RETROSPECTIVA IPN „ALEGERI 2023”

RETROSPECTIVA lunii OCTOMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „ALEGERI 2023 ”

4 octombrie: Guvernarea va veni cu soluții legislative proporționale și mai aproape de recomandările Comisiei de la Veneția. Este declarația vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, după ce Curtea Constituțională a permis reprezentanților fostului partid Șor să participe la alegeri. Mihai Popșoi spune că Parlamentul va aproba de urgență soluții legislative care nu vor permite exponenților Kremlinului să destabilizeze situația în țară.

4 octombrie: Parlamentul urmează să se întrunească astăzi în ședință pentru a examina un proiect prin care Codul Electoral va fi completat cu criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales pentru membrii partidelor declarate neconstituționale. Mai exact, Comisia Electorală Centrală, în baza informațiilor de la organele de drept, va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali. Anunțul a fost făcut în această dimineață de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul hotărârii de ieri a Curții Constituționale.

4 octombrie: Oamenii legii au descins cu percheziții la membrii Partidului politic Șansă. Informația a fost confirmată pentru IPN de către Procuratura Anticorupție. Liderul Partidului politic Șansă, Alexei Lungu, a declarat într-o conferință de presă că la primele ore ale dimineții instituțiile de forță au descins la membrii și simpatizanții formațiunii în raioanele Dondușeni, Râșcani, Drochia, Florești și Chișinău.

4 octombrie: Oleg Burlacu, desemnat de către Partidul Liberal Democrat, a fost înregistrat în calitate de candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău.

4 octombrie: Parlamentul a votat în primă lectură modificări la Codul Electoral care prevăd individualizarea interdicțiilor de a participa în alegeri în cazul membrilor partidelor declarate neconstituționale. În proiect sunt menționate câteva criterii pentru introducerea persoanelor în lista de interdicție de a candida. Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat în plen că acest proiect vine în executarea hotărârii de marți a Curții Constituționale și, respectiv, în implementarea recomandărilor prezentate în acea hotărâre.

4 octombrie: Actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban, este favoritul alegerilor locale din acest an. Un sondaj iData arată că 43,3% din respondenții din municipiu sunt hotărâți să îl voteze la scrutinul din 5 noiembrie. Dacă se iau în calcul doar răspunsurile respondenților deciși, Ion Ceban ar câștiga alegerile cu 57,6% din voturi. Din totalul respondenților din municipiul Chișinău, pentru Lilian Carp ar vota 14,2%, pentru fostul viceprimar Victor Chironda - 6,9%, iar pentru Vasile Costiuc - 2,8%. Ceilalți candidați acumulează un scor de 1,5% și mai puțin. Totodată, 12% din respondenți sunt hotărâți să nu participe la alegeri. 8,8% nu știu deocamdată cu cine să voteze, iar 3,5% nu au răspuns.

4 octombrie: La câteva ore după ce modificările la Codul Electoral au fost aprobate în primă lectură, Parlamentul a votat proiectul și în lectură finală. Noile prevederi stipulează criteriile în baza cărora se va decide neadmiterea în cursa electorală a membrilor unui partid declarat neconstituțional. Este vorba despre persoanele bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic. Prevederile urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

5 octombrie: Legea nu trebuie să poarte caracter individual, ci să producă efecte generale. Declarația aparține ex-președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, potrivit căruia modificarea în grabă a Codului Electoral trebuie plasată în contextul bătăliei pe care o dă guvernarea cu exponenții ex-partidului Șor. Și expertul IPRE, Mihai Mogîldea, a criticat modul în care PAS a aprobat modificările la Codul Electoral, menționând că n-a fost respectată procedura parlamentară. De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că prin aplicarea interdicției de a candida pentru unii reprezentanți ai fostului partid Șor, guvernarea le asigură cetățenilor alegeri libere și corecte.

5 octombrie: Critici dure din partea reprezentanților opoziției extraparlamentare la adresa partidului de guvernare, după ce Curtea Constituțională a permis reprezentanților ex-partidului Șor să participe la alegeri. Potrivit opoziției extraparlamentare, situația putea fi evitată, dacă guvernarea s-ar fi adresat mai devreme la Curtea Constituțională pentru a cere verificarea constituționalității formațiunii. De cealaltă parte, reprezentanții PAS spun că ieri, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Electoral care indică expres cine sunt subiecții asupra cărora este aplicată interdicția de a candida la alegeri.

5 octombrie: Campania electorală pentru concurenții electorali înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie începe la 6 octombrie. Din aceasta zi, concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în condiții egale.

5 octombrie: Încă doi candidați la funcția de primar general al municipiului Chișinău au fost înregistrați în cursa electorală. Deciziile au fost emise de către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău. Președinta Consiliului, Viorica Gadîmba, a declarat că este vorba despre Vasile Bolea de la Partidul politic Renaștere și Roman Mihăeș de la Partidul Național Liberal.

5 octombrie: Comisia Electorală Centrală a întocmit o listă cu 102 persoane care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali la alegerile locale generale din 5 noiembrie sau care urmează să fie excluse din cursă în cazul în care au fost înregistrate deja. Lista a fost transmisă către consiliile electorale de circumscripție de nivelul I și II.

5 octombrie: Misiunea de Observare Promo-LEX constată tendințe îngrijorătoare care pot afecta organizarea și desfășurarea procesului electoral și rezultatele scrutinului local. Concluzia se conține în cel de-al doilea Raport al Misiunii de Observare a alegerilor din 5 noiembrie. Perioada de observare a evenimentelor cuprinse în raport este 5 septembrie – 3 octombrie.

5 octombrie: Oamenii legii au efectuat în data de 4 octombrie peste 70 de percheziții în mai multe localități din țară. Acțiunile vizează cauzele penale intentate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice. S-a constatat că în aceste scheme făptașii au renunțat la numerar și au pus în aplicare un nou mecanism pentru transmiterea banilor. Este vorba despre utilizarea cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale. Banii „murdari” sunt din străinătate, dar nu se precizează din ce țară.

6 octombrie: Vasile Costiuc candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Democrația Acasă, pe care îl conduce. S-a născut pe 25 mai 1981, în satul Sadaclia din raionul Basarabeasca. Este căsătorit, are un copil. În 2010 a fondat Mișcarea de tineret „Democrația Acasă”, care în 2011 s-a transformat în partid politic. În 2014 a creat fundația de caritate „Familia”, iar în 2017 a fondat asociația de băștinași „Sadaclia”. Pentru perioada 1 ianuarie 2002-31 decembrie 2022, împreună cu soția, declară venituri în valoare de peste 249 de mii de lei. Este vorba despre salariul soției în mărime de peste 147 de mii de lei și 102 mii de lei donații pe platforma Patreon.

6 octombrie: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova l-a desemnat pe bălțeanul Alexandru Gustoi în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul are 46 de ani și din 2005 este membru al partidului. Este absolvent al Institutului Baltic de Ecologie, Politică și Drept din Moldova, jurist de meserie. În perioada 2013-2015 a fost consilier municipal la Bălți din partea Partidului Comuniștilor. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, declară venituri de 281 de mii de lei. Suma include venitul obținut la locul de muncă de bază, cât și salariu de președinte al asociației coproprietarilor de condominiu.

6 octombrie: Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat de primar al capitalei, a fost înregistrat în cursa electorală. Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională urmează să fie pe locul 16 în buletinul de vot.

6 octombrie: Încă doi pretendenți aspiră la funcția de primar al municipiului Bălți. Este vorba despre Sergiu Popovici, de la partidul politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, care a depus dosarul pentru înregistrare, și candidatul independent Ion Ciobanu care a prezentat listele de subscripție completate.

6 octombrie: Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al capitalei, Adrian Albu, promite un oraș pe placul fiecărui cetățean: confortabil, verde, incluziv, dar și accesibil pentru fiecare vârstă. Deputatul s-a lansat în campania electorală la rotonda din Parcul Valea Morilor, alături de colegii din Parlament, dar și de conducerea formațiunii.

6 octombrie: Partidul Acțiune și Solidaritate s-a lansat în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. În cadrul evenimentului, care a avut loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formațiunea a anunțat că a înaintat peste 700 de candidați la funcția de primar, circa 1200 de candidați la funcția de consilier raional și peste 9 mii de candidați la funcția de consilier local.

7 octombrie: Ruslan Codreanu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Blocului electoral „Ruslan Codreanu”, constituit din Partidul politic „Puterea Oamenilor”, pe care îl conduce, dar și Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova, condus de ex-ministrul Valeriu Pleșca. Ruslan Codreanu s-a născut pe 15 octombrie 1980. A obținut diplomă de licență în Istoria și Economia Uniunii Europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România (1998-2002). De asemenea, a făcut un master executiv în managementul public la Hertie School of Governance din Berlin, Germania (2013-2014). În martie 2021 și-a creat Partidul Politic Puterea Oamenilor, iar în iulie participă la alegerile parlamentare anticipate. Formațiunea a obținut 1 613 voturi, ceea ce reprezintă 0,11%. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, împreună cu soția, Ruslan Codreanu declară venituri în valoare de peste 122 de mii de lei.

7 octombrie: Partidul Socialiștilor l-a desemnat pe bălțeanul Maxim Moroșan în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul are 34 de ani și, de un an, este liderul asociației obștești „Я Бельчанинˮ (Sunt Bălțean). Maxim Moroșan este căsătorit, tată a doi copii. A absolvit Academia financiar-industrială din Moscova, Federația Rusă, specialitatea jurist, și Academia prezidențială (РАНХиГС) din același oraș, specialitatea administrație municipală și de stat. Din 2010 până în 2020 a făcut afaceri în domeniul auto. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, declară venituri de 480 de mii de ruble și 420 de mii de ruble împreună cu soția, sursa venitului în ambele cazuri fiind societatea cu răspundere limitată  „МТЛ АВТО ЛИДЕР” în Federația Rusă.

7 octombrie: Buletinele de vot de la alegerile locale din 5 noiembrie se vor tipări pe hârtie opacă (mată) și se vor distinge după culoare. Modelele buletinelor au fost aprobat de către Comisia Electorală Centrală. Consiliile electorale de circumscripție de nivelurile întâi și al doilea vor aproba textele buletinelor de vot până pe 15 octombrie.

7 octombrie: Alegătorii din comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca, controlate de administrația separatistă de la Tiraspol, vor putea participa pe 5 noiembrie la alegerea consilierilor în Consiliul raional Căușeni. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit deciziei, alegătorii din aceste localități pot să-și exercite dreptul la vot și ei vor fi incluși în lista electorală suplimentară la prezentarea actului de identitate ce atestă domiciliul sau reședința temporară valabilă în localitatea corespunzătoare.

7 octombrie: 29 de candidați ar putea lupta pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Aceasta după ce în ultima zi de înregistrare în alegerile locale din 5 noiembrie, la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău au mai depus dosarele încă 7 pretendenți. Până acum, în calitate de candidați la funcția de primar al capitalei au fost înregistrate 19 persoane.

7 octombrie: Cel mult 16 candidați vor concura la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile din 5 noiembrie. În data de 6 octombrie, care a fost ultima zi de depunere a dosarelor, și-au prezentat actele la Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți patru pretendenți. Consiliul are la dispoziție șapte zile pentru a le verifica.

7 octombrie: Cel mult șapte candidați vor concura la funcția de primar al municipiului Cahul la alegerile din 5 noiembrie. Doi candidați au fost deja înregistrați, iar dosarele a cinci dintre pretendenți sunt în proces de examinare. Data limită de depunere a actelor pentru înscrierea în cursa electorală a fost 6 octombrie.
 
7 octombrie: Candidatul la funcția de primar al capitalei, Ruslan Codreanu, își dorește un oraș pentru oameni, cu o administrație și angajați ai Primăriei pentru oameni, un oraș în care oamenii să fie mai educați, mai creativi și mai sănătoși. Declarațiile au fost făcute în cadrul lansării în campania electorală.

9 octombrie: Constantin Butucel candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Acasă Construim Europa, care este condus de fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, cercetat penal în Republica Moldova. Constantin Butucel are 35 de ani, s-a născut la Chișinău. Este căsătorit și are doi copii. A absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea inginerie și management în construcția de mașini și transport. În 2014 a fondat în Olanda o companie privată în domeniul construcțiilor. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, declară venituri în valoare de 90 de mii de euro. Deține 50% cotă parte din două case de locuit.

9 octombrie: Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei l-a desemnat pe bălțeanul Aureliu Filipp, ex-viceprimar, în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul are 59 de ani și de la începutul acestui an face parte din echipa partidului. Aureliu Filipp este căsătorit. A absolvit Universitatea de Stat din Bălţi, specialitatea contabil-revizor, și Institutul Agricol din Chișinău, inginer mecanic. Studiile postuniversitare le-a făcut în Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova, specialitatea administrator al insolvabilității. A făcut studii de doctorat la Academia de Științe a Moldovei. Are mai mult de 10 articole în domeniul prelucrării materialelor. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, declară venitul de 256 de mii de lei, sursa venitului fiind Centrul de Business și Turism „CRICOVA - VIN” SA.

9 octombrie: „La 5 noiembrie vom vota în toată țara pentru Moldova europeană, care trebuie construită ca o casă cu copii în siguranță”, susține Victor Chironda, candidat al Partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar al municipiului Chișinău. În cadrul evenimentului de lansare în campania electorală, candidatul a mai spus că Europa înseamnă valori stabile, progres, civilizație, democrație, libertate și răsplată pentru valoare.

9 octombrie: Candidatul Partidului Social Democrat European pentru funcția de primar al capitalei, Vadim Brînzaniuc, își asumă angajamentul să aducă orașul Chișinău în față, precum și să-i ofere dezvoltarea și strălucirea pe care le merită. „Noi știm ce avem de făcut, noi știm cum trebuie să facem. Îmi doresc un Chișinău, al doilea oraș românesc ca mărime, dezvoltat și confortabil, așa cum sunt orașele din Uniunea Europeană”, a declarat candidatul în cadrul lansării în campania electorală.

9 octombrie: Municipiul Bălți este puterea industrială și locomotiva de dezvoltare a nordului Moldovei. Are experiențe inginerești și poate fi un partener de încredere pentru investitori. Este mesajul echipei Partidului Liberal Democrat care s-a lansat în alegeri la Bălți. „Bălți poate deveni un oraș modern și dezvoltat”, a spus candidatul formațiunii la funcția de primar, Sergiu Burlacu, la evenimentul electoral.

