Restricții de participare la alegeri pentru reprezentanții partidelor neconstituționale

Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege care impune restricții de participare la alegeri pentru reprezentanții partidelor declarate neconstituționale. Restricția se va aplica timp de trei ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale pentru persoanele care la momentul declarării neconstituționalității formațiunii erau membri ai organului executiv al partidului, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional, transmite IPN.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat în plen că atributele partidelor politice declarate neconstituționale nu pot fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale și alți concurenți electorali. Utilizarea unor asemenea atribute constituie temei pentru refuzul înregistrării partidului politic de către Agenția Servicii Publice. Scopul acestei intervenții este de a exclude unele posibilități de eludare a efectelor unei eventuale hotărârii a Curții Constituționale prin care s-ar declara neconstituțional un partid politic.

„Țin să menționez că acest proiect de lege, evident, a fost elaborat într-un anumit context și ca urmare a hotărârii Curții Constituționale. El nu vizează, să fie foarte clar, un singur partid politic. El poate viza orice partid politic care va admite un comportament similar comportamentului partidului politic declarat recent neconstituțional. Respectiv, acest mecanism preventiv este extrem de important pentru ca să nu avem pe viitor și alte partide politice care își permit să încalce flagrant legislația”, a declarat Olesea Stamate.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.