Rata de înregistrare audio a şedinţelor de judecată se menţine ridicată, raport

Rata de înregistrare audio a şedinţelor de judecată, desfăşurate în Republica Moldova în perioada 1 aprilie-30 iunie 2014, a sporit cu 6%, comparativ cu trimestrul I al anului curent, se arată în Raportul trimestrial Nr 6 de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, realizat de către Promo LEX şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) şi prezentat într-o conferinţă de presă la IPN.

Din cele 300 de şedinţe de judecată monitorizate, 261 au fost înregistrate audio. Tot din acest total, în sălile cu destinaţie s-au desfăşurat 252 şedinţe de judecată , iar 48 - în birourile judecătorilor, ceea ce, în ansamblu, constituie un spor de 6 la sută.

Reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică, a declarat că, pe lângă rata sporită a înregistrării audio a procesului judiciar, se atestă elementul solemn al şedinţelor de judecată la care participă observatorii. La capitolul „aspecte negative” s-a atras atenţia asupra utilităţilor cu care sunt dotate clădirile instanţelor de judecată şi gestionarea platformelor electronice ale instanţelor. Astfel, s-a constatat că situaţia mai gravă este la Curtea de Apel Chişinău, unde au fost constatate mai multe lacune.

Referitor la utilităţile din imobilele instanţelor, o mare parte dintre judecători sunt parţial satisfăcuţi. Cât priveşte calitatea gestionării paginilor web ale instanţelor judecătoreşti, avocaţii şi procurorii, în linii mari, par a fi satisfăcuţi în  majoritate, în timp ce numai 25% din justiţiari s-au declarat satisfăcuţi.

Pavel Postică a subliniat că, în cadrul monitorizării, a fost elaborat şi un clasament al instituţiilor responsabile de implementarea strategiei de reformare a justiţiei la capitolul „gradul de realizare a acţiunilor asumate”. Astfel, Ministerul Justiţiei, care este actorul-cheie în acest proces, are o rată de realizare a acţiunilor de 61%; rata Centrului Naţional Anticorupţie este de 71 la sută, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne şi-a realizat acţiunile stabilite în proporţie de doar 43%, iar Procuratura Generală în proporţie de 50%.

Monitorizarea se axează pe observarea a două componente de bază: Evaluarea realizării activităţilor cuprinse în planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi Monitorizarea şedinţelor de judecată. În cadrul Raportului trimestrial nr.6 au fost analizate 2 categorii de acţiuni, după cum urmează: acţiuni scadente cu termen de realizare în trimestrul II al anului curent şi acţiuni restante până la 31 martie 2014.

  • pavel postica despre sedinte de judecata.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.