9 octombrie: Partidul politic „Noua Opțiune Istorică” va fi reprezentat în cursa electorală pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău de către Ruslan Popa. Potrivit lui, cea mai mare problemă a orașului o reprezintă ambuteiajele, iar el are soluții rapide pentru a scăpa de ele. Una dintre propuneri este introducerea parcării cu plată în centrul capitalei.

9 octombrie: Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălți a înregistrat alți patru candidați la funcția de primar de Bălți la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Este vorba despre Victoria Șapa, de la partidul politic „Șansă”, Alexandr Nesterovschi, de la partidul politic „Renaștere”, și candidații independenți Arina Corșicova și Marina Cravcenco.

9 octombrie: Echipa Partidului Socialiștilor va stopa degradarea în orașul Bălți și îi va întoarce gloria de altădată. O spune Maxim Moroșan, candidatul formațiunii la funcția de primar. Candidatul a comunicat că actualmente orașul moare și îi este greu să vadă această imagine, precizând că doar echipa socialiștilor din Bălți poate să-și asume responsabilitatea și să oprească haosul care se întâmplă în oraș. „Pe 5 noiembrie vom întoarce orașul bălțenilor. Împreună suntem puternici”, a spus candidatul la evenimentul dedicat lansării campaniei electorale a PSRM în municipiul Bălți.

9 octombrie: Unsprezece candidați vor concura pentru funcția de primar al orașului Ungheni. Zece dintre ei sunt înaintați de partide, iar un candidat participă independent. Vasile Țurcanu, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Ungheni, a menționat că toate persoanele care și-au manifestat intenția de a concura pentru funcția de primar de Ungheni au fost înregistrate și pot să-și desfășoare campania electorală.

10 octombrie: Ion Ștefăniță candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Mișcarea Respect Moldova, partid creat de fostul deputat al Partidului Democrat Eugeniu Nichiforciuc. Ion Ștefăniță s-a născut pe 3 martie 1980, în orașul Leova. Este căsătorit și are 2 copii. În perioada anilor 1998-2002 a studiat la Facultatea de istorie și etnopedagogie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În 2003-2004 a urmat masteratul la aceeași facultate. Începând cu anul 2009, a fost numit director general interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, funcție deținută timp de 12 ani. Din decembrie 2021și până în prezent exercită funcția de șef al Secției energie durabilă, investiții și inovații la Direcția generală locativ-comunală și amenajare a Consiliului municipal Chișinău. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, declară un salariu în mărime de peste 136 de mii de lei de la DGLCA, salariu de peste 16 mii de lei de la întreprinderea municipală „Chișinăuproiect”, dar și salariu 38 722 de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

10 octombrie: Cristina Vulpe de la Partidul politic „Șansă” a fost înregistrată în calitate de candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău. Astfel, până acum în cursa pentru șefia capitalei au fost înregistrați 20 de candidați.


10 octombrie: O soluție pentru a scăpa de ambuteiajele din Chișinău ar fi construcția unei centuri în jurul orașului, astfel încât oamenii să se poată deplasa dintr-un sector în altul ocolind centrul capitalei. Propunerea vine de la candidatul Partidului Socialiștilor la șefia capitalei, Adrian Albu.

10 octombrie: Încă doi candidați pentru funcția de primar de Bălți au fost înregistrați de Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălţi. Este vorba despre Alexandr Petkov, de la partidul politic „Partidul Nostru”, și Anastasia Svetlicinîi, de la partidul politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Informația a fost confirmată către Svetlana Colesnic, președinta Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți.

10 octombrie: Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată acțiunea în control normativ depusă de Marina Tauber către Comisia pentru Situații Excepționale privind anularea dispoziției CSE din 4 octombrie. Prin acea dispoziție, au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie.

10 octombrie: Urmare a unei invitații speciale din partea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova pentru observarea Alegerilor Locale din 5 noiembrie, Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a acreditat 4 membri ai Echipei de Bază și 4 Observatori pe Termen Lung, ca parte a Misiunii sale Internaționale de Observare a Alegerilor (MIOA).

10 octombrie: Alegerile din această toamnă sunt o etapă esențială în calea de aderare la Uniunea Europeană. O spune președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, într-un briefing de presă unde a prezentat angajamentele PAS pentru următorii ani. „Acum este de datoria fiecăruia dintre noi să ne asigurăm că schimbarea are loc în fiecare sat, în fiecare oraș, iar calea spre lumea liberă, civilizată și prosperă este definitivă și nimeni nu va reuși să ne întoarcă din drum”, a menționat președintele PAS.

10 octombrie: Candidatul la funcția de primar al capitalei Vasile Bolea, înaintat de Partidul politic „Renaștere”, consideră că spitalele municipale trebuie modernizate, iar personalul medical trebuie să primească compensații. Or, în opinia sa, efortul angajaților sistemului de sănătate nu este apreciat corespunzător.

11 octombrie: Deputata Diana Caraman candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidul Comuniștilor, condus de fostul președinte Vladimir Voronin. Diana Caraman s-a născut pe data de 3 februarie 1990. A studiat la Liceul teoretic „Dacia” din Chișinău, iar apoi la Liceul teoretic „Gaudeamus” din Chișinău. În perioada anilor 2009-2012 a făcut studii la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, fiind licențiată în științe economice. A urmat și masterul în științe economice, tot la ULIM. Este secretara Comitetului central al PCRM și prim-secretară a comitetului municipal PCRM. Pentru anul 2022 declară venituri în valoare de 243 338 de lei – salariu de deputat.

11 octombrie: Partidul Acasă Construim Europa l-a desemnat pe Ion Straciuc în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul este președinte al Organizației Teritoriale PACE din Bălți și secretar general pe zona Nord a partidului. Ion Straciuc s-a născut în anul 1981 în satul Rădoaia, raionul Sângerei. Locuiește la Bălți din 2004. A absolvit Universitatea Politehnica din Timișoara, a făcut studii de licență în drept la fostul Institut Nistrean de Economie și Drept din Bălți în perioada 2008-2012. Candidatul este unul din co-fondatorii PACE și membru al Biroului Permanent. Declară în ultimul an înaintea alegerilor locale venituri de 367 500 de lei, bani obținuți pentru prestare de servicii.

11 octombrie: Interdicția de a participa la alegeri pentru unii membri ai fostului Partid Șor a fost introdusă pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor locale generale. O spune vicepreședintele PAS, Doina Gherman, potrivit căreia autoritățile nu vor permite ca un grup de persoane care au comis acte de corupție electorală și finanțări ilicite să compromită scrutinul din 5 noiembrie. Potrivit vicepreședintelui partidului de guvernare, forțele pro-Kremlin din Republica Moldova încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova, iar autoritățile blochează aceste tentative cu toate metodele legale.

11 octombrie: Andrei Donică de la Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda” nu a fost admis în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău. Președinta Consiliului, Viorica Gadîmba, a precizat că la baza refuzului stă faptul că Andrei Donică a fost deja înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar al satului Condrița. Or, Codul Electoral spune clar că o persoană poate candida și la funcția de primar, și la funcția de consilier local, dar nu poate candida la aceste funcții în mai multe circumscripții electorale de același nivel.

11 octombrie: Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălți a înregistrat toți 15 candidați la funcția de primar de Bălți la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Ultimii au fost înregistrați Sergiu Popovici, de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Mark Tkaciuk, de la Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic, și Nicolai Grigorișin, de la Partidul Schimbării.

11 octombrie: Confortul urban este cel mai important lucru, el începe cu apartamentul sau casa în care locuiește fiecare, pe care o amenajează după propriul gust și posibilitate. O spune candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al capitalei, Lilian Carp. Potrivit lui, din acest motiv, unul dintre cele mai importante angajamente ale sale ține de confort. „Noi vom face un Chișinău cu mai multe curți sigure și confortabile – blocuri unde locatarii nu vor mai arunca banii pe geam pentru căldură”, a declarat Lilian Carp.

11 octombrie: Contextul electoral favorizează apariția diverselor tipuri de mesaje care promovează sau incită la ură, discriminare sau violență împotriva diferitor persoane sau grupuri. Motiv pentru care a apărut necesitatea de a adapta normele legale astfel ca acest tip de discurs să fie descurajat. Aceasta și alte modificări ale legislației electorale ce vizează scrutinul actual au făcut subiectul discuției dintre participanții la dezbaterea publică genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

11 octombrie: Noile reglementări privind sancționarea discursului de ură în campania electorală vin să asigure participanții la acest proces că nu vor fi ținta unor campanii denigratoare. Declarația a fost făcută de secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschii, în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

11 octombrie: Candidații sau concurenții electorali nu vor fi sancționați pentru ceea ce cred și spun în spațiul public, atât timp cât acea exprimare nu va încălca un drept al unei alte persoane sau al unui grup de persoane. Este declarația făcută de Irina Corobcenco, expertă în monitorizarea și combaterea discursului de ură, Promo-LEX, în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

11 octombrie: În cadrul campaniei electorale este important să se facă clar diferența dintre discursul de ură, incitarea la discriminare și libera exprimare. Oamenii legii sunt pregătiți, instruiți în acest sens, spune șeful adjunct al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Tudor Borș în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

11 octombrie: Cetățenii bine informați vor face mai puține încălcări, inclusiv ale legislației electorale. Dacă vor cunoaște ce presupune discursul de ură vor încerca să evite utilizarea lui sau vor ști să sesizeze un astfel de caz în spațiul public. În acest sens instruirea continuă este absolut necesară. Aceasta e una dintre opiniile exprimate de Viorica Calugher, formatoare la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

12 octombrie: Deputatul Lilian Carp candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Igor Grosu, actual președinte al Parlamentului. Lilian Carp este născut pe data de 12 octombrie 1978. Este căsătorit și are un copil. Între anii 1996-2001 a studiat la Facultatea de istorie și etnopedagogie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A urmat masterul în științe istorice, iar apoi – studii de doctorat. Din 2009 și până în 2014 a fost în funcția de șef al Cabinetului primarului general, Dorin Chirtoacă. Pentru anual 2022, Lilian Carp declară salariu de deputat în mărime de 247 621 de lei, dar și un salariu de 79 890 de lei de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

12 octombrie: Partidul „Renaștere” l-a desemnat pe deputatul Alexandr Nesterovschi în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Alexandr Nesterovschi s-a născut pe 11 ianuarie 1981 în satul Răuțel din raionul Fălești. În 2003 a absolvit fostul Institut Nistrean de Economie și Drept din Bălți, Facultatea de Drept. Alexandr Nesterovschi a avut trei mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Ultimul îl deține din 2021 și l-a obținut pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. În luna martie 2023, Nesterovschi a decis să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să iasă din rândurile PSRM. Începând cu iunie face parte din comitetul executiv al partidului „Renaștere”. Pe 21 septembrie, Nesterovschi a rămas fără imunitate parlamentară. În aceeași zi el a fost reținut, fiind învinuit de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Actualmente se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 197 634 de lei, sursa  fiind salariul de la Partidul Socialiștilor și Parlament. Candidatul a mai indicat ca sursă de venit compensație/indemnizație de la Parlament în valoare de 199 de mii de lei. Deține un apartament în valoare de 400 de mii de lei, dobândit în 2022, cu o suprafață de 44,40 metri pătrați.

12 octombrie: Constantin Butucel, care candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Acasă Construim Europa, promite să găsească cele mai bune soluții pentru a transforma capitala într-un oraș curat, sigur, modern și confortabil. Pentru aceasta, va prelua experiența din Olanda, țară în care se află de 12 ani și unde dezvoltă o afacere.

12 octombrie: Partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr face apel către partidele pro-europene pentru salvarea cursului european al Moldovei. Formațiunea se declară deschisă să colaboreze cu contracandidații săi din alegerile din 5 noiembrie „pentru găsirea unei formule mai bune, mai frumoase pentru chișinăuieni și pentru a nu dispersa votul politic pro-european”.

12 octombrie: Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată acțiunea înaintată de Marina Tauber împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr.2 care nu a admis înregistrarea ei la alegerile pentru funcția de primar. Hotărârea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile de la data adoptării.

12 octombrie: Primarul Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat, susține că, atât timp cât va fi la cârma capitalei, se va opune intenției autorităților centrale de a construi o gunoiște în apropierea comunei Stăuceni din municipiul Chișinău. Despre aceasta candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională a anunțat în cadrul unei conferințe de presă.

12 octombrie: Candidații Partidului Verde ecologist la funcțiile de primar și consilier al municipiului Chișinău nu acceptă mai departe criza ecologică a municipiului Chișinău. O spune candidatul la funcția de primar, Anatolie Prohnițchi. Potrivit lui, PVE este un partid curat, cu principii corecte și care pledează pentru corectitudine și respectarea legislației.

12 octombrie: Ultimii cinci pretendenți la funcția de primar de Cahul au fost înregistrați în cursa electorală de către Consiliul electoral al circumscripției electorale Cahul.

13 octombrie: Partidul Politic „Partidul Nostru” l-a desemnat pe Alexandr Petkov în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Alexandr Petkov este căsătorit, are doi copii, și este neafiliat politic. Candidatul s-a născut la 27 noiembrie 1972, în raionul Cantemir. A absolvit în 1994 – Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, ulterior Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Facultatea Științe Politice. A deținut calitatea de membru al Comitetului Central al PCRM până în anul 2014. În perioada anilor 2010-2014, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 640,70 euro, sursa venitului fiind corporația Google LLC și 154 483 de lei – salariul soției, sursa venitului fiind Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”. Are moștenire de 48 600 de euro și a mai indicat două donații în valoare totală de 115 961 de lei. Deputatul mai indică 80 000 de lei venit obținut din vinderea unui autoturism.

13 octombrie: Anatol Usatîi candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu. Anatol Usatîi s-a născut pe 21 iulie 1976 în satul Gura Camencii, raionul Florești. Este căsătorit și are doi copii. În anul 1998 a absolvit Universitatea Liberă Internațională, Facultatea economie. În perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020 a revenit la Ministerul Economiei și Infrastructurii în calitate de ministru și de secretar de stat. Din august 2023 este managerul proiectului „RLF-Moldova Railways Crisis Response” în cadrul întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”. Pentru perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2022, candidatul declară un salariu în mărime de 21 760 de lei de la asociația obștească Institutul de Dezvoltare Agricolă, pentru acordarea serviciilor de consultanță.

