Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru următoarele acțiuni ale Rusiei, opinii

Pronosticuri mai puțin optimiste din partea comentatorilor politici de la Chișinău. Aceștia spun că scopul Federației Ruse este readucerea teritoriilor fostei Uniuni Sovietice sub influență rusească, cu un singur centru de comandă - la Moscova.  Analiștii politici spun că liderul de la Kremlin și-a propus restabilirea vechilor hotare ale Uniunii Sovietice, fapt ce reprezintă un scenariu sumbru pentru Republica Moldova, notează IPN.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, spune că discursul lui Vladimir Putin privind recunoașterea așa-zisei independențe a republicilor separatiste Donețk și Lugansk a demonstrat ambițiile expansioniste ale liderului de la Kremlin. Marinuța spune că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei, iar scenariul unui război, în sensul clasic al cuvântului, prinde tot mai mult contur.

„A existat o frază în discursul lui Putin care a atras atenția. El spune că toate teritoriile fostei Uniuni Sovietice sunt fostele teritorii ale Rusiei, a menționat și Novorossia. Deci, în capul lui Putin este acapararea tuturor teritoriilor fostei Uniuni Sovietice sub conducerea Kremlinului. N-aș fi atât de încrezător că Federația Rusă se va opri la Donețk și Lugansk. În planificarea rușilor, 10-15 ani nu reprezintă atât de mult. Noi trebuie să fim gata pentru următorii pași ai Rusiei. Sunt de acord cu fostul premier Sturza care a scris că Moldova, Finlanda, Polonia și alte țări pot considera că sunt în vizorul Federației Ruse. Practic, am putea să ne pregătim pentru un război”, a spus Vitalie Marinuța în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Ieri, președintele Vladimir Putin a declarat că Federația Rusă respectă suveranitatea celorlalte republici ex-sovietice, iar Ucraina reprezintă o excepție întrucât s-ar afla sub control străin. De asemenea, Putin a respins ideea reconstruirii unui imperiu, asigurându-l pe omologul său azer, Ilham Aliev, aflat în vizită la Kremlin, că acest lucru nu este deloc real”.

„Putin a declarat asta în mod simbolic în fața președintelui unei țări ex-sovietice, Azerbaidjan, care este o altă țară cu probleme teritoriale. Putin se consideră un actor istoric foarte important, el se pune în aceeași pleiadă cu predecesorii săi, conducătorii Uniunii Sovietice și consideră că trebuie să îndrepte greșelile lor, el se consideră continuatorul lor legitim”, a spus comentatorul politic, Valeriu Pașa.

În același timp, reprezentanții societății civile de la Chișinău spun că Ucraina se află acum într-o situație extrem de dificilă, cu perspectiva unei invazii militare și cu o economie care se ruinează brusc.

„Ucraina suportă pierderi economice enorme, s-au retras investitorii. Din punct de vedere militar, s-au întărit și s-au organizat foarte bine. Totuși, nu știu în ce măsură sunt în stare să facă față unei armate precum cea a Federației Ruse. Ei au recunoscut că nu vor rezista Rusiei foarte mult. Dar președintele Zelensky are un comportament adecvat. El dă de înțeles că țara este gată să rezolve problemele pe cale pașnică, adică nu cedează provocărilor care vin din partea Federației Ruse”, a spus directorul executiv Promo-Lex, Ion Manole.

În contextul recunoașterii de către Federația Rusă a așa-zisei independențe a republicilor Donețk și Lugansk, ieri, președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina și susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine. De asemenea, șeful statului a făcut apel la calm și solidaritate în rândul cetățenilor. În același timp, președintele a cerut instituțiilor media să nu manipuleze opinia publică și să ofere informații veridice cu referire la situația din regiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.