Reprezentantul UE în Moldova crede că doar negocierile în formatul 5+2 pot genera înţelegeri legitime în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean
Asociaţia pentru Politică Externă (APE) din R. Moldova se arată îngrijorată de felul în care unele medii de informare au interpretat declaraţiile Reprezentantului Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, făcute în cadrul unei discuţii cu jurnalişti din Chişinău şi Tiraspol, organizată de APE la 5 septembrie 2008. APE a remis agenţiei Info-Prim Neo un comunicat de presă în care precizează declaraţiile făcute de dl Mizsei.
Astfel reprezentantul UE a spus că doar în formatul 5+2 pot fi elaborate înţelegeri care să fie legitime şi viabile. „Desigur, discuţii pot fi purtate între domnul Medvedev şi domnul Smirnov şi domnul Voronin, dar aceste discuţii categoric nu pot înlocui procesul de negocieri şi în urma acestor discuţii nu se poate ajunge la nişte principii de reglementare viabilă a conflictului transnistrean. Acest lucru se poate face doar în formatul 5+2”.
„Uniunea Europeană este categoric în favoarea formatului 5+2 şi în favoarea relansării cât mai urgente a negocierilor în acest format”. După ceea ce s-a întâmplat în Georgia, este şi mai mult în interesul partenerilor noştri ca să nu experimentăm cu formule neviabile, nelegitime, nedemocratice”, a menţionat reprezentantul Uniunii Europene în R. Moldova.
Referindu-se la Planul Kozak, Mizsei a declarat: „Cu tot respectul nostru pentru eforturile domnului Kozak, planul a avut neajunsuri care ne fac să credem că el nu putea şi nu poate constitui bază pentru o înţelegere”. Una dintre acestea constă în faptul că planul Kozak crea, de fapt, un stat ne-suveran, un model confederativ care conţine prevederi de natură să paralizeze viaţa ţării – un drept de veto exagerat pentru regiunea transnistreană şi exagerat de multe situaţii unde decizii importante urmau să fie adoptate doar prin votul ambelor părţi, spune oficialul european.
„Noi optăm pentru acordarea regiunii transnistrene a unor împuterniciri largi, ferm garantate de legea constituţională moldovenească pe de o parte, iar pe de altă parte pentru un mecanism internaţional de monitorizare în care să participe atât Rusia cât şi vecinii Republicii Moldova”, a subliniat Kalman Mizsei.
Întrebat despre posibila existenţă a unui nou plan al Chişinăului care ar fi în prezent trimis pentru avizare Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, reprezentantul european a spus: „Un răspuns cu adevărat pertinent la această întrebare se va putea da doar după ce formatul 5+2 va începe să lucreze şi Rusia îşi va arăta disponibilitatea de a coopera cu partenerii săi internaţionali şi îi va convinge pe partenerii săi de la Tiraspol să lucreze mai constructiv”. Toate aspectele tehnice ale reglementării transnistrene sunt cunoscute şi, de aceea, atunci când va exista voinţă politică în Rusia şi în Transnistria, conflictul va putea fi soluţionat foarte repede.
Referindu-se la întâlnirea în formatul 3+2 programată pentru luni, 8 septembrie, la Viena, Kalman Mizsei a spus: „La Viena, Rusia are o foarte bună posibilitate de a demonstra că poate fi un partener constructiv al comunităţii internaţionale şi a-şi manifesta voinţa de cooperare prin participarea la pregătirea activă a graficului concret pentru negocierile în formatul complet 5+2”.
Oficialul european a adăugat că i-au fost interpretate greşit declaraţiile despre posibilitatea soluţionării conflictului transnistrean până la alegerile parlamentare din R. Moldova din 2009. „Pentru noi e important ca soluţia pentru reglementarea definitivă a conflictului să fie una echitabilă şi durabilă, pentru ca, după adoptarea ei, ţara să se poată dezvolta puternic şi în ritmuri accelerate. Când se va putea face acest lucru, nu vreau să speculez. Voi spune doar că, dacă există voinţă politică, acest lucru se va putea realiza până la alegerile din 2009. Dacă nu există voinţă politică, e mai bine să se mai lucreze un timp asupra tuturor aspectelor”, a spus reprezentantul UE în R. Moldova.