13 octombrie: Deputatul Vasile Bolea, care vrea să devină primar al municipiului Chișinău, promite că, dacă va ajunge în această funcție, va lansa un program amplu de construcții și reparații a infrastructurii municipiului. Într-un briefing de presă susținut pe fundalul unui șantier, candidatul Partidului „Renaștere” a declarat că este necesar un plan clar de dezvoltare urbană pentru Chișinău.

13 octombrie: Mai mult de jumătate din locuitorii municipiului Chișinău sau 65,7% din respondenții unui sondaj de opinie realizat de către CBS Research, la comanda WatchDog.MD, sunt absolut siguri că vor participa la alegerile locale din 5 noiembrie. 16,3% dintre intervievați au spus că probabil vor merge la alegeri. Puțin peste 8% au afirmat că sunt destul de siguri că vor participa.

13 octombrie: Începând cu data de 1 octombrie și până pe 5 noiembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent monitorizează comportamentul a zece posturi de televiziune în campania electorală. La fel, este monitorizat și accesul concurenților electorali în știrile din mass-media. Vineri a fost prezentat primul raport de monitorizare, care vizează perioada 1-11 noiembrie.

16 octombrie: Vadim Brînzaniuc candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Social Democrat European, condus de ex-ministrul agriculturii Ion Sula. În cadrul formațiunii, Brînzaniuc exercită funcția de vicepreședinte. S-a născut pe 30 octombrie 1982, în satul Larga, raionul Briceni. Este căsătorit și are doi copii. A absolvit Facultatea de jurnalism și științe ale comunicării, dar și Facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova. De asemenea, a urmat și Academia de Administrare Publică, precum și un master în administrare publică. În perioada anilor 2005-2010 a activat în calitate de specialist principal în cadrul Primăriei Chișinău, iar în perioada 2010-2019 a exercitat funcția de șef al Direcției relații publice a Primăriei. În 2019, pe când primar interimar era Ruslan Codreanu, Brînzaniuc a fost numit pretor ale sectorului Buiucani, funcție pe care a exercitat-o până în martie 2022. În perioada 2022-2023 a fost consilier al primarului în Primăria sectorului 4, municipiul București. Pentru perioada 1 ianurie-31 decembrie 2022, declară un salariu în mărime de 124 677 de lei de la Pretura sectorului Buiucani, dar și un salariu în mărime de 70 757 RON de la Primăria sectorului 4, municipiul București.

16 octombrie: „Suntem acea echipă care fără ezitare și fără compromisuri dubioase va sta în apărarea interesului public”, a declarat candidatul Partidului Schimbării la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ștefan Gligor. În cadrul lansării sale în campania electorală, liderul formațiunii a venit cu un șir de critici în adresa actualei administrații locale, dar și a altor candidați, îndemnând la unitate împotriva corupției și a populismului.

16 octombrie: Ion Bulgac candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, condus de fostul deputat Igor Munteanu. S-a născut pe 15 iunie 2000 în municipiul Chișinău. În 2019 a absolvit Liceul teoretic „Ion Creangă”. În perioada 2019-2023 a studiat la Facultatea de drept de la Universitate de Stat din Moldova. În prezent face masterat în finanțe publice și fiscalitate la Academia de Studii Economie din Moldova. Este unul dintre fondatorii partidului politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. Din ianuarie 2023 și până în prezent conduce organizația de tineret CUB Junior, iar din iunie este și vicepreședinte al partidului. Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, declară plăți salariale de la SRL „Faunus-Vladnic” în valoare de peste 109 mii de lei. La fel, declară venituri în mărime de 40 de mii de lei din activitate în bază de patentă de predare.

16 octombrie: Din16 octombrie și până pe 29 octombrie, alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale. O pot face atât în localurile secțiilor de votare, cât și online, accesând pagina web a Comisiei Electoarele Centrale. Potrivit legislației electorale, alegătorul se poate adresa la biroul electoral al secției de votare ce corespunde domiciliului sau reședinței sale pentru a solicita, în baza documentelor doveditoare, includerea sau excluderea din listă, corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine ori despre alți alegători.

16 octombrie: Primarul satului Zahoreni, raionul Orhei, Vasile Cojocaru, care candidează pentru un nou mandat, înaintat fiind de Partidul Socialiștilor, ar fi fost bătut de către fiul candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Efim Lupașco. Despre aceasta a anunțat deputatul socialist Grigore Novac, care precizează că colegul său a fost internat la terapie intensivă, cu leziuni corporale grave.

17 octombrie: Adrian Albu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Socialiștilor, al cărui secretar executiv este fostul președinte Igor Dodon. S-a născut pe 29 aprilie 1983 în municipiul Chișinău. Este căsătorit și are doi copii. În anul 2005 Adrian Albu a absolvit Facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, iar în 2007 a finalizat un master în dreptul economic, tot la USM. Pentru anul 2022, Adrian Albu declară un salariu de peste 178 de mii de lei primit de la Parlament. Soția sa declară un salariu de peste 118 mii de lei de la Solidarity Fund PL, dar și circa 700 de euro pentru activitatea de expertiză acordată pentru asociația obștească „Rețeaua de dezvoltare a comunităților rurale”. Candidatul a avut un venit în mărime de 8 800 de dolari obținut dintr-un contract de locațiune. La fel, a beneficiat de o indemnizație de peste 28 de mii de lei și de o compensație de peste 89 de mii de lei de la Parlament. Soția sa a ridicat indemnizații de peste 366 de mii de lei de la Casa Națională pentru Asigurări Sociale.

17 octombrie: Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău a finalizat procedura de examinare a dosarelor depuse de pretendenții la funcția de primar al municipiului Chișinău. În total, au fost înregistrați 27 de candidați. În total au fost depuse 30 de dosare. Dosarul lui Mihail Bagas a fost retras de către Partidul Liga Orașelor și Comunelor, iar Andrei Donică de la Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda” nu a fost admis în cursă electorală pentru că fost deja înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar al satului Condrița. De asemenea, nu a fost înregistrată Tatiana Gorea, care intenționa să candideze independent. Aceasta după ce Consiliul a nu a validat toate semnăturile colectate.

17 octombrie: Partidul Politic „Șansă” a desemnat-o pe Victoria Șapa în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Victoria Șapa s-a născut în Republica Moldova pe 2 decembrie 1986. În anul 2004 a început studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, și paralel a activat în calitate de antrenor de tenis. În 2007 și-a urmat părinții, emigrând în Canada împreună cu fiica. A activat în domeniul construcțiilor, urbanismului și investițiilor imobiliare. În 2023 a decis să devină parte a oamenilor care, potrivit ei, au posibilitatea să schimbe spre bine situația în Moldova. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidata declară venituri de 25 841 de dolari, sursa venitului fiind compania Remax.

17 octombrie: Consiliile electorale de circumscripție au înregistrat circa 60 de mii de candidați la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Pentru cele 898 de funcții de primar au fost înregistrați peste 3 900 de candidați, iar pentru cele 11 058 de mandate de consilier în consiliile locale – peste 56 de mii de persoane.

18 octombrie: Municipalitatea este responsabilă pe partea de infrastructură. Asta ar însemna drumuri, trotuare, parcări, semafoare, benzi dedicate, transport public – precizează primarul Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Mișcarea Alternativa Națională.

18 octombrie: Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, susține că dacă va deveni primar al capitalei, nu va mai permite construcția de noi blocuri în curți și pe terenuri sportive. În opinia sa, municipiul Chișinău are nevoie de o viziune de dezvoltare.

18 octombrie: Mihail Poleanschi candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Congresul Civic, fondat de foștii deputați comuniști Mark Tcaciuc și Iurie Muntean. Mihail Poleanschi s-a născut pe 20 mai 1980 în Chișinău. Este de meserie antropolog și  jurnalist. A activat în cadrul mai multor redacții. A fost deputat al Partidului Comuniștilor în legislaturile XV, XVII și XIX. A părăsit PCRM în anul 2014, fiind printre fondatorii Congresului Civic. În prezent este membru al Comitetului executiv al Partidului Congresul Civic și liderul organizației municipale a formațiunii. Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, declară în calitate de consilier politic la Partidul Congresul Civic un salariu de 5 505 lei.

18 octombrie: Candidatul Partidului politic „Renaștere” la funcția de primar al capitalei, Vasile Bolea, susține că bunăstarea cetățenilor din municipiu trebuie protejată. Pentru a realiza acest lucru, candidatul propune majorarea numărului de beneficiari de compensații. La fel, promite sprijin pentru profesioniștii din educație și sănătate.

18 octombrie: Formațiunea „Partidul Schimbării” l-a desemnat pe Nicolai Grigorișin în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul exercită mandatul de primar de Bălți pe care l-a câștigat la alegerile noi din decembrie 2021 cu 84,77% voturi. Nicolai Grigorișin s-a născut pe 5 septembrie 1971 în municipiul Bălți. În anul 1989 a absolvit Școala internat specializată militară din municipiul Chișinău. Din 1989 până în 1993 a învățat la Școala Militară Superioară de Logistică din Volsk. În perioada 1999 - 2000 a făcut studiile la Institutul de Educație Fizică, Turism și Sport din orașul Odesa. În 2015 a devenit membrul formațiunii „Partidul Nostru” și a fost în partid până în 2021. Timp de trei ani, până în 2018, a fost consilier municipal din partea „Partidului Nostru” în Consiliul municipal Bălți. În perioada 2018-2019 și 2019-2021 a ocupat funcția de viceprimar și primar interimar al municipiului Bălți. Începând cu 2021 și până în prezent este primar. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 231 911 de lei – salariu de la Primăria municipiului Bălți.

18 octombrie: Candidatul Partidului Social Democrat European pentru funcția de primar al capitalei, Vadim Brânzaniuc, dă asigurări că în următorii patru ani va implementa în Chișinău un plan amplu de regenerare urbană, care prevede reabilitarea întregului fond locativ din oraș. În total pentru acest proiect promite să aloce anual un miliard de lei din bugetul municipal.

18 octombrie: În 4 ani orașul Chișinău poate fi mult mai dezvoltat, mai curat și mai bogat, susține candidatul Partidului Liberal Democrat la funcția de primar al capitalei, Oleg Burlacu. Dacă ajunge primar, promite să construiască o uzină de procesare a deșeurilor solide, să procure autobuze și troleibuze, precum și să construiască 50 de mii de locuri de parcare.

19 octombrie: Victor Chironda candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, condus de fostul deputat Dinu Plîngău. Candidatul s-a născut pe 23 august 1989 la Chișinău. Primii ani de viață îi petrece în capitală, după care familia sa a trecut cu traiul în raionul Ștefan Vodă. A revenit capitală în anul 2008, la studii. A făcut istorie la Universitatea de Stat și administrare publică la Academia de Administrare Publică. Ulterior, între 2016-2018 a învățat urbanism și dezvoltare urbană modernă în Bruxelles, Copenhaga, Viena și Madrid în cadrul 4CITIES Euromaster în Studii Urbane. De-a lungul timpului a făcut parte din mai multe partide politice. Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, candidatul declarară un salariu în mărime de 219 mii de lei, primit de la asociația obștească „Centrul pentru Politici Europene”, unde exercită funcția de director executiv.

19 octombrie: Societatea civilă trebuie să monitorizeze atent alegerile, întrucât acesta este cel mai important exercițiu democratic în timpul căruia cetățeanul deține puterea. O spune directorul executiv Promo-Lex, entitate care monitorizează alegerile locale generale din 5 noiembrie. Potrivit lui Ion Manole, prosperitatea unei societăți depinde de educația și cultura politică a alegătorilor, iar societatea civilă trebuie să depună eforturi ca să crească gradul de informare a cetățenilor și să nu admită abuzuri și discursuri de ură din partea politicienilor.

19 octombrie: Partidul politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” l-a desemnat pe Sergiu Popovici în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Sergiu Popovici s-a născut la 23 septembrie 1957 în Cuhureștii de Sus, raionul Florești. A absolvit Școala polivalentă profesională (mecanic auto categoria 4), Colegiul Politehnic Bălți (tehnician-electrician) și a fost licențiat în economie la Institutul Nistrean de Economie și Drept din Bălți. Din 2006 până în 2011 a exercitat mandatul de consilier municipal la Bălți. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 66 de mii de lei, sursa fiind CNAS, și venitul soției de 70 de mii de lei de lei. Are1/3 cotă parte într-o locuință.

19 octombrie: Oleg Burlacu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Liberal Democrat, condus de fostul premier Vlad Filat. S-a năsut pe 12 mai 1977. Este din comuna Măcărești, raionul Ungheni. A absolvit școala din generală din localitate, iar apoi a urmat Colegiul Republican de Informatică și Drept din Chișinău. Între anii 1996-2000 a studiat la Facultatea de drept, la Universitatea București, iar între anii 2010-2011 urmează un master în științe penale la Universitatea „Titu Maiorescu” București. Din 2016 și până în prezent este doctorand în cadrul Universității de Stat din Moldova, la Facultatea de drept, Departament drept internațional și european. Din 2007 și până în prezent este avocat coordonator – SCPA Burlacu & Partenerii din România și avocat la Baroul București. Din 2022 și până în prezent –  consilier local în Consiliul Local Sector 5 București. Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie candidatul declară salarii în mărime de aproape 93 mii RON de la Sectorul 5 al municipiului București, bani primiți în calitate de viceprimar și consilier local.

19 octombrie: Campania electorală este marcată de utilizarea abuzivă a resurselor administrative și de implicarea funcționarilor în activitățile electorale. Constatarea este a Misiunii Promo-LEX de Observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie, care a prezentat cel de-al treilea său raport.

19 octombrie: Instanța a anulat decizia Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău prin care Andrei Donică, de la Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, nu a fost admis în cursa electorală pentru funcția de primar al capitalei. O hotărâre în acest sens a fost emisă astăzi de către Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

20 octombrie: Deosebit de relevante în acest sens vor fi rezultatele alegerilor la Chișinău, unde forțele pro-europene sunt răzlețite și chiar antagonizate. Este important ca războiul electoral fratricid al pro-europenilor, cel puțin să nu compromită perspectivele turului doi la Chișinău, în caz dacă bătălia nu va fi pierdută deja în turul întâi – precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.

