Bucătari moldoveni, ajutaţi de colegi din alte ţări, au stabilit un nou record culinar. Bucătarii au pregătit în cadrul Campionatului Gastronomic Internaţional, organizat la Chişinău, o mămăligă-gigant, cu tocăniţă şi legume pentru 2 000 de porţii, transmite Info-Prim Neo.
Bucătarul-şef, Roman Friptu, a declarat că la prepararea tocăniţei au fost folosite 4 mii de cârnăciori, 30 de litri de ulei, 50 de kilograme de ceapă, 50 de kilograme de ardei graşi şi 100 de kilograme de ciuperci. Pentru mămăligă, care a fost fiartă concomitent în 6 ceaune, bucătarii au folosit 30 de kilograme de făină.
Potrivit bucătarului-şef, prepararea unor bucate în cantităţi atât de mari nu este complicată, ci mai degrabă responsabilă. Mămăliga gigantică şi tocăniţa s-au pregătit în mai mult de două ore. Evenimentul a constituit un record gastronomic internaţional, care a fost certificat de reprezentanţii cu drept de a certifica recorduri internaţionale din România.
Bucătăreasa Gălina Pălitu a declarat că din cele 2000 mii de porţii, 200 au fost pentru o casă de copii, altele 200 aui ajuns la o casă de bătrâni. Din restul bucatelor s-au înfruptat vizitatorii evenimentului şi participanţii.
Campionatul Gastronomic Internaţional Moldova 2011, ediţia a III-a a început pe 1 noiembrie şi va dura până pe 4 noiembrie. Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Economiei, CIE „Moldexpo”, Asociaţia Culinarilor Catering Moldova şi Compania de producere şi instalare a utilajului pentru comerţ şi alimentaţia publică „MGM”.