Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 10 iunie

Cuvinte despre pace: unele - sincere, altele - perfide

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu
: „Percepem semnale pozitive privind posibilitatea unui proces de negociere”.

Serghei Lavrov, șeful externelor ruse, susține că cererile lui Zelenski de a retrage trupele ruse pe pozițiile dinaintea invaziei din 24 februarie nu convin părții ruse, așa că se presupune că Ucraina ar trebui să „își schimbe abordările, pe care am fi gata să le luăm ca punct de pornire”.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că este esențial ca președintele Volodymyr Zelenski să nu fie presat să accepte o pace proastă, menționând că acordurile de pace proaste nu durează mult. El a spus că lumea ar trebui să evite orice rezultat în care agresiunea nejustificată a lui Putin s-ar recupera".

Fostul ministru de externe ucrainean Pavlo Klimkin „Apriori, nu cred că vom avea un acord de pace cu această persoană care vrea să distrugă Ucraina (e filozofia lui, a oamenilor din anturajul lui)". Diplomatul este îngrijorat că în lume există planuri care propun înghețarea liniei de coliziune și începerea negocierilor.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Alexei Danilov , comentând situația cu negocierile cu Federația Rusă. „Întotdeauna i-am spus și îi spun președintelui că aceste negocieri ar trebui să fie acceptate de societate. Dacă societatea nu acceptă aceste negocieri, ar putea surveni o situație foarte periculoasă în statul nostru. În primul rând, trebuie să te consulți cu societatea".

Președintele Volodymyr Zelenski a spus că politicienii occidentali și mass-media încep să împingă Ucraina să pună capăt războiului cu un rezultat nefavorabil pentru Ucraina, dar Zelenski a dat asigurări că nu poartă astfel de negocieri cu nimeni.

Premierul slovac Eduard Heger a declarat la conferința de securitate Globsec 2022 de la Bratislava: „Responsabilitatea noastră este să ajutăm Ucraina să câștige, astfel încât cu ei să putem câștiga și noi”, a spus Heger. Potrivit acestuia, acum Putin nu oferă Ucrainei posibilitatea de a se așeza la masa negocierilor. "Întrebați dacă se poate negocia. Dar despre ce? Ca Ucraina să-și cedeze Rusiei teritoriul pentru că Rusia crede că așa este corect?" – a întrebat premierul slovac.

David Arahamia, șeful grupului ucrainean de negociatori, deputat, spune că Ucraina poate iniția o nouă rundă de negocieri cu Federația Rusă atunci când are o poziție de negociere consolidată.

Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de externe a explicat că „până acum Putin pune doar ultimatumuri. În Donbas Rusia desfășoară o ofensivă dură, oficializând anexarea teritoriilor ocupate temporar din regiunile Herson și Zaporojie și trăgând cu rachete în orașele noastre. Dacă ați dori cu adevărat să negociați, nu ați face asta".

Lupte aprige la Severodonețk

Potrivit șefului administrației din Lugansk, Serghei Gaidai, „buriații s-au retras pentru că sunt mult mai slabi decât apărătorii noștri”. De asemenea, rușii bombardează cu îndârjire Lisicianskul cu obuze de calibru mare, care sparge betonul, așa că este extrem de periculos pentru orășeni să se afle în oraș, chiar și în adăposturi. În oraș și în împrejurimi nu se dau lupte. În același timp, lupte au loc în comunitățile Gorskaia și Popasnianskaia.

În timp ce Ucraina luptă, NATO e mereu gata

Zelenski va fi invitat la întâlnirea NATO din 28-30 iunie, potrivit EFE. Potrivit agenției, guvernul spaniol, în coordonare cu NATO și alte instituții, finalizează pregătirile pentru summit. Programul final al întâlnirii urmează să fie aprobat de alianță, după care președintelui Ucrainei îi va fi trimisă o invitație pentru a participa la întâlnire.

Kremlinul pândește momentul când aliații Ucrainei se vor sătura de război și vor înceta să susțină atât de activ armata Ucrainei, a declarat ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons. Ea a remarcat că deja se observă o anumită oboseală din cauza războiului, mai ales în mass-media occidentală. Potrivit lui Simmons, cea mai dificilă perioadă pentru Ucraina în 2022 va fi de la sfârșitul toamnei până la sfârșitul iernii, pentru că tocmai în acest moment Rusia va începe să șantajeze Occidentul cu exporturile de gaze.

Așa e când criminalii apucă puterea

Ucraina va depune toate eforturile pentru a elibera din captivitate trei cetățeni străini, pe care militanții din Donețk i-au „condamnat” ieri la moarte, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, într-un comentariu pentru RBC-Ucraina.

Potrivit acestuia, toți străinii care luptă pe teritoriul ucrainean în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei sunt cadre militare ucrainene și, în conformitate cu dreptul internațional umanitar, sunt supuși statutului juridic al combatanților, adică dacă sunt capturați de către inamic, se bucură de drepturile prizonierilor de război.

„Astfel de procese publice pun interesele propagandei mai presus de lege și moralitate, subminează mecanismele de întoarcere a prizonierilor de război”, a relevat oficialul.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a comentat „sentințele” emise față de cetățenii britanici capturați în „DNR”: „Condamn categoric judecarea lui Aiden Eslin și a lui Sean Pinner, care au fost reținuți de marionetele ruse în estul Ucrainei. Ei sunt prizonieri de război. Instanța este o instituție fictivă care nu are absolut nicio putere legală. Gândurile mele sunt la familii. Continuăm să facem tot posibilul pentru a le sprijini.”

La Herson viața e mai dulce decât în patria lor, mare cu tancuri și rachete

În Herson și în unele orașe din regiune apar informații că invadatorii militari își aduc încolo familiile, încercând să-i convingă pe localnici că au venit pentru totdeauna, relatează comandamentul armatei din sud: „Familiile invadatorilor înșiși nu își ascund încântarea de standardele de viață în regiunea Herson, care chiar și după 100 de zile de ocupație este de multe ori mai mare decât în regiunile lor natale din Rusia.”

Mihail Podoliak, consilier prezidențial, a reacționat la încercările de anexare a regiunilor Ucrainei: „Orice discuție despre posibilitatea relaxării sancțiunilor împotriva Rusiei pe fondul pregătirii de anexare a sudului și estului Ucrainei este categoric inacceptabilă. Orice încercare de a „legaliza” teritoriile ocupate trebuie să primească o ripostă dură de sancțiuni. Kremlinul trebuie să înțeleagă prețul fiecărui următor pas”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.