RETROSPECTIVA lunii SEPTEMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”
1 septembrie: Elevii Liceului teoretic „Pro Succes” au început anul școlar într-un nou edificiu renovat de municipalitate. Anul acesta, pentru prima dată pășesc pragul școlar 115 elevi. În cadrul careului solemn, directoarea instituției, Nadia Cristea, a declarat că au fost create noi oportunități de dezvoltare, iar astfel se asigură continuitatea a ceea ce înseamnă această instituție. „Aici vom reuși să dezvoltăm ceea la ce s-a visat acum 20 de ani, odată cu primul elev înmatriculat. O școală a toleranței, colaborării, incluziunii educaționale, a stării de bine și susținere reciprocă”, a notat directoarea. Prezent la festivitate, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că încă acum jumătate de an nu credea că vor reuși să încheie lucrările de renovare a liceului. Dar s-a reușit, chiar dacă mai rămân de făcut unele ajustări. Or, instituția este dotată inclusiv cu un lift pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale. „Aveți o instituție model nu doar pentru Chișinău, ci pentru toată țara și chiar și pentru regiune în ansamblu. Mă bucur că aveți condiții extraordinare”, a mai spus edilul.
2 septembrie: Drumul Cruzești – Ceroborta va fi reperat în acest an cu ajutorul financiar al municipalității Chișinău. Vor fi modernizate căile de acces pe unde circulă transportul public. Lucrările sunt prevăzute în proiectul finanțat de Direcția Transport și Căi de Comunicație în valoare de 43 de milioane de lei. Primăria Chișinău precizează că în comuna Cruzești sunt construite străzile: Întemeietorul Crudu, Valea Stoino și drumul de lângă cimitir. Pentru acest proiect, în bugetul municipal au fost prevăzuți două milioane de lei. Lungimea totală pe care se vor desfășura lucrările este de 1,5 kilometri.
2 septembrie: Instituțiile medicale primare au raportat pentru luna august peste 600 de pacienți care s-au adresat cu probleme alergice provocate de ambrozie. Conform metodologiei folosite de OMS, numărul raportat ar trebui înmulțit la zece. Asta ar însemna că în municipiul Chișinău au fost cel puțin 6000 de cazuri în luna august, iar numărul la nivel național este cu siguranță mai mare, a spus șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la conferința de presă privind acțiunile de combatere a ambroziei pe teritoriul orașului Chișinău. Boris Gîlca menționează că tratamentul reacțiilor alergice constă în efectuarea anumitor teste de laborator la alergeni care sunt foarte costisitoare, iar laboratoarele private profită de acest lucru. Pentru laboratoarele publice din spitale și din Asociațiile Medicale Teritoriale Compania Naţională de Asigurări în Medicină nu alocă bani pentru efectuarea acestor teste la alergeni și pacientul scoate banul din buzunarul propriu.
2 septembrie: Patrimoniul cultural și imaginea orașului Chișinăului vor fi valorificate în orașul Piatra Neamț din România, unde în perioada 2-4 septembrie are loc Festivalul „Neamț Art Festival” și „Zilele Chișinăului la Piatra Neamț”. Timp de trei zile, locuitorii din Piatra Neamț vor avea parte de mai multe concerte prezentate de talentații artiști de la Chișinău. Evenimentele sunt organizate de către Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Piatra Neamț.
5 septembrie: Primăria municipiului Chișinău a cumpărat 84 de autobuze pentru locuitorii din suburbiile capitalei. Vehiculele circulă deja pe liniile care fac legătura dintre Chișinău și cele 35 de localități din componența municipiului. Potrivit primarului Ion Ceban, vehiculele sunt dotate cu sistem de aer condiționat și podea joasă cu platformă retractabilă. „Primăria Chișinău va continua să modernizeze și să suplinească numărul de unități de transport public ce deservesc atât rutele urbane, cât și cele suburbane”, a scris edilul.
11 septembrie: Pe parcursul lunii septembrie, în centrul capitalei vor fi organizate spectacole de teatru de păpuși pentru copii în aer liber. Teatrale de păpuși vor prezenta piese în zilele de duminică, iar accesul va fi gratuit. Primăria municipiului Chișinău precizează că duminică, între 11.00 și13.00, este prezentat spectacolul „Gâștele sălbatice” (poveste populară) al Teatrului de păpuși „Pinocchio”. Evenimentul se va desfășura în Scuarul „Mihai Eminescu” din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 79.
12 septembrie: Procesul de alimentație a elevilor este organizat în 114 instituții de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău. În 14 instituții copiii primesc hrana la pachet deoarece în blocurile alimentare se desfășoară lucrări de reparație. Autoritățile precizează că lucrările vor fi finalizate în 2-3 săptămâni, fiind desfășurate din economiile formate sau din contractele de bază. Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale, educație, tineret și sport, a declarat la ședința de la Primărie că în instituțiile de învățământ preșcolar din municipiu este implementat Meniul-model sezonul vară-toamnă, conform contractelor pentru livrarea produselor alimentare încheiate cu agenții economici.
12 septembrie: A fost dat startul campaniei de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău. În jur de 60 de unități de transport special vor evacua deșeurile vegetale, frunzișul. Circa 400 de muncitori vor salubriza curțile de bloc și trotuarele, iar alți 500 vor îngriji spațiile verzi. La fel va fi organizată lichidarea gunoiștilor improvizate pe anumite spații publice, a precizat Vasile Efros, șef de secție în cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare (DGLCA). Preturile, întreprinderile municipale și subdiviziunile Primăriei vor fi responsabile de asigurarea curățeniei pe platourile de acumulare a deșeurilor și de lichidare a gropilor sau a spațiilor neautorizate de depozitare a gunoiului. DGLCA va interveni în special în curțile blocurilor locative pentru a evacua frunzișul. Deșeurile vegetale vor fi compostate.
