Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?, dezbateri IPN

Inițiatorii referendumului din 19 noiembrie, consilierii Partidului Socialiștilor, susțin că locuitorii municipiului Chișinău trebuie să meargă la referendumul din 19 noiembrie pentru a vota pentru revocarea primarului suspendat Dorin Chirtoacă, care ar fi adus orașul într-o stare de dezastru și este responsabil pentru problemele din oraș. Pe de altă parte, consilierii Partidului Liberal, al cărui reprezentant este edilul, afirmă că acest plebiscit este ilegal, iar socialiștii nu fac altceva decât să se ocupe cu acțiuni populiste. Experții susțin că responsabil de situația din oraș este nu doar primarul, ci întreg Consiliu municipal Chișinău, reprezentat de mai multe formațiuni politice. Totuși, până la urmă decizia de a merge sau nu la referendum și de a susține revocarea sau nu, aparține fiecărui cetățean în parte. Opiniile au fost exprimate de către participanții la dezbaterile publice cu tema: „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, ediția a 79-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, director ADEPT, expert permanent al proiectului, a declarat că, potrivit legislației, referendumul este echivalat alegerilor și toate procedurile referendumului sunt practic echivalate la cele ce se referă la alegeri. Totuși, alegerile implică persoane și programele acestora, pe când referendumul implică idei, proiecte de politici și sunt bipolare – alegătorul răspunde „da” sau „nu”. Expertul a menționat că referendumul de revocare exprimă un vot de neîncredere față de o persoană anumită. Potrivit lui, sunt o mulțime de probleme legate de acest referendum, inclusiv lipsa culturii de participare la asemenea exerciții. În altă ordine de idei, expertul a spus că este rău faptul că Dorin Chirtoacă nu poate participa la acest referendum, însă, în viziunea sa, cetățeanul este cel care singur decide dacă participă la vot sau nu și dacă este pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă sau susține menținerea lui în funcție.

Ion Ceban, președintele Fracțiunii PSRM în CMC, a menționat că nu există și nu ar trebui să existe argumente politice în ceea ce ține de administrarea orașului și în discursurile sale anterioare cu siguranță nu există asemenea argumente, ci doar argumente care țin de administrare. Potrivit lui, în oraș trebuie să existe administrare eficientă, dar nu „lupte cu Putin, Trump, cu tancurile etc.”. În opinia sa, dacă oamenilor le place și dacă vor în continuare să meargă pe trotuare sparte și să li se ceară mită când merg la Primărie pentru certificate, atunci nu au decât să boicoteze referendumul, însă factorii de decizie, care au împuterniciri imense, dar nu au administrat orașul eficient și au admis numeroase nereguli, trebuie să poarte responsabilitate.

Ion Cebanu, președintele Fracțiunii PL în CMC, a declarat că există un șir de argumente legale care demonstrează că acest referendum este unul ilegal și nu generează decât dezordine. În opinia sa, cetățeanul nu are de ce să participe la aceste plebiscit care nu este decât un moft al socialiștilor, care, potrivit consilierului liberal, ”sunt nocivi pentru Republica Moldova pentru că prin populism ieftin vor să acumuleze voturi și să distrugă viitorul acestei țări”. Alesul local a menționat că din cauza socialiștilor, în CMC sunt în așteptare sute de proiecte de decizii neexaminate, pentru ani de zile, PSRM se ocupă cu show-uri și în condițiile în care doar critică, nu au venit cu propuneri și soluții. Ion Cebanu a mai spus că socialiștii înțeleg că pierd acest referendum și după data de 19 noiembrie vor trebui să răspundă în fața cetățenilor pentru ce au cheltuit nouă milioane de lei.

Directoarea executivă a Platformei pentru Egalitate de Gen, experta Ecaterina Mardarovici, susține că cetățeanul municipiului Chișinău trebuie să-și ia o pauză până la următoarele alegeri, să analizeze foarte bine și să-și asume următorul vot. În opinia sa, alegătorii lui Dorin Chirtoacă sunt cei care au votat și trebuie să-și asume responsabilitatea pentru greșelile admise în administrare și pentru ceea ce nu s-a realizat. Potrivit expertei, nu este posibil să mergi la urnele de vot la referendum, pentru că o fracțiune din CMC își dorește revocarea. Totodată, nu este corect, în viziunea sa, faptul că primarul suspendat nu poate participa la campania electorală pentru a-și prezenta poziția. Mai mult, Ecaterina Mardarovici susține că dacă este vorba despre imoralitate, care se invocă în cazul lui Dorin Chirtoacă de către inițiatorii referendumului, este cazul să fie demisă întreaga clasă politică – de sus până jos.

Dezbaterile publice „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, constituie ediția a 79-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

  • ecaterina mardarovici despre referendum.mp3
  •     0
  • igor botan despre referendum.mp3
  •     0
  • ion ceban despre administrarea orasului.mp3
  •     0
  • ion cebanu despre referendum.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.