Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 12 iulie

Trio-ul disociat devine duet
 
Trezoreria SUA a inclus Georgia în lista țărilor prin care mărfurile sancționate pot ajunge în Rusia și Belarus. Alte puncte de tranzit pentru mărfurile sancționate sunt Armenia, Brazilia, China, India, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Mexic, Nicaragua, Serbia, Singapore, Africa de Sud, Taiwan, Tadjikistan, Turcia, Marea Britanie, Emiratele Arabe și Uzbekistan.

Ce e Rusia + Belarus pe lângă Ucraina + Polonia

Oficiul prezidențial a confirmat că Volodymiyr Zelensky a înaintat Radei un proiect de lege privind instituirea garanțiilor juridice și sociale pentru cetățenii Republicii Polone, aflați pe teritoriul Ucrainei.

Reprezentantul permanent al Radei Supreme la Curtea Constituțională Olga Sovgirya a publicat detaliile proiectului în cauză care, în particular, prevede posibilitatea de angajare fără permis special, înregistrarea contribuabililor, protecție socială, activitate economică în aceleași condiții ca și ucrainenii, educație în condiții egale cu cetățenii ucraineni, prestații sociale, asistență medicală etc.

Olandezii nu vor livra lalele în Ucraina

Aflat în regiunea Kiev, prim-ministrul Olandei Mark Rutte a vizitat Borodianka, Bucea și Irpen, a declarat șeful administrației militare din Kiev, Oleksiy Kuleba. Oficialul olandez și-a exprimat sprijinul și a subliniat că țările ar trebui să se unească pentru a ajuta Ucraina.

Țările de Jos vor furniza Ucrainei arme grele moderne, obuze și obuziere autopropulsate, a declarat prim-ministrul Mark Rutte într-un briefing comun cu Zelensky la Kiev: „Fac apel către toți colegii mei din Europa și din alte părți ale lumii să ajute Ucraina cu arme grele.

Țara noastră va furniza arme grele, obuze și obuziere autopropulsate. Vreau să-i încurajez pe aliații noștri să facă același lucru”. Rutte a subliniat că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei poate dura mai mult decât a sperat toată lumea, dar asta nu înseamnă că lumea poate să se retragă și să privească pasiv la ceea ce se întâmplă.

Calitatea bate cantitatea

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a spus că avantajele cantitative ale armatei ruse sunt nivelate de precizia rachetelor și artileriei ucrainene: „Armele occidentale pentru forțele armate ale Ucrainei schimbă deja cursul războiului. ÎNCĂ NU AM ÎNCEPUT NIMIC SERIOS!” – a parafrazat oficialul recenta amenințare a lui Putin.

Dispărut fără urmă nu înseamnă că nu mai există

Aproximativ 7.200 de militari ucraineni sunt dați dispăruți, a declarat Oleg Kotenko, comisarul pentru persoane dispărute în circumstanțe speciale. Potrivit oficialului, aceștia sunt militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, soldați ai Gărzii Naționale, angajați ai SBU și alții, cei mai mulți dintre ei se află în captivitate. Kotenko a precizat că apărătorii din Azovstal, deținuți în prezent în teritoriile ocupate sau în Rusia, sunt trecuți pe lista persoanelor dispărute. Nu există nicio legătură cu ei, așa că prizonierii se încadrează în această listă.

Nu numai moldovenii se bâlbâie cu „valori și principii”

Nu există un consens între țările UE cu privire la acordarea Ucrainei unui pachet de ajutor de 9 miliarde de euro, a declarat ministrul ucrainean de finanțe Serghei Marcenko într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera: „Desigur, primim arme și asistență militară, dar aceasta nu este suficientă și dă un semn clar că Uniunea Europeană și lumea din jurul Ucrainei e puțin obosită. Pot să înțeleg că suferă de prețul petrolului și gazelor”.

Șeful externelor comunitare Jozep Borrell și-a exprimat, în urma reuniunii G20, dezamăgirea că majoritatea participanților au refuzat să „numească agresorul” în situația din jurul Ucrainei: „Concluzia principală este că, în termeni abstracți, toată lumea este de acord cu necesitatea de a proteja principii precum suveranitatea teritorială și neutilizarea forței. <...> Adevărul dur este că interesele naționale depășesc adesea un angajament comun față de idealuri mai înalte”.

„Lumea rusă” visează la nordul Kazahstanului

Pavel Lisiansky, directorul Institutului pentru Studii Strategice și Securitate, a spus pentru Canal 24 (Ucraina) că după începerea invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, președintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokayev, a trecut în mod deschis la separarea politică și economică de Rusia. Lisiansky a reamintit că, din 1991, Kremlinul a sprijinit încercările separatiste ale vecinului său asiatic. S-a ajuns la ciocniri de stradă între populația rusă și kazahă, precum și la încercări de a forma „Republica Populară Ural” și o autonomie rusă în interiorul țării. "Rusia visează că trei regiuni din nordul Kazahstanului vor fi „înghițite” de ea. Kazahzii știu despre asta, și Tokayev știe. De aici și respectivele lui politici”, a menționat politologul.

Povești de adormit iubita ca sursă de planificare a războiului

Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) relatează că Moscova încearcă să oprească informația neoficială despre război pentru a-și acoperi gafele.

Bloggerii și corespondenții militari ruși critică tot mai mult strategia și conducerea militară a Rusiei. Nemulțumirea a devenit evidentă mai ales după o încercare eșuată de a forța râul la Belogorovka la mijlocul lunii mai și a determinat ca Putin să se întâlnească cu doi corespondenți militari în timpul Forului economic de la Sankt Peterburg. Această întâlnire cu ușile închise trebuia să dezamorseze conflictul, dar a generat continuarea lui. Analiștii ISW notează că Putin a primit o viziune mai obiectivă despre aceea ce se întâmplă, comparativ cu informațiile primite de la comandamentul militar.

Drept rezultat, corespondenții de război s-au transformat dintr-o „problemă prost controlată” într-o „amenințare” pentru Ministerul Apărării din FR.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.