RETROSPECTIVA lunii IUNIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”
3 iunie: În localitatea Sărata Monteoru din România a fost organizat, pentru al treilea an consecutiv, Festivalul „Zilele Chișinăului la Buzău”. În prima zi a festivalului, pe scena din Sărata Monteoru au urcat Marcel Ștefăneț și proiectul Ethno Republic, Brio Sonores, Adriana Ochișanu, Fetele din Botoșani și Viorica Lupu. „Muzică de calitate, artiști extraordinari, meșteri populari din Republica Moldova, care și-au prezentat lucrările la târg, ateliere de creație, paradă cu torțe, parada portului popular și multe alte activități pentru adulți și copii, de toate avem în aceste zile la Buzău, unde prezentăm cultura, tradițiile și obiceiurile noastre comune”, precizează Primăria municipiului Chișinău.
7 iunie: Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale (DCITL) anunță că termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare este 30 iunie 2023. DCITL a expediat deja în adresa cetățenilor, prin intermediul serviciilor poștale, avizele de plată la impozitul pe bunurile imobiliare, anunță Primăria Chișinău. Deținătorii semnăturii electronice și/sau mobile pot accesa portalul Serviciului Fiscal de Stat și selecta opțiunea vizualizarea impozitului în baza fișei imobilului, respectiv își pot genera de sine stătător avizul de plată, vizualiza suma impozitului și imprima avizul pe suport de hârtie.
8 iunie: În capitală a fost lansat proiectul Media Hub dedicat tinerilor. Activitatea este axată pe educația media. Aici, tinerii vor avea oportunitatea de a-și dezvolta noi abilități în domeniul media, prin intermediul unor cursuri, sesiuni de informare, emisiuni informative și de divertisment, podcasturi. Petru Grecu, directorul Centrului municipal de tineret, a menționat că proiectul Media Hub a fost realizat în cadrul programului Buget Civil, ediția 2022.
8 iunie: Aproape 4600 de copii au fost înscriși în clasa I-a în instituțiile de învățământ din Chișinău până la finele primei etape. Peste 3700 de elevi sunt înscriși în instituții cu instruire în limba română. Pentru etapa a doua de înscriere au rămas 5 070 de locuri disponibile, precizează primarul Ion Ceban.
9 iunie: Locuitorii municipiului Chișinău trebuie să achite taxa pentru salubrizare pe anul trecut până pe data de 31 iulie. Taxa este de 10 lei lunar pentru fiecare persoană înscrisă la adresa declarată ca domiciliu. Calculul a fost efectuat de către Direcţia de colectare a impozitelor și taxelor locale conform informațiilor furnizate de către Agenția Servicii Publice, din Registrul de Stat al Populației, la situația din 31 decembrie 2022.
9 iunie: Primăria Chișinău a lansat resursa informațională web „portalul transparenței”. Accesând resursa, doritorii pot vizualiza, în regim real de actualizare, informații privind fluxurile financiare, achiziții sau licitații. Informația prezentată este segmentată pe mai multe rubrici și arată cum sunt gestionați banii publici, ce se întâmplă cu taxele pe care le plătesc oamenii, toate achizițiile, licitațiile publice, angajările, notificările în comerț, certificatele și autorizațiile, proiectele și documentele de politici strategice și multe alte procese și documente interne.
10 iunie: Festivalul cireșelor, denumit simbolic Festivalul „Cireșar”, are loc astăzi în suburbia capitalei Trușeni. Vizitatorii sunt așteptați să fie parte a programului cultural și distractiv începând cu ora 12.00, în scuarul Casei de cultură din Trușeni. Primăria municipiului Chișinău menționează, într-un comunicat de presă, că este partener al organizării evenimentului și că a pregătit, împreună cu administrația locală din Trușeni, mai multe activități atât pentru copii, cât și pentru maturi.
10 iunie: Teatrul de vară din Parcul ,,Valea Morilor” , Teatrul Verde, a fost redeschis aseară după prima etapă de modernizare. Cu această ocazie, a fost organizat un concert de muzică populară care a adunat zeci de spectatori. Aceștia s-au bucurat de muzica Lăutarilor lui Nicolae Botgros, alături de mai mulți interpreți de muzică populară. Pe scenă a urcat și Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare ,,Joc”. „M-am bucurat mult să văd atâta lume frumoasă, de toate vârstele, dornică de muzică bună, de evenimente culturale și ieșiri în spații publice. Mulțumesc artiștilor noștri talentați care sunt inegalabili și care ne creează momente memorabile. Municipalitatea va continua lucrările de modernizare a teatrului de vară, care este unicul de așa capacitate în Europa, unde pot privi spectacole concomitent 10 mii de oameni”, a precizat primarul capitalei, Ion Ceban.