20 octombrie: Vasile Bolea candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic Renaștere. S-a născut pe 27 octombrie 1982 în municipiul Chișinău. Este căsătorit și are doi copii.În perioada anilor 2000-2004 a studiat la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, Catedra de drept, specialitatea – Drept economic. În următorul an a obținut gradul de magistru în drept, Dreptul antreprenoriatului în cadrul Academiei. Vasile Bolea a devenit deputat după alegerile parlamentare din 2014, fiind ales pe listele Partidului Socialiștilor. Alte două mandate de deputat le-a obținut la scrutinul parlamentar din 2019, pe listele PSRM, și la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021 – pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. În luna mai 2023, Vasile Bolea a fost exclus din fracțiunea BCS, fiind exclus și din PSRM de către Comitetul executiv al partidului. Aceasta după ce presa a scris că el, împreună cu un alt coleg, au zburat la Tel Aviv, Israel, unde stă și Ilan Șor. În aceeași perioadă, Bolea a anunțat că aderă la Partidul politic „Renaștere”, urmându-i pe alți foști socialiști. Pentru anul 2022, candidatul declară salarii de la Parlament în mărime de peste 239 de mii de lei.

20 octombrie: Partidul Acțiune și Solidaritate l-a desemnat pe Vladimir Rusu în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Din 2021 și până în prezent candidatul ocupă funcția de șef al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Candidatul este născut pe 10 aprilie 1983 și locuiește în municipiul Bălți. În anul 2005 a absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Drept. Timp de un an a învățat la cursurile postuniversitare de masterat, specializarea „Drept public”, organizate pe lângă Facultatea de Drept a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Din decembrie 2021 este membru al partidului PAS. A fost desemnat vicepreședinte al Biroului Permanent al organizației teritoriale PAS Bălți în aprilie 2022. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de peste 241 de mii de lei, o parte dintre care este salariul de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți.

20 octombrie: În Chișinău trebuie lansat un program municipal care să includă reabilitarea în întregime a tuturor granițelor și școlilor. O spune candidatul Partidului Social Democrat European la funcția de primar al capitalei, Vadim Brînzaniuc. Potrivit lui, fiecare instituție de învățământ preșcolar și școlar trebuie reabilitată și extinsă.

20 octombrie: Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău contestă la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, în cazul lui Andrei Donică. Este vorba despre decizia instanței de fond care a anulat hotărârea Consiliului de a nu-l admite pe liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda” în cursa electorală pentru funcția de primar al capitalei.

20 octombrie: Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a primit de la ofițerul de urmărire penală ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit. Este vorba despre cauza penală pornită după ce la începutul lunii august a agresat paznicul de la o parcare din centrul capitalei.

20 octombrie: „Vom face din protecția socială o prioritate a administrației municipiului Chișinău. Noi suntem hotărâți să oferim sprijinul necesar familiilor și bugetarilor care se află în dificultate”. Este una dintre promisiunile făcute de către candidatul la funcția de primar al capitalei, deputatul Vasile Bolea, de la Partidul politic „Renaștere”.

20 octombrie: Consiliul Audiovizualului a sancționat șase furnizori de servicii media cu amenzi în sumă de 31 000 de lei pentru abateri de la Codul Electoral. Acestea sunt primele amenzi pentru reflectarea neconformă a campaniei electorale pentru alegerile din 5 noiembrie.

21 octombrie: Roman Mihăeș candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Național Liberal, al cărui președinte interimar este Vasile Colța. Mihăeș este analist politic și expert în politică internă și drept. S-a născut pe 28 februarie 1969 în satul Gura Galbenă din raionul Cimișlia. În 1986 a absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia. Între anii 1990-1994 a studiat la Facultatea de drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași, România. A urmat masteratul în politologie la Universitatea de Stat din Moldova. Din 2019 și până în prezent este doctorand în drept la Școala doctorală comună a Academiei de Studii Economice din Moldova și Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”. Din 1996 și până în prezent este avocat licențiat în Cabinetul avocatului Roman Mihăeș în cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Deține o experiență de peste 25 de ani de avocat în drept civil, contravențional, financiar și bancar. Pentru anul trecut, candidatul nu declară decât venituri în mărime de 40 de mii de lei obținuți din vânzarea unui bun.

21 octombrie: Ion Ceban candidează pentru un nou mandat de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Mișcarea Alternativa Națională, pe care îl conduce. S-a născut pe data de 30 iunie 1980 în Chișinău. Este căsătorit, fiind în așteptarea celui de-al treilea copil. A absolvit Facultatea de matematică și informatică la Universitatea de Stat din Moldova, iar apoi a urmat masteratul la Facultatea calculatoare, informatică și microelectronică la Universitatea Tehnică din Moldova. A fost deputat în Parlament (2011-2014 și 2014-2015). După alegerile locale din 2015, a devenit consilier municipal, fiind și președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău. După alegerile prezidențiale din 2016 și până în anul 2018, a fost consilier prezidențial pe politică internă, secretar și purtător de cuvânt al președintelui Republicii Moldova. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 devine deputat pe listele PSRM, în iunie devine și vicepreședinte al Parlamentului. Pentru anul trecut, candidatul declară salarii de la Primăria Chișinău de aproape 228 de mii de lei.

21 octombrie: Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” a desemnat-o pe Anastasia Svetlicinîi în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Este născută în 1988 în municipiul Chișinău. De profesie este jurnalist. Începând cu 2011 și până în 2017 a lucrat jurnalist la diferiți furnizori de servicii media. Din 2018 este liber profesionist, consultant în PR. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidata declară venituri de 60 de mii de lei de la Primăria comunei Ghetlova. Altă informație nu este indicată.

23 octombrie: Alegătorii pot depune deja cererile privind votarea la locul aflării la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Este vorba despre persoanele care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu vor putea veni la secția de votare. Astfel, ele pot solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

23 octombrie: Dragoș Galbur candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Național Moldovenesc, pe care îl conduce. S-a născut pe data de 7 mai 1988. În perioada anilor 2006-2014 a studiat stomatologie generală la Universitatea de Stat de Medicină și farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Între anii 2012-2014 a urmat un masterat în drept penal și criminologie la Facultatea de drept și științe sociale în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” de la Bălți. A mai făcut în perioada anilor 2017-2020 un masterat în administrarea afacerilor la Universitatea Sheffield din Anglia. În martie 2023 și-a înregistrat Partidul politic Partidul Național Moldovenesc, care potrivit Agenției Servicii Publice numără peste o mie de membri. Pentru anul trecut declară salarii în mărime de peste 659 de mii de lei, bani primiți pentru munca din Irlanda în calitate de manguard și pentru activitatea de jumătate de an la CCF Moldova.

23 octombrie: Marina Cravcenco candidează independent la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Este născută în 1975. De profesie este economist, manager. Candidata deține funcția de vicepreședinte pe domeniul economie la Consiliul Raional Orhei. La alegerile parlamentare din 2021 apare în lista candidaților Partidului „Șorˮ, pe locul 27. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidata declară venituri de 171 788 de lei de la Consiliul Raional Orhei.

23 octombrie: Chișinău este un pol de creștere pentru dezvoltarea economică și socială a localităților din zona de influență și a țării în ansamblu. O spune candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională, Ion Ceban. Potrivit lui, sarcina principală a echipei sale este să creeze un cadru de planificare urbană ca temei pentru integritatea dezvoltării orașului, din toate punctele de vedere. Candidatul a mai spus că pledează pentru dezvoltarea zonelor comerciale și rezidențiale, preponderent la periferia orașului. Orașul trebuie să se extindă”.

23 octombrie: În luna iunie a acestui an, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional partidul politic Șor, iar prin acea hotărâre, formațiunea a fost dizolvată. Ca urmare Parlamentul a venit cu modificări legislative prin care a prevăzut că  o parte dintre membrii partidelor neconstituționale nu vor putea fi aleși pentru o perioadă de cinci ani. Însă, la începutul lunii octombrie, Curtea a declarat neconstituționale prevederile din Codul Electoral care interzic unor persoane asociate partidelor politice neconstituționale să candideze la alegeri. Chiar a doua zi, în regim de urgență, Parlamentul a votat în două lecturi o nouă lege prin care a instituit o altă formulă de restricții pentru unii reprezentanți ai fostului partid de a participa la aceste și alte alegeri, cu scopul anunțat de „a proteja democrația și statalitatea”. Plusurile și minusurile acestei de a doua legi, precum și cum influențează ea calitatea acestei campanii electorale, dar și starea democrației din Republica Moldova în general au discutat participanții la dezbaterea publică: „Duritatea legii și „dinții” democrației în alegeri”, organizată de Agenția de Presă IPN.

23 octombrie: Candidatul Partidului Social Democrat European la funcția de primar al capitalei, Vadim Brînzaniuc, susține că orașul Chișinău trebuie și poate să devină un motor al economiei naționale și un hub de afaceri. Potrivit lui, este necesară o strategie pe termen lung care să cuprindă asigurarea unor condiții atractive pentru marele companii. La fel, Chișinăul trebuie să aibă zone industriale puternice, care să genereze locuri de muncă lângă casă, dar și profit.

23 octombrie: Nicio țară fostă socialistă sau din spațiul post-sovietic nu a reușit să se integreze în Uniunea Europeană fără o lege a lustrației. Aceasta lege vizează nu doar oameni care atentează la securitatea națională, dar și oameni care au atentat la sistemul democratic, ea are o arie foarte extinsă de acțiune. Legea Lustrației oferă cu totul alte elemente decât legea votată de Parlament prin care a fost instituită o formulă de restricții pentru unii reprezentanți ai fostului partid „Șorˮ de a participa la aceste și alte alegeri, cu scopul anunțat de „a proteja democrația și statalitatea”. Prin această lege partidul de guvernare a încercat doar să priveze anumite persoane de dreptul electoral, în timp ce legea lustrației este o lege organică pe care o pot aplica atât instanțele de judecată, cât și organele electorale. Declarații în acest sens a făcut jurnalistul Ion Terguță la dezbaterea publică „Duritatea legii și „dinții” democrației în alegeri”, organizată de Agenția de presă IPN.

23 octombrie: Activistul Mihail Bagas, reținut și plasat în arest acum o lună, a fost eliberat. Procuratura Anticorupție a precizat că măsura preventivă a fost revocată ca urmare a unor circumstanțe care nu pot fi comunicate publicului. În privința lui Mihail Bagas a fost aplicată o altă măsură preventivă: obligarea de a nu părăsi localitatea. „Referitor la alte acțiuni de urmărire penală în cauza vizată, vom reveni ulterior”, precizează instituția.

23 octombrie: Modificările legislative care prevăd anumite restricții pentru ca unele persoane să nu poată participa la acestea și alte alegeri, pot preveni problemele doar pe termen scurt, eventual doar pentru aceste alegeri locale. Pe termen lung, poate duce la crearea de precedente periculoase, inclusiv sub aspectul alegerilor democratice. De această părere este Mihaela Duca-Anghelici, analist juridic, Promo-Lex, exprimată la dezbaterea publică „Duritatea legii și „dinții” democrației în alegeri”, organizată de Agenția de Presă IPN.

23 octombrie: Ruslan Popa, candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea partidului politic „Noua Opțiune Istorică”, crede că o parcare mare, contra plată, în centrul capitalei ar putea să rezolve problema ambuteiajelor.

23 octombrie: Percepția generală a publicului este că prin modificările legislative care interzic unor persoane asociate partidelor politice neconstituționale să candideze la alegeri, s-a lovit într-o formațiune și sateliții ei, invocându-se diverse ilegalități. Dar, la suprafață pare a fi o decizie politică care ar favoriza partidul de la guvernare, consideră Lilia Zaharia, director executiv, Transparency International Moldova, opinia fiind exprimată la dezbaterea publică „Duritatea legii și „dinții” democrației în alegeri”, organizată de Agenția de Presă IPN.

24 octombrie: Ruslan Popa candidează din partea Partidului politic Noua Opțiune Istorică, condus de către Svetlana Chesari. S-a născut pe 19 iulie 1978 în orașul Criuleni. Este căsătorit și are trei copii. Candidatul are studii superioare incomplete. Mai mult de 15 ani a activat în calitate de director general în cadrul mai multor companii internaționale, printre care și Qiwi, All.biz, RBKMoney, Rompay etc. În declarația de avere și interese personale, Ruslan Popa indică doar că este șofer de taxi în cadrul unei companii private. La rubricile venituri, bunuri, dar și la celelalte, candidatul declară „zero”.

24 octombrie: Crearea Întreprinderii Municipale „Parcare Chișinău”, care să dezvolte și să încaseze bani din parcări, crearea locurilor de muncă și extinderea rețelei de instituții de învățământ școlare și preșcolare. Sunt prioritățile candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Dragoș Galbur, Ion Ștefăniță și Oleg Burlacu și au fost prezentate în cadrul primei runde de dezbateri electorale organizate de ProTV Chișinău. Fiecare dintre cei trei candidați se arată convins că merită funcția de edil al Chișinăului, are echipa și experiența necesară pentru a soluționa problemele cu care se confruntă orașul.

24 octombrie: Orașul Chișinău are nevoie de o șosea de centură, de semaforizare inteligente, de parcări, inclusiv subterane, atât în centrul capitalei, cât și la periferii, iar astfel traficul rutier va fi descărcat considerabil. O spune candidata Partidului politic „Șansă”, Cristina Vulpe, care a promis să implementeze toate aceste soluții atunci când va ajunge în funcția de primar de Chișinău.

24 octombrie: Municipiul Chișinău este capitala celui de al doilea stat românesc, care trebuie să devină o locomotivă de dezvoltare a Republicii Moldova, o capitală europeană în interesul tuturor cetățenilor săi. O spune candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al capitalei, Roman Mihăeș.

24 octombrie: Arina Corșicova candidează independent la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Figurează ca administrator la Telesistem TV SRL. În anul 2008 a oferit un interviu unde a povestit că a activat în domeniul industriei modei, a fost directorul clubului de noapte „Flamingoˮ. În spațiul public este menționat că Arina Corșicova este fondatoarea companiilor Moda-Prestij SRL și Diafan SRL. În declarația de avere prezentată organelor electorale candidata declară pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022 venituri de 39 de mii lei de la Telesistem TV SRL și 25 de mii de lei de la Media Contact SRL. Deține un apartament dobândit în anul 2022.

24 octombrie: Alla Popova candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Patrioții Moldovei, condus de Mihail Garbuz. Candidata are 44 de ani. Este căsătorită și are trei copii. În prezent locuiește în orașul Tiraspol. A absolvit școala la Tighina, apoi Colegiul Tehnologic din Chișinău, dar și Institutul Antreprenoriatului și Drept din Moscova. Ultima funcție deținută este cea de director în cadrul unei întreprinderi cu circa 300 de angajați. Pentru perioada 1 ianurie-31 decembrie 2022, împreună cu soțul, Alla Popova declară salarii în mărime de 66 de mii de ruble transnistrene, bani primiți de la „Sova” SRL. Alte date sau bunuri nu sunt indicate în declarația de avere și interese depusă la organul electoral.

