Renato Usatîi: Peste 70 de companii mari achită pentru gaz între 11 și 14 lei

Liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, susține că peste 70 de companii mari achită astăzi pentru 13 lei pentru un metru cub de gaze, în timp ce alți antreprenori și cetățenii plătesc un tarif de peste 29 de lei. Într-o conferință de presă, politicianul a prezentat un pretins contract semnat între un chișinăuian și o companie furnizoare de gaze la un tarif de aproape 14 lei pentru un metru cub. În context autoritățile au declarat că monitorizează situația și vor interveni, transmite IPN.

Liderul PPPN a menționat că, odată cu decizia de a liberaliza piața gazelor în 2016, circa 20 de companii au obținut dreptul de a importa și de a vinde gaze naturale. Urmare a unei analize, a constatat că cinci dintre ele sunt foarte active și livrează mai multor agenți economici gaze naturale la prețul între 11 și 14 lei. SA „Moldovagaz” le furnizează cetățenilor gaze naturale un tarif de peste 29 de lei.

Renato Usatîi a mai spus că a expediat mai multe scrisori companiilor care vând gaze naturale, unele în numele unor persoane juridice, altele în numele unor persoane fizice. A primit răspuns de la mai multe companii, iar una dintre ele a și invitat o persoană fizică, cu care a semnat contract pentru furnizarea gazului natural la un preț de 14,5 lei pentru un metru cub. „Astăzi omul simplu fără „blat”, fără prieteni, fără cumetri poate să cumpere gazul cu 14,5 lei și să nu mai achite 29 de lei”, susține politicianul.

 

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat informațiile că unele întreprinderi beneficiază de prețuri speciale pentru consumul gazelor naturale. „Guvernul monitorizează această situație și va interveni. Prețul actual la gazele naturale e dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil ca această diferență de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. O decizie în acest sens va fi luată miercuri de Comisia pentru Situații Excepționale”, a declarat șeful executivului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.