RETROSPECTIVA lunii NOIEMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „ALEGERI 2023 ”
7 noiembrie: Victoria lui Ion Ceban în Chișinău reprezintă o lovitură în fortăreața viziunilor proeuropene, iar Moscova a câștigat bătălia pentru capitala Republicii Moldova. O spune expertul Watchdog, Valeriu Pașa, după ce Ion Ceban a obținut un nou mandat de primar al Chișinăului. În același context, expertul Vlad Kulminschi spune că victoria lui Ion Ceban la Primărie va fi greu de replicat la prezidențialele de anul viitor, întrucât în cadrul unui scrutin prezidențial este necesară prezentarea unui proiect de țară și a unei identități politice clare.
7 noiembrie: Cei mai mulți dintre candidații la funcția de primar general al municipiului Chișinău s-au aventurat în cursă pentru a rupe voturile de pe segmentul de dreapta. O spune candidatul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, potrivit căruia mulți dintre pretendenții la șefia Chișinăului nici măcar nu știau care sunt prerogativele primarului general. În același context, candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Ion Bulgac, spune că a avut o campanie corectă și a oferit cetățenilor mesaje consistente, chiar dacă puțini alegători au apreciat acest lucru.
7 noiembrie: Candidații care au trecut în al doilea tur de scrutin pot desfășura campanie electorală după stabilirea datei celui de-al doilea tur de scrutin prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale. Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în condițiile egale.
7 noiembrie: Din circa 2700 de persoane cu dizabilități mintale și intelectuale care în ziua alegrilor se aflau în instituțiile psihiatrice din țară 2275 aveau dreptul de vot. Dintre acestea au votat 650. Vanu Jereghi, director la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că faptul aflării unei persoane într-o instituție nu înseamnă neapărat că ea are probleme mintale grave. Unele persoane se află acolo pentru că statul, cu mulți ani în urmă, nu a avut unde să le plaseze și le-a plasat acolo.
7 noiembrie: Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova pledează pentru măsuri suplimentare care să garanteze dreptul la vot în toate instituțiile medicale și cele de plasament, inclusiv cele de psihiatrie. Într-o conferință de presă la IPN, directorul IDOM, Vanu Jereghi, a dat exemplul mai multor instituții unde persoanele internate nu au putut vota.
8 noiembrie: Rezultatele Partidului Acțiune și Solidaritate în marile orașe ale țării și în regiunea de Nord reprezintă un semi-eșec al guvernării. O spune directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea. În același context, directorul IMAS, Doru Petruți, spune că rezultatele alegerilor locale au demonstrat o erodare a imaginii PAS, care a pierdut cel puțin 20% din votanți comparativ cu alegerile parlamentare din 2021.
8 noiembrie: Trebuie să ne alarmeze faptul că fenomenul „Orhei” se multiplică, iar divizarea forțelor proeuropene nu face decât să ajute gruparea „Șor” să avanseze. O spune primarul ales al orașului Leova, Alexandru Bujorean. Potrivit edilului, pentru a împiedica extinderea fenomenului „Șor” la nivelul întregii țări, autoritățile nu trebuie să lupte doar cu fluxul de bani, ci să excludă posibilitatea ca exponenții acestor formațiuni să se mai regrupeze.
8 noiembrie: Candidata independentă la funcția de primar al municipiului Bălți, Arina Corșicova, a fost exclusă din cursa electorală. Svetlana Colesnic, președinta Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți, spune că în urma examinării contestațiilor depuse de contracandidați, s-a constatat că Arina Corșicova nu are dreptul să candideze pentru că este administrator al postului TELESISTEM TV și urma să depună declarații cu privire la cheltuieli, lucru pe care nu l-a făcut. Sunt și alte motive invocate și toate sunt obiective, a spus președinta Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți.
8 noiembrie: Deputata Marina Tauber susține că decizia de a o exclude pe candidata independentă Arina Corșicova este una rușinoasă. Aceasta a acuzat conducerea Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți de incompetență, menționând că hotărârea va fi contestată pe toate căile legale.
8 noiembrie: Cei 1 086 de consilieri raionali și municipali aleși pe 5 noiembrie reprezintă 21 de formațiuni politice și 16 candidați independenți. O analiză a portalului alegeri.md arată că cele mai multe mandate le-a obținut Partidul Acțiune și Solidaritate – 357 și Partidul Socialiștilor – 256 de mandate. Din 34 de consilii raionale și municipale, în șapte va exista o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. PAS va deține majoritatea în patru consilii locale: Călărași, Criuleni, Ialoveni și Strășeni, iar PSRM – în trei: Briceni, Dondușeni și Ocnița.