24 octombrie: Candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, susține că din prima zi de mandat, împreună cu echipa sa, va continua să dezvolte municipiul Chișinău. „Noi știm care sunt prioritățile, care sunt posibilitățile bugetare, dar și cum să atragem resurse pentru proiecte”, a declarat concurentul electoral într-o conferință de presă.

24 octombrie: Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al capitalei, Lilian Carp, își propune, împreună cu echipa, să creeze condiții pentru mediul privat pentru ca agenții economici să poate obține mai repede certificatele permisive pentru activitatea economică. Străzile și căile de acces spre întreprinderile municipale vor fi reparate, a menționat Lilian Carp într-o conferință de presă desfășurată pe strada Industrială care, potrivit candidatului,  este „inima dezvoltării economice industriale a orașului Chișinău.

24 octombrie: Fiecare familie cu mulți copii din municipiul Chișinău va primi anual câte 10 mii de lei din partea autorităților locale – promite candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al capitalei, Adrian Albu. Potrivit lui, pentru PSRM prioritatea este și va rămâne aspectul social.

24 octombrie: Cultura politică în Republica Moldova este într-o perioadă de tranziție, de la una de subordonare la una participativă. Aceasta este doar una din opiniile exprimate de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple”, organizată de Agenția de presă IPN.

24 octombrie: Cultura politică în Republica Moldova poate fi caracterizată ca una participativă. Există mecanisme legal constituite care permit cetățenilor să se implice în diferite procese, inclusiv de la vârste fragede. Actualmente tinerii au acces la foarte multe oportunități participative civice. Este opinia exprimată de Olga Manole, coordonator de proiect, Asociația Promo-LEX în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple”, organizată de Agenția de presă IPN.

24 octombrie: Cultura politică are la bază cultura generală, iar manifestările agresive din campanie electorală, discuțiile cu atacuri la persoană sunt o manifestare a nivelului jos de cultură generală. De această părere este Iurie Țap, fost vicepreședinte al Parlamentului, ex-primar de Florești și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple”, organizată de Agenția de presă IPN.

24 octombrie: Candidatul la funcția de primar al capitalei, deputatul Vasile Bolea, de la Partidul politic „Renaștere”, își propune ca, odată ajuns în funcția de primar al capitalei, să reducă în jumătate taxa de salubrizare, de la 120 de lei la 60 de lei, dar să fie achitată de toți. Acesta a propus, într-un briefing de presă, soluții pentru îmbunătățirea situației în domeniul locativ-comunal din capitală.

24 octombrie: Instruirea nu mai este o prioritate în cadrul partidelor. Este o tendință vizibilă că predomină elementul distractiv asupra celui educativ în cadrul partidelor politice din Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de către politologul și analistul politic, Cornel Ciurea în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple”, organizată de Agenția de presă IPN.

25 octombrie: Anatolie Prohnițchi candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Verde Ecologist, pe care îl conduce. S-a născut pe 7 martie 1957 în satul Sadaclia din raionul Basarabeasca. Este căsătorit și are un copil. Din 2008 și până în prezent este membru al Partidului Verde Ecologist, fiind ales în calitate de președinte al formațiunii în 2012. Partidul a participat în alte alegeri, inclusiv parlamentare, însă nu a reușit să treacă pragul electoral. Anatolie Prohnițchi este pensionar, iar pe parcursul anului trecut a ridicat de la Casa Națională de Asigurări Sociale pensii în mărime de 134 817 lei.

25 octombrie: Elaborarea planului urbanistic general, protecție socială sporită pentru cetățeni și eradicarea flagelului corupției din Primărie. Sunt prioritățile candidaților la funcția de primar general al Chișinăului, Ștefan Urîtu, Diana Caraman și Ștefan Gligor. În timpul emisiunii de dezbateri „Eu vreau sa fiu primar” de la ProTV Chișinău cei trei candidați s-au întrecut în promisiuni electorale, încercând să-i convingă pe alegători că fiecare dintre ei este cel mai potrivit pentru a prelua șefia municipiului Chișinău.

25 octombrie: Mai multe străzi din capitală urmează să fie extinse și construite astfel încât să unească unele sectoare. De asemenea, mai multe intersecții vor fi modernizate și dotate cu sisteme de semaforizare inteligentă. Promisiunile vin de la candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban. Potrivit lui, pentru proiecte mari de reconstrucție au fost efectuate calcule ale costurilor, iar licitațiile deja pot fi inițiate.

25 octombrie: Primăria municipiului Chișinău trebuie să devină un model de administrare și acest lucru îl poate face echipa Blocului electoral „Ruslan Codreanu” – o spune candidatul la șefia capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, Blocul electoral „Ruslan Codreanu” știe cum să administreze.

25 octombrie: Asigurarea transparenței și integrității alegerilor locale trebuie să fie un efort comun al societății și autorităților abilitate să organizeze și să monitorizeze procesul electoral. Sunt opinii exprimate de participanții dezbaterii publice cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

25 octombrie: Candidatul PSDE la funcția de primar al municipiului Chișinău, Vadim Brînzaniuc, promite că, odată venit în fruntea Primăriei, va construi în zona Circului din Chișinău o arenă națională de fotbal, cu un complex sportiv care să corespundă standardelor FIFA.

25 octombrie: O parte din cele 10 posturi TV monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent au oferit acces relativ egal candidaților în alegeri. Aceștia au fost protagoniști în știri separate sau au fost menționați în știri cu caracter electoral direct sau indirect. O altă parte a avut atitudini preferențiale față de unii candidați. Constatările se regăsesc în cel de-al doilea raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală pentru alegerile locale generale, prezentat de CJI și care se referă la perioada 12-23 octombrie.

25 octombrie: Instituțiile mass-media sunt îndemnate să reflecteze corect, imparțial și echidistant campania electorală. Recomandarea aparține Centrului pentru Jurnalism Independent, care monitorizează 10 posturi TV. CJI mai recomandă ca instituțiile media să asigure pluralismul și diversitatea de opinie, prin includerea în știri a mai multor perspective cu privire la subiectul reflectat.

25 octombrie: Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. În total, vor fi tipărite 7 669 667 buletine de vot, dintre care 6 068 878 în limba română și celelalte în limba rusă.

25 octombrie: Pentru a respecta principiul transparenței și integrității în alegerile locale, candidații sunt uneori excesiv de precauți. Ei mai degrabă nu întreprind anumite acțiuni, decât să încalce vreo regulă nouă din Codul Electoral. Este una din opiniile exprimate de Viorel Rusu, expert juridic la Congresul Autorităților Locale din Moldova în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

25 octombrie: Cea mai mare provocare pentru asigurarea transparenței în alegerile locale este ca misiunile de observatori să obțină toată informația și tot ce se întâmplă în perioada electorală și în ziua alegerilor. Mariana Novac, coordonatoare de program, Asociația Promo-LEX spune că, din punct de vedere al monitorizării, alegerile locale generale sunt cele mai complicate, deoarece sunt foarte mulți candidați electorali pentru funcția de primar, dar și consilieri locali sau raionali. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

25 octombrie: Respectarea principiul integrității în alegerile locale ar trebui să fie privită și prin prisma specificului local. Legislatorul trebuie să se uite în esență și să vadă cum va funcționa o lege în condițiile unei localități rurale sau urbane. A declarat Nicolae Negru, editorialist la Ziarul național, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

25 octombrie: Candidatul Partidului Acasă Construim Europa la funcția de primar al capitalei, Constantin Butucel, promite să pună la dispoziția tinerilor antreprenori spații industriale la doar un leu pe an. Concurentul electoral susține că este vital ca tinerii antreprenori să fie susținuți, deoarece ei sunt motorul dezvoltării, creatorii de locuri de muncă și sursa viitoarelor inovații.

25 octombrie: O Primărie transparentă și fără corupție, sprijinirea organizațiilor veteranilor, modernizarea locuințelor în oraș, lupta cu „găurile negre” în întreprinderile municipale. Sunt priorități anunțate de Vladimir Rusu, Sergiu Popovici și Alexandru Gustoi, candidați la funcția de primar al municipiului Bălți, invitați într-o rundă de dezbateri electorale la TV8.

25 octombrie: Grădina publică „Ștefan cel Mare” din capitală trebuie să beneficieze de un proiect de revitalizare, spune candidatul Partidului Mișcarea Respect Moldova la funcția de primar, Ion Ștefăniță. El propune un concept care ar restabili planimetria istorică a grădinii publice, așa cum a fost în secolul XIX.

26 octombrie: Microbuze electrice în municipiul Chișinău, construcția unui metrou suprateran în oraș și construcția unei parcări private cu o capacitate de 1000 de mașini. Sunt unele dintre prioritățile candidaților la funcția de primar general al Chișinăului, Ruslan Popa, Roman Mihăeș și Alla Popova. Cei trei candidați și-au prezentat cele mai importante obiective din programul electoral în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău.

26 octombrie: Reprezentanții societății civile propun autorităților modelul german de finanțare a partidelor politice de la bugetul de stat. Modelul prevede nu doar finanțarea formațiunilor în funcție de performanța la alegeri, ci și în funcție de sumele oferite de către donatori. Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, spune că un astfel de model va asigura o echitate sporită la finanțarea partidelor de la bugetul de stat și va împiedica formațiunile să recurgă la finanțări dubioase.

26 octombrie: Cristina Vulpe candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic „Șansă”, condus de jurnalistul Alexei Lungu. S-a născut pe 6 noiembrie 1981. A absolvit Facultatea de litere, specialitatea „Limba și literatura română” de la Universitatea de Stat din Moldova. Între anii 2003-2005 a făcut masterat în filologie, iar între anii 2006-2011 a făcut și doctorat, tot la Facultatea de litere de la USM. În CV-ul său, Cristina Vulpe menționează că a activat în calitate de profesor de română în cadrul mai multor entități, inclusiv în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Centrul Internațional de Training și Dezvoltare Profesională etc. Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 nu indică salarii. Se menționează o sumă de aproape 195 de mii de lei, bani obținuți din servicii prestate în bază de patentă.

26 octombrie: Lupta cu sărăcia și corupția, oferirea statului special municipiului Bălți, rezolvarea problemei de depopulare a municipiului sunt priorități anunțate de Sergiu Burlacu, Ion Straciuc, Mark Tkaciuk, candidați la funcția de primar al municipiului Bălți, invitați într-o nouă rundă de dezbateri electorale la TV8.

26 octombrie: Perchezițiile efectuate astăzi într-un dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice s-au soldat cu reținerea a trei persoane, reprezentanți ai partidului vizat. În contextul perchezițiilor, Partidul politic „Șansă” a declarat că aceste acțiuni, care vizează mulți candidați, activiști, curatori, președinți și acum candidați independenți din diferite regiuni ale țării, au loc în ajunul alegerilor locale.

27 octombrie: Atragerea investitorilor străini și deschiderea a noi locuri de muncă, elaborarea unui nou plan urbanistic general și lansarea unei companii aviatice municipale. Sunt promisiunile candidaților PDCM, CUB și PSDE la funcția de primar general al Chișinăului. Cei trei candidați și-au prezentat cele mai importante obiective din programul electoral în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău.

27 octombrie: Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Lilian Carp, susține că fiecare a 7-8-a mașină este tranziție prin Chișinău. Potrivit lui, acest fapt încarcă semnificativ traficul rutier, iar pentru a scăpa de această problemă, o soluție ar fi crearea unui coridor prin care transportul în tranziție să ocolească centrul.

27 octombrie: Ion Purice candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Este vicepreședinte al formațiunii. Candidatul s-a născut pe 24 aprilie 1987. În perioada anilor 1994-2003 a studiat la gimnaziul din satul Cobani, raionul Glodeni, iar în 2006 a absolvit Liceul teoretic din aceeași localitate. Până în 2012 a făcut studii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemiţanu’’, calificare medic în sănătate publică. Între anii 2012-2014 a făcut studii postuniversitare la USMF, calificarea de medic igienist. A făcut studii doctorale, urmând să susțină teza de doctor în științe medicale. Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, declară salarii în mărime de peste 244 de mii de lei ridicat în calitate de vicedirector la Spitalul municipal nr. 4, dar și peste 9 mii de lei în calitate de director la Spitalul Cărpineni.

27 octombrie: Președintele Partidului politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”, Ion Dron, susține că în plină campanie electorală, Victoriabank, fără motive, a refuzat să deschidă un cont de card pentru formațiune. Ba mai mult, el spune că banca măcar nu i-a comunicat despre refuzul de a deschide contul solicitat, așa cum prevede legea. În opinia sa, aceste acțiuni, care reprezintă o încălcare a legii, sunt o răzbunare pentru declarațiile sale din spațiul public.

27 octombrie: Ion Dron, președintele Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” face apel către Procuratura Generală să investigheze acțiunile Victoriabank admise în raport cu formațiunea, care a solicitat deschiderea unui cont bancar. Potrivit lui, legea spune foarte clar că „orice deosebire, excludere, restricție sau preferință în drepturi și în libertăți a persoanei sau a unui grup de persoane, orice susținere a comportamentului discriminatoriu în sfera politică, economică, socială, culturală și în alte sfere ale vieții, bazată pe criteriu de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenență politică sau pe orice alt criteriu” – constituie infracțiune.

27 octombrie: Candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, susține că autoritățile își propun să reabiliteze și în continuare parcurile din oraș. Și în perioada următoare urmează a fi reabilitate Scuarul Catedralei, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Parcul-pădure Râșcani”.

27 octombrie: Lupta împotriva corupției electorale este esențială pentru menținerea unui proces democratic corect și echitabil în țară. Autoritățile, organizațiile neguvernamentale și cetățenii joacă un rol important în prevenirea și denunțarea practicilor corupte. Sunt opinii exprimate în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Tehnologia coruperii: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

27 octombrie: Fiecare cetățean este responsabil și trebuie să depună eforturi pentru a eradica fenomenul corupției electorale. În primul rând, să nu arate indiferență atunci când este martorul unui act de corupție, ci să sesizeze organele competente. A declarat Cristina Cucurudza, directoare adjunctă la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Tehnologia corupției: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

27 octombrie: Corupția electorală este un factor care poate afecta integritatea unui proces electoral. Când cineva vine cu sacul de bani și împarte în stânga și în dreapta nu mai putem vorbi de alegeri corecte. Este una dintre opiniile exprimate de către șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, Nicolae Panfil în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Tehnologia corupției: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

27 octombrie: Există premise pentru îmbunătățirea proceselor electorale în Republica Moldova și reducerea corupției electorale. Este opinia exprimată de Igor Cristal, expert al Congresului Autorităților Locale din Moldova, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Tehnologia corupției: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.
 
