Relaţiile moldo-franceze s-au intensificat esenţial în ultimii ani şi continuă să se dezvolte
Relaţiile moldo-franceze s-au intensificat esenţial în ultimii ani şi continuă să se dezvolte, a menţionat sâmbătă, 6 septembrie, Dumitru Prijmireanu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa. Oficialul a accentuat că schimburile frecvente de delegaţii au impulsionat dialogul bilateral, fiind constatată şi o bună colaborare dintre cele două ţări în cadrul organizaţiilor internaţionale, în special în Consiliul Europei, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Parlamentului.
În cadrul unei întrevederii cu delegaţia franceză, deputaţii moldoveni au solicitat sprijinul Franţei privind începerea negocierilor oficiale pentru încheierea unui nou acord de cooperare R. Moldova – UE. Parlamentarii au menţionat că în nouă situaţie internaţională, creată în urma evenimentelor din Caucaz, este necesar de a intensifica eforturile în vederea soluţionării diferendului transnistrean, care diferă de conflictele din Georgia.
Josette Durrieu, preşedinte Grupului parlamentar francez de prietenie cu Republica Moldova, a caracterizat drept stabilă situaţia politică internă din Moldova, precizând că viitoarele alegeri parlamentare vor constitui o ultimă testare pe calea afirmării democraţiei în Moldova. Potrivit oficialului francez, problema transnistreană e mai simplu de rezolvat comparativ cu cea din Osetia de Sud şi Abhazia. Însă, atât conflictele din Georgia, cât şi cel din Moldova, trebuie soluţionate numai în contextul păstrării integrităţii teritoriale a acestor state.
Din Grupul parlamentar de prietenie cu Franţa fac parte 38 de deputaţi din toate fracţiunile.
O delegaţie a Grupului de prietenie cu Moldova din cadrul Senatului Franţei efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 6-8 septembrie.