Reparaţiile morale în caz de defăimare vor fi cuantificate
Parlamentul a decis că mărimea despăgubirilor pentru prejudiciul moral adus în caz de defăimare trebuie să fie rezonabilă şi să se determine ţinându-se cont de mai mulţi factori. Deputaţii au votat, în şedinţa de joi, 20 iulie, în prima lectură un proiect de lege privind completarea art.16 din Codul civil, care conţine aceste prevederi.
Potrivit completărilor, cuantumul reparaţiilor morale va fi determinat ţinându-se cont de caracterul şi sfera de răspândire a informaţiilor; impactul social asupra persoanei; gravitatea şi durata suferinţelor psihice sau fizice ce i-au fost cauzate. Totodată, urmează să se ia în calcul gradul de lezare a reputaţiei; gradul de vinovăţie a autorului prejudiciului; măsura în care această compensare poate aduce satisfacţie persoanei vătămate. Aparte se mai specifică asemenea circumstanţe ca publicarea rectificării, acordarea replicii sau publicarea dezminţirii până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti.
În opinia autorilor proiectului, reprezentanţi ai fracţiunilor comuniste, democrate şi creştin-democrate, evaluarea exactă a prejudiciului moral în caz de defăimare este foarte dificilă, instanţa fiind cea care poate stabili forma şi mărimile relativ echitabile ale compensaţiei, bazându-se pe particularităţile specifice ale fiecărei acţiuni, pe gradul şi caracterul prejudiciului moral, pe situaţia materială a reclamantul şi pârâtului etc. Autorii au invocat exemplul practicii Curţii Europene pentru Drepturile Omului, unde stabilirea mărimii compensaţiei băneşti este lăsată la discreţia judecătorilor.
Proiectul nu a fost susţinut de către deputaţii Alianţei „Moldova Noastră”. Deputatul Anatol Onceanu a declarat că respectivele completări sunt de ordin general, care nu vor schimba situaţia existentă. AMN s-a pronunţat pentru stabilirea unui plafon maxim de stabilire a prejudiciului moral în caz de defăimare. De asemenea, Onceanu a declarat că la elaborarea proiectului nu s-a ţinut cont de propunerile societăţii civile care, între altele, a solicitat stabilirea acestui plafon.
Participanţii la dezbaterea publică cu genericul „Încă o dată despre art. 16 al Codului Civil şi libertatea de exprimare în presă: jurişti şi jurnalişti faţă în faţă”, desfăşurată săptămâna trecută, au exprimat opinii diferite referitor la necesitatea stabilirii unui plafon maxim pentru paguba morală cauzată de defăimare.