27 octombrie:
Tranzacțiile investigate în dosarul de finanțare ilegală a Partidului politic „Șansă” sunt de ordinul milioanelor de lei, iar majoritatea dintre ele sunt din Federația Rusă. Banii erau destinați pentru coruperea alegătorilor și fraudarea procesului electoral. Detalii în acest sens au fost prezentate de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă.

28 octombrie: Ștefan Urîtu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic Voința Poporului, pe care îl conduce. S-a născut pe 9 ianuarie 1951 în satul Ustia, raionul Dubăsari. Este căsătorit și are trei fiice. În perioada anilor 1966-1967 a studiat la Colegiul de veterinari și zootehnie din Carmanova, raionul Grigoriopol. Între anii 1973-1977 a făcut studii la Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol, Facultatea fizică și matematică. Din 1980 și până în 1983 a urmat un doctorat, fiind cercetător științific inferior la Institutul de Metalurgie Neferoasă „I. P. Bardin” din Moscova. Federația Rusă. În prezent este pensionar, administrând societatea comercială „Larimaris-Lex” SRL, pe care a creat-o în anul 2004. Pentru ultimul an înainte de alegerile locale declară pensii în mărime de 114 mii de lei. Mai declară 10 mii de lei din donații.

28 octombrie: Alegerile locale generale din acest an vor costa bugetul de stat cel puțin 154 de milioane de lei. Suma a fost anunțată de președinta Comisiei Electorale Centrale Angela Caraman, potrivit căreia banii au fost deja transferați pe contul instituției, iar dacă va fi necesar, pentru organizarea turului doi vor fi alocate fonduri suplimentare.

28 octombrie: 28 octombrie este ultima zi în care mai pot fi depuse cererile pentru acreditarea observatorilor și de solicitare a autorizării exit-pollurilor, potrivit programului calendaristic pentru organizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

28 octombrie: Doar un primar pro-european, doar Lilian Carp împreuna cu echipa locală, împreună cu Parlamentul, împreună cu Guvernulul, poate transforma acest oraș într-o adevărată capitală europeană. Declarația aparține liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, președinte al legislativului, și a fost făcută în cadrul unui eveniment electoral organizat în Scuarul Europei.

28 octombrie: Chișinău – capitală de vis. Asta le promite un concurent electoral alegătorilor din capitală. Și o face chiar „acasă”, în curtea blocului, de la geamul unui apartament. Solicitată de IPN pentru a preciza dacă este admisă o astfel de formă de agitație electorală, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, a spus că în cazul proprietății private publicitatea poate fi afișată cu acordul locatarilor sau a administratorului.

30 octombrie: Andrei Munteanu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic NOI, condus de Vladimir Dachi. În perioada anilor 1985-1990 a studiat la Universitatea Pedagogică din Bălți, iar între anii 1995-1998 a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova. Din anul 2000 și până în 2001 a studiat la Institutul de Educație Internațională, Universitatea din Stockholm, specializare în economia educației, iar între anii 2017-2020 – a urmat un program la Universitatea de Stat din Moldova. În declarația de avere și interese pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, candidatul nu indică venituri sau bunuri.

30 octombrie: În cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie nu va fi organizat exit-poll. Șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media CEC, Rodica Sîrbu, a declarat că termenul limită de depunere a cererilor de solicitare a autorizării exit-pollurilor a expirat pe 28 octombrie. Solicitări pentru a desfășura exit-poll nu au fost înregistrate.

30 octombrie: Candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, susține că echipa sa va continua să investească în crearea condițiilor pentru copiii și tinerii din municipiul Chișinău. Vor continua reparațiile și lucrările de modernizare în grădinițe, școli, inclusiv cu dotarea și extinderea lor.

30 octombrie: Cadrul legal a fost reformat în mod substanțial, iar elaborarea noii legi a urmat un proces incluziv și transparent, în conformitate cu recomandările sistemice ale Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO. Alegerile sunt competitive, cu un număr mare de concurenți care candidează, și în general sunt gestionate eficient și transparent. Cu toate acestea, suspiciunile răspândite în legătură cu finanțarea ilegală și tenebră care vizează influențarea nejustificată  a alegătorilor generează îngrijorări considerabile cu privire la integrarea alegerilor. Constatările au fost făcute de Dritan Taulla, șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO pentru Alegerile Locale 2023 în Moldova, în cadrul conferinței de presă susținute la IPN pentru a prezenta raportul intermediar.

30 octombrie: Comisia pentru Situații Excepționale a decis, la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate, suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune. Potrivit autorităților, acestea urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator.

30 octombrie: Dezvoltarea Chișinăului trebuie să aibă loc în același ritm cu dezvoltarea localităților din componența municipiului, în mod planificat. O spune candidatul Partidului Social Democrat European, Vadim Brînzaniuc. În opinia sa, locuitorii suburbiilor din componența municipiului Chișinău au fost ignorați și tratați superficial de toate administrațiile de până acum, iar comunele și satele s-au dezvoltat haotic.

30 octombrie: Cetățenii cu drept de vot pot solicita votarea la locul aflării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Alegătorul care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare trebuie să depună o cerere în scris pentru a solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Biroul electoral va recepționa cererile până în ziua precedentă zilei votării, adică sâmbătă, 4 noiembrie 2023, până la ora 14.00.

30 octombrie: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul „Acces-Info” își exprimă îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune în lipsa unor „explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive. ONG-urile semnatare cer autorităților să comunice neîntârziat argumentele și probele ce au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda licențe la șase posturi de televiziune.

30 octombrie: Colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV și a portalurilor web www.prime.md și publika.md condamnă decizia Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la suspendarea licențelor, calificând-o drept ilegală. Într-o declarație sunt condamnate și declarațiile conducerii Serviciului de Informații și Securitate, care a sesizat CSE.

30 octombrie: Candidatul Partidului politic „Renaștere” la funcția de primar al capitalei, Vasile Bolea, spune că s-a angajat ferm pe calea transparenței, integrității și deschiderii, pentru a transforma Primăria într-o instituție care servește cu adevărat nevoile și aspirațiile cetățenilor săi.

31 octombrie: Interdicția construcției bazelor militare pe teritoriul municipiului Chișinău și modernizarea piețelor din oraș pentru a descuraja comerțul ambulant. Sunt promisiunile lansate de candidatul PSRM la șefia Chișinăului, Adrian Albu și candidatul Platformei DA, Victor Chironda și au fost făcute în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău. De asemenea, în timpul dezbaterilor candidatul Blocului Electoral „ Ruslan Codreanu” a anunțat că va colabora cu Guvernul pentru identificarea celor mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă municipiul Chișinău.

31 octombrie: Arina Spătaru candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, pe care îl conduce din august 2023. S-a născut pe 10 octombrie 1978 la Bălți. Este căsătorită și are trei copii. În 1993 a absolvit Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, iar în 1998 a absolvit Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, Specialitatea modelarea și proiectarea articolelor vestimentare. Este licențiată în economie, absolvind Facultatea economie de la Institutul Nistrean de Economie și Drept, specialitatea contabilitate și audit. În 2018 a urmat un master în economie, specialitatea tehnologii industriale de la Facultatea de științe reale, economice și ale mediului, Universitatea de Stat Alecu Russo Bălți. Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 declară salarii în mărime de 22 500 de lei de la SRL „Arina-S”, unde are calitatea de director comercial. A obținut venituri în mărime de 40 de mii de lei din darea în chirie a spațiilor.

31 octombrie: Candidații Partidului politic „Șansă” la funcția de primar și consilieri în mai multe localități din țară ar putea fi excluși din cursa electorală. Aceasta după ce Comisia Electorală Centrală a constatat un șir de încălcări sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, coruperea alergătorilor, depășirea plafonului fondului electoral, dar și folosirea fondurilor nedeclarate. Deciziile cu privire la eliminarea din cursă urmează să fie adoptate de către consiliile electorale până pe data de 1 noiembrie.

31 octombrie: Andrei Donică de la Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda” a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău, care inițial nu l-a admis în cursă.

31 octombrie: Toate cele peste 100 de programe de suport social inițiate pentru copii, familii în dificultate, persoane cu cerințe speciale și vârstnici din Chișinău vor fi continuate și vor fi extinse. O spune Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat de primar general al municipiului. Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională mai spune că în prezent nu există nicăieri în țară o astfel de localitate care să ofere un asemenea suport complex în domeniul social, sănătate, programe în domeniul protecției copilului, asistenței sociale și multe altele.

31 octombrie: Membrii Coaliției pentru Unitate și Bunăstare îndeamnă cetățenii să iasă neapărat la vot pe data de 5 noiembrie. Președintele partidului, Igor Munteanu, a propus cetățenilor in angajament prin care aceștia să voteze candidații CUB la funcția de primari, consilieri, iar ei vor garanta un drum drept spre normalitatea vieții, Europa civilizată și standardele și prosperitatea dorită.

31 octombrie: Coruperea în alegeri este o infracțiune – atenționează Inspectoratul General al Poliției în contextul alegerilor generale locale care urmează să aibă loc duminică. „Vi s-au oferit bani sau produse în schimbul voturilor? Vi s-au făcut favoruri sau promisiuni? Acestea sunt fapte infracționale care se pedepsesc penal”, se menționează într-un spot video informativ.

31 octombrie: Ion Dron, președintele partidului politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”, presupune că indicația pentru bănci de a nu deschide conturi pentru partidul PONA în campania electorală vine din partea Președinției. Potrivit lui, persoanele care nu ascult actuala guvernare și nu vor să fie „dresateˮ sunt intimidate și un exemplu care arată acest lucru este partidul „PONAˮ căruia o bancă din Moldova a refuzat să-i deschidă un cont bancar care i-ar permite să plătească pe rețele de socializare agitația electorală în condițiile legii. Partidul a trimis o notă informativă la Comisia Electorală Centrală referitor la acest caz, dar până în prezent nu a primit răspuns.

1 noiembrie: Ștefan Gligor candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Schimbării, pe care îl conduce. S-a născut pe 14 mai 1982 în municipiul Chișinău. A absolvit Facultatea de drept internațional public de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. De asemenea, a făcut Studii Europene Avansate Interdisciplinare la Colegiul Europei din Natolin, Polonia. S-a implicat în calitate de coordonator de proiecte ale societății civile. Totodată, în perioada anilor 2004- 2005 a fost consultant principal în Departamentul informațional-analitic al Ministerului Reintegrării, iar între anii 2005-2006 - referent principal la Serviciul informațional-analitic și de prognozare în cadrul Aparatului Parlamentului. Din ianuarie 2016 și până în prezent – expert în politici publice. A inițiat mai multe discuții publice și a co-participat la lansarea mai multor inițiative civice cu privire la subiecte de importanță națională. În perioada anilor 2017-2018 a fost director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale. Din martie 2021 și până în prezent conduce Partidul Schimbării.  Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, candidatul declară salarii în mărime de peste 46 de mii de lei de la biroul de avocați.

1 noiembrie: Naționalizarea construcțiilor ilicite și reciclarea deșeurilor cu respectarea tuturor normelor europene. Sunt promisiunile candidatului Partidului „NOI” la funcția de primar general al Chișinăului, Andrei Munteanu. De asemenea, candidatul Partidului Liberal, Ion Purice, promite că imediat ce va prelua șefia Chișinăului, va transforma capitala într-o cetate românească și euroatlantică. Promisiunile celor doi candidați au fost făcute în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău.

1 noiembrie: Andrei Donică candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, pe care o conduce. S-a născut pe 28 decembrie 1980 în orașul Chișinău. Este căsătorit și are doi copii. În 1998 a absolvit Liceul teoretic „Vasile Alecsandri”, iar în 2003 – Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Republicii Moldova. Este cercetător științific în cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, doctor în științe agricole, conferențiar cercetător. A participat și la alegerile locale din 2019, reușind să obțină mandatul de primar în satul Condrița din municipiul Chișinău. Și la acest scrutin s-a înscris în cursă pentru un nou mandat de primar al Condriței, motiv pentru care nu a fost admis în cursa pentru șefia capitalei. Însă a reușit să obțină câștig de cauză în instanța judecătorească, iar ca urmare Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău l-a înregistrat. Pentru perioada anului trecut, Andrei Donică declară salarii în mărime de peste 139 de mii de lei , iar soția sa declară salarii în mărime de peste 129 de mii de lei.

1 noiembrie: Liderul Partidului Schimbării cere excluderea din cursa electorală a reprezentanților grupărilor criminale Șor și Caramalac. Potrivit lui Ștefan Gligor, instrumentele de bază de compromitere a alegerilor locale sunt finanțarea ilegală a partidelor politice subordonate grupului Șor. „Vorbim despre Partidul „Șansa”, Partidul „Renaștere- Возрождение”, dar și o bună coordonare cu Partidul Socialiștilor și inclusiv implicarea lui Renato Usatîi și a partidului politic „Partidul Nostru” care ajută aceste grupuri criminale să joace partidele lor mizerabile, atât în Chișinău, cât și în municipiul Bălți, la nordul Republicii Moldova”, a declarat Ștefan Gligor.

1 noiembrie: Alegerile generale locale sunt compromise de grupări criminale care își coordonează foarte bine acțiunile, iar instituțiile statului nu fac față. O spune liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor. Potrivit lui, după alegeri, 2/3 din populația Republicii Moldova va trăi cu primari controlați din exterior.

1 noiembrie: Fiodor Negru, candidat independent la funcția de consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău, acuză condiții inegale pentru concurenții electorali care candidează independent și cei înaintați de partide politice. În cazul primilor cerințele sunt mai drastice și mai dificil de respectat.

1 noiembrie: „Stimați și nestimați reprezentanți SIS, reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, ai Procuraturii Generale, ce trebuie să se mai întâmple în Republica Moldova pentru ca voi să începeți să funcționați? Republica Moldova este în stare excepțională pe motiv de probleme de securitate în regiune. Cum este posibil ca serviciile străine, serviciile secrete să desfășoare o operațiune de anvergură națională de corupere a alegătorilor și de manipulare a alegerilor locale?”, a declarat Ștefan Gligor.

1 noiembrie: Președintele Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, Andrei Donică, cere amânarea alegerilor locale pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău pe motiv că a fost defavorizat din punct de vedere electoral, fiindu-i puse intenționat o mulțime de piedici ca să nu participe la dezbateri și să nu fie mediatizate evenimentele pe care le-a organizat.

