Războiul din Ucraina a lăsat 5,2 mln copii cu o necesitate enormă de asistență, UNICEF

O sută de zile de război în Ucraina au lăsat peste cinci milioane de copii cu o necesitate enormă de asistență umanitară. Este vorba despre trei milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane de copii din țările care găzduiesc refugiații. Datele sunt prezentate de UNICEF, care precizează că războiul are consecințe devastatoare pentru copii, cu o amploare și o viteză nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial. Organizația s-a implicat activ pentru a acorda asistență copiilor în Ucraina, dar și celor care au fost nevoiți să plece în alte țări, inclusiv în Republica Moldova, transmite IPN.

Conform rapoartelor prezentate de UNHCR, zilnic, mai mult de doi copii sunt uciși și mai mult de patru sunt răniți în Ucraina – mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate. Infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă,  aceasta include până acum cel puțin 256 de unități de sănătate și una din șase „Școli sigure” susținute de UNICEF în estul țării. Sute de alte școli din toată țara au fost, de asemenea, avariate. Condițiile pentru copiii din estul și sudul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat, sunt din ce în ce mai dezastruoase.

UNICEF avertizează că războiul a provocat o criză acută privind protecția copilului. Copiii care fug de violență sunt expuși unui risc semnificativ de separare a familiei, violență, abuz, exploatare sexuală și trafic. Majoritatea au fost expuși la evenimente profund traumatizante. Acești copii au nevoie urgent de siguranță, stabilitate, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial – în special cei care sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor. Mai mult decât orice, au nevoie de pace.

În același timp, războiul și strămutarea în masă distrug mijloacele de trai și oportunitățile economice, lăsând multe familii fără venituri suficiente pentru a satisface nevoile de bază și incapabile să ofere sprijin adecvat copiilor lor.

UNICEF continuă să solicite o încetare imediată a focului în Ucraina și să protejeze toți copiii de vătămări. Aceasta include încetarea utilizării armelor explozive în zonele populate și atacurile asupra infrastructurii civile. UNICEF face apel de acces umanitar deplin pentru a ajunge în siguranță și rapid la copiii care au nevoie, oriunde s-ar afla.

În Moldova, peste 52 de mii de refugiați, majoritatea în gospodăriile conduse de femei, au fost incluse în programul de asistență financiară. Maha Damaj, reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, a remarcat că copiii și părinții care ajung în Moldova sunt traumatizați de ceea ce au văzut și au nevoie urgentă de siguranță și stabilitate. „Peste nouă mii de copii și îngrijitori au vizitat Centrele de prim-ajutor „Punct Albastru” în Moldova, care oferă un spațiu sigur pentru copii, iar părinții pot primi sfaturi și sprijinul de care au nevoie. La Centre putem identifica copiii neînsoțiți, iar mamele își pot alăpta bebelușii”, a spus Maha Damaj, citată într-un comunicat de presă.

Maha Damaj a menționat că războiul din Ucraina a creat o criză de protecție a copilului, iar copiii aflați în mișcare sunt expuși unui risc foarte mare. „UNICEF în Moldova desfășoară instruiri anti-trafic, la nivel național pentru poliția de frontieră. Copiii din Ucraina au supraviețuit 100 de zile de groază și trebuie să continuăm să-i protejăm”, a mai spus Damaj.

În plus, UNICEF în Moldova oferă lunar asistență financiară în numerar. Până în prezent, peste 52 de mii de familii de refugiați din Moldova au primit sprijin în parteneriat cu UNHCR.

UNICEF a lansat un apel de 624,2 milioane de dolari pentru fonduri pentru a sprijini răspunsul său umanitar în interiorul Ucrainei și un apel de 324,7 milioane de dolari pentru răspunsul său în țările care găzduiesc refugiați.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.