Rata medie de alimentare a deţinuţilor de la Leova este de 5 lei pe zi, în timp ce normativele în vigoare prevăd o sumă cel puţin dublă
Comitetul pentru Plângeri va face public în luna februarie 2007 un raport privind situaţia condamnaţilor din republică şi a legislaţiei în domeniu.
Preşedinte Comitetului, Paul Strutzescu a comunicat pentru Info-Prim Neo că raportul va fi adresat în special Guvernului şi instituţiilor de profil, urmărind îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în instituţiile penitenciare din ţară. Un capitol aparte va fi consacrat situaţiei coloniei de corecţie (CC) din oraşul Leova, unde la începutul lunei august 170 din cei 466 de condamnaţi au declarat greva foamei.
Potrivit sursei citate, la 14 şi 18 august curent Comitetul de Plângeri s-a autosesizat şi s-a deplasat la CC-3 din or. Leova, unde s-a încredinţat, prin discuţii directe cu condamnaţii şi cu administraţia închisorii, că nici o persoană aflată în grevă nu a fost supusă sancţiunilor disciplinare. Totodată, deţinuţii au sesizat Comitetul asupra condiţiilor dificile de detenţie: insuficienţa apei potabile, restricţii la primirea coletelor cu produse alimentare şi la întrevederi confedinţiale, rata alimentară insuficientă, funcţionarea neadecvată a magazinului ambulant, precum şi presiuni fizice şi psihice din partea unor colaboratori ai instituţiei penitenciare.
Conform datelor Departamentului Instituţii Penitenciare a Ministerului Justişiei, norma alimentară zilnică pentru un deţinut în trimestru II a anului 2006 a fost de 6 lei 84 bani, ceea ce constituie 50 % din raţia alimentară stabilită prin actele normative în vigoare. La CC-3 din or. Leova rata medie zilnică de alimentare este şi mai mică – de doar 5 lei. Totodată, capacitatea legală de întreţinere a condamnaţilor este de aproape 3 ori mai mică faţă de numărul real de persoane deşinute în închisoare, constată Comitetul pentru Plângeri.
Comitetul pentru Plângeri este o instituţie autonomă şi independentă, iar activitatea membrilor este benevolă. În situaţia în care condamnatul refuză să primescă hrană, şeful penitenciarului se obligă prin actele normative în vigoare să îl audieze de îndată şi să îi solicite o declaraţie scrisă, care este înaintată în cel mult 24 de ore, procurorului şi Comitetului pentru Plângeri.
Până în prezent Comitetul a înregistrat 150 de plîngeri.
Deţinuţii din Leova au renunţat la greva foamei luni, 14 august. Procuratura desfăşoară o anchetă pentru a stabili motivele grevei.