RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 22-28 mai 2017

Pe 22 mai, la Chișinău a avut loc deschiderea celei de-a IV-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. Reuniunea a avut pe agendă subiecte legate de reformele din domenii precum justiția, combaterea corupției, administrația publică, sistemul electoral, libertatea mass-media. Europarlamentarul Andi Cristea, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, a menționat că Parlamentul European recunoaște eforturile Guvernului pentru implementarea reformelor asumate.

Pe 24 mai, în urma unui concurs organizat de Primăria municipiului Chișinău, Sergiu Borozan a fost desemnat şef al Direcției generale arhitectură, urbanism şi relații funciare a municipiului Chişinău. Sergiu Borozan a asigurat interimatul funcției de arhitect-şef al municipiului Chişinău din septembrie anul trecut.

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost reținut pe 25 mai în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Potrivit Centrului Național Anticorupție, fostul parlamentar și trei reprezentanți ai unui agent economic sunt bănuiți de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari celor trei entități bancare.

În seara de 25 mai, după percheziții la Primărie și la domiciliul primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a fost reținut și plasat în izolatorul CNA, bănuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată. O zi mai târziu i s-a înaintat învinuirea, iar Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a emis mandat de arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile. Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma EME Parkleitsysteme GmbH, fără avizul Consiliului municipal. 13 la sută din veniturile din afacere ar fi urmat să-i revină primarului şi alte 13 la sută – şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețchi, și el în arest la domiciliu.

Partidul Liberal a renunțat să mai facă parte din majoritatea parlamentară. Liderul PL Mihai Ghimpu a anunțat că formațiunea părăsește coaliția de guvernare. Anunțul a fost făcut pe 26 mai, după ședința Consiliului Republican al PL, convocat ca urmare a reținerii prim-vicepreședintelui PL Dorin Chirtoacă, primar general al municipiului Chișinău. Potrivi lui Mihai Ghimpu, participarea PL la guvernare a costat foarte mult formațiunea pe care o conduce, i-a afectat imaginea.

Selecție de Alina Marin, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.