8 noiembrie: Majoritatea din cele 10 posturi TV monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent au oferit acces relativ egal candidaților în alegeri, care în mare parte au fost reflectați corect și echidistant. Totodată, mai multe posturi au reflectat pe larg activitatea reprezentanților autorităților publice centrale, de regulă în context pozitiv. Candidații Partidului Acțiune și Solidaritatea au beneficiat de transferul de imagine pozitivă din știrile despre autoritățile publice centrale difuzate de majoritatea posturilor, fiind în același timp defavorizați de două posturi, tot prin transfer de imagine negativă. Constatările se regăsesc în cel de-al treilea raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală pentru alegerile locale generale, care se referă la perioada 24 octombrie-4 noiembrie.
8 noiembrie: Centrul pentru Jurnalism Independent le recomandă instituțiilor mass-media să informeze corect, imparțial și echidistant alegătorii. De asemenea, le recomandă să asigure pluralismul și diversitatea de opinie, prin includerea în știri a mai multor perspective cu privire la subiectul reflectat. Recomandările vin în contextul prezentării celui de-al treilea raport de monitorizare a 10 posturi TV în perioada 24 octombrie-4 noiembrie.
8 noiembrie: Cadrul legal național trebuie să fie susținut de măsuri concrete și mecanisme de implementare a lor la nivel local, astfel poate fi impulsionată participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale. Este una dintre opiniile exprimate în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale”.
8 noiembrie: Numărul femeilor în politică și în funcții decizionale a crescut brusc, dar în paralel au început să se înrăutățească percepțiile societății față de femeile în funcții de conducere. Este una dintre opiniile exprimate de către Alina Andronache, expertă în politici de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale”.
8 noiembrie: Pentru a facilita accesul femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale, autoritățile an de an încearcă să adopte noi programe naționale. Incluziunea și diversitatea sunt deziderate care pot fi realizate doar prin implementarea acestor programe. Este una dintre declarațiile făcute de către șefa Direcției politici publice și legislație, Oficiul Avocatului Poporului, Svetlana Rusu în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale”.
8 noiembrie: Discursul de ură este una dintre barierele de care se ciocnesc persoanele cu nevoi speciale și reprezentanții minorităților etnice în procesele electorale. Este una dintre constatările făcute de către Cornelia Ursu, coordonatoare programe instruiri, Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale”.
8 noiembrie: Provocările cu care se ciocnesc persoanele cu nevoi speciale în procesele electorale sunt multe și destul de specifice. Accesibilitate redusă la informațiile difuzate de mass-media sau de partidele politice, accesibilitate redusă în secțiile de vot, în instituțiile administrației publice locale sunt doar câteva dintre ele. O spune directorul executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale”.
9 noiembrie: Pe 19 noiembrie, în 273 de localități din țară se va desfășura turul II al alegerilor locale generale, potrivit Comisiei Electorale Centrale. În aceste localități în primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.
9 noiembrie: În comuna Cealîc din raionul Taraclia și în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia se vor desfășura alegeri parțiale pe 3 martie 2024. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală. În aceste localități, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie, a fost înregistrat câte un singur concurent electoral pentru funcția de primar sau cea de consilier local, desemnați de doar de Partidul „Șansă”. Prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, a fost dispusă anularea înregistrării candidaților desemnați de către acest partid politic.
9 noiembrie: Partidul Socialiștilor condamnă excluderea Arinei Corșicova din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți, dar nu-și va retrage propriul candidat, pe Maxim Moroșan, care accede în turul doi de scrutin în urma acestei excluderi. Secretarul executiv al formațiunii, Igor Dodon, a declarat la un briefing de presă că socialiștii vor lupta pentru a învinge și „a întoarce orașul locuitorilor municipiului Bălți”.
10 noiembrie: Anul 2025 va fi anul reformatării puterii politice din Republica Moldova, iar alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost un prim pas în acest sens. O spune comentatorul politic Ion Tăbîrță potrivit căruia partidele politice vor folosi retorica geopolitică la scrutinul din 2025, fapt sesizabil de pe acum. Potrivit analistului politic, rezultatele obținute în consiliile raionale și municipale arată că partidul de guvernare nu va mai reuși să obțină majoritatea în următorul Parlament, alegerile pentru care vor avea loc în anul 2025.
10 noiembrie: Uniunea Europeană își dorește de la Republica Moldova schimbări radicale în justiție, însă instrumentele permise sunt prea blânde pentru a face față sistemului. O spune directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, potrivit căruia, pe de o parte, acțiunile dure nu sunt bine privite la Bruxelles, pe de altă parte, în lipsa unor măsuri radicale, justiția nu se va reforma. În același context, reprezentanții guvernării spun că atunci când există atentate la securitatea statului, autoritățile folosesc metode mai dure prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, însă acțiunile sunt explicate partenerilor externi.
