Republica Moldova promovează activ introducerea şahului în curricula şcolară, comunicat de presă



Republica Moldova promovează activ introducerea şahului în curricula şcolară

Vineri, 18 octombrie 2013 – La invitaţia Academiei Naţionale de Şah din Moldova, Preşedintele Uniunii Europene de Şah, Silvio Danailov, a vizitat Republica Moldova în perioada 17-18 octombrie 2013. Oficialul european a avut mai multe întâlniri la Chişinău, fiind primit de Preşedintele Republici Moldova Nicolae Timofti.

Silvio Danailov a declarat că Moldova este una din ţările care promovează cel mai activ introducerea şahului în curricula şcolară, aceasta fiind una din căile de dezvoltare a şahului moldovenesc la nivel european.

Silvio Danailov a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre Declaraţia privind introducerea programului „Şahul în instituţiile de învăţământ” în sistemele educaţionale din Uniunea Europeană, apreciind că acest document a fost promovat insistent anul trecut, iar acum sunt puse în practică prevederile lui. Preşedintele Uniunii Europene de Şah a afirmat că Moldova are rezultate foarte bune la implementare.

„Am avut întrevederi la nivel înalt, inclusiv cu preşedintele Nicolae Timofti, care mi-a spus că dezvoltarea şahului în Moldova va fi susţinută. Ţara dumneavoastră va avea şi susţinerea noastră, atât în plan financiar, cât şi logistic. Noi promovăm şahul, nu admitem implicarea politicului. Anul viitor urmează ca legenda şahului mondial Garry Kasparov să viziteze Moldova pentru a arăta susţinerea sa”, a comunicat Silvio Danailov.

Marele maestru internaţional, Garry Kasparov, a intervenit live în cadrul conferinţei de presă de la Chişinău, el aflându-se pe moment în SUA. Potrivit lui, de mai mulţi ani se vorbeşte ca şahul să fie inclus în programul de studii pentru copii, deoarece joacă un rol important în dezvoltarea intelectuală a oamenilor. „Am înţeles că şahul îi ajută pe copiii care cresc în familiile social vulnerabile să devină mai siguri în puterile lor, îi ajută să se afirme prin ceea ce pot”, a spus legenda şahului mondial.

Managerul general al Academiei Naţionale de Şah din Moldova, Ion Gîrneţ, a comunicat că, prin intermediul proiectului Şahul Uneşte!,  finanţat de UE şi PNUD, au fost pregătiţi 20 de profesori de şah de pe ambele maluri ale râului Nistru, iar aceştia, la rândul lor, antrenează acum 600 de copii. Urmează ca pe viitor să fie pregătiţi mai mulţi profesori, dar deja prin intermediul programelor online.

În viitorul apropiat,  şahul să fie introdus în şcoli şi grădiniţe, la etapa iniţială în calitate de obiect facultativ. Academia Naţională de Şah, împreună cu Ministerul Educaţiei, a elaborat curricula şcolară care prevede introducerea şahului în şcoli şi se aşteaptă aprobarea acesteia.

Asociaţia obştească Academia Naţională de Şah din Moldova a fost fondată în 2010. Preşedintele Academiei este membrul echipei olimpice de şah, Viorel Iordăchescu, mare maestru internaţional. Scopul Academiei este dezvoltarea şi promovarea şahului în Republica Moldova, atât ca sport, precum şi ca disciplină educaţională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.