RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 09-15 ianuarie 2017

Pe 10 ianuarie avocaţii lui Vlad Filat au contestat la Curtea Supremă de Justiție deciziile emise de Curtea de Apel şi Judecătoria Buiucani în dosarul care îl vizează pe fostul premier. Apărătorii insistă ca recursul să fie examinat în cadrul unei şedinţe publice, iar magistraţii să se pronunţe asupra tuturor motivelor invocate. Avocaţii lui Vlad Filat au solicitat Curţii Supreme casarea integrală a sentinței emise de Judecătoria Buiucani, casarea parțială a deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri în acest dosar. Fostul premier a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Pe 11 ianuarie Inspectoratul General al Poliției a anunțat că, în urma procedurii de extrădare, în țară a ajuns minorul suspectat de comiterea omorului minorei de 14 ani din Strășeni, la sfârșitul lunii noiembrie 2016. Tânărul, în vârstă de 17 ani, a părăsit teritoriul Republicii Moldova la data de 27 noiembrie, traversând Punctul de trecere a frontierei Leuşeni, la hotarul cu România. În data 2 decembrie, acesta a fost dat în urmărire pe canalele Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale Interpol. Organele de drept ale Ungariei l-au reținut pe 6 decembrie. Tânărul este suspectat de omorul unei adolescente de 14 ani, care a fost găsită fără suflare pe 30 noiembrie, într-o construcţie nefinisată din oraşul Străşeni. Poliţia a identificat patru suspecţi, toţi minori. Doi dintre aceștia au fost reținuți la scurt timp și se află în arest preventiv până în prezent. Alt suspect nu poate fi cercetat penal pe motiv că are doar 13 ani.

În ședința Guvernului din 11 ianuarie a fost aprobată componența nominală a delegației moldovenești pentru vizita oficială a președintelui Igor Dodon la Moscova, în perioada 16-18 ianuarie. Este prima vizită peste hotare a președintelui nou ales. Din delegație face parte și președinta fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, care este și președinta grupului interparlamentar de prietenie Republica Moldova-Federația Rusă. Сu președintele la Moscova va zbura deputatul Andrei Neguța, membru al Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, și guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah. De asemenea, Igor Dodon va fi însoțit în Federația Rusă de consilierul său în domeniul reintegrării, Vasili Șova, și consilierul în domeniul politic, Ion Ceban, care este și purtătorul său de cuvânt. Din delegație mai fac parte ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Dumitru Braghiș, și Nicolae Mîinea, ministru-consilier în cadrul ambasadei.

La 12 ianuarie Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova a semnat un acord în domeniul securităţii sociale cu Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania. Acordul prevede că cetățenii moldoveni care vor munci legal pe teritoriul Germaniei o perioadă de cel puţin cinci ani şi vor contribui la bugetul federal al asigurărilor sociale, vor avea dreptul la pensie din partea statului german.


La prima şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC) din anul curent, care a avut loc pe 13 ianuarie, s-a convenit asupra iniţierii procesului de elaborare a unui mecanism de monitorizare a situaţiei din Zona de Securitate şi asupra necesităţii eficientizării activităţii observatorilor militari, astfel încât, la solicitarea unuia dintre şefii militari superiori ai forţelor de menţinere a păcii, să fie asigurată ieşirea obligatorie a acestora la faţa locului.

Tot pe 13 ianuarie Comisia Europeană a aprobat cererea Republicii Moldova de asistenţă macro-financiară în sumă de 100 de milioane de euro. Programul este format din 40 de milioane de euro grant şi din 60 de milioane de euro credit pe termen mediu în condiţii favorabile. Componenta de grant este din bugetul Uniunii Europene, în timp ce creditul va fi contractat de pe piaţa de capital europeană. Plăţile vor fi efectuate în trei tranşe, pe parcursul anilor 2017 şi 2018. Decizia Comisiei Europene trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Agenția de rating Moody's a modificat, la 13 ianuarie, statutul Republicii Moldova din B3 negativ în B3 stabil. Calificativul B3 încadrează Republica Moldova în categoria statelor cu risc înalt de credit înalt şi investiții speculative. Scala aleasă de Moody's variază intre Aaa și C, Aaa reprezentând cea mai mare abilitate a statului de a-și plăti obligațiile pe termen lung, iar C reprezintă cele mai riscante investiții sau țări care sunt în default și nu-și pot plăti obligațiile. România are ratingul de țară Baa3 pozitiv. Ucraina are ratingul Caa3 stabil. Conform tradingeconomics.com cel mai înalt rating pe scala Moody's, Moldova l-a avut în februarie 2009, B1 negativ.

Selecție de Anastasia Rusu, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.