Regimul fără vize cu UE ar putea atrage în Moldova forţă calificată de muncă, opinie

Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional de Participare (CNP), consideră că Moldova ar trebuie să se gândească la atragerea unei forţe de muncă educată prin oferirea cetăţeniei moldoveneşti atunci când Moldova va obţine abolirea regimului de vize cu UE. Expertul s-a expus în cadrul dezbaterii publice „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Este timpul pentru modernizarea Republicii Moldova, iar Acordul de Asociere parafat la Summitul de la Vilnius este o pârghie de responsabilizare a guvernării de către societatea civilă – consideră Sergiu Ostaf. „Întreaga societate va avea mai multe instrumente de influenţă asupra guvernării pe care le-ar putea folosi cu amplitudine de influenţă vizavi de guvernare. Vom fi fermi atunci când vor exista abateri de la valorile europene. Această guvernare a preferat valorile europene unor interese pragmatice, ceea nu s-ar fi întâmplat în cazul unei alte guvernări”, a spus preşedintele CNP.

Expertul este sigur că în Moldova va fi stabilitate politică anul viitor. „Supravieţuirea este posibilă numai în cadrul unei stabilităţi politice. Cred că există o asociere puternică cu valorile europene a actualei guvernări şi beneficiile politice care pot fi cuantificate, ca urmare a semnării Acordului, oferă şansa să câştige la următoarele alegeri”, a declarat Sergiu Ostaf.

Preşedintele CNP s-a referit la reformele privind combaterea corupţiei şi eficientizarea justiţiei, şi a apreciat că un an şi jumătate este prea puţin ca să se vorbească despre schimbări majore. „Pentru a obţine rezultate tangibile un an şi jumătate este mult prea puţin, ar fi nevoie de miracole. Dar trebuie să folosim această oportunitate. În opinia mea, încă foarte mulţi nu s-au pătruns de valorile europene, sunt obstacole dificil de depăşit. Aş vrea să aud mereu din partea politicienilor mesaje constante, săptămânale, referitor la importanţa descurajării corupţiei, combaterea fenomenului”, a subliniat expertul.

Sergiu Ostaf a mai spus că în contextul acţiunilor actorilor regionali doar configuraţia politică actuală din Moldova a făcut posibilă parafarea Acordului de Asociere. „Este un rezultat cu beneficii, reprezintă responsabilizarea guvernării, nu trebuie să fie irosit pe greşeli, eu cred că una sau două greşeli ar putea afecta posibilitatea de a guverna mai departe a actualei coaliţii”, a încheiat expertul.

Dezbaterea publică cu tema: „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, este ediţia XXIV din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul IPN este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.