Raportor ONU: Situaţia persoanelor instituţionalizate este foarte rea

Situaţia din spitalele de psihiatrie, dar şi din internatele în care se află copii şi adulţi cu dizabilităţi este foarte rea, iar unica soluţie care şi-a demonstrat eficienţa la nivel internaţional este închiderea acestor instituţii. Acestea sunt concluziile preliminare ale raportoarei speciale ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Catalina Devandas-Aguilar, care se află într-o vizită în Republica Moldova în perioada 10-17 septembrie, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, Catalina Devandas-Aguilar, a declarat că din cauza timpului restrâns a reuşit să viziteze doar internatele din Bălţi şi Orhei şi spitalul de psihiatrie din capitală. În aceste instituţii se atestă o situaţie foarte proastă şi expertul nu exclude că aceste încălcări se atestă în toate instituţiile de acest tip din toată ţara.

Raportoarea a menţionat că cea mai dificilă vizită i s-a părut la internatul de la Orhei. Principala concluzie menţionată de raportoare este că această instituţie, dar nici altele de acest tip, nu trebuie să funcţioneze, ele trebuie închise. Potrivit ei, există probe la nivel internaţional că nu este posibil de a transforma aceste instituţii în unele funcţionale şi în care să fie respectate drepturile persoanelor cu dizabilităţi, de aceea ele trebuie închise.

Catalina Devandas-Aguilar a spus că este gata să acorde asistenţă în ceea ce ţine de conectarea Republicii Moldova la resurse pentru a grăbi procesul de închidere a acestor instituţii. Potrivit ei, odată cu închiderea instituţiilor menţionate, Guvernul urmează să se asigure că atât copiii, cât şi persoanele adulte vor primi susţinere pentru a putea să rămână în familie şi să se bucure de serviciile de susţinere care vor asigura incluziunea acestora şi în sistemul educaţional, şi în societate. În opinia sa, autorităţile trebuie să elaboreze o reţea de servicii pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi, ca să se asigure incluziunea deplină a acestora.

Raportoarea a mai spus că Republica Moldova a întreprins deja paşi fermi pentru ameliorarea situaţiei persoanelor cu dizabilităţi, în special în domenii-cheie, cum ar fi educaţia, dezinstituţionalizarea şi capacitatea juridică, care sunt esenţiale pentru a promova participarea lor democratică şi activă în comunitate.

Devandas-Aguilar va prezenta, în martie 2016, Consiliului pentru Drepturile Omului un raport comprehensiv cu privire la misiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.