Referendumul ca „ancoră a statalităţii”

O eventuală destabilizare a situaţiei în regiuni, după modelul găgăuz, pliată pe provocări în regiunea transnistreană, poate submina serios simpatia cetăţenilor pentru vectorul integrării europene în ajunul alegerilor parlamentare. Opinia se conţine într-un comentariu publicat pe site-ul promis.md, transmite IPN.

Autorul comentariului, Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, consideră că pentru liderii regiunii autonome găgăuze referendumurile constituie „o ancoră a statalităţii moldoveneşti”, subminate de „pericolul românesc”, pe motiv că integrarea europeană ar camufla politica latentă de unire a Republici Moldova cu România. Pentru autorităţile centrale ale Republicii Moldova, referendumurile reprezintă o încălcare a legislaţiei în vigoare, care subminează construcţia statală.

„Impactul referendumurilor din Găgăuzia este mai mult de ordin politic. Ele au arătat slăbiciunea şi vulnerabilitatea puterii centrale în raport cu autonomia. În cei patru ani de guvernare, puterea centrală a manifestat adesea nihilism juridic, lucru invocat de organizatorii referendumurilor ilegale”, se menţionează în comentariu.

Autorul subliniază că urmările imediate ale referendumurilor sunt tensionarea relaţiilor dintre autonomie şi puterea centrală, dar şi consolidarea temporară a elitei politice regionale pe fundalul scindării celei naţionale. La fel, o consecinţă o constituie scindarea polului de atracţie pentru cetăţenii care pledează integrarea eurasiatică a ţării.

Potrivit lui Igor Boţan, referendumul este şi ca un precursor al alegerilor pentru funcţia de guvernator. „Într-un an electoral pentru alegerile ordinare ale guvernatorului, preconizate pentru decembrie 2014, este o manifestare de ritual susţinerea unor iniţiative de genul celor supuse referendumurilor. Din această cauză deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei din partea tuturor partidelor — PDM, PLDM, PCRM, probabil, nu-şi puteau permite un alt comportament, decât cel pe care l-au demonstrat. Din acest punct de vedere, nu este de mirare atitudinea destul de indulgentă a PDM şi PLDM faţă de proprii membri, deputaţi în APG.

Autorul mai constată că declararea de către coaliţia de guvernare a PCRM drept vinovat principal pentru desfăşurarea referendumurilor în Găgăuzia este parte a jocului politic şi a reglării conturilor mai vechi.

Duminică, 2 februarie, în UTA Găgăuzia s-au desfăşurat 2 referendumuri, considerate ilegale de către autorităţile de la Chişinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.