Remanierea Guvernului miroase a mucegai totalitar sovietic, opinie

Remanierea Guvernului, ca urmare a căreia au fost schimbați șase membri - cinci miniștri și un vicepremier – miroase a mucegai totalitar sovietic. Declarația a fost făcută de politologul Boris Șapovalov în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul susține că doar în perioada sovietică ieșea liderul de partid și făcea asemenea anunțuri. Potrivit lui, în prezent se observă doar pretinse valori democratice. „Într-o țară democratică, în secolul 21, un partid conduce de facto întreaga țară, convoacă biroul politic, iese liderul partidului și anunță cine și ce funcție de ministru va ocupa. Eu consider că aceasta nu este democratic. Avem un organ de stat care se numește Parlament, reprezentantul căruia trebuia să iasă ca să facă anunțurile, acest lucru trebuia să fie discutat de fracțiunile parlamentare, așa cum este scris în Constituție”, spune Boris Șapovalov.

Politologul Vitalie Andrievschi nu vede nimic deosebit în faptul că liderul partidului care formează majoritatea parlamentară face anunțurile privind remanierile în Guvern având în vedere că după alegeri, de regulă, anume majoritatea parlamentară propune componența executivului. Potrivit lui, despre înlocuirea unor miniștri s-a discutat în majoritatea fracțiunilor parlamentare. Potrivit lui, Guvernul, în componența de până acum, și-a îndeplinit sarcina trasată în ianuarie 2016 – creșterea economică, iar acum executivul are nevoie de ceva nou.

Marți, 19 decembrie, liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a anunțat că șase membri ai cabinetului de miniștri condus de către Pavel Filip, cinci miniștri și un vicepremier, vor fi schimbați. Este vorba despre vicepremierul pentru reintegrare, ministrul economiei și infrastructurii, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, ministrul de externe și ministrul justiției. De asemenea, a fost introdusă o nouă funcție de vicepremier care se va ocupa de integrarea europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.