Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 17 mai

Înțelegere privind apărătorii răniți din Azovstal

Ieri seara televiziunile ruse au arătat imagini cu presupuși soldați ucraineni răniți, transportați de la Azovstal la un spital din „DNR”. Mai devreme, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat despre o înțelegere, conform căreia apărătorii răniți ai Azovstal vor fi transferați în spitale din „DPR”. La miezul nopții publicația ucraineană gordon.com a scris cu referire la Marele Stat Major, că au fost evacuați 264 de militari, inclusiv 53 grav răniți. Și sursa citată afirmă că militarii au fost evacuați în teritoriul controlat de structurile separatiste, urmând a fi repatriați prin procedura de schimb al prizonierilor.  „Garnizoana „Mariupol” și-a îndeplinit sarcinile de luptă și comandamentul militar a ordonat să fie păstrate viețile apărătorilor”, se mai spune.

Lisiciansk, pe cale de a deveni un al doilea Mariupol

Trupele ruse controlează în prezent aproximativ 90% din teritoriul regiunii Lugansk. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, pe pagina sa de Facebook. „Astăzi, sub controlul nostru se află suburbiile din Rubijne, Lysiciansk, Severodonețk (+ sate și orașe ale comunităților), comunitatea Gorskaya și teritoriul de-a lungul șoselei Lisiciansk-Bahmut până la granița cu regiunea Donețk”, a relatat oficialul.

Totodată, regiunea Lugansk se transformă treptat într-un al doilea Mariupol - nu există electricitate, apă, gaz și comunicații mobile în regiune, a declarat ombudsmanul Liudmila Denisova. Ea a menționat că armata rusă continuă să lovească în autostrada Lisiciansk-Bahmut. Acesta este singurul drum care poate fi folosit pentru evacuarea civililor și transportarea proviziilor umanitare. Peste 40.000 de locuitori nu au fost evacuați. Situația din regiune se înrăutățește pe zi ce trece.

Obiectivul săptămânii curente – embargoul petrolier

Sarcina principală a săptămânii curente pentru autoritățile ucrainene este ca Uniunea Europeană să introducă un embargo petrolier împotriva Rusiei. Președintele ucrainean Volodymir Zelenski consideră că „ocupanții ar trebui să simtă creșterea costului războiului” și, prin urmare, săptămâna curentă este consacrată înăspririi sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Prețul grâului în Europa, peste orice limită

Prețul grâului a doborât un record absolut pe piața europeană, tranzacționarea s-a închis la 438,25 euro per tonă după embargoul asupra exporturilor de cereale anunțat de India, relatează AFP, citând brokerii.

„Acesta este un record absolut la bursa Euronext. Recordul anterior datează din 7 martie 2022, când tranzacțiile cu grâu s-au închis la 422,50 euro per tonă”, a declarat Damien Vercambre, broker la Inter-Courtage, o companie franceză de brokeraj.

În dimineața de 16 mai, contractele futures subiacente pentru grâu la bursa din Chicago au crescut cu maximul permis de 6%, la 12,47 USD.

India a fost, practic, singura țară care, pe fondul unui conflict militar, ar putea compensa scăderea exporturilor de cereale din țările în conflict.

Demilitarizarea Kaliningradului este discutată în Polonia

Dacă Finlanda și Suedia se alătură Alianței, NATO ar trebui să demilitarizeze regiunea Kaliningrad din Rusia, potrivit Poloniei. Autorii ideii cred, de asemenea, că este necesar să „cerem ca orașul să nu mai folosească numele criminalului Kalinin”, responsabil pentru execuțiile prizonierilor polonezi la Katyn.

Moldova, în raza insulei Șerpilor

Rușii încearcă să organizeze livrări de echipamente pe insula Șerpilor, transmite comandamentul unit „Sud” ucrainean. Continuă, de asemenea, operațiunile la locul scufundării navei de debarcare de tip Serna din apropierea insulei.

Începând cu 16 mai, în preajmă sunt dislocate două nave rusești cu rachete de croazieră la bord, precum și șase nave mari de debarcare. Amenințarea cu rachete și probabilitatea debarcării rămân relevante.

În Ucraina, probleme cu motorina

Ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei Mykola Solsky a semnalat agravarea lipsei de motorină necesară fermierilor: „La sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai, situația cu motorina s-a înrăutățit în Ucraina...”

Potrivit acestuia, businessul nu era pregătit să transporte volume mari de motorină din Polonia și România după încetarea livrărilor din Rusia și Belarus. În special, „nu există un număr necesar de rezervoare, nu există tehnică de transbordare și alte lucruri”, ceea ce „își lasă amprenta și generează lipsa de combustibil”.

Finlanda și Suedia nu reprezintă o amenințare pentru Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia nu are probleme cu Suedia și Finlanda, iar intrarea lor în NATO nu reprezintă o amenințare imediată.

Declarația a fost făcută în cadrul summitului Organizației tratatului de securitate colectivă. „În ceea ce privește extinderea (a NATO - N.D.), inclusiv prin noii membri ai alianței - Finlanda, Suedia: în Rusia, aș dori să vă informez, dragi colegi, nu există probleme cu aceste state”, a spus Putin. „Dar extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu va determina răspunsul nostru. Vom decide în funcție de amenințări care va fi acesta”, a adăugat el.

Ușile care nu se deschid, se forțează
 
Kuleba a declarat reporterilor de la Bruxelles că nu a primit o promisiune de la miniștrii de externe ai UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat la summitul liderilor UE de la sfârșitul lunii iunie, dar niciun stat membru nu s-a opus în mod deschis. „Cunosc țări care susțin această decizie și îi cunosc pe cei care urmăresc evoluțiile și vor lua o decizie mai aproape de data respectivă”, a explicat ministrul de externe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE