au reacționat prompt, intervenind în peste trei sute de adrese pentru a înlătura consecințele intemperiei, cu ajutorul salubrizării manuale și mecanizate. Prioritar au fost deblocate aleile pietonale, trotuarele și străzile pe care circulă transportul public.

15 iunie: Proiectul de decizie cu privire la aprobarea bugetului municipiului Chișinău pe anul 2024 este proces de consultare publică. Cea mai recentă dezbatere a avut loc cu participarea membrilor Consiliului pentru dezvoltarea identității turistice a municipiului Chișinău, de comun cu membrii ANTRIM, membrii Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova. Pentru luni este programată o nouă rundă de consultări publice.

15 iunie: În zilele de luni și marți, accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat temporar. Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Primăria municipiului Chișinău informează că accesul persoanelor în anumite locuri publice va fi limitat temporar între orele 08.00 și 18.00. Este vorba despre centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău.

15 iunie: Mihai Eminescu este poetul care ne-a definit ca identitate națională și care a dus slava operei românești în întreaga lume. Este extrem de important ca opera lui să fie transmisă generațiilor care urmează. O spun reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău, care au depus astăzi flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” și la bustul de pe Aleea Clasicilor.

17 iunie: Un caz suspect de paralizie flască a fost înregistrat la un copil de un an în capitală. Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău, Vladimir Bolocan, a precizat în cadrul ședinței serviciilor municipale că este un simptom caracteristic pentru poliomielită și este un lucru alarmant, întrucât boala nu are tratament specific. Medicii așteaptă rezultatele investigațiilor Centrului de Sănătate Publică pentru a confirma sau infirma diagnoză.

17 iunie: În capitală vor fi amenajate puncte mobile unde cetățenii vor putea bea apă și li se va acorda asistență medicală primară în caz de necesitate. Primarul Ion Ceban a solicitat până la sfârșitul acestei săptămâni să se decidă unde vor fi instalate corturile.

17 iunie: Gala Absolvenților – 2024, ediția a treia, se va desfășura duminică în Parcul ,,Alunelul”. Începând cu ora 17.00, tinerii sunt așteptați la un concert susținut de Lupii lui Calancea, GUZ şi Cătălin Josan. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi a spus că la sărbătoare sunt invitați toți absolvenții, dar și cei care vor să participe la un eveniment deosebit cu multă emoție și voie bună.

18 iunie: Traficul rutier pe bulevardul Moscova din sectorul Râșcani va fi suspendat parțial pe benzi. Restricția este valabilă în perioada 18 iunie-22 iulie. Primăria municipiului Chișinău a comunicat că măsura a fost luată pentru a executa lucrările de restabilire a învelișului asfaltic din bulevardul Moscova.

18 iunie: Un nou afișaj informativ a fost amplasat în fața Liceului „Gheorghe Asachi”, la intersecția străzilor 31 august 1989 și Alexandr Pușkin din capitală. Acesta are panou solar și iluminare autonomă, iar prin scanarea codului QR persoana este redirecționată către harta digitală www.travelant.org ce indică toate atracțiile Chișinăului din zonă.

18 iunie: Primăria municipiul Chișinău și Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați au semnat un memorandum pentru îmbunătățirea sprijinului și integrării refugiaților, solicitanților de azil și apatrizilor în comunitatea locală. Una dintre inițiativele ce urmează să fie implementate este „Orașul Solidarității”.

18 iunie: Un nou teren de joacă a fost inaugurat pe bulevardul Moscova, 14/1 din capitală. Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA) precizează că spațiul dedicat copiilor a fost amenajat în cadrul Programului municipal special pentru construcția și amenajarea terenurilor de joacă în spații publice sau verzi.

21 iunie: Până la sfârșitul verii, ruta municipală de autobuz nr. 12 se sistează. Pe ruta de troleibuz nr. 33 vor fi adăugate două unități, iar troleibuzele de pe ruta nr. 35 vor circula conform unui itinerar modificat. Schimbările sunt valabile pentru perioada 24 iunie-31 august, fiind necesare în legătură cu executarea lucrărilor de reparație a unor sectoare de drum din orașul Durlești. Primăria municipiului Chișinău menționează că modificările în rețeaua de transport public care deservește orașul Durlești vin în contextul lucrărilor de reparație a unor sectoare de drum.

21 iunie: Traficul rutier pe bulevardul Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între străzile P. Zadnipru și Prof. Ion Dumeniuc, va fi suspendat parțial, pe benzi, până pe 11 iulie. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de amenajare a straturilor bituminoase subțiri de tip Slurry Seal pe carosabil.