10 noiembrie: Toți cei care nu respectă legile trebuie să fie abordați prin căi obișnuite, ca să existe posibilitatea de a le ataca. Este reacția șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova la decizia autorităților de a retrage din cursa electorală toți candidații Partidului „Șansa”. Janis Mazeiks spune că, pe viitor, trebuie să existe soluții previzibile în astfel de cazuri și să nu se recurgă la deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale. În același context, ambasadorul Uniunii Europene spune că există prea puține informații oferite de autorități pentru a da o apreciere deciziei CSE de a suspenda licența de emisie pentru alte șase posturi TV.
10 noiembrie: În Republica Moldova a trecut primul tur al alegerilor locale, în care partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost înfrânt în mai multe dintre competiții la toate nivelurile la care s-a desfășurat scrutinul. Chiar dacă liderii partidului s-au grăbit să declare că PAS a câștigat alegerile în țară - în 19 raioane situându-se pe primul loc și promovând peste 240 de primari din primul tur în toată republica, la o analiză mai atentă a situației realitatea nu pare a fi atât de roz. Tot așa cum par ușor exagerate aprecierile despre rezultatele primului tur al alegerilor locale ca o dovadă categorică a victoriei cursului european – precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.
11 noiembrie: Înaintarea tardivă a candidatului PAS la funcția de primar al Chișinăului și lipsa unor dezbateri autentice au influențat victoria lui Ion Ceban. O spune fostul candidat PAS la șefia Capitalei, Lilian Carp, potrivit căruia Codul Electoral trebuie modificat astfel încât să fie introdusă obligativitatea ca toți candidații sau reprezentanții lor să participe la dezbateri electorale. În același context, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, pune victoria lui Ion Ceban pe seama incapacității forțelor de dreapta de a identifica un candidat comun.
13 noiembrie: „De aceea, în circumstanțele menționate, în calitate de lider al Comitetului organizațional și al viitoarelor proteste, Ion Chicu are nevoie de un succes răsunător pentru a fi acreditat în calitate de prezidențiabil cu șanse de a învinge. Altminteri aburul din cazanul fierberii protestatare riscă să se risipească în sirena locomotivei revoluționare...” – precizează Victor Pelin într-un Op-Ed.
13 noiembrie: 828 de mii de buletine de vot sunt tipărite pentru turul II al alegerilor locale, care va avea loc pe 19 noiembrie în 273 de localități, inclusiv în municipiul Bălți. De asemenea, pentru alegerile repetate din cele 8 localități se tipăresc 23 de mii de buletine de vot.
13 noiembrie: Candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Maxim Moroșan, l-a invitat pe liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, să participe vineri, 17 noiembrie, într-o dezbatere publică la 18.00, în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.
13 noiembrie: Candidatul Partidului Politic Partidul Nostru la funcția de primar al municipiului Bălți, Alexandr Petkov, i-a lansat repetat invitația la dezbateri contracandidatului său de la Partidului Socialiștilor, Maxim Moroșan. Potrivit lui Petkov, dezbaterile trebuie să devină o luptă de idei corectă și competitivă, iar bălțenii vor putea aprecia candidații după justa lor valoare.
15 noiembrie: Alegerile locale din Moldova nu au atras de obicei atenția internațională, dar războiul rusesc din Ucraina, obținerea statutului de candidat la UE și eforturile Rusiei de destabilizare a țării au dat subiectului un context geopolitic, confirmat de prezența a aproximativ 1,500 observatori naționali și internaționali. Misiunea colectivă de monitorizare care cuprinde Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Congresul Autorităților Locale și Regionale (Congresul) și Parlamentul European (PE) a stabilit: cadrul legal existent în Moldova oferă un fundament adecvat pentru desfășurarea alegerilor democratice. Dar rezultatele alegerilor locale actuale indică progresul în implementarea reformelor? – menționează într-un Op-Ed Dorina Baltag.
15 noiembrie: Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe mandate de primari aleși pe țară – 225 de primari. Pe locul secund după numărul primarilor aleși este Partidul Socialiștilor cu 99 de primari – arată o analiză a Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, publicată pe alegeri.md.
15 noiembrie: Alegerile din 5 noiembrie s-au desfășurat în mod democratic, dar și cu multe elemente de noutate. Acestea țin atât de noile condiții de desfășurare a alegerilor, noul cod electoral, cât și de felul cum concurenții electorali au ales să convingă alegătorii să-și dea votul, nu întotdeauna pe căi absolut legale. De această părere sunt invitații dezbaterii publice cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local”, organizată de IPN.
15 noiembrie: Alegerile locale din 5 noiembrie denotă necesitatea organizării unor discuții serioase în ceea ce privește coruperea politică, responsabilitatea partidelor, precum și cea a alegătorului, dar și eficiența instituțiilor de control. O opinie în acest sens a fost exprimată de către Angela Colațchi, conferențiar universitar la Catedra Științe politice și administrative de la USM, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local”, organizată de IPN.
