Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară coboară la 3,75%

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt coboară de la nivelul de 4,25% anual la 3,75%. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

Totodată, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 5,75% anual, în comparație cu 6,25% în prezent, iar la depozitele overnight – la nivelul de 1,75% anual, comparativ cu 2,25%, transmite IPN.

„Este o decizie ce reflectă angajamentul nostru de a răspunde dinamic la evoluțiile economice actuale. Am micșorat rata de bază pentru a susține cererea și pentru a stimula consumul. Această decizie înseamnă costuri mai mici pentru împrumuturi, o oportunitate excelentă pentru consumatori de a-și refinanța la rate mai avantajoase datoriile existente și pentru a face să investească în expansiune și inovare”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul unei conferințe de presă.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 33% din baza de calcul. La fel, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 43% din baza de calcul.

„Decizia Băncii Naționale a Moldovei are scopul de a menține inflația în limitele intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%, considerat nivel optim pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu. Astfel, Banca Națională pune accentul pe stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și investițiilor, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste”, a notat Anca Dragu.

Potrivit guvernatoarei, BNM va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile economice din mediul intern și extern și, la nevoie, într-o manieră responsabilă și transparentă, va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a atinge obiectivul fundamental de a asigura și de a menține stabilitatea prețurilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.