24 iunie: Absolvenți, alături de părinți și cadre didactice, au participat la „Gala Absolvenților – 2024”, eveniment aflat la cea de-a treia ediție. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a menționat că ediția din acest an este plină de emoții, resimțite nu doar de către absolvenți, dar și de către cadre didactice și părinți. „Probabil, și mai multe emoții au învățătorii voștri, care v-au crescut bine 12 ani, iar acum urmează să vă deschidă ușa în viață și să vă petreacă în speranță că acolo unde veți merge veți face fața, fiindcă ei, ca și învățători, v-au dat acele aripi care să vă ridice în slăvi”, a spus Andrei Pavaloi.

24 iunie: Peste 8600 de copii au fost înscriși în clasa I din instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău pentru anul școlar 2024-2025. Rezultatele au fost anunțate de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, la încheierea celei de-a doua etape de înscriere.

24 iunie: Paisprezece din cele 15 tabere cu sejur de zi și-au încheiat activitatea. Rămâne deschisă tabăra de la Liceul Teoretic „Ion și Doina Aldea Teodorovici”, frecventată de 60 de elevi. Informațiile au fost prezentate de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, la ședința serviciilor municipale.

24 iunie: Veniturile generale ale bugetului municipal pentru anul 2024 se estimează în sumă de 7,56 miliarde de lei. Este vorba inclusiv despre transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în sumă de 3,99 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 8,2 miliarde de lei, cu un sold bugetar de 644 de milioane de lei.

26 iunie: 420 de mii de persoane din municipiul Chișinău vor primi avize de plată a taxei pentru salubrizare pentru anul 2023. Municipalitatea precizează că plata enunțată urmează a fi efectuată de către fiecare subiect până pe data de 31 iulie. Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale a expediat deja avizele de plată prin intermediul serviciilor poștale.

26 iunie: Municipalitatea riscă să fie deposedată de un teren cu suprafața de 3 hectare, din sectorul Râșcani al capitalei, care valorează mai bine de 100 de milioane de lei. Conducerea Primăriei municipiului Chișinău acuză acțiuni de delapidare a bunurilor proprietate municipală prin scheme frauduloase.

27 iunie: Un nou tip de marcaj rutier, ,,covorul roșu”, este aplicat în cele mai aglomerate intersecții din Chișinău. Potrivit Primăriei, aceste marcaje sunt aplicate pe carosabil, în fața trecerilor de pietoni. ,,Covoarele roșii” se disting prin culoarea lor stridentă, menită să atragă atenția șoferilor cu mult înainte de a ajunge la trecerea de pietoni. Aceste marcaje sunt fabricate dintr-un material special, cu o suprafață abrazivă, care contribuie la reducerea distanței de frânare, oferind șoferilor un timp suplimentar de reacție.

29 iunie: Parcul „Alunelul” va găzdui, în perioada 30 iunie-7 iulie, Festivalul românesc de animație pentru copii. Actorii de pe ambele maluri ale Prutului vor prezenta gratuit, începând cu ora 18.00, o serie din opt spectacole bazate pe lucrări literare cunoscute pentru toate vârstele. Actorul Ion Ambrosi, organizatorul festivalului și conducătorul teatrului „Piciul Julien”, a menționat că prima ediție a fost organizată după pandemie și a adus un ecou deosebit. De aceea, a fost luată decizia de a transforma festivalul într-o bună tradiție, pentru a bucura publicul spectator în fiecare an și a uni cele două maluri ale Prutului prin teatrul de animație.

29 iunie: Tineri cu vârsta cuprinsă între 14-35 ani sunt invitați să se răcorească într-o zi toridă de vară la Water Day. Acțiunea va avea loc la Centrul de Tineret Buiucani în Parcul La Izvor, începând cu ora 14.00. Direcția generală educație, tineret și sport, care organizează evenimentul, menționează că participanții vor avea parte de distracție și voie bună. „Este evenimentul perfect pentru a te bucura de vară în cea mai veselă atmosferă”, se arată într-un mesaj adresat tinerilor.

29 iunie: Municipalitatea își propune să creeze un complex sportiv în Chișinău care va permite practicarea diverselor tipuri de sport, de la fotbal până la înot și atletică ușoară, și găzduirea campionatelor. În paralel, este în continuă reabilitare infrastructura sportivă din cadrul celor 13 școli sportive din Chișinău, iar cererea pentru educația sportivă în rândul copiilor crește de la an la an. S-au majorat și alocațiile municipale pentru activitățile și evenimentele sportive în ultimii cinci ani, de la 6 până la 20 de milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.