15 noiembrie: Alegerile locale din 5 noiembrie s-au desfășurat în condiții noi, care i-au pus în dificultate pe unii concurenții electorali. Deși este prematur să fie identificate noi tendințe privind specificul încălcărilor la nivel local, inclusiv din punctul de vedere al coruperii electorale, totuși, utilizarea resurselor administrative rămâne în topul listei de nereguli admise. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Bucătaru, șeful echipei de analiză, Asociația Promo-LEX, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local”, organizată de IPN.
15 noiembrie: Fiecare scrutin este o nouă hârtie de turnesol pentru societate. Percepția electoratului actual față de corupție este influențată și de modul cum sunt soluționate cazurile din corupția mare. O declarație în acest sens a fost făcută de primarul reales al orașului Leova, Alexandru Bujorean, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local”, organizată de IPN.
17 noiembrie: Duminică, 19 noiembrie, atunci când în Republica Moldova va avea loc turul doi al alegerilor locale generale, la urne sunt așteptați 830 de mii de alegători. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, spune că pentru turul doi de scrutin buletinele cu numele candidaților vor fi mult mai mici, fapt ce va facilita atât procesul de vot, cât și procesul de totalizare a rezultatelor. În opt localități din Republica Moldova vor fi organizate alegeri repetate, adică cetățenii își vor alege și primarii și consilierii, întrucât în primul tur scrutinul a fost invalidat din cauza prezenței reduse la urne.
17 noiembrie: Degeaba se supără liderul PAC-CC pe segmentele largi ale alegătorilor. Cei tineri, talentați și ambițioși pleacă peste hotare să-și aranjeze viață, să facă studii și carieră etc. Printre cei rămași în țară, mulți au fost educați în perioada sovietică și sunt marcați de reflexele pe care le-au însușit atunci. Pentru aceștia din urmă a gândi critic e o povoară, lucru anticipat de predecesorul iluminismului – Erasmus. Homo sovieticus a fost deprins că decizii poate lua doar nomenklatura și forța conducătoare și directoare a societății sovietice – partidul comunist. Într-o societate deficitară, în care a trăit homo sovieticus, culmea fericirii era să obții ceva “на шару”, adică pe gratis sau din milă. Acest reflex a ieșit la iveală în experimentul legislatorului antic Licurg – menționează într-un Op-Ed Victor Pelin.
17 noiembrie: Misiunea de observare Promo-LEX constată în continuare utilizarea abuzivă a resurselor administrative. În raportul pentru perioada 8-16 noiembrie, sunt menționate cel puțin 19 cazuri de acest gen, în care a fost implicată inclusiv președinta țării, prim-ministrul, dar alți funcționari publici. Experții Promo-LEX atenționează că prin utilizarea abuzivă a resurselor administrative nu se asigură condiții egale pentru toți concurenții electorali. În opinia lor, funcționarilor publici trebuie să le fie interzis să desfășoare activități de campanie electorală în calitatea lor oficială.
19 noiembrie: În 273 de localități astăzi este organizat turul II al alegerilor locale, acolo unde în primul tur niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. În alte opt localități din țară, unde alegerile din 5 noiembrie au fost declarate nevalabile, astăzi are loc votarea repetată.
19 noiembrie: Pentru turul II de scrutin al alegerilor locale, organizat în 273 de localități, au fost deschise 609 secții de votare, la urne fiind așteptați peste 839 de mii de alegători. De asemenea, pentru alegerile repetate, care se desfășoară în opt localități, au fost deschise 11 secții de votare, iar numărul de votanți care sunt așteptați este de peste 12 mii. Toate secțiile votare și-au început activitatea la ora 07.00. În două localități s-a întrerupt curentul electric pentru circa 20 de minute, dar situația a fost remediată. Datele au fost prezentate duminică dimineața de către reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.
19 noiembrie: Premierul Dorin Recean susține că este foarte important ca astăzi fiecare să iasă la vot pentru a-și face alegerea în cel de-al doilea tur al alegerilor locale. „Am votat azi, ca și data trecută, ca orășelul Codru să fie o localitate confortabilă pentru cetățeni, de la copiii mici până la tineri, familii, dar și cei care sunt în vârstă”, a declarat premierul după exercitarea dreptului la vot.
19 noiembrie: Observatorii asociației Promo-LEX au raportat, până la ora 10.00, mai bine de 20 de incidente în procesul electoral. Șase secții de votare au fost deschise cu o întârziere nesemnificativă de până la 10 minute. În patru cazuri în care camerele video nu a fost pornite de la deschiderea secțiilor de votare, iar într-un șir de secții nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea imnului de stat și afișarea drapelului de stat – prevederi noi ale Codului Electoral. Au mai fost raportate cazuri de publicitate electorală, neasigurarea secretului votului, dar și prezența persoanelor neautorizate în incinta sau preajma secțiilor de votare.