1 noiembrie: Fiodor Negru, candidat independent la funcția de consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău, dezaprobă dificultățile cu care s-a confruntat în timpul deschiderii contului electoral. La mijlocul lunii octombrie, a solicitat să-i fie deschis contul electoral, a prezentat toate documentele necesare la bancă, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns.

1 noiembrie: Două persoane dintr-o localitate din nordul țării au predat poliției mijloace bănești primite în schimbul voturilor la alegerile locale. Bărbatul și femeia care au venit la sediul poliției au declarat că au primit câte 1000 de lei de la reprezentanții unui partid politic pentru a vota în favoarea acestuia la alegerile locale din 5 noiembrie.

1 noiembrie: Tatiana Platon candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, condus de Alexandru Beschieru. S-a născut pe 10 iunie 1977 în Orhei. Are studii medii de specialitate. A activat în calitate de profesor, iar în prezent este vicepreședinta raionului Orhei. A participat la alegerile parlamentare din anul 2019, candidând în circumscripția uninominală nr. 50: la vest de Republica Moldova. A reușit să acumuleze 1 328 de voturi, ceea ce reprezintă 2,15%. În calitate de candidat la funcția de primar de Orhei a obținut 16 voturi. Pe parcursul anului trecut, în calitate de vicepreședinte al raionului Orhei a ridicat salarii în mărime de peste 246 de mii de lei. În declarația de avere și interese mai indică sumele de 5 200 de lei și 2 600 de euro primite în calitate de cadou de la sărbătorile de familie.

2 noiembrie: Eradicarea corupției din Primăria Chișinău prin instalarea camerelor video în birourile funcționarilor, atragerea investițiilor străine și rezolvarea problemei ambuteiajelor prin amenajarea parcărilor cu plată. Sunt principalele obiective ale candidaților la funcția de primar general al Capitalei, Vasile Bolea, Constantin Butucel și Andrei Donică. Cei trei pretendenți la șefia Chișinăului și-au făcut publice prioritățile pentru municipiul Chișinău în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău.

2 noiembrie: Candidații Partidului politic Șansă la funcția de primar și de consilier au fost excluși din cursa electorală în opt localități din țară. Deciziile au fost adoptate de către consiliile electorale de circumscripție după ce Comisia Electorală Centrală a constat un șir de încălcări admise de formațiune.

2 noiembrie: Alegerile generale locale de duminică vor fi înregistrate video. Comisia Electorală Centrală precizează că înregistrarea video reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale.

2 noiembrie: „Împreună vom construi un Chișinău european” – susține Victor Chironda, candidat al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar al capitalei. El îndeamnă chișinăuienii să-l voteze atât pe el, cât și echipa sa de candidați la funcția de consilier municipal. Într-o conferință de presă, Victor Chironda a spus că de calitatea profesională și morală a oamenilor care obțin fotoliile în CMC depinde dacă orașul Chișinău va avea o conducere proeuropeană, transparentă și concentrată pe dezvoltarea durabilă sau va continua calea politizării, deciziilor pe interes de grup și a scandalurilor nesfârșite și fără sens.

2 noiembrie: În turul doi al alegerilor locale vom întoarce Primăria și Consiliul municipal Chișinău oamenilor – susține candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al capitalei, Lilian Carp. Potrivit lui, echipa sa este cea care poate schimba lucrurile în Chișinău.

2 noiembrie: Datele Barometrului iData - octombrie 2023 arată că 62,6% din respondenți au luat deja decizia cu cine să voteze duminică la alegerile general locale. 29,9% sunt cei care stau la dubii. 7,5% din intervievați au menționat că fie nu ar participa la alegeri, fie nu știu dacă sau cu cine vor vota.

2 noiembrie: Echipa Partidului Mișcarea Alternativa Națională, în frunte cu Ion Ceban, își propune să atragă investiții în municipiul Chișinău prin crearea altor 100 de profiluri noi investiționale, inclusiv cele ce țin de sporirea securității energetice, creșterea veniturilor bugetare și revizuirea mecanismului de aplicare a taxelor locale.

2 noiembrie: Candidatul Partidului Social Democrat European pentru funcția de primar general al Chișinăului, Vadim Brînzaniuc, propune reformarea din temelie a Primăriei. Acesta și-a prezentat viziunea cum trebuie să arate noile direcții și cum trebuie reorganizate subdiviziunile existente.

2 noiembrie: Douăzeci și opt de candidați la funcția de primar participă la scrutinul din 5 noiembrie în municipiul Chișinău. Și toți sunt din partea partidelor politice. Sunt cu zece candidați mai mulți decât la alegerile locale din 2019. Totodată, pentru alegerile locale în acest scrutin sunt înregistrate 37 de partide din 60, două partide au format un bloc electoral. Forța partidelor politice a fost analizată Igor Boțan, director executiv al ADEPT.

3 noiembrie: Eradicarea fenomenului corupției în Chișinău și ulterior, în toată țara. Este promisiunea candidatului ALDE la șefia capitalei, Arina Spătaru. În același context, Lilian Carp, candidatul PAS, promite stoparea fenomenului construcțiilor neautorizate în Chișinău, iar Martina Tauber, reprezentanta candidatei Partidului Șansă, Cristina Vulpe,  spune că în Chișinău vor fi demarate proiecte de infrastructură similare celor realizate de echipa Șor în Orhei și UTA Găgăuzia. Ofertele electorale ale celor trei pretendenți la șefia Chișinăului au fost făcute în cadrul emisiunii de dezbateri „Eu vreau să fiu primar” de la ProTV Chișinău.

3 noiembrie: Odată cu lansarea campaniei electorale pe 6 octombrie, Agenția de presă IPN a publicat în cadrul unei campanii de informare portretele celor 28 de candidați înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Sunt materiale în care se prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților.

3 noiembrie: Rădăcinile acestor tendințe alarmante din Moldova sunt complicate și cu mai multe fațete, legate cu moștenirile istorice ale țării, subdezvoltarea economică și influența factorilor externi, exemplificate în special de războiul Rusiei în Ucraina. Și în timp ce practicile electorale pot fi transferate din surse externe, democrația în sine nu poate fi pur și simplu importată – ea necesită cultivare zilnică și trebuie să fie îmbrățișată cu toată inima de toate părțile interesate – precizează într-un Op-Ed Dr. Dorina Baltag.

3 noiembrie: Vineri este ultima zi în care sunt permise acțiunile de agitație electorală pentru alegerile locale generale care vor avea loc în această duminică. Sâmbătă, dar și în ziua alegerilor, agitația electorală este interzisă.

3 noiembrie: Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al capitalei, Adrian Albu, susține că votul cetățenilor din 5 noiembrie va da direcția de dezvoltare a municipiului. El și-a exprimat siguranța că orașul Chișinău poate fi mai bun, poate fi un oraș în care fiecare cetățean să aibă confortul pe care și-l dorește.

3 noiembrie: Pentru ca alegerile locale de duminică să fie considerate valabile în circumscripție trebuie să participe nu mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

3 noiembrie: Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, susține că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent. Potrivit lui, țara se confruntă cu pericole deosebite pentru securitatea națională, care necesită luarea unor măsuri sigure. Și estimările făcute în cadrul verificărilor operative arată că sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova depășește un miliard de lei.

3 noiembrie: Candidatul Partidului Social Democrat European pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, Vadim Brînzaniuc, spune că a venit în fața oamenilor cu un program realist care să schimbe la față Chișinăul. Brînzaniuc a menționat că are experiența, competența și viziunea necesară pentru a conduce Primăria într-un mod profesionist și democratic. Candidatul a îndemnat pe toți să iasă la vot duminică, 5 noiembrie, și să voteze pentru „viitorul nostru și al copiilor” și pentru un Chișinău mai bun.

3 noiembrie: Candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, spune că echipa sa a făcut o campanie corectă din toate punctele de vedere, a adus soluții la cum vede toate problemele rezolvate și asta o va face din a doua zi de mandat.

3 noiembrie: Echipa partidului „Renaștere” a demonstrat prin fapte că este capabilă să lupte pentru drepturile cetățenelor Republicii Moldova. O spune Vasile Bolea, candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău din partea formațiunii. Deputatul a încurajat oamenii să susțină partidul „Renaștere” la alegeri, precizând că pe 5 noiembrie va începe renașterea Chișinăului și a întregii Moldove.

3 noiembrie: Victor Chironda, candidat al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar al capitalei, susține că este foarte important ca duminică cetățenii să se mobilizeze, să iasă la vot și să susțină adevărații candidați pro-europeni.

3 noiembrie: În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, activismul concurenților a crescut semnificativ, la fel și numărul cazurilor de abuz de resurse administrative și al celor cu potențial de corupere a alegătorilor. S-a majorat esențial și cuantumul cheltuielilor neraportate estimate de Promo-LEX. Constatările se conțin în cel de-al patrulea raport al misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

3 noiembrie: Platformele electorale ale candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău sunt ignorante din perspectiva dizabilității. Doar două platforme electorale reflectă un grad intermediar de incluziune a persoanelor cu dizabilități, arată un raport preliminar al Asociației INFONET de monitorizare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

3 noiembrie: Persoanele cu deficiențe de vedere au avut acces limitat la informațiile plasate pe paginile web ale partidelor politice. Din 37 de concurenți electorali doar 19 au o pagină web activă. Nicio pagină web nu are integrat meniu de accesibilitate pentru persoanele slab văzătoare, arată un raport preliminar de monitorizare a alegerilor locale generale, prezentat de Alianța INFONET.

3 noiembrie: Comisia Situații Excepționale a decis excluderea înregistrării tuturor concurenților electorali din partea partidului „Șansă” la alegerile locale de duminică. Decizia a fost anunțată de premierul Dorin Recean, care a subliniat că „din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată, nu un partid politic”.

5 noiembrie: În localitățile din Republica Moldova au aloc alegeri generale locale, la care urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. La cele 1 958 de secții de votare deschise pentru scrutin sunt așteptați peste 2,7 milioane de alegători. Secțiile de votare sunt deschise între 07.00 și 21.00.

5 noiembrie: Toate cele 1 958 de secții de votare organizate pentru alegerile generale locale de astăzi s-au deschis. A fost anunțată suspendarea votării într-o secție din orașul Cantemir. Motivul este necesitatea de a retipări buletinele de vot. După remedierea problemei, va fi reluat procesul de vot. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Comisiei Electorală Centrală în cadrul unui briefing de presă susținut duminică dimineața.

5 noiembrie: În localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia astăzi nu au loc alegeri pentru funcția de primar. Iar în satul Cealîc din Taraclia alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local. Motivul este că în aceste localități au figurat doar candidați înregistrarea cărora a fost anulată în baza dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.

5 noiembrie: Peste 100 de mii de cetățeni au votat până la ora 09.00, ceea ce reprezintă 3,69% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, puțin mai active sunt femeile, acestea reprezentând 50,61% din numărul celor care s-au prezentat la urne în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare.

5 noiembrie: Deputatul Lilian Carp, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la Primăria capitalei, și-a exercitat dreptul la vot. În fața jurnaliștilor, a declarant că a votat pentru „normalitatea care trebuie să se întoarcă în municipiul Chișinău”.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Congresul Civic la funcția de primar al capitalei, Mihail Poleanschi, susține că a votat astăzi pentru o politică onestă și pentru o echipă de oameni onești, care nu-și schimbă viziunile politice.

5 noiembrie: Candidatul Partidului politic Noua Opțiune Istorică la funcția de primar al capitalei, Ruslan Popa, a votat astăzi pentru soluționarea problemei ambuteiajelor în 24 de ore.

5 noiembrie: Observatorii Misiunii Promo-LEX au semnalat în primele două ore de votare 141 de incidente. 44 de incidente au fost prelucrate. Acestea se referă la obstrucționarea procesului de observare liberă în secție de votare, erori tehnice, deficiențe în liste electorale, a precizat șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, prezentând rezultatele de la ora 09.00.

5 noiembrie: Peste 42 de mii de chișinăuieni și-au exercitat dreptul la vot până la ora 10.00. Cifra reprezintă aproape 5,43% din numărul total al alegătorilor.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Acasă Construim Europa la funcția de primar de Chișinău, Constantin Butucel, a făcut cale întoarsă de la secția de votare unde intenționa să-și exercite dreptul la vot. Aceasta, după ce s-a constatat că și-a înregistrat domiciliul în capitală în ultimele trei luni până la scrutin, fapt care nu îi permite să voteze conform noilor prevederi ale Codului Electoral.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, a votat astăzi pentru dezvoltarea Chișinăului, pentru dezvoltarea capitalei Republicii Moldova – pentru cei mici, pentru cei mari, pentru cei în etate. La fel, a votat  pentru un oraș curat, modern și amenajat.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Social Democrat European pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, Vadim Brînzaniuc, și-a exercitat dreptul la vot. Candidatul a remarcat că a votat pentru un oraș în care să  fii mândru că trăiești.

5 noiembrie: După ce și-a exercitat dreptul la vot, candidata Partidului Comuniștilor la funcția de primar al capitalei, Diana Caraman, a îndemnat oamenii să fie activi și să voteze pentru viitorul orașului.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei la funcția de primar al municipiului Chișinău, Anatol Usatîi, a votat pentru un oraș care merită să aibă un viitor durabil și să fie bine gestionat. „Îi îndemn pe toți locuitorii orașului Chișinău și ai suburbiilor să iasă la vot, să-și exprime părerea civică și alegerea”, a declarat concurentul electoral după ce și-a exercitat dreptul la vot.

5 noiembrie: Până la ora 11.00, la secțiile de votare din municipiul Bălți s-au prezentat peste 10 mii de oameni. Cifra reprezintă peste 10% din numărul de alegători înregistrați în listele electorale.

5 noiembrie: Candidatul partidului Mișcarea Respect Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ștefăniță, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta a declarat pentru IPN că a votat „pentru un oraș în care vrei să rămâi”.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Schimbării la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ștefan Gligor, a votat pentru un oraș fără ambuteiaje, scheme imobiliare, birocrație și populism.

5 noiembrie: Candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți din partea partidul politic „Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic” și-a exercitat dreptul la vot. „A fost ușor! Atunci când ești sigur, când nu-ți pierzi speranța și când știi ferm că deznădejdea este un păcat de moarte!”, a scris Mark Tkaciuk pe pagina de Facebook a formațiunii.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Roman Mihăeș a votat pentru Chișinău european și românesc și împotriva corupției.

