Republica Moldova și Italia sunt principalii furnizori de vin pentru România

România importă vin din Republica Moldova și din Italia (cele două state încă au cote apropiate), dar și din Franța, Spania și Germania. Din Republica Moldova se aduce mai mult vin îmbuteliat, în timp ce din Italia mai mult vin vrac, transmite IPN cu referință la o analiză a portalului economic Economedia.ro.

În fiecare an, România importă peste 6 litri de vin pe cap de adult, chiar dacă țara este al şaselea producător european de vinuri şi constant în primii 15 la nivel mondial. Exportă însă undeva sub 10% din producția proprie totală și în mare parte vinuri de top, în ciuda faptului că partenerii și distribuitorii externi caută de cele mai multe ori vinuri cu preț mic.

Studiul constată că slaba performanță a exportului de vin românesc este influențată de lipsa de interes pentru export a cramelor românești și lipsa de sprijin din partea statului. Situația este raportată la Republica Moldova, care are un brand de țară viticol – Wine of Moldova, consacrat să sprijine producătorii și care, în decembrie 2023, a marcat 10 ani de la înființare.

De asemenea, potrivit specialiștilor, confortul producătorilor români de vin, adică posibilitatea de a vinde scump în România, va continua să restrângă piaţa internă, în condiţiile în care tot mai mulţi producători străini vor dori să intre pe piaţa locală.

Recent, un grup vinicol din Republica Moldova și-a extins prezența pe piața din România, realizând o achiziție strategică de active. Achiziția include aproximativ 51 hectare de vii, terenuri pentru construcții și mai multe echipamente agricole în satul Ceptura de Jos.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.