19 noiembrie: „Azi se aleg primarii în peste 270 de sate și orașe din Moldova. Îi îndemn pe toți cetățenii să meargă la vot și să decidă ei cine le va conduce localitatea”. Cu aceste îndemn a venit președinta Maia Sandu, îndemnând oamenii să decidă liber cum vor să fie localitatea lor.
19 noiembrie: Aproape 126 de mii de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot până la ora 12.00. Cifra reprezintă 14,79 % din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.
19 noiembrie: Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al municipiului Bălți, Maxim Moroșan, a votat pentru integritatea municipiului Bălți, dar și pentru un viitor bun și corect al orașului. După exercitarea dreptului la vot, concurentul electoral a declarat că viitorul primar, în primul rând, trebuie să facă o inventariere și un audit în tot ceea ce ține de municipiu. La fel, trebuie să-și planifice prioritățile pentru o jumătate de an înainte.
19 noiembrie: Votarea decurge în regim obișnuit, fără incidente semnificative sau care să influențeze desfășurarea scrutinului, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă. Președinta CEC a remarcat că sistemul informațional „Alegeri” funcționează și toți alegătorii sunt trecuți prin acest sistem. Au fost fixate câteva situații la începutul zilei, când operatorii au avut dificultatea de a se conecta la internet, dar acestea au fost depășite. Nu poate fi vorba despre de deficiențe ale sistemului, cum s-a vehiculat.
19 noiembrie: Candidatul Partidului Politic Partidul Nostru la funcția de primar al municipiului Bălți, Alexandr Petkov, îi îndeamnă pe locuitorii orașului să nu stea acasă, să iasă la vot. „Astăzi, pe 19 noiembrie, fără exagerare, se decide soarta Bălțiului”, a spus Alexandr Petkov, într-o adresare video.
19 noiembrie: Peste 16% alegători și-au exercitat dreptul la vot în municipiul Bălți până la ora 15.00. Pentru validarea alegerilor la urne trebuie să vină cel puțin 1/5 din numărul alegătorilor înscriși pe liste.
19 noiembrie: Misiunea de observare Promo-LEX a recepționat și a procesat 62 de incidente până la ora 15.00. În 11 cazuri a fost încălcat secretul votului, în 9 cazuri s-a înregistrat prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m. În 5 cazuri a fost întrerupt procesul de filmare a operațiunilor electorale, iar în două cazuri s-au constatat deficiențe în listele electorale, precum discrepanțe dintre adrese, alegători decedați sau semnături în locul altor persoane.
19 noiembrie: Peste 20 de mii de alegători din municipiul Bălți au votat deja în cadrul alegerilor locale generale. Numărul reprezintă 20% din alegătorii înscriși pe listele electorale, fapt ce înseamnă că s-a atins pragul de validare a scrutinului.
19 noiembrie: După prelucrarea tuturor celor 60 de procese-verbale, Alexandr Petkov este pe primul loc în turul II al alegerilor pentru primarul municipiului Bălți. Potrivit datelor preliminare, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru a obținut 59,63% sufragii, iar Maxim Moroșan, care a candidat din partea Partidului Socialiștilor, 40,37%.
19 noiembrie: Peste 20 de mii de alegători din municipiul Bălți au votat deja în cadrul alegerilor locale generale. Numărul reprezintă 20% din alegătorii înscriși pe listele electorale, fapt ce înseamnă că s-a atins pragul de validare a scrutinului. Pragul de validare la Bălți a fost atins în jurul orei 16.35.
19 noiembrie: După prelucrarea tuturor celor 60 de procese-verbale, Alexandr Petkov este pe primul loc în turul II al alegerilor pentru primarul municipiului Bălți. Potrivit datelor preliminare, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru a obținut 59,63% sufragii, iar Maxim Moroșan, care a candidat din partea Partidului Socialiștilor, 40,37%.
19 noiembrie: La scrutinul din 19 noiembrie au participat peste 314 mii de alegători, ceea ce înseamnă o prezență la urne de peste 36,7% din numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în listele electorale. În toate cele 273 de localități unde a avut loc turul II de scrutin rata de validare a alegerilor a fost depășită. Prin urmare, nu sunt localități unde alegerile să fie declarate nevalabile, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă.
20 noiembrie: Vitalie Vrabie a fost ales în turul II al alegerilor locale în calitate de primar al municipiului Ungheni. Vrabie, care a candidat independent, a obținut 57,58% din voturi.
20 noiembrie: În urma turului II al alegerilor locale în opt suburbii ale municipiului Chișinău, câte două fotolii de primar au fost obținute de către Partidul Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate. Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Socialiștilor și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr au câștigat alegerile în câte o localitate, iar într-o suburbie a fost ales candidatul independent.
