Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigarea fraudei bancare a decis că va publica, pe parcursul zilei de astăzi, 4 iulie, cel de-al doilea raport Kroll 2 (în limba engleză). Nu va fi publicată deocamdată cea mai importantă anexă – lista finală a beneficiarilor. Despre aceasta a anunțat președintele Comisei, Alexandru Slusari, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Deputatul a declarat că membrii Comisiei au avut o întrevedere cu reprezentanții Kroll. Compania este reticentă față de oportunitatea publicării acestui raport, din varii motive, dar niciodată nu a creat obstacole în acest sens.
Alexandru Slusari a menționat că, miercuri, comisia de anchetă a decis unanim publicarea raportului, în pofida poziției Procuraturii Generale. Raportul urmează să fie expediat astăzi presei, însă cu anumite hașurări pe informații care conțin denumirea unor bănci din străinătate, la solicitarea BNM. Și aceasta întrucât colaborarea cu ele continuă și există șanse să fie recuperate anumite surse financiare.
„Cu părere de rău, acest raport pe care noi l-am obținut nu conține cea mai importantă anexă. Deocamdată. Încă nu am intrat în posesia acestei anexe. Anexa pentru care există cel mai mare interes – lista finală a beneficiarilor”, a declarat deputatul. „Din 22 martie 2018, lista se află la Procuratura Generală și aceasta demult urma să acționeze și să o publice”, a mai spus Alexandru Slusari.
Potrivit deputatului, în discuția cu reprezentanții companiei Kroll a primit confirmarea că, dacă în 2015 se pornea imediat recuperarea banilor, nu prin acțiuni de urmărire penală mimate, ar fi fost posibil de recuperat o sumă semnificativă din ce a fost sustras din sistemul bancar. „Anume din cauza tărăgănării din partea organelor de anchetă, suntem unde suntem. Hoții au avut posibilitatea de a ascunde urmele și de a valorifica banii furați”, declarat Alexandru Slusari.
Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigarea fraudei bancare a fost constituită în Parlament acum aproximativ o lună. Aceasta are la dispoziție trei luni pentru audierea persoanelor implicate în acest proces, precum și pentru întocmirea unui raport.