RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2017

Primarul interimar al capitalei Silvia Radu a semnat o dispoziție prin care le-a interzis funcționarilor municipali să comunice cu jurnaliștii. Toate informațiile legate de administrația municipală vor fi transmise exclusiv prin Direcția relații publice a Primăriei. Despre existența unei asemenea dispoziții s-a aflat după ședința operativă de la Primărie din 27 noiembrie. Potrivit experților media, dispoziția respectivă este o acțiune care nu se înscrie în obligațiile asumate de către autoritățile centrale și cele locale de a face actul decizional mai transparent.

Prim-ministrul Pavel Filip a întreprins, în perioada 27-29 noiembrie, o vizită oficială în Georgia, unde a participat la „Tbilisi Belt and Road Forum”. În marja evenimentului, Pavel Filip a avut întrevederi cu premierul georgian, Giorgi Kvirikashvili, cu preşedintele Parlamentului, Irakli Kobakhidze, și cu președintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili. De asemenea, premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, şi cu vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Alain Pilloux.

În perioada 27-28 noiembrie, la Viena, a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”. La finalul reuniunii, care s-a desfășurat sub egida președinției Austriei în OSCE, participanții au salutat progresul înregistrat în ultimul timp în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, invocând în acest sens înțelegerile privind deschiderea circulației pe podul de la Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine, restabilirea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Râbnița.

Primarul general interimar al municipiului Chişinău Silvia Radu a semnat, pe 30 noiembrie, dispozițiile privind retragerea din funcție a șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație, Oleg Poiată, și a șefului Direcției educație, tineret și sport, Alexandru Fleaș. Conducerea Direcției generale transport public şi căi de comunicație va fi asigurată temporar de Vitalie Butucel, șef adjunct al subdiviziunii, iar administrarea Direcției generale educație, tineret şi sport va fi preluată de șefa adjunctă, Viorica Negrei, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei. Pentru ambele posturi va fi organizat în scurt timp concurs public.

Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene în valoarea de 79 de milioane de euro, pentru anul 2017. Banii oferiți nu vor ajunge direct la autorități, ci vor fi alocați pentru diverse proiecte, achiziții, asistență tehnică, echipamente etc., fiind gestionați de UE prin intermediul BERD, BEI și alte structuri. În total Cadrul Unic de Suport pentru anii 2017-2020, prevede sprijin financiar între 284 și 348 de milioane de euro, iar suma finală va depinde de capacitatea de absorbție a Republicii Moldova. Informațiile au fost prezentate joi, 30 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, organizate de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Deputații au aprobat vineri, 1 decembrie, în primă lectură, proiectul bugetului de stat pentru anul 2018. La capitolul venituri a fost aprobată suma de 36,618 miliarde de lei, iar la cheltuieli – 42,332 miliarde de lei. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%. Deputații din fracțiunile Partidului Comuniștilor, Partidului Socialiștilor, Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat au criticat proiectul bugetului.

Tot vineri, 1 decembrie, bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2018 a fost aprobat în primă lectură în cadrul ședinței a Consiliului municipal. Proiectul prevede venituri în sumă de 3,6 miliarde de lei și cheltuieli de 3,9 miliarde de lei. Deficitul este de 279,6 milioane lei.

Pomul de Crăciun, cumpărat cu 15 mii de lei din Ucraina, pe care municipalitatea intenționa să-l inaugureze pe 1 decembrie, a ajuns la Chișinău cu întârziere și cu multe crengi rupte. Acesta a fost instalat în Piața Marii Adunări Naționale pe 2 decembrie dimineața. Muncitorii de la Spații Verzi au încercat să-l reanimeze, dar primarul interimar Silvia Radu a dispus ca bradul să fie scos. Un nou brad, de 17 metri, a fost tăiat din curtea unei grădinițe din sectorul Botanica al capitalei. Pomul a fost procurat din banii Silviei Radu și a costat 10 mii de lei. Bradul din Ucraina va fi tăiat, iar partea de sus va fi și donată.

Selecție realizată de Sabina Rebeja, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.