20 noiembrie: La cârma Primăriei municipiului Comrat rămâne Serghei Anastasov, candidat independent. În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale, el a obținut 58,52% din voturile alegătorilor. Potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, contracandidatul său, fostul deputat, Nicolai Dudoglo, a obținut 41,48% din voturi.
20 noiembrie: Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Gheorghe Agheorghiesei, a fost ales în calitate de primar al comunei Vărzărești din raionul Nisporeni. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Gheorghe Agheorghiesei de la PAS a acumulat în turul II al alegerilor 52,81% din voturile alegătorilor. Contracandidatul său, Constantin Ungureanu, care a mers în cursă independent, a reușit să acumuleze 47,19% din sufragii.
20 noiembrie: În turul doi al alegerilor locale generale, observatorii Promo-LEX au raportat 126 de incidente pe parcursul votării, în ziua organizării celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor locale generale. Cele mai frecvente tipuri de incidente s-au referit la prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare, fiind înregistrate 31 cazuri, precum și fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului, fiind înregistrate 25 de cazuri.
20 noiembrie: „Al doilea tur de scrutin a fost, în general, bine gestionat la toate nivelurile de către administrația electorală, inclusiv în ziua alegerilor, iar deficiențele procedurale minore nu au afectat negativ alegerile. Cu toate acestea, utilizarea abuzivă a resurselor administrative a afectat campania, iar raportarea și supravegherea finanțării campaniilor rămân a fi îmbunătățite. Persistența interferențelor terțelor părți în alegeri și utilizarea tacticilor de dezinformare în timpul celui de-al doilea tur de scrutin rămân un motiv de îngrijorare semnificativă”. Declarația îi aparține lui Dritan Taulla, șef al Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO pentru Alegerile Locale din 2023 din Moldova, și a fost făcută într-o conferință de presă la IPN, la care a fost prezentată Declarația Constatărilor și Concluziilor Preliminare pentru runda a doua a alegerilor.
20 noiembrie: Cel mai tânăr primar ales în cadrul turul II al alegerilor locale are 23 de ani. El a câștigat alegerile în localitatea Albina din raionul Cimișlia. Cel mai vârstnic primar are 71 de ani și urmează să conducă comuna Bursuceni din raionul Sângerei. Într-o conferință de presă, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a declarat că cei mai mulți primari aleși duminica trecută – peste 100 – au vârsta cuprinsă între 41 și 55 de ani. 85 de primari aleși au vârstele cuprinse între 56 și 71 de ani, iar peste 70 de primari aleși au între 23 și 40 de ani.
20 noiembrie: În turul II al alegerilor locale, Partidul Acțiune și Solidaritate a câștigat cele mai multe primării – 66 la număr. Formațiunea este urmată de Partidul Socialiștilor care a obținut 41 de mandate de primar. Totodată, 32 de primari aleși au candidat independent. Datele au fost prezentate de către Comisia Electorală Centrală într-o conferință de presă.
20 noiembrie: Peste două săptămâni, în satul Aluatu din raionul Taraclia, unde duminică au avut loc alegeri repetate, va fi organizat al doilea tur de scrutin. Aceasta după ce niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a obținut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate.
20 noiembrie: Peste 192 de mii de lei au fost ridicați de la domiciliul unui reprezentant al Partidului politic „Șansă” în municipiul Bălți. Banii au fost găsiți în cadrul unor percheziții efectuate în dosarul penal pornit în luna august pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, dar și pentru spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.
20 noiembrie: Consiliul electoral al circumscripției electorale Căușeni a invalidat mandatul de primar al lui Anatolie Donțu, candidatul Platformei „DA”, învingător la alegerile din 5 noiembrie. Decizia este motivată prin faptul că Anatolie Donțu este privat de dreptul de a ocupa o funcție electivă pe o perioadă de trei ani.
22 noiembrie: Mandatul primarului general al municipiului Chișinău, obținut de liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a fost validat de către Consiliul electoral al circumscripției electorale Chișinău. În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul a confirmat rezultatele alegerilor locale din 5 noiembrie. Conform acestora, Ion Ceban a câștigat din primul tur de scrutin, acumulând 132 803 din voturi, ceea ce reprezintă 50,62% din numărul total de voturi.
22 noiembrie: Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, susține că cetățenii sunt descurajați pentru că până acum nimeni din actorii politici, cei din rândul judecătorilor sau al procurorilor nu a făcut pușcărie pentru infracțiuni de corupție. Potrivit ei, „cu modificarea legislației ai impresia că mergi în urma trenului sau alergi în urma trenului cu acest grup criminal organizat, de asta uneori este necesar să se intervină prin măsuri mai radicale și mai dure”. „Or, modificarea legislației e un proces de durată, iar în cazul acestui grup criminal organizat, uneori este necesar să intervii prin măsuri mai radicale și mai dure”.