12 iunie: Primăria municipiului Chișinău a semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare un acord de împrumut de 8 milioane de euro și un acord de grant de 4 milioane de euro pentru reabilitarea râului Bâc. Banii sunt accesați din Fondul Verde pentru Climă. La ceremonia de semnare, primarul Ion Ceban a declarat că a fost o perioadă foarte lungă pentru dezvoltarea acestui proiect țintit pe soluții naturale pentru reabilitarea râului Bâc. Potrivit edilului, soluțiile sunt orientare pe curățarea și amenajarea râului Bâc, astfel încât riscurile de inundații să fie înlăturate. „Este un proiect mult așteptat de noi, cu studii, analize profunde a situației în teren. Au fost implicați experți din țară și de peste hotare”, a precizat edilul.
13 iunie: În orașul Viena, pe 23 iunie, vor fi organizate Zilele Chișinăului. Primăria municipiului precizează că prin aceste activități își propune să promoveze cultura și tradițiile moldovenești în inima Austriei. Evenimentul va avea loc în sala de concerte Das-MuTh - Konzertsall din parcul Augartenspitz. Aici vor evolua artiști și colective muzicale din Republica Moldova: maestrul Eugen Doga, Brio Sonores, Orchestra municipală „Camerata Chișinău”, Natalia Tanasiiciuc, Vitalie și Cătălin Advahov.
13 iunie: În parcul „Dendrariu” din capitală au fost instalate leagăne pentru cei mari și mici. Sunt la fel ca cele amenajate anterior pe aleea Grigore Vieru. Direcția generală locativ-comunală și amenajare menționează că tot aici s-a dat startul lucrărilor de construcție a două terenuri de joacă pentru copii, unul dintre care este pentru micuții cu cerințe speciale. În același timp în parcul „Dendrariu”, pentru cei care preferă sportul, municipalitatea construiește și un teren de fitness și workout.
14 iunie: Cultura și tradițiile moldovenești vor fi promovate în cadrul Zilelor Chișinăului organizate la Barcelona. Evenimentul va avea loc în data de 9 iulie, în Piața Virrei Amat din cartierul Nou Barris. În orașul spaniol se va desfășura un concert cu participarea artiștilor și colectivelor muzicale din Republica Moldova, dar și ansamblurilor de muzică și dans din țara gazdă. Invitații speciali sunt Formația Zdob și Zdub și Orchestra Fraților Advahov.
14 iunie: Pe podul din strada Ismail din capitală autocamioanele vor circula doar pe benzile interioare ale carosabilului. În zonă sunt instalate indicatoare rutiere noi. Primăria Chișinău precizează că măsura a fost luată ca urmare a expertizei efectuate asupra stării podului de pe strada Ismail, care impune măsuri de limitare și redirecționare a circulației autocamioanelor pentru a reduce impactul negativ asupra elementelor periferice ale podului.
15 iunie: Secția de reanimare și terapie intensivă a Spitalului clinic municipal de copii nr. 1 a fost inaugurată după reparație capitală. Subdiviziunea a fost dotată cu utilaje și sisteme performante necesare, iar astfel corespunde tuturor standardelor naționale și internaționale, fiind bine structurată, cu delimitarea zonelor curativă, administrativă și tehnică. Secția este dotată și cu un sistem performant și modern de ventilare, care are un mecanism de filtrare a aerului. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a menționat că Spitalul clinic municipal de copii nr. 1 este cel mai vechi spital pediatric din Republica Moldova, fiind fondat în aprilie 1884. Potrivit lui, pentru renovarea Secției reanimare și terapie intensivă, din bugetul municipal, au fost alocați 3,8 milioane de lei. Astfel se dorește să fie creată cea mai bună infrastructură pentru această secție, cu tehnologii performante.
17 iunie: 16 autobuze articulate de model „Solaris Urbino 18”, care au fost procurate de Primăria Chișinău la sfârșitul anul 2022, completează Parcul Urban de Autobuze. Actualmente autobuzele din Suedia sunt testate tehnic, iar în scurt timp vor fi puse pe rute. Primarul Ion Ceban a precizat că autobuzele au podea joasă, rampă pentru accesul persoanelor în scaun rulant, sistem de aer condiționat, Wi-Fi, GPS și camere video. Prețul unei unități de transport, care include și livrarea, este de 41,9 mii de euro.
17 iunie: S-a dat startul primei ediții a Festivalului „Chișinăul Sportiv 2023” în parcul „La Izvor”. Chișinăul este capitala culturii, lecturii, educației, sportului și artei. „Ne dorim ca toată lumea să se regăsească aici, ca orașul să fie viu”, a menționat primarul general, Ion Ceban. Potrivit edilului, parcul „La Izvor” este locul potrivit în care se poate juca fotbal, baschet, volei, tenis etc. Acesta în continuare va fi dezvoltat și va deveni un adevărat orășel olimpic. „Vă doresc tuturor succese remarcabile. Și fiecare dintre dvs. să se realizeze și să ajungă ceea ce și-a pus în plan. Să fiți campioni”, s-a adresat edilul participanților la festival.
