Reacția primarului capitalei: Ceea ce face astăzi PAS este populism ieftin

Primarul capitalei, Ion Ceban, califică solicitarea PAS de a anula taxa de salubrizare ca fiind un populism ieftin. Potrivit lui, acțiunile cu tribuna în fața Primăriei sunt tot mai dese, deoarece pentru ei campania electorală a început, transmite IPN.

„Taxa de salubrizare a fost aprobată de consilierii municipali acum doi ani, este vorba de 10 lei pe lună. Din cauza tergiversărilor la nivel central, a fost amânată pentru acest an. Nu cunoaștem dacă situația creată este din cauza problemelor tehnice sau din rea intenție. Avize au primit și pensionari, eroare generată de ASP- Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, autoritate centrală. Aici în regim manual se fac rectificări, la moment se discută cu CTIF”, precizează Ion Ceban.

Primarul susține că „Partidul Acțiune și Solidaritate a majorat facturile oamenilor până la 4, 7, 10 mii de lei pe lună la gaz, a majorat energia electrică cu mii de lei, agentul termic și multe alte contracte au fost semnate dubios de către PAS sub paravanul „secretelor de stat” și „secrete comerciale””.

„PAS cunoaște, chiar și potențiala aprobare în CMC a unei noi decizii în această privință va fi ilegală și nu va putea fi pusă în aplicare, ținând cont de faptul că parametrii bugetari sunt aprobați și nu pot fi schimbați la această etapă. Nu există niciun mecanism legal de restituire a resurselor achitate sau alt mecanism care să poată fi pus în aplicare pentru a nu achita”, susține Ion Ceban.

Potrivit lui, Chișinăul este astăzi una din cele mai curate capitale europene. Iar cheltuielile orașului pentru salubrizare sunt peste 300 de milioane de lei anual. Din achitarea plății pentru salubrizare și altele care sunt achitate s-ar acumula suma de circa 50 de milioane de lei pe an.

Primarul mai spune că această taxă este aplicată în foarte multe localități din Republica Moldova și în unele localități ajunge chiar și la 144 de lei pe an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.