Compania Națională de Asigurări în Medicină asigură o transparență largă în gestionarea fondurilor de asigurare medicală obligatorie. Precizarea vine în contextul în care Confederația Națională a Patronatului a adresat o scrisoare prim-ministrului în care își exprima îngrijorarea față de modul de repartizare a volumului de servicii medicale contractate. Potrivit CNAM, prin scrisoarea emisă patronatele ar urmări de fapt protejarea intereselor unui membru al său care deține controlul asupra mai multor SRL-uri contractate pe parcursul anilor de către CNAM, dar nu ține cont de drepturile și interesele legitime ale celorlalți prestatori publici și privați de servicii de înaltă performanță, transmite IPN.
„În anul 2023, pentru serviciile medicale de înaltă performanță (SIP) au fost planificate în jur de 294 de milioane de lei, în creștere cu peste 34 de milioane comparativ cu anul trecut. Ofertele depuse la CNAM pentru contractarea SIP au depășit de zeci de ori suma disponibilă în fondurile de asigurare medicală obligatorie, iar în cadrul discuțiilor, mai mulți prestatori au comunicat disponibilitatea de a stabili tarife mai mici, fapt care, în condițiile unei supraoferte, a fost acceptat de CNAM”, precizează instituția.
CNAM mai menționează că, în urma negocierilor purtate cu prestatorii, au fost stabilite tarife rezonabile pentru SIP, fapt ce a permis contractarea în 2023 a unui volum de investigații mai mare comparativ cu anii precedenți.
Patronatele acu acuzat că pentru unele întreprinderi private fondurile au fost diminuate considerabil fără argumente plauzibile și probante. Confederația a solicitat suport instituțional pentru a identifica soluții astfel încât să fie restabilită echitatea, iar mediul privat din acest domeniu să fie susținut.