RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 20-26 februarie 2017

Pe 21 februarie a avut loc prima întrevedere în format trilateral: președintele Igor Dodon, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip. Deși părțile au declarat că, în mare parte, au viziuni și poziții contradictorii sau chiar diametral opuse, conducerea țării a ajuns la un numitor și anume: de a constitui o platformă comună în vederea identificării unor mecanisme pentru a avansa în soluționarea diferendului transnistrean. În cadrul aceleiași întrevederi, Igor Dodon a anunțat că, la începutul lunii aprilie, va semna, la Chișinău, Acordul de colaborare a Republicii Moldova cu Uniunea Euroasiatică.

Pe 22 februarie, Chiril Lucinschi a anunțat că și-a depus mandatul de parlamentar și că a decis să scrie cerere de retragere din Partidul Liberal Democrat. Decizia a fost luată deoarece rămâne acționar minoritar al proiectului de reformare a postului TV7 și nu dorește să prejudicieze imaginea acestuia din calitatea de politician.

Pe 22 februarie a fost lansat un nou proiect de asistență pentru sectorul agricol – Agricultura Performantă în Moldova (APM), cu susținerea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul este de a ajuta producătorii agricoli și antreprenorii din sectorul agroindustrial să devină mai competitivi și flexibili la cerințele cumpărătorilor, pentru a putea valorifica oportunitățile pieței locale, regionale și internaționale. Proiectul este implementat de Chemonics International, fiind prevăzut pe o perioadă de cinci ani, iar valoarea acestuia constituie 21 mln dolari.

Tot pe 22 februarie, Curtea Supremă de Justiției a declarat inadmisibile recursurile avocaților în dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, ca fiind vădit neîntemeiate. Apărarea lui Vlad Filat a catalogat drept ilegală și inechitabilă decizia emisă de magistrații de la CSJ, menționând că se vor adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Pe 24 februarie fracțiunea Partidului Socialiștilor a înaintat o moțiune simplă ministrului sănătății, Ruxanda Glavan. Aceasta va fi examinată pe 2 martie. Socialiștii au acuzat creșterea tarifelor la serviciile medicale pe fundalul creșterii morbidității, reducerii locurilor în spitale, dar închiderii unor instituții medicale.

Tot pe 24 februarie, deputații au aprobat Programul legislativului pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru anul 2017. Documentul reprezintă un extras dintr-un plan național agreat cu Uniunea Europeană pentru trei ani. Programul legislativului conține 111 acțiuni.

Selecție de Elena Nistor, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.