Republica Moldova este în pragul unei crize politice, jurnalist

La ora actuală nu se poate vorbi despre o criză politică având în vedere termenele stabilite de legislație pentru formarea unei majorități parlamentare și numirea unui Guvern. Totuși, se poate spune că Republica Moldova se află în pragul unei asemenea crize. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Nicolae Federiuc în cadrul emisiunii „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Nicolae Federiuc spune că din punct de vedere instituțional și legal nu se poate vorbi despre o criză politică, dar se atestă un fel de criză postelectorală. „Suntem la peste o lună de la alegerile parlamentare și observăm că nu există niciun indiciu care să ne arate că în curând ar fi posibilă crearea acelor instituții de care depinde buna funcționare a statului”, a spus jurnalistul.
 
În opinia lui, acesta este un proces destul de complex care necesită timp și „coabitare” în Parlament. „Timpul se scurge rapid și dacă nu se reușește în trei luni de la validarea mandatelor, există riscul dizolvării acestui Parlament. Or, în această situație tensionată, care dacă nu a generat o criză în sensul deplin al acestui cuvânt, eu cred că suntem în pragul acestei crize”, spune Nicolae Federiuc.

Și comentatorul politic Victor Gurău este de părere că la ora actuală nu se poate spune că există o criză politică pentru că toate procesele care au loc se încadrează în limitele normelor constituționale. În opinia lui, criza politică este atunci când instituțiile statului sunt limitate de a-și exercita drepturile legale și constituționale. „La momentul actual, nu avem așa ceva, toate instituțiile lucrează în regimul indicat în legislația actuală”, spune analistul.

Potrivit lui, este posibilă o criză politică pe viitor. „Situația din Republica Moldova ne arată că este posibil să fie o criză politică destul de profundă care ar perturba activitatea instituțiilor prevăzută în cadrul legal. Totodată, trebuie să luăm în calcul că orice proces electoral se încheie cu un proces de formare a instituțiilor statului, cu formarea unei majorități parlamentare și evident că în cadrul acestui proces avem interferențe externe nu numai dintr-o parte. Trebuie să recunoaștem că ele sunt din toate părțile”, spune Victor Gurău.

Analistul politic spune că este optimist că în Moldova există capacitate astfel încât să nu se declanșeze o criză politică. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.