Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 24 iunie

● Consiliul UE a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări-candidate la aderare

Ca să prindă la mușchi, candidații la aderare se vor alimenta din fonduri


Ucraina, în calitate de candidat la UE, va avea acces la fondurile Uniunii, a declarat vicepremierul Olga Stefanișina: „Aceste fonduri sunt absolut incomparabile cu cele pe care le aveam înainte. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a reface Ucraina și a edifica o economie durabilă. Vorbim de sute de miliarde de euro, care vor deveni disponibile după obținerea statutului de candidat”.

Germania elaborează un proiect de „Plan Marshall” pentru Ucraina - acesta va fi discutat la următorul summit G7, a spus cancelarul Olaf Scholz. Potrivit acestuia, restaurarea Ucrainei va fi o chestiune de generații și va necesita miliarde de dolari, iar punerea în aplicare a planului va deveni posibilă doar cu munca comună a țărilor UE, a principalelor țări donatoare și a organizațiilor internaționale. Scholz a anunțat, de asemenea, o conferință de experți G7 privind restaurarea Ucrainei, care va avea loc sub auspiciile Germaniei.

E ziua când turca o înțelege fiecare

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a dat detalii privind planul pentru exportul de cereale ucrainene. Astfel, dacă se ajunge la un consens în discuțiile de la Istanbul, la ieșirea din apele teritoriale ucrainene va fi creat un centru de comandă și o zonă de siguranță. Navele care merg în porturile ucrainene vor fi verificate în această zonă „pentru a se asigura că nu au arme sau ceva de genul acesta”, a spus Cavusoglu. La întoarcere, a spus el, va fi încă o verificare pentru a se asigura că navele transportă cereale. Pentru a ajunge la un acord, Turcia negociază cu ONU, Ucraina și Federația Rusă.

Liderii mondiali trebuie să rezolve criza cerealelor din Ucraina în termen de o lună, altfel consecințele pentru lume vor fi devastatoare, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss în timpul unei vizite în Turcia: „Susținem negocierile la ONU, dar nu putem permite Federației Ruse să tărăgăneze și să se eschiveze. Trebuie să luăm măsuri urgente până la noua recoltă”.

Cavusoglu, la rândul său, a spus că Turcia ia în serios acuzațiile de furtul cerealelor ucrainene de către Federația Rusă și investighează acuzațiile în cauză. Potrivit acestuia, Turcia nu va permite importul de cereale furate în țară.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a comentat declarația ministrului turc privind implicarea Rusiei în furtul de cereale ucrainene. Peskov a negat aceste afirmații. „Rusia nu a furat niciun grăunte”, a spus Peskov, răspunzând la o solicitare a jurnaliștilor de a comenta declarația diplomatului turc.

Arșița acestei veri se va măsura în rachete HIMARS, nu în grade Celsius
 
În timpul summit-ului de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie, aliații NATO vor decide să ofere Ucrainei asistență imediată pentru a respinge agresiunea rusă și vor examina un program pe termen lung pentru reînarmarea Forțelor Armate ale Ucrainei conform standardelor NATO, a spus Secretarul General NATO Stoltenberg.

Primele unități de lansare a rachetelor HIMARS au sosit deja în Ucraina. Cu această ocazie, ministrul ucrainean al apărării, Olexii Reznikov, a notat pe Twitter: "Mulțumesc colegului și prietenului meu Lloyd Austin III pentru aceste scule puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși".

Ucraina a primit și obuziere M777, dar fără sistem GPS, scrie LIGA.net, citând o sursă din Ministerul ucrainean al Apărării. Acest sistem permite obuzierelor să fie agregate într-un singur complex de recunoaștere și lovitură folosind o dronă și stații radar destinate combaterii bateriilor de artilerie. GPS-ul a fost demontat din preocuparea că rușii ar putea să fure tehnologiile în cazul când armele ajung în mâna inamicului.

Grecia nu mai este un loc sigur de relaxare pentru ruși

Iuri Pilipson, director în cadrului Ministerului rus de externe, a declarat într-un interviu pentru TASS: „În contextul retoricii anti-ruse din partea oficialilor greci, care nu contenește, și al dezinformării în mass-media locală despre evenimentele din Ucraina, în timp ce sursele de informații rusești au fost demult blocate, atestăm fapte de discriminare și chiar de agresiune directă împotriva cetățenilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă”.

În plus, potrivit lui Pilipson, băncile grecești cel mai des „interpretează ad-libitum” măsurile restrictive introduse de Uniunea Europeană și „blochează pe-un cap conturile rușilor la nivel național”.

Guvernul ceh a decis să nu elibereze vize și permise de ședere temporare rușilor și belarușilor până la sfârșitul lunii martie 2023. O astfel de măsură este menită să protejeze interesele de politică externă ale țării și să asigure securitatea Republicii Cehe prin presiuni asupra Federației Ruse și a Belarusului care o susține. Se va face excepție pentru cazurile de ordin umanitar.

Serviciul britanic de informații militare consideră că ritmul ofensivei Rusiei în Ucraina va încetini în următoarele câteva luni, a declarat premierul Boris Johnson pentru Sueddeutsche Zeitung: „În următoarele câteva luni Rusia poate ajunge într-un punct în care să nu mai existe progres, din cauza epuizării resurselor. În acel moment trebuie să-i ajutăm pe ucraineni să schimbe dinamica.<...> În măsura în care ucrainenii sunt capabili să lanseze o contraofensivă, aceasta ar trebui susținută. Cu armele pe care ni le cer.”

Întrebat cum ar arăta o victorie ucraineană sau o înfrângere a lui Putin, Johnson a subliniat că aceasta ar însemna revenirea, cel puțin, la status quo-ul de dinainte de 24 februarie, trupele ruse fiind forțate să iasă din teritoriile ocupate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, implementarea unui plan de pace pentru rezolvarea situației din Ucraina este posibilă numai după ce partea ucraineană va îndeplini toate cerințele Rusiei. Anterior, el a numit recunoașterea Crimeii în componența Rusiei și statutul independent al RPD și LPR. De asemenea, Kievul ar trebui să inițieze amendamente la Constituție și să renunțe la pretențiile de a adera la „orice bloc”, a spus Peskov.

Kievul nu a dat niciun răspuns acestor solicitări.

Recent, publicația conservatoare americană The National Interest a publicat un concept pentru o reglementare pașnică a situației din Ucraina, care presupune 15 pași din ambele părți. Acestea consolidează cu noi cerințe poziția rusă expusă anterior, dar solicită și angajamente din partea Occidentului ca aliat al Ucrainei. Referitor la „noua” ofertă de pace, Dmitri Peskov a spus că Kremlinul nu s-a familiarizat cu proiectul de plan, apărut de această dată în presa americană.

Ucrainenii se pregătesc de iarnă grea, moldovenii - de tras la teasc

Pe ucraineni îi așteaptă o „iarna super grea”, așa că pregătirile trebuie să înceapă „chiar acum”, a spus Alexei Cernîșov, un responsabil de la Ministerul ucrainean al dezvoltării regionale. Potrivit acestuia, încălzirea va fi „dozată” în această iarnă: „Temperatura optimă din casă ar trebui să fluctueze între 18-20 de grade, ca în țările economicoase ale Europei dezvoltate. Dar în niciun caz sub 16 grade”.

Oficialul a subliniat că sezonul de încălzire va începe la timp, „dar trebuie să dezvățăm să stăm iarna cu ferestrele deschise și să încălzim strada”. El a mai dat asigurări că tarifele vor rămâne la același nivel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.