15 septembrie: Primăria municipiului Chișinău a procurat utilaj nou pentru aplicarea marcajului rutier din capitală. Utilajul nou se aplică vopsea de tip bicomponent, a precizat administratorul întreprinderii municipale „Exdrupo”, Sergiu Tomiță. „Este un utilaj modern fabricat în Germania. Noi practic l-am așteptat jumătate de an din cauza războiului din Ucraina. Am făcut instructajul cu colegii din România”, a spus Sergiu Tomiță.
17 septembrie: Primăria municipiului Chișinău va cumpăra 16 autobuze rulate pentru capitală. Este vorba despre autobuze articulate, de 18 metri. Unitățile de transport sunt dotate cu podea joasă și rampă pentru accesul persoanelor în scaun rulant, sistem de aer condiționat, a precizat Primăria Chișinău. O echipă de specialiști din cadrul Primăriei și întreprinderii municipale Parcul Urban de Autobuze a examinat vehiculele respective săptămâna trecută în Suedia. Deși unitățile au fost produse în 2012, acestea se află în stare tehnică bună și sunt fiabile pentru a circula pe străzile din municipiul Chișinău. Prețul per unitate, plus cheltuielile de livrare, este de aproape 42 de mii de euro.
17 septembrie: Consiliul județean Buzău, România, alocă 400 de mii de euro pentru două proiecte de modernizare a Chișinăului. Donația a fost acceptată de Consiliul municipal Chișinău la ultima sa ședință. Pentru finanțarea proiectului de investiție „Amenajarea și modernizarea Parcului Catedralei” urmează să fie alocați 350 de mii de euro, iar 50 de mii de euro sunt prevăzuți pentru cofinanțarea proiectului de investiții „Reparația capitală a pasajului pietonal subteran din bd. Dacia, intersecție cu bd. Traian și bd. Decebal” în sectorul Botanica.
20 septembrie: Chișinăul cheltuiește anual patru milioane de lei pentru întreținerea bazinelor acvatice din municipiu. 731 de lucrători ai întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” salubrizează timp de o săptămână circa șase hectare de fâșii riverane. În jur de 10 tone de deșeuri sunt scoase săptămânal de pe suprafața bazinelor acvatice. În pofida intervențiilor care se fac, scăldatul în continuare rămâne interzis în toate lacurile din oraș. Apa este poluată și prezintă riscuri pentru sănătatea populației.
23 septembrie: „Suntem diferiți, dar egali”. Elevii Școlii Speciale nr. 12, singura instituție școlară pentru copiii cu deficiențe de auz din municipiul Chișinău, au demonstrat abilități creative, ghidați de cadrele didactice care zi de zi se implică în recuperarea discipolilor lor. Activitățile au avut loc în contextul marcării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități de Auz. Această zi oferă oportunitatea de a sensibiliza încă o dată societatea civilă și de a reaminti tuturor că deficiența de auz nu este o piedică în realizarea scopurilor propuse, a menționat Andrei Pavaloi, șeful Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău.
26 septembrie: În 265 de troleibuze din capitală au fost instalate recirculatoare bactericide. Dotarea a început în luna iulie și s-a încheiat în septembrie. Aceasta este una dintre măsurile de siguranță sanitară în transportul public pentru combaterea răspândirii COVID-19 și a altor afecțiuni contagioase. Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat la ședința de la Primărie că au fost instalate peste 500 de recirculatoare. Acestea au fost achiziționate în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, implementat de Primăria Chișinău. „Scopul de bază este protejarea călătorilor de virusuri și bacterii, prevenirea răspândirii acestora”, a notat directorul RTEC.
28 septembrie: Primăria municipiului Chișinău, în calitate de fondator al instituțiilor de învățământ din municipiu, a alocat suplimentar surse financiare din buget pentru organizarea grupelor cu program prelungit în anul de studii 2022-2023. Măsura a fost luată în condițiile când grupele menționate nu se regăsesc în serviciile educaționale școlare obligatorii. Municipalitatea precizează că alocarea resurselor financiare pentru activitatea grupelor în cadrul instituțiilor de învățământ a fost făcută la solicitarea managerilor școlari, având în vedere numărul de elevi și de solicitări din partea părinților, cadre didactice disponibile și spațiu necesar.
30 septembrie: Peste 500 de persoane – oameni de afaceri, experți în economie, investitori și donatori străini, reprezentanți ai mediului academic și ai sectorului asociativ – participă la Forumul economic al municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”. De asemenea, participă și delegații oficiale ale orașelor înfrățite și orașelor partenere cu municipiul Chișinău. În cadrul forului este prezentată harta investițională a capitalei, care include peste 60 de obiective atractive pentru investitori. Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că la finalul anului trecut investițiile străine directe constituiau 70 de miliarde de lei, iar vânzările și veniturile din vânzări depășeau 347 de miliarde de lei. În domeniul construcțiilor anul trecut au fost date în exploatare peste 800 de mii de metri pătrați, fie că este vorba despre clădiri rezidențiale sau non-rezidențiale. Edilul a mai spus că, în condiții complicate, municipalitatea a reușit să tripleze investițiile capitale în raport cu ultimii trei ani – în criză pandemică, economică și energetică.