Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 25 iulie

Gustul pâinii, amar de război și minciună

Pe 23 iulie, trupele ruse au atacat cu rachete de croazieră de tip Calibr portul Odesa
. Conform ONU, în această zi urma ca prima navă cu cereale ucrainene să părăsească portul, după înțelegerea încheiată în ajun între Ucraina, Turcia și ONU și, în paralel, între Rusia, Turcia și ONU.

Inițial, Rusia a încercat să-și decline responsabilitatea, „informând” cu cinism că n-ar avea nicio treabă cu atacul. Reprezentanții Federației Ruse au asigurat partea turcă că „nu au absolut nimic de-a face cu acest atac”. Ulterior, deputatul Dumei de Stat ruse Evgenii Popov, într-o conversație cu BBC Newshour, a recunoscut că rachetele trase asupra portului Odesa au fost rusești.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a pretins că a fost distrusă „o navă de război ucraineană care se afla în doc de rachete maritime cu rază lungă de acțiune de înaltă precizie”. De asemenea, se presupune că „un depozit de rachete antinavă Harpoon furnizate de Statele Unite ale Americii a fost distrus, iar instalațiile de producție ale unei întreprinderi pentru repararea navelor de război ucrainene au fost dezactivate”.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a remarcat că nu trebuie de avut încredere în cuvintele Rusiei, deoarece ea va găsi întotdeauna modalități de a nu respecta înțelegerea. La o întâlnire cu congresmanii SUA, el a comentat atacul: „Acesta indică un singur lucru: indiferent ce spune și promite, Rusia va găsi modalități de a ocoli angajamentele - geopolitic, cu arme, sânge sau nu, pe mai multe direcții, așa cum o face întotdeauna”.

Lovitura cu rachete pune sub semnul întrebării acordurile privind exportul de cereale ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko: „Federației Ruse i-a luat mai puțin de 24 de ore pentru a pune la îndoială acordurile și promisiunile făcute în acord cu ONU și Turcia.

Rachetele rusești sunt un scuipat de-a lui Vladimir Putin peste fața secretarului general al ONU António Guterres și cea a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au depus mari eforturi pentru a ajunge la un acord și cărora Ucraina le este recunoscătoare… În caz de nerespectare a acordurilor încheiate, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru aprofundarea a crizei alimentare globale”.

Secretarul General al ONU Antonio Guterres a spus că implementarea integrală a documentelor semnate de către Federația Rusă, Ucraina și Turcia este obligatorie.

Jozep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate: „UE condamnă cu fermitate atacul rusesc cu rachete asupra portului maritim Odesa. Atacul (…) demonstrează încă o dată ignorarea totală de către Rusia a dreptului internațional și a obligațiunilor asumate”, a menționat el.

Comentând atacul cu rachete al trupelor ruse asupra portului maritim Odesa, ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, a relevant că Rusia continuă să folosească alimentele ca armă.

În ciuda faptului că Rusia încalcă toate acordurile, Ucraina trebuie să exporte cereale din porturi și va face tot posibilul pentru a izbuti cu sau fără sprijinul partenerilor, a declarat ministrul-adjunct al Infrastructurii al Ucrainei, Mustafa Nayem.

Administrația Porturilor Maritime din Ucraina a anunțat începerea formării caravanelor de cereale în trei porturi ucrainene: „Odesa, Chornomorsk și Yuzhny se pregătesc pentru reluarea lucrărilor... Conectarea și ieșirea navelor în porturile maritime indicate se va realiza prin formarea unei caravane, care va fi însoțită de o navă de ghigaj.

„Valori și principii” de codru, în actualitatea geopolitică

Premierul ungar Viktor Orban crede că UE a făcut o greșeală când a luat partea Ucrainei. El este convins că „Europa ar trebui să stea între Rusia și Ucraina”.

Trebuie să fie aplicat un nou plan cu scopul de a „reveni la discuțiile despre pace”. „Nu ar trebui să ne facem iluzia că sfaturile noastre constituie o influență, dar e o problemă de morală: trebuie să încercăm să fim vocali și să încercăm să convingem occidentalii să dezvolte o nouă strategie”, a spus Viktor Orban.

Declarațiile lui Orban că „sancțiunile nu au zguduit Rusia” sunt un exemplu clasic de propagandă rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko. El a amintit că premierul ungar a revenit la retorica despre sterilitatea sancțiunilor a doua zi după vizita ministrului de externe maghiar la Moscova, unde a cerut o creștere a livrărilor de gaze rusești.

„Sancțiunile sunt eficiente și au redus semnificativ capacitatea mașinii militare ruse de a purta război împotriva Ucrainei... Europa se află într-o criză economică nu din cauza sancțiunilor, ci din cauza războiului hibrid al Rusiei. prețurilor la gaze. Toate acestea sunt elemente ale un plan rusesc, al cărui scop este să submineze pacea și prosperitatea în țările europene”, a scris Nikolenko.

„Dictatorul rus Vladimir Putin a înțeles că-i va fi greu de unul singur în războiul împotriva Ucrainei. L-a „mituit” pe premierul ungar Viktor Orban cu promisiunea că îi va da o parte din Transcarpatia în cazul căderii puterii Kievului”, a declarat activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin.

„Ucrainenii luptă nu numai pentru viitorul lor”

Autoritățile britanice au avertizat țara-agresoare că, cu cât mai multe rachete Rusia va trage în Ucraina, cu atât mai mult ajutor va fi oferit ucrainenilor, (ministrul britanic de externe Liz Truss în cadrul celui de-al Doilea Summit Internațional al Primelor Doamne și Domnilor).

„Știm că ucrainenii luptă nu numai pentru viitorul lor, ci și pentru democrație, viitor și suveranitate ca atare. De aceea, victoria Ucrainei este importantă pentru noi toți. Cu fiecare rachetă care lovește orașele ucrainene, cu fiecare bărbat, femeie și copil, care suferă, vom oferi mai mult”, a spus ea.

Potrivit oficialului britanic, Ucraina trebuie să iasă victorioasă din acest război.

„Extinderea operațiunii” e un bluf. Din start s-a dorit o hrincă mai mare

După declarația lui Lavrov că obiectivele teritoriale ale „operațiunii speciale” vor fi extinse din cauza furnizării de arme cu rază mai lungă de acțiune către Ucraina, Londra constată că nu există nicio expansiune. Serviciile secrete britanice relatează că în Donbas ofensivele rusești sunt încă concentrate pe direcția Bahmut, dar progresul în ele este minim.

Depășirea hotarelor formațiunilor autoproclamate a fost scopul inițial al invaziei. Acum, „autoritățile” ocupante discută public despre organizarea referendumurilor”, iar declarația lui Lavrov pare să deschidă calea ca acestea să poată cuprinde teritorii din afara „L/DNR”, spun analiștii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.