Rectificarea bugetului trebuie să fie prioritatea nr.1 a noului guvern, ex-ministru

Rectificarea bugetului trebuie să fie prioritatea nr.1 a guvernului care urmează a fi învestit. Supravieţuirea sistemului bugetar depinde de reevaluarea cadrului macroeconomic, de disponibilul de finanţe, de cheltuieli, cât şi de consolidarea fiscală – se menţionează într-o analiză prezentată marţi, 28 iulie, de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Autorul studiului, ex-ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa, care a revenit în sectorul neguvernamental după plecarea din guvern, a menţionat că Republica Moldova a intrat în mari dificultăţi financiare după ce partenerii de dezvoltare şi-au suspendat finanţarea, transmite IPN.

„Ratarea finanţării externe de 3 miliarde de lei (granturi şi credite care urmau să fie acordate Moldovei) nu înseamnă altceva decât lipsa de acoperire financiară a guvernului, care va deveni mai pronunţată. Nu există posibilitatea de a substitui resursele financiare externe care nu vor intra în buget, doar ţara noastră nu are acces la resursele creditare pe pieţele internaţionale. Mai mult decât atât, resursele interne de împrumut  au devenit mai scumpe. Rata medie ponderată la valorile mobiliare de stat pe piaţa primară, adică rata dobânzii pe care o plăteşte guvernul pentru a împrumuta pe intern, a atins 16,3% în prima jumătate a anului curent, faţă de 5,5%  la începutul anului 2014”, a specificat Negruţa.

Autorul formulează un şir de măsuri necesare a fi îndeplinite imediat pentru redresarea situaţiei: în primul rând trebuie abandonată ideea de autoizolare a ţării, promovată de unii politicieni, iar după instalarea noului guvern e nevoie de a relua negocierea unui nou acord de colaborare cu FMI – a relevat expertul.

Negruţa a mai spus că noul guvern va trebui să  elaboreze  un plan anti-criză pe doi ani şi să se concentreze pe promovarea reformelor iniţiate pentru a fi credibil în comunicarea cu societatea civilă şi cu partenerii de dezvoltare. De asemenea, în opinia sa, sunt necesare acţiuni de „de-offshorizare”, precum  le-a numit el, a trazacţiilor comerciale, prin eliminarea companiilor offshore din contractele cu implicarea banilor publici. Acest pas va permite ca fluxurile comerciale să deservească sistemul economic intern al ţării, contribuind şi la consolidarea fiscală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.