Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 6 iulie

Cu barca pe Nistru, spre 9 ani de pușcărie

În regiunea Vinnița a fost reținut un cetățean al Moldovei, care prin intermediul unui canal Telegram oferea servicii de trecere ilegală a frontierei de stat, a relatat poliția din Vinița și SBU.

Delicventul a încercat să treacă trei bărbați peste Nistru cu o barcă de cauciuc și și-a estimat serviciul la 5 mii de dolari SUA. Pentru această sumă, el a garantat trecerea frontierei de stat a Ucrainei în afara punctelor de control din regiunea Vinița. „Au fost confiscate probe. Infractorul a fost reținut și plasat într-un centru de detenție temporară. El riscă până la 9 ani de închisoare", se arată în raportul poliției.

El se jură că nu fură...

Rusia exportă sistematic în Turcia cereale ucrainene prin Crimeea, deși Ankara neagă acest lucru. Jurnaliștii Radio Libertatea au descoperit că rușii închid radarele navelor care duc cereale ucrainene din Crimeea în porturile turcești, dar acest proces este surprins în mod regulat de imaginile din satelit.

La rândul său, Turcia a lansat o investigație privind originea cerealelor la bordul unei nave rusești ancorate în portul Karasu din Marea Neagră, după ce Ucraina a declarat că marfa a fost furată, a relatat Bloomberg, citând înalți oficiali turci.

Україно - рідна мати, spun ucrainenii

Peste 8 milioane de ucraineni au părăsit țara - majoritatea femei și copii; aproximativ 3 milioane de oameni s-au întors, a declarat ministrul ucrainean Oleg Nemchinov. El a atras atenția la faptul că acum este vară și există o circulație de navetă: revenind, oamenii evaluează starea proprietății și locuințelor lor, iar dacă bombardamentele continuă și proprietatea este distrusă, ei, de regulă , pleacă din nou din tara.

Nemchinov a subliniat că în țară nu există regiuni complet sigure, dar regiunile de pe malul drept sunt mai bine acoperite de Forțele Armate ale Ucrainei, și acolo viața revine la normal.

Și-au dorit mai departe de NATO, dar a ieșit ca de obicei

Șefii ministerelor de externe ai Finlandei și Suediei au semnat, pe 5 iulie, la sediul NATO, documentul privind aderarea la Alianță. Următorul pas spre aderare este procesul de ratificare în toate parlamentele naționale ale țărilor aliate, se arată în raport. Suedia și Finlanda sunt considerate țări invitate începând cu 5 iulie și pot participa la lucrările NATO, a spus secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

Rusia a început să retragă echipamentul militar de la granița sa cu Finlanda după anunțul intrării Finlandei în NATO. Probabil că echipamentul va fi transferat în Ucraina, a presupus postul TV finlandez Yle.

Când datoria e o corvoadă

Pierderile Rusiei se estimează la 115.000 de morți și răniți, a declarat Oleksii Podoliak, consilier prezidențial. Potrivit acestuia, armata au pierdut 36 de mii de oameni, companiile paramilitare - până la 12 mii, toți restul au fost răniți. Din efectivul unităților militare care au capturat regiunea Luhansk a rămas 25-35% din personalul scriptic.

Rusia a dat amploare în teritoriile ocupate înrolării forțate a supușilor militar pentru a completa unitățile și subunitățile Corpului 2 al Armatei Federației Ruse. Căutarea persoanelor supuse serviciul militar se efectuează de către angajați ai „securității” și „poliției” locale, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Alexandr Motuzianik.

Stare de război pe vreme de „operațiune specială”

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat în primă lectură un proiect guvernamental de lege privind asigurarea forțelor armate în timpul „operațiunilor” din afara țării. Potrivit noilor reguli, atunci când se introduc măsuri speciale, companiile din Rusia nu vor avea dreptul să refuze contractele de asigurare a unor asemenea „operațiuni”.

De asemenea, Guvernul va primi dreptul de a reactiva capacitățile și mecanismele de mobilizare, precum și dreptul de a face uz de bunuri materiale din rezerva de stat. De asemenea, Cabinetul va putea reglementa relațiile de muncă în unele organizații, inclusiv condițiile de acordare a concediilor, munca în afara orelor de program, pe timp de noapte sau în weekend.

Așa e când cel ce se dă drept frate, de fapt e „Big Brother”

Presa ucraineană scrie că autoproclamatul președinte al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a spus că în Statul Uniunii a fost deja  creată o singură armată și că el „a stabilit cu mult timp în urmă” participarea Belarusului în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, pe care propaganda Kremlinului îl numește „operațiune militară specială." Lukașenko a vorbit despre aceasta în timpul unui discurs cu ocazia independenței oficiale a Belarusului.

Președintele ucrainean Volodymir Zelenski a numit cuvintele lui Lukashenka despre o armată unită cu Federația Rusă, la fel și că participarea Belarusului la „operațiunea specială” a fost deja determinată ca un „semnal periculos” pentru Ucraina și poporul Belarus: „Cred că vom vedea repercusiunile acestui semnal.”

Maia, greșești! - afirmă Volodymyr

Într-un discurs la cea de-a 26-a masă rotundă guvernamentală The Economist, Volodimir Zelenski a declarat că Transnistria este o amenințare. Președintele ucrainean a subliniat că nu este de acord cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, deoarece Pridnestrovie recurge la provocări: „Acestea sunt irelevante, dar există. E mâna Rusiei și o face intenționat, astfel încât să se iște și acolo o încăierare, să explodeze și acolo acest război”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.