Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 8 august

Să fie într-un ceas bun!

Pentru prima dată din ziua invaziei ruse, o navă a sosit în Ucraina, pentru a fi încărcată cu bunuri agricole. Totodată, la Istanbul a sosit prima navă cu cereale, care plecase anterior din Ucraina.

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că, datorită Forțelor Armate ale Ucrainei și țărilor partenere, activitatea porturilor ucrainene a fost reluată, deși riscul escaladării Rusiei în Marea Neagră rămâne.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a confirmat că o a doua caravană de nave cu alimente ucrainene a părăsit porturile Odesa și Chornomorsk. Grupul include trei nave de la Ciornomorsk și una încărcată la Odesa. Cele patru nave „Mustafa Necati”, „Star Helena”, „Glory” și „Riva Wind” transportă aproape 170.000 de tone de produse agricole, a precizat ministerul.

Serviciile britanice au anunțat o nouă etapă a războiului în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a informat că Rusia își concentrează principalele forțe în sudul Ucrainei în așteptarea unei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei sau în pregătirea unei posibile ofensive.

Potrivit instituției, războiul dintre Federația Rusă și Ucraina va intra în curând într-o nouă fază, când cele mai aprige lupte se vor muta pe linia frontului cu o lungime de aproximativ 350 de kilometri, întinzându-se spre sud-vest de la Zaporojie până la Herson de-a lungul râul Nipru.

Revenirea în granițele general recunoscute ar fi o victorie

Într-un interviu acordat publicației germane Tagesspiegel, consilierul prezidențial Mihail Podolyak a spus că Rusia intenționează să înghețe războiul timp de șase luni pentru a trage mai multe trupe și arme pe front: „Dacă Occidentul va obosi de război, atunci Rusia [se va recupera și] va lovi din nou cu toată puterea”.

Potrivit consilierului, Ucraina ar trebui să înceapă o contraofensivă pentru a elibera mai multe teritorii, în special, în sud: „Cu cât mai multe și mai rapid obținem arme grele, cu atât mai repede putem opri acest război”. El a menționat că întoarcerea tuturor teritoriilor internațional recunoscute s-ar considera o victorie pentru Ucraina.

Nu toți vecinii vor fi invitați la celebrarea victoriei

Macedonia de Nord a pus la dispoziția Ucrainei tancuri T-72 și avioane de atac Su-25. „Multe națiuni astăzi arată mai mult curaj decât jumătate din G20. La fel ca Macedonia de Nord, dând Ucrainei o mână de ajutor sub formă de tancuri și avioane. Nu vom uita niciodată acest lucru", a scris pe Twitter sâmbătă, 6 august Mihail Podoliak, consilier al administrației prezidențiale

Anterior, presa a relatat că Macedonia de Nord a furnizat Ucrainei patru avioane de atac Su-25, pe care le-a cumpărat cu 4 milioane de euro de la Ucraina în timpul conflictului de pe teritoriul statului din 2001. Macedonia de Nord a donat Ucrainei și 31 de tancuri T-72.

În primul rând, Ucraina are nevoie de avioane de vânătoare „multi-rol” (gen MIG-29 – n.r.), care, în tandem cu artileria cu rază lungă de acțiune, furnizată de parteneri internaționali, vor ajuta la dezocuparea teritoriilor, a spus Yurii Ignat, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Agravare de situație la centrala nucleară Zaporojie

Forțele ruse au bombardat repetat centrala nucleară Zaporojie și orașul Energodar. Rachetele au lovit lângă depozitul de combustibil nuclear uzat. În urma exploziilor, un muncitor a fost rănit de schije și internat în spital, declară surse ucrainene.

„Autoritățile” Energodarului ocupat au acuzat că atacul a fost realizat de Forțele Armate ale Ucrainei.

Institutul American de studiere a Războiului (ISW) notează că Rusia folosește centrale nucleare pentru a juca frica Occidentului pentru o catastrofă nucleară în Ucraina. De asemenea, rușii încearcă să submineze voința Occidentului de a oferi sprijin militar contraofensivei ucrainene și de a folosi centrala nucleară ca scut nuclear pentru a împiedica Ucraina să lovească forțele și echipamentele rusești, spun analiștii.

Conducerea ucraineană a centralei nucleare este convinsă că bombardarea stației va continua, iar acest lucru poate fi prevenit prin acțiunile coordonate ale organizațiilor de securitate, în special ale ONU, AIEA și WANO, precum și prin presiunea constantă asupra Rusiei din partea internațională. comunitate.

Ministerul ucrainean al Sănătății în legătură cu situația de la CNE Zaporojie a reamintit algoritmul de acțiuni în cazul unui accident de radiații: Nu părăsi adăpostul. Urmați sursele oficiale de informații. Scoateți hainele, este indicat să le împachetați bine și să le ascundeți. Faceți un duș cu săpun, spălați-vă părul cu șampon. Pune haine curate.

Președintele Volodymyr Zelenski a anunțat o „agravare semnificativă” a situației din jurul centralei nucleare de la Zaporojie și a criticat Amnesty International: „În ciuda faptului că bombardarea rusă a centralei nucleare este una dintre cele mai periculoase crime împotriva ucrainenilor și a tuturor europenilor, împotriva dreptului la viața fiecărei persoane, din anumite motive nu există niciun raport și chiar un simplu mesaj de la Amnesty International despre asta. Tăcere foarte elocventă, care indică încă o dată selectivitatea manipulativă a acestei organizații”.

Cernăuți, singura regiune în care nu s-a tras

„În vizorul rușilor sunt, în primul rând, regiunile Donețk și Nikolaev, bat puternic în regiunea Harkov și spre Dnipropetrovsk, Zaporojie și o serie de alte regiuni ale Ucrainei.

Dacă vorbim despre acele zone care suferă mai mult de obuzele rusești, atunci acesta este Donețk, peste care s-a tras deja de peste 3 mii de ori, Lugansk - de 4 mii de ori, Nikolaev a fost împușcat de 700 de ori. Există o singură regiune la care, slavă Domnului, nu au ajuns încă, aceasta este regiunea Cernăuți ”, a spus viceministrul ucrainean de interne Evghenii Enin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.