22 noiembrie: Coaliția Civică Pentru Alegeri Libere și Corecte, care este constituită din circa 40 de organizații neguvernamentale, apreciază scrutinul din 5 și 19 noiembrie ca fiind parțial liber și corect. Concluzia a fost formulată în urma unei monitorizări, a precizat directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, membrul coaliției, într-o conferință de presă la IPN.
22 noiembrie: Percepțiile societății față de rolul femeilor în politică și procesul decizional s-au înrăutățit în 2023, cu un număr mai mare de respondenți care consideră că femeile nu au ce căuta în politică și că sunt mai puțin capabile să dețină funcții de conducere. A crescut și numărul persoanelor care cred că nu este nevoie de oameni cu dizabilități sau de etnie romă în consiliile raionale. Aceasta este o tendință foarte îngrijitoare, a spus Alina Andronache, specialistă în advocacy, lobby civic și comunicare, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Specialista consideră că ar trebui să fie organizate discuții complexe în acest sens, pentru că asta demonstrează că tot succesul din perspectiva legislativă în domeniul egalității de gen nu schimbă percepțiile societății.
23 noiembrie: „În consecință, nu este surprinzător faptul că Moldova primește cel mai mic punctaj (4,5) în evaluarea indicelui Observatorului Regional al Descentralizării privind participarea cetățenilor și receptivitatea administrației locale. Această evaluare cuprinde patru indicatori cheie: a) participarea cetățenilor, b) receptivitatea guvernului local, c) transparența administrației locale și d) responsabilitatea administrației locale... – menționează într-un Op-Ed Dorina Baltag.
23 noiembrie: Participarea tinerilor la scrutinele locale este foarte slabă, mai ales în comparație cu vârstnicii, care sunt cei mai disciplinați și au avut o participare la vot de 80% în cadrul alegerilor locale generale desfășurate pe 5 noiembrie. Motivele acestui fenomen sunt multiple, constată experții dezbaterii publice cu genericul: „Calitatea clasei politice și portretul alegătorului la nivel local”.
23 noiembrie: În ultimii ani, omul care votează nu o mai face cu inima, ci din raționament. În contextul ideii de europenizare, alegătorul rămâne în așteptarea unor aleși mult mai calitativi. Opinia îi aparține expertului în demografie, conferențiar universitar, Valeriu Sainsus, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul: „Calitatea clasei politice și portretul alegătorului la nivel local”.
23 noiembrie: Nivelul de cultură politică poate fi crescut pornind chiar de la o comunitate locală, dacă se întreprind măsuri concrete și în mod continuu în acest sens. Crearea consiliilor de tineri pe lângă administrația publică locală, discuțiile periodice cu oamenii din localitate despre atribuțiile primarului sau a consilierilor locali dau în timp roade și ajută la creșterea unei generații de alegători mai conștienții, mai documentați. O spune primarul comunei Țipala, Silviu Bivol, raionul Ialoveni, în cadrul dezbaterii publice cu genericul: „Calitatea clasei politice și portretul alegătorului la nivel local”.
23 noiembrie: În 15 ani, ponderea femeilor candidate pentru funcția de primară a sporit doar cu 7%. Numărul mic de femei candidate în alegerile locale din anul curent își găsește explicație în presiunea normelor sociale. Constatările se conțin în raportul de monitorizare a alegerilor din perspectiva de gen în funcție de primar/ă, prezentat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
23 noiembrie: Discursul politic în campania electorală pentru alegerile locale trebuie să fie construit având la bază subiectele specifice. Acest discurs politic nu s-a ridicat încă la nivelul așteptărilor oamenilor, concurenții pentru fotoliile de aleși locali trebuie să le vorbească oamenilor despre problemele reale ale localităților. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul dezbaterii publice cu genericul: „Calitatea clasei politice și portretul alegătorului la nivel local”.
23 noiembrie: După alegerile locale din noiembrie 2023, numărul femeilor alese în funcția de primară nu a crescut semnificativ, doar cu 2% față de scrutinul local din anul 2019, arată raportul de monitorizare a alegerilor din perspectiva de gen în funcție de primar/ă, prezentat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Experții CPD estimează că numărul femeilor primare va atinge ponderea de 30% abia în anul 2039.
29 noiembrie: Colaborarea dintre primar și consiliul local are specificul ei, acesta implică multă comunicare, dacă se dorește cu adevărat administrarea cu bună credință a treburilor publice în folosul comunității. Opinii în acest sens au fost exprimate de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public”, organizată de Agenția de presă IPN.
29 noiembrie: Interesul cetățeanului trebuie să fie pus în capul mesei atunci când se creează o colaborare la nivel local dintre primar și consiliu. Este opinia exprimată de către primarul satului Nimoreni, președintele Asociației Primarilor din raionul Ialoveni, Andrei Covali în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public”, organizată de Agenția de presă IPN.
