Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 8 iunie

Ucrainenii vor trage cu tunuri poloneze în cotropitori

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că Polonia semnează unul dintre cele mai mari contracte din ultimii 30 de ani de livrare de armament către Ucraina.

Potrivit acestuia, contractul include obuziere poloneze Crab de 155 mm și sisteme anti-aeriene Piorun. „Armele poloneze sunt foarte apreciate. Piorun sau CRAB sunt tipurile de arme care sunt solicitate”, a spus șeful guvernului.

Valoarea totală a contractului se ridică la trei miliarde de zloți sau 630 de milioane de dolari. Potrivit informațiilor preliminare, achiziția va fi finanțată parțial de Uniunea Europeană.

Parlamentul bulgar a refuzat să ofere asistență militară Kievului la cererea ambasadorului Ucrainei Vitali Moskalenko.

Istoria e bună când unește, nu dezbină

Polonia își propune să semneze cu Ucraina un nou acord de bună vecinătate în Gadyach, regiunea Poltava, unde în 1658 a fost încheiat un acord între Reci Pospolita și cazacii ucraineni împotriva regatului moscovit.

Propunerea a fost făcută de adjunctul ministrului polonez de externe Marcin Przydacz. El a menționat momentul potrivit pentru încheierea acordului, deoarece acordul de bună vecinătate a fost semnat în 1992, când atât Polonia, cât și Ucraina se aflau în altă realitate. „Ucraina a susținut clar cursul pro-occidental, a mizat pe relații mai bune cu Polonia și începe să revină mai des la istoria care ne-a unit”, a subliniat diplomatul polonez. El a menționat că, după semnarea unui nou acord de bună vecinătate, Varșovia va continua să lucreze pentru a se asigura că „Ucraina se integrează în structurile euro-atlantice și astfel se apropie de Occident”.

Ucrainenii contraatcă la Severodonețk

Armata ucraineană a întreprins o serie de contraatacuri de succes la Severodonețk, în urma cărora au reușit să reducă puterea de luptă a invadatorilor ruși. Despre aceasta a informat Institutul SUA pentru Studierea Războiului (ISW). În ciuda atragerii unor echipamente și personal suplimentar, Forțele Armate ale Ucrainei au împins inamicul înapoi la periferia de est a Severodonețkului.

Folosindu-se de focusarea inamicului pe capturarea centrului, trupele ucrainene contraatacă în alte direcții. „Presiunea contraofensivei va continua să sustragă forțe ruse în regiunea Lugansk și, prin urmare, va crea vulnerabilități de apărare ale Rusiei în regiunea Harkov și de-a lungul axei de sud”, se arată în comunicat.

Spălare de creieri marca „FSB”, acum pentru prizonieri

Vladimir Osecikin, fondatorul organizației ruse pentru drepturile omului Gulagu.net, a declarat că în Rusia au început să fie tipărite ziare false pentru prizonierii de război ucraineni. Aflați în detenție, prizonierii vor citi că Ucraina a fost complet capturată, iar armata ei a fost învinsă.

Potrivit activistului, FSB a început deja să producă ziare, precum și programe de televiziune și radio care vor imita presa ucraineană și independentă pentru prizonierii de război din arestul preventiv din Rostov-pe-Don. Acest lucru se face pentru a asigura „informații apriori false că armata ucraineană a fost învinsă și nimeni nu se va ocupa de ei, nu-i va salva, nu-i va schimba, iar toată Ucraina este deja sub controlul forțelor de securitate ruse”.

Scopul final este restabilirea suveranității asupra întregului teritoriu

În timpul unei videoconferințe la Financial Times, Volodymyr  Zelenski a recunoscut că Ucraina acum nu are capacitatea de a ataca: „Suntem inferiori în ceea ce privește tehnologia, așa că nu putem ataca. Vom suferi pierderi mari, iar oamenii sunt prioritatea mea".

Președintele ucrainean a mai spus că sancțiunile occidentale „nu au afectat cu adevărat” poziția Moscovei. Respingerea forțelor ruse înapoi pe pozițiile din 24 februarie ar însemna o „victorie temporară majoră”, dar suveranitatea deplină asupra teritoriului său rămâne scopul final. El a subliniat că victoria în războiul cu Federația Rusă „trebuie obținută pe câmpul de luptă”. În același timp, el a confirmat că este deschis la discuții de pace cu Putin. Potrivit lui Zelenski, impasul din conflictul cu Federația Rusă „nu este o opțiune” pentru Kiev.

Până la 8 miliarde de dolari pe încălzire

Ucraina negociază cu Statele Unite încălzirea cu gaz american în sezonul de iarnă, a declarat pentru Bloomberg TV șeful Naftogazului, Yuriy Vitrenko. El a amintit că Ucraina a reziliat contractele de gaze cu Federația Rusă în 2015, făcând procurări pe piața europeană, unde o cantitate semnificativă de combustibil provine și din Rusia.

„Deoarece suntem pentru un embargo complet asupra gazului rusesc, credem că gazele din Statele Unite sunt cea mai bună alternativă”, a explicat Vitrenko. Ucraina se pregătește să achiziționeze peste hotare gaze în valoare de până la 8 miliarde de dolari.

Cele mai bune negocieri ar avea loc pe hotarul din 2014

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi ministrul turc al Apărării Hulusi Akar au discutat telefonic despre situaţia din Ucraina şi Siria, precum şi problema exportului de cereale din porturile ucrainene. Nu s-a precizat dacă reprezentanții celor două țări au convenit la vreo decizie concretă în urma discuțiilor.

În contextul știrilor din mass-media, externele ucrainene au declarat că nu există încă acorduri dintre Ucraina, Rusia și Turcia privind exportul de cereale. „Apreciem eforturile Turciei care vizează deblocarea porturilor ucrainene. Totodată, trebuie menționat că în prezent nu există acorduri pe această temă între Ucraina, Turcia și Rusia. În același timp, subliniem că deciziile ar trebui luate cu participarea tuturor părților implicate. Orice acord care nu ține cont de interesele Ucrainei va fi respins de noi”, a menționat Ministerul de Externe.

Partea ucraineană susține că Rusia poate folosi coridorul pentru exportul de cereale ucrainene pentru a pregăti un atac asupra teritoriului ucrainean. „Având în vedere recentul atac cu rachete rusești asupra terminalului de cereale din Nikolaev, nu putem exclude planurile Rusiei de a folosi un astfel de coridor pentru a ataca Odesa și sudul Ucrainei”, notează Ministerul de Externe.

Totodată, Ministerul rus de Externe a declarat că astăzi Serghei Lavrov va discuta cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu reluarea discuțiilor pe marginea negocierii păcii în Ucraina. "Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la starea actuală a crizei ucrainene, perspectivele reluării discuţiilor de pace ruso-ucrainene. Partea rusă îi va informa pe colegii turci despre progresul operaţiunii militare speciale a Forţelor Armate din Federația Rusă în Ucraina și măsurile luate pentru a asigura siguranța populației civile”.

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, a îndemnat lumea să nu creadă declarațiilor Rusiei conform cărora nu va folosi relaxarea maritimă pentru a ataca Ucraina: „Rusia a asigurat că nu va ataca Ucraina, dar a început un război. Rusia a spus că atacă ținte militare, dar au fost uciși zeci de mii de oameni civili. Rusia jură că nu vrea o criză alimentară, dar distruge terminalele de cereale din Ucraina. Cine ar putea conta cu adevărat de promisiunile Kremlinului?"

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.