20 iunie: Copiii în vârstă de la 7 la 18 ani și familiile acestora care se află în situații de risc, inclusiv refugiați, vor putea primi consiliere psihologică și psiho-socială, vor putea dezvolta abilitățile sociale, emoționale și vor fi ghidați de angajații centrelor de zi pentru copii și familii deschise la Chișinău. Câte două instituții sunt amplasate în fiecare sector al capitalei pentru a oferi un mediu prietenos pentru copil și familie pentru a preveni separarea copilului de familie. Termenul de aflare în acest serviciu este de șase luni, cu posibilitatea de prelungire la necesitate. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că în cadrul instituțiilor copiii și familiile vor avea acces la mai multe programe de suport în vederea incluziunii sociale, incluziunii psiho-sociale, suportului pedagogic, suportului specializat din partea angajaților Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului.
20 iunie: A fost lansat un portal dedicat proiectelor și programelor desfășurate de Primăria municipiului Chișinău. Pe platforma proiecte.chisinau.md toți doritorii au posibilitatea să studieze cele peste 1000 de proiecte mari realizate de autoritatea publică locală Chișinău în perioada anilor 2020-2023. Primarul capitalei, Ion Ceban, a afirmat că Primăria municipiului Chișinău este cea mai transparentă și eficientă instituție publică din țară. Peste o mie de proiecte mari importante au fost elaborate și implementate cu suportul fiecăruia din echipa Primăriei și făcute pentru locuitorii municipiului Chișinău, cum ar fi proiectele de management al deșeurilor, eficiență energetică, drumuri, crearea de noi grădinițe, școli, centre de tineret, centre de zi pentru copii.
21 iunie: La sfârșitul lunii august, pe rutele din suburbiile capitalei vor mai fi puse suplimentar 50 de autobuze. Aceste unități se adaugă la cele 87 de autobuze care au suplinit itinerarele suburbane în perioada anilor 2020-2022. Doar în acest an, Primăria Chișinău a planificat la PUA procurarea a 220 de unități de transport. În 2020-2022, din cele 174 de autobuze procurate, 87 au fost puse pe cele 18 itinerare care deservesc locuitorii din suburbiile capitalei. Este vorba despre autobuze noi și cu parcurs de marca ISUZU, VDL, MAN, Volvo. La sfârșitul anului trecut, municipalitatea a procurat 16 autobuze articulate de model „Solaris Urbino 18”, care vor fi scoase pe rutele urbane, precizează Primăria Chișinău într-un comunicat de presă.
23 iunie: O rută specială de troleibuz „bd. Grigore Vieru (Circul) – Chișinău ARENA” va fi instituită de Primăria Chișinău în perioada 24-25 iunie, în intervalul de timp 11.30-21.30. Ruta este instituită având în vedere necesitatea asigurării călătorilor cu transport pe perioada desfășurării Ediției a I-a a Expoziției „Arena AUTO FEST”.
26 iunie: Direcția generală locativ-comunală și amenajare continuă instalarea meselor de șah în spațiile publice din municipiul Chișinău. Patru mese de șah au fost montate în sectorul Ciocana al capitalei, iar altele patru pe plaja din Vadul lui Vodă. Irina Boțu, comunicator la Direcția generală locativ-comunală și amenajare, a spus că mesele de șah au fost instalate la Vadul lui Vodă conform proiectului municipal de amenajare a zonei din preajma plajei.
26 iunie: Taberele cu sejur de zi din municipiul Chișinău și-au încheiat activitatea, cu excepția unei instituții unde mai are loc un tur. Rămân deschise taberele de vară, cele sportive din afara orașului și tabăra ecologică în baza Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști. De asemenea, există oferta instituțiilor extrașcolare, oferta taberelor de artă în baza școlilor de artă, taberele tematice din cadrul centrelor comunitare pentru copii și adolescenți și oferta taberelor tematice „Provocările verii” în baza Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, cu filialele acesteia.
26 iunie: Un nou teren de baschet este gata pentru a fi exploatat de elevii Liceului teoretic „Dacia” din capitală. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că lucrările au presupus amenajarea terenului, a trotuarului, dar și instalarea mobilierului. Costurile sunt de circa un milion de lei, resurse financiare prevăzute în bugetul municipal. De asemenea, sunt în proces de reconstrucție stadioanele de fotbal la șapte instituții de învățământ. Liceele „Universul”, „A. Ioan Cuza”, „Olimp” și „Petru Zadnipru”. Lucrări se fac și la liceele „George Meniuc”, „Dante Alighieri” și „A. Pușkin”.
27 iunie: În sectoarele Centru și Râșcani din capitală au loc lucrări de marcare a adreselor pe blocurile locative. Este vorba despre un proiect al Direcției generale locativ-comunală și amenajare, început anul trecut și care deja s-a încheiat în sectoarele Botanica și Ciocana. Scopul inițiativei este de a asigura un acces rapid al serviciilor de urgență în cazul unor situațiilor excepționale, dar și de a ajuta cetățenii să se orienteze mai ușor pentru a găsi o adresă.
28 iunie: Peste 80 de blocuri de locuit din municipiul Chișinău vor fi reparate capital în acest an, la solicitarea locuitorilor urbei. Pe mai multe adrese din capitală sunt întreprinse sau urmează în scurt timp să înceapă lucrările de schimbare a geamurilor, acoperișurilor și rețelelor inginerești, a precizat șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov.