Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon propune sistemul electoral mixt, cu alegerea deputaţilor după formula 50:50 pe liste de partid şi în circumscripții. Într-o conferință de presă, pe 18 aprilie, şeful statului a declarat că nu va permite ca proiectul sistemului electoral majoritar, propus de Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, să fie implementat în Moldova. Igor Dodon a menționat că sistemul electoral mixt păstrează virtuțile sistemului proporțional, dar favorizează și alegerea unui număr important de deputați independenți, la nivel raional și regional.
La scurt timp, fracțiunea Partidului Socialiștilor a anunțat că a elaborat o inițiativă legislativă în susținerea propunerilor formulate de președintele Igor Dodon cu privire la sistemul electoral mixt. PSRM a înregistrat în Parlament proiectul de lege respectiv și a solicitat includerea și examinarea de urgenţă a inițiativei legislative pe ordinea de zi a ședințelor plenare. PDM a reacționat la inițiativă, spunând că este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie. PDM şi-a exprimat regretul pentru faptul că președintele Republicii Moldova și PSRM, partid din care a făcut parte, nu au găsit de cuviință să dialogheze constructiv până acum pe această temă.
La 20 aprilie, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani. Totodată, 869 de milioane de lei urmează să se încaseze din valoarea bunurilor care îi aparțin pentru recuperarea prejudiciilor pe care le-a provocat. Acesta urmează să-și ispășească pedeapsa în penitenciar de tip închis. Avocatul Eduard Rudenco a menționat că va ataca sentința în instanța de apel.
Partidul Acţiune şi Solidaritate a formulat, într-o conferință de presă la 20 aprilie, mai multe propuneri de modificare a Codului Electoral în vigoare, în speranța că cineva dintre deputați va prelua proiectul și îl va înregistra ca și inițiativă legislativă. PAS propune ca, la deschiderea secțiilor de votare în diasporă, limita de buletine de vot pentru o secție să se extindă de la trei mii la opt mii de exemplare. Formațiunea sugerează ca peste hotare alegerile să se desfășoare timp de două zile: sâmbătă şi duminică. PAS propune micșorarea cuantumului donației care poate fi acceptată de la persoane fizice, de la 200 la cinci salarii medii pe economie, iar de la persoane juridice – de la 400 la 12 salarii medii. Formațiunea vine și cu soluţia de a instala camere de luat vederi în incinta secţiilor de votare, care vor fi amplasate aşa ca să nu împiedice procesul de vot şi să asigure secretul votului.
În noaptea de 21 aprilie, în Republica Moldova a nins abundent, mai ales în partea de sud şi de centru a țării. Stratul de zăpadă măsurat la stațiile meteo a fost cuprins între 5 și 57 de centimetri, cel mai generos fiind la Chișinău. Circulația rutieră pe mai multe trasee naționale a fost închisă, iar la Chișinău transportul public nu a circulat întreaga zi, din cauza drumurilor înzăpezite, dar și a porțiunilor blocate de copacii și crengi masive care s-au rupt sub greutatea zăpezii. Serviciul Vamal a restricţionat accesul participanților la traficul transfrontalier prin mai multe posturi vamale. În urma numeroaselor rupturi de conductor și a deteriorării izolatoarelor, au rămas parțial sau în totalitate fără energie electrică aproape 600 de localități. În jur de 500 de persoane au fost scoase din nămeți. În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională. Au fost raportate mii de cazuri de prăbușiri de copaci pe străzi, în curțile de bloc, peste automobile, peste balcoane sau anexe și peste rețele electrice. Mai multe persoane au fost accidentate. De asemenea, s-au prăbușit peste o sută de piloni. Ostașii Armatei Naționale au intervenit pentru remedierea situației, după ce preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat un decret în acest sens. Ministerul Mediului a solicitat autorităților publice locale să inspecteze zonele de evacuare a apei din localități și să înlăture stăvilarele formate din arbori căzuți pentru a preveni inundațiile. Pe 22 aprilie fără lumină mai rămâneau 400 de localități, dar circulația pe traseele naționale, cu excepția unei porțiuni, a fost restabilită. Și în capitală a început să circule transportul public, dar unele itinerare au fost scurtate.
Selecție realizată de Maria Procopciuc