Reforma justiției „a fost sacrificată”, fiind pusă pe seama unor incompetenți, pe seama unora care au devenit dezinteresați în a-și îndeplini obligațiile, întrucât comoditatea personală a fost mai importantă. Acest lucru s-a întâmplat nu pe timpul unei singure guvernări. Părerea a fost exprimată de avocata Ana Ursachi, într-un interviu video pentru IPN.
Potrivit avocatei, reforma justiției a fost și rămâne un motiv extraordinar de speculații. Ori de câte ori se mai voiau anumite finanțări din occident, se scria un proiect legat de reforma justiției. „Întotdeauna este argumentat să ceri ajutor pentru reforma justiției și, dacă știi cum eșecurile altora să le faci în urme de vinovăție a unui regim vechi, dar care nu ți le asumi și faci promisiuni că ai venit tu și totul va fi bine, vei putea convinge partenerii occidentali până la un moment. Și asta s-a întâmplat, din păcate, în ultimii 10-15 ani”, a remarcat avocata.
Ea spune că mesajul adresat occidentalilor de către exponenții diferitor partide politice care s-au perindat la „volanul” reformei justiției a fost practic același: „Ajutați-ne că nu ne descurcăm fără voi, dați-ne bani”, iar când s-a raportat ce s-a cheltuit și ce s-a făcut, rapoartele au fost de fiecare dată sterile și false. În opinia sa, factorul uman negativ a răspuns în mod direct de reforma justiției și a înlăturat orice speranță că ea va fi dusă până la bun sfârșit.
Ana Ursachi consideră că rezultatele alegerilor prezidențiale din acest an au arătat că societatea „s-a copt” pentru a cere de la politicieni și de la autorități mai multă justiție în Moldova. „Votul care s-a dat pentru Maia Sandu, împotriva lui Igor Dodon, a arătat tocmai speranța societății într-o viață mai bună și o viață mai bună fără justiție este absolut imposibilă”, a adăugat ea. Votul din 15 noiembrie arată că societatea s-a mobilizat și pentru acest vot va cere și responsabilitate. Țara este mult mai pregătită să riposteze în fața falsurilor, corupției, pe care nu au stârpit-o în totalitate politicienii în Republica Moldova.
Ana Ursachi consideră că cetățeanul simplu nu trebuie să tolereze nicio clipă încălcarea drepturilor. Omul simplu trebuie să se îngrijească de securitatea rapoartelor juridice în care se pomenește, până a le aduce la starea de litigiu, pentru că „prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul”.
---
Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Ana Ursachi este vizată într-un dosar care, alături de alte 37 de dosare, au fost calificate de Procuratura Generală ca fiind „dosare politice” și s-a anunțat că vor fi reexaminate.