Raportul FAO de evaluare a pierderilor cauzate de secetă va include şi prognoze pentru anul agricol 2008
Raportul de evaluare a pierderilor cauzate în sectorul agroalimentar ca rezultat al condiţiilor climaterice extreme, elaborat de experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) va include un studiu amplu despre impactul secetei asupra economiei, populaţiei, inclusiv aspecte legate de macroeconomie, comerţ, scăderea nivelului de venituri, creşterea preţurilor la importuri, exporturi, precum şi unele prognoze pentru anul agricol 2008.
Misiunea de experţi ai FAO, condusă de Henri Josserand, a avut o întrevedere cu Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, care a solicitat, de asemenea, concursul experţilor FAO la elaborarea proiectului Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a Complexului Agroindustrial al R. Moldova.
Misiunea FAO se va afla în R. Moldova până la 20 august când va prezenta comunităţii donatorilor Raportul de evaluare a pierderilor cauzate de secetă.
R. Moldova deja a solicitat donatorilor internaţionali 300 mii de tone de producţie agroalimentară sub formă de ajutor umanitar pentru a fi distribuite producătorilor agricoli şi păturilor socialmente-vulnerabile. Guvernul moldovean a solicitat făină de grâu – 72,2 mii tone, făină de secară – 9,5 mii tone, cartofi – circa 90 mii tone, carne – circa 40 mii tone, etc.
Până în prezent, Guvernul României a hotărât trimiterea unor ajutoare în valoare de 150-200 mii euro. Grecia a decis să ofere Moldovei ajutor financiar în valoare de 100 mii euro, iar Lituania - 120 mii euro. Alte state de asemenea şi-au anunţat intenţia de a răspunde favorabil solicitării guvernului de la Chişinău.
Până în prezent, pierderile cauzate de secetă sunt estimate la circa 12 mlrd lei (1 mlrd USD).