5 noiembrie: Candidatul partidului politic „Renaștere” la funcția de primar general al municipiului Chișinău și-a exercită dreptul la vot . Candidatul a precizat pentru reprezentanții presei că a votat pentru schimbări pozitive și pentru renașterea municipiului Chișinăului și a întregii Moldove.

5 noiembrie: Candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor la funcția de primar al municipiului Bălți, Maxim Moroșan, a votat pentru „viitorul orașului”. La ieșirea din secția de votare, candidatul a declarat că și-a dat votul pentru cei puternici, care „sunt gata să lucreze în folosul bălțenilor și, cel mai important, să lupte cu cumetrismul și corupția care a acaparat orașul”.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, și-a exercitat dreptul de vot în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Acesta a îndemnat toți oamenii să nu stea acasă, să meargă la urne și să voteze.

5 noiembrie: Până la ora 12.00, la cele peste 1 950 de secții de votare s-au prezentat aproape jumătate de milion din votanți. Cifra reprezintă 17,89% din cetățenii cu drept de vot înscriși pe listele electorale. 111 mii de alegători sunt chișinăuieni, rata de participare în municipiu fiind de 14,31%.

5 noiembrie: Președinta Maia Sandu a declarat, la ieșirea de la urne, că a votat pentru oameni în care are încredere că vor munci cinstit, responsabil, dedicat, pentru binele chișinăuienilor. De asemenea, a votat pentru oameni care vor pune umărul la realizarea proiectului de integrare europeană a Republicii Moldova.

5 noiembrie: Candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Bulgac, și-a exercitat dreptul la vot. La ieșirea din secția de votare, acesta și-a exprimat convingerea că începând cu ziua de mâine vom construi „un Chișinău corect”.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Platformei Demnitate și Adevăr la funcția de primar al capitalei, Victor Chironda, a spus că a venit la vot cu gânduri bune și cu speranța de a „întoarce Primăria oamenilor”. Acesta a mai spus că orașul Chișinău are nevoie de o dezvoltare durabilă serioasă.

5 noiembrie: „Am votat pentru un oraș în care să fim respectați, un oraș în care să existe pluralitate de opinie, un oraș care vrea să se dezvolte și am votat pentru o echipă care știe să facă acest lucru”. Declarația îi aparține candidatului Partidului Socialiștilor funcția de primar general al Chișinăului, Adrian Albu, și a fost făcută la ieșirea din secția de votare.

5 noiembrie: Aproximativ 200 de observatori de durata scurtă a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) monitorizează astăzi alegerile în toată Republica Moldova. „Pentru noi ca și misiune este foarte important să observăm nu doar ziua alegerilor, dar și ce se întâmplă în preelectorală, în proces, până la alegeri și după alegeri”, a menționat șefa misiunii, Corien Jonker, precizând că toate concluziile privind ziua alegerilor vor fi oferite la o conferință luni.

5 noiembrie: Ordinea publică în cadrul procesului electoral este respectată în linii mari. Totuși, reprezentanții poliției au informat Comisia Electorală Centrală despre mai multe cazuri de încălcare a legislației electorale, în special fiind vorba despre agitație electorală.

5 noiembrie: Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni, unde până la ora 12.00 s-a înregistrat o rată de participare de circa 54%. La polul opus este localitatea Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne 0,18 % dintre alegători.

5 noiembrie: Candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului Schimbării, Nicolai Grigorișin, a votat pentru stabilite în oraș, realizarea proiectelor în derulare și pentru pace la Bălți.

5 noiembrie: Ruslan Codreanu, candidat al Blocului electoral „Ruslan Codreanu” la șefia capitalei, spune că a votat astăzi pentru Chișinău și pentru oameni. A votat pentru un Chișinău în care oamenii să fie mai educați, mai sănătoși și mai înstăriți.

5 noiembrie: Alegerile în municipiul Chișinău sunt valabile. Numărul votanților care s-au prezentate la urne a depășit 162 de mii sau peste 25% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Potrivit Codului Electoral, pentru ca alegerile locale să fie considerate valabile în circumscripție trebuie să participe nu mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

5 noiembrie: Observatorii Misiunii Promo-LEX au înregistrat, până la ora 14.00, cel puțin 659 de semnalări în procesul electoral, 314 dintre ele au fost prelucrate cu statut de incident. Este vorba despre întreruperea a procesului de filmare a operațiunilor electorale, agitație electorală, transportarea organizată a alegătorilor, persoane decedate în listele electorale etc.

5 noiembrie: Peste 25 de mii de alegători din municipiul Bălți au votat deja în cadrul alegerilor locale generale. Numărul reprezintă 25% din alegătorii înscriși pe listele electorale, fapt ce înseamnă că s-a atins pragul de validare a scrutinului.

5 noiembrie: Din 898 de localități în care sunt desfășurate astăzi alegeri, în 820 se atestă o rată de participare la urne de peste 25%. În aceste localități alegerile pot fi declarate valabile, a comunicat președinta CEC, Angela Caraman, într-un briefing de presă.

5 noiembrie: Premierul Dorin Recean a încurajat persoanele de toate vârstele să voteze. La ieșirea din secția de votare, după ce și-a exercitat dreptul la vot, acesta a remarcat că este foarte important astăzi oamenii să voteze deoarece, pe lângă primari, astăzi se mai aleg și consilieri, iar pentru consiliile locale turul doi nu va fi.

5 noiembrie: Până la ora 18.00, la cele peste 1 950 de secții de votare s-au prezentat mai bine 1,06 milioane de votanți. Cifra reprezintă 38,29% din cetățenii cu drept de vot înscriși pe listele electorale. Aproximativ 238 de mii de alegători sunt chișinăuieni, rata de participare în municipiu fiind de 36,56%.

5 noiembrie: Până la ora 19.00, la alegerile locale generale au participat 40% din alegătorii înscriși în listele electorale, a menționat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, într-un briefing de presă.

5 noiembrie: Observatorii Promo-LEX au semnalat un caz de transportare organizată a alegătorilor la Dubăsari. De asemenea, au fost constatate peste 20 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, atât la Chișinău, cât și în afara capitalei. A fost înregistrate și tentative de corupere la Chișinău și Bălți.

5 noiembrie: Candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, a declarat că după închiderea secțiilor de votare prioritatea este să se  asigure securitatea votului fiecărui locuitor.

5 noiembrie: Secțiile de votare și-au încheiat activitatea la ora 21.00. Încălcări sau incidente majore nu au fost înregistrate, iar cele despre care a fost sesizată Poliția au fost raportate Comisiei Electorale Centrale și vor fi documentate după competență, anunță Inspectoratul General al Poliției.

5 noiembrie: Vasile Bolea, candidatul Partidului Renaștere la șefia capitalei, a declarat după închiderea secțiilor de votare că a luat decizia de a participa la aceste alegeri cu convingerea că Chișinău și întreaga Moldovă „merită un nou început, merită o renaștere a spiritului societății, transparenței și prosperității în fiecare familie de moldoveni”.

5 noiembrie: În opt localități din țară vor fi organizate alegeri repetate după ce prezența la urne a fost sub pragul de validare de 1/4 din numărul alegătorilor înscriși pe liste. Este vorba despre localitățile Sămănanca din raionul Orhei, Cunicea și Nicolaevca din raionul Florești, Aluatu și Salcia din raionul Taraclia, precum și despre localitățile, Chioselia Rusă, Chirsova și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

5 noiembrie: După prelucrarea a 30 din 305 procese verbale, candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, se clasează pe primul loc cu peste 54% din voturi. Este urmat de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat aproape 26 % din sufragii.

5 noiembrie: Candidatul PAS la Primăria Chișinău, Lilian Carp, spune că Chișinăul trebuie pus alături de capitalele europene, „alături de lucrurile bine făcute”. Într-o conferință de presă de după închiderea secțiilor de votare, acesta a declarat că are încredere că împreună cu chișinăuienii va putea merge până la capăt pentru a face un oraș confortabil pentru toți.

5 noiembrie: După prelucrarea a 110 din cele 305 procese-verbale, candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, este pe primul loc cu aproape 53% din voturi. Pe locul doi este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat 27 % din sufragii.

5 noiembrie: După prelucrarea a 302 procese verbale din cele 305, candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, obține 50,65% din voturi. Pe locul doi este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat 28,20 % din sufragii.

5 noiembrie: După prelucrarea a 15 din 60 de procese-verbale, cele mai multe voturi în municipiul Bălți la funcția de primar le au candidata independentă Arina Corșicova – 24,48% și candidatul desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Alexandr Petkov – 22,19%.

6 noiembrie: „Este absolut insuficient să ceri înlăturarea PAS de la guvernare. Este mult mai important: să propui ceva concret în schimb, să explici care este atitudinea față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei; de unde se vor lua resurse pentru îmbunătățirea situației social-economice; cum urmează să se procedeze în raport cu procesul de integrare europeană, care este susținut de mai bine de jumătate din populația țării - îl deturnezi sau îl continui; cum procedezi în privința reformei justiției - o stopezi sau o continui, în ce mod etc...” –menționează Victor Pelin într-un Op-Ed.

6 noiembrie: Candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, acumulează 50,63% voturi după prelucrarea a 303 din 305 procese verbale.

6 noiembrie: Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, susține că, potrivit datelor preliminare, MAN a câștigat în Chișinău. Candidatul a mai spus că au fost multe încercări de a frauda alegerile, iar procesul de numărare a voturilor a fost cel mai lung din toate scrutinele din ultimii ani.

6 noiembrie: În municipiul Bălți este nevoie de turul doi pentru alegerea primarului, așa cum niciunul dintre candidați nu a acumulat 50% + un vot pentru a fi declarat învingător.

6 noiembrie: Candidatul independent Nicolae Dandiș, care este și fostul primar al municipiului Cahul, a câștigat alegerile locale generale la funcția de primar de Cahul. Potrivit rezultatelor preliminare, el a acumulat 73,63% sau 7279 din totalul voturilor valabil exprimate după prelucrarea tuturor celor 14 procese verbale.

6 noiembrie: Doi candidați la funcția de primar în municipiul Ungheni vor merge în turul doi. Este vorba despre candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dionisie Ternovschi, și candidatul independent Vitalie Vrabie.

6 noiembrie: După prelucrarea tuturor celor 305 procese verbale, candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională, Ion Ceban, câștigă Primăria Chișinău din primul tur de alegeri. Potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, liderul MAN a acumulat 50,62% sufragii.

6 noiembrie: Cei 27 candidați înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău au acumulat scoruri cuprinse între 0,03% și 50,62%, potrivit datelor preliminare publicate de CEC. Cel mai mare scor este al candidatului Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, care a ieșit învingător din primul tur de alegeri.

6 noiembrie: În cadrul alegerilor pentru Consiliul municipal Chișinău, Partidul Mișcarea Alternativa Națională a acumulat 33,10% din voturi. Pe locul doi s-a situat Partidul Acțiune și Solidaritate, cu 32,88% din sufragii.

6 noiembrie: Liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, Andrei Donică, a pierdut alegerile în satul Condrița din municipiul Chișinău. În această localitate, din primul tur a învins candidatul Partidului Liberal Democrat, Alexei Boșneaga.

6 noiembrie: Partidul Politic „Partidul Nostru” a acumulat 24,77% sau 9148 de voturi în cadrul alegerilor pentru Consiliul municipal Bălți. Pe locul doi este Partidul Socialiștilor, cu 22,13% sau 8173 de voturi acumulate. Acestea sunt rezultate preliminare după procesarea tuturor celor 60 de procese-verbale.

6 noiembrie: Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, care a obținut un nou mandat de primar al municipiului Chișinău în cadrul alegerilor de duminică, le-a mulțumit tuturor celor care l-au votat, dar și celor care au ieșit la vot. „Vreau să vă asigur că voi fi primarul tuturor”, a declarat primarul ales într-o conferință de presă.

6 noiembrie: În zece suburbii din municipiul Chișinău primarii au fost aleși din primul tur de alegeri. În alte opt suburbii urmează să fie organizat turul doi.

6 noiembrie: Alegerile locale din 5 noiembrie vin într-un moment de răscruce pentru parcursul țării în construirea unei democrații deplin funcționale. În timp ce electoratul a avut un spectru larg de alegeri, sunt de-a dreptul îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor prin cumpărarea voturilor și alte practici care sunt în contradicție cu fundamentele unei societăți democratice. Pe termen lung, astfel de practici prejudiciază iremediabil integritatea electorală, erodând astfel democrația. Acestea ar trebui să fie abordate eficient și hotărât de către autoritățile competente, respectând fără echivoc principiile statului de drept. Declarația a fost făcută de Dritan Taulla, șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO pentru alegerile locale din 2023 în Moldova, în cadrul conferinței de presă la IPN de prezentare a Declarației Preliminare a Misiunii.

6 noiembrie: Secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, consideră că guvernarea a suferit o înfrângere la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Într-o conferință de presă, Igor Dodon, a declarat că PAS, „având toată puterea în stat, toată media, suportul partenerilor de dezvoltare, susținerea financiară externă, nu a reușit să convingă cetățenii că ei sunt mai buni”.

6 noiembrie: În 623 de localități din țară primarii au fost aleși din primul tur. În alte 265 de localități, niciunul dintre candidați nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Astfel, în două săptămâni, în aceste localități urmează să fie organizat turul doi de scrutin.

6 noiembrie: În Consiliul municipal Chișinău Partidul Acțiune și Solidaritate va avea o fracțiune puternică, 20 de consilieri municipali care vor lupta pentru un oraș european. În țară, primarii PAS au obținut sprijinul oamenilor pentru calea europeană în peste 390 de localități. 244 de primari PAS au câștigat din primul tur, iar 153 merg în turul doi al alegerilor locale. O spune președintele PAS, Igor Grosu. „Europa a câștigat în Moldova în majoritatea localităților. Acum este nevoie să ne apucăm de lucru și să aducem cu adevărat nivelul european de trai acasă, a menționat președintele formațiunii într-un briefing de presă.

6 noiembrie: Partidul Politic „Partidul Nostru” va avea cel mai mare număr de mandate în Consiliul municipal Bălți – 11 la număr. Pe locul doi se află Partidul Socialiștilor cu 9 mandate, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate – 6 mandate.

6 noiembrie: Partidul Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate vor avea câte 20 de consilieri în Consiliul municipal Chișinău. Aceasta după ce la alegerile de duminică MAN a obținut 33,10% din voturi, iar PAS – 32,88%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.