Reformele din Ucraina sunt împiedicate de existența “clanurilor oligarhice”, opinie

Reformele din Ucraina se confruntă cu o serie de obstacole, chiar dacă Uniunea Europeană și-a intensificat asistență în ultimii ani. Printre aceste obstacole se numără intruziunea grupurilor oligarhice în politică, economie și spațiul mediatic, scrie Dionis Cenușă într-un nou articol de opinie, semnat pentru IPN.

Dionis Cenușă ajunge la această concluzie analizând recentul Raport de Audit pe asistența europeană acordată Ucrainei, publicat de către Curtea de Conturi Europeană.

Printre efectele influenței “clanurilor oligarhice” din Ucraina, enumerate de către politolog, se numără: dezechilibrele din administrația publică; corupția pe verticală, de sus în jos; folosirea finanțelor publice în scopuri private.

În opinia lui Cenunșă, raportul Curții de Conturi semnalează, într-o formă indirectă, că UE are o capacitate redusă de a schimba starea lucrurilor. El reiterează concluzia Raportului ce menționează că autoritățile ucrainene îndeplinesc sporadic și anevoios angajamentele privind diminuarea ponderii oligarhilor, asumate față de instituțiile europene în 2015.

Politologul reamintește concluziile Raportului de audit al Curții de Conturi a UE, dedicat Moldovei, care la fel a identificat o serie de probleme. El însă concluzionează că în pofida fenomenului statului capturat și a oligarhilor moldoveni, care au contribuit la fraudarea sistemului bancar, raportul pe Moldova le-a omis.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.