29 noiembrie: Nu poate exista prea multă autonomie locală și putere de decizie atunci când bugetele sunt foarte mici. Cu toate acestea, grație proiectelor cu finanțare externă ar exista posibilitatea ca după aceste alegeri localitățile Republicii Moldova să aibă șansa de a se schimba la față. Pentru a face acest lucru este necesară o comunicare autentică și obiectivă dintre consiliu local și primar, dar și consolidarea eforturilor. O spune primarul comunei Brătuleni, raionul Nisporeni, Mariana Galea, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public”, organizată de Agenția de presă IPN.
29 noiembrie: Când nu există suficiente cadre în primărie pregătite pentru a face față proiectelor importante, soluția ar fi o colaborare cu mediul asociativ. Este una din modalitățile eficiente care au dat roade la Sireți, localitate din raionul Strășeni. Primarul acestei localități, Leonid Boaghi spune că atunci când vrei cu adevărat să atragi proiecte în localitate, trebuie să cauți toate căile posibile, nu te poți baza doar pe bugetul public. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public”, organizată de Agenția de presă IPN.
30 noiembrie: Președintele Parlamentului, prim-ministrul și președintele Republicii Moldova nu au încălcat legislația atunci când au mers la întruniri electorale. O spune șefa Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, potrivit căreia cei trei demnitari nu sunt obligați să-și suspende activitatea pe perioada campaniei electorale, dacă nu sunt concurenți electorali. De asemenea, potrivit Angelei Caraman, șeful statului, speaker-ul și premierul pot participa la întruniri electorale în afara orelor de muncă.
30 noiembrie: Aleșii locali au fost întotdeauna promotorii europenizării deoarece au simțit impactul direct al proiectelor care au îmbunătățit viața comunităților lor. De această părere sunt participanții la dezbaterea publică cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.
30 noiembrie: Aleșii locali au fost dintotdeauna printre principalii promotori ai europenizării, dar pentru ca la nivel național despre impactul proiectelor europene să se cunoască e nevoie de o mai bună comunicare de la nivel central. O declarație în acest sens a fost făcută de către directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.
30 noiembrie: Suportul comunității și finanțarea suficientă, fie că vine de la bugetul de stat sau din proiecte externe, sunt factorii principali ce pot susține o activitate eficientă a aleșilor locali care pe 5 noiembrie și-au obținut mandatul pentru următorii patru ani. O opinie în acest sens a fost exprimată de către Ion Galeru, primar al satului Sadaclia, raionul Basarabeasca în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.
30 noiembrie: Deși dezideratul de integrare europeană este obiectiv național, încă nu există un plan clar și înțeles la nivel local cum aceste obiectiv poate fi atins, ce rol au autoritățile locale. O opinie în acest sens a fost exprimată de către expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Stanislav Ghilețchi în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.
30 noiembrie: Localitățile din Republica Moldova au un potențial enorm să atingă un nivel european de dezvoltare, multe dintre ele deja au reușit acest lucru. O opinie în acest sens a fost exprimată de expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Viorel Chivriga în cadrul dezbaterii publică cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.
1 decembrie: Stabilirea unei culturi a încrederii și a colaborării între guvern și cetățeni este vitală, necesitând procese participative diverse și atractive. Pentru a acorda prioritate acțiunilor centrate pe cetățeni, este nevoie de investiții în inovații organizaționale, administrative și politice... – menționează într-un Op-Ed Dorina Baltag.
2 decembrie: În satul Aluatu din raionul Taraclia duminică are loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului localității. În localitate va fi deschisă o singură secție de votare, pe listele electorale de bază fiind incluși 770 de alegători. Comisia Electorală Centrală menționează că pentru mandatul de primar candidează concurenții electorali din partea Partidului Schimbării și Partidului Socialiștilor.
4 decembrie: În privința eventualelor coaliții pentru alegerile parlamentare trebuie să se aibă în vedere că acestea sunt excepțional de importante, de aceea alegătorii preferă să voteze util, adică pentru partidele cu cele mai mari șanse, pentru a nu dispersa votul. La parlamentare, coalizările sunt recomandabile și pentru evitarea pierderii voturilor din cauza utilizării sistemului electoral proporțional. Mai cu seamă că pragului electoral a rămas destul de ridicat – 5% pentru participarea individuală și 7% pentru blocurile electorale - menționează într-un Op-Ed Igor Boțan.
4 decembrie: Localnicii din satul Aluatu din raionul Taraclia nu au reușit să-și aleagă duminică primarul. La urne s-au prezentat doar 79 de votanți, aceasta reprezentând nici 11% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. În aceste condiții, în două săptămâni vor